Jump to content

The Mirage Makers - Glenda Larke


Naroualis
 Share

Recommended Posts

Τον τελευταίο καιρό νιώθω την ανάγκη να διαβάζω καινούργια πράγματα, να δοκιμάζω καινούργιους συγγραφείς. Μετά λοιπόν, από το Shadow Prowler του Alexey Pehov, το ρώσικο φάντασυ που σας παρουσίασα εδώ, και το Έπος των Ντρενάι, του David Gemmell (που δεν είχα ξαναδιαβάσει) ένιωσα την ανάγκη να διαβάσω έναν ακόμη άγνωστο συγγραφέα. Και διάλεξα την Glenda Larke, γνωστή και ως Glenda Norramly, Αυστραλέζα που κατοικεί μόνιμα στη Μαλαισία, εργαζόμενη ως περιβαλοντολόγος και που έχει φτάσει αρκετές φορές ως φιναλίστ στα Aurealis Awards, κάτι αντίστοιχο των Nebula στην Αυστραλία (τουλάχιστον απ’ όσο κατάλαβα).

 

 

 

Από τις δύο τριλογίες (The Isles of Glory, The Mirage Makers) που έχει μέχρι στιγμή γράψει, και την τρίτη (The WaterGiver) της οποίας το δεύτερο βιβλίο αναμένεται μέσα στο 2010, κατάφερα να πιάσω στα χέρια μου το Heart of the Mirage, το πρώτο βιβλίο των The Mirage Makers. Κι η πρώτη εντύπωση στην ανάγνωσή του ήταν αρκετά θετική.

 

 

 

post-532-127611637301_thumb.jpg

 

 

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη Ligea, υιοθετημένη κόρη του στρατηγού Gayed. Είναι μέλος μιας Αδελφότητας, κατασκοπευτικού τύπου, που υπάγεται στον Exaltarch Bator Korbus, High Lord του κράτους της Tyr. Η Ligea δεν είναι Tyrranian, αλλά από το Kardiastan, μια γειτονική χώρα που υποδουλώθηκε από τους Tyrranians, ένα ορφανό που ο στρατηγός λυπήθηκε και περιμάζεψε μέσα στον πόλεμο. Ζει και συμπεριφέρεται ως Tyrranian, κι είναι τόσο πιστή στον Exaltarch που εκείνος μαζί με τον επικεφαλής της Αδελφότητας τη στέλνουν στο Kardiastan για να καταπνίξει μια εκκολαπτόμενη επανάσταση και ει δυνατόν, να σκοτώσει τον υποκινητή της, τον Mir Ager.

 

 

 

Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί οι ευγενείς Kardi έχουν ιδιαίτερες δυνάμεις που τις παίρνουν από το μέρος που λέγεται The Mirage. Κι όχι μόνο αυτό αλλά ανακαλύπτει πράγματα για τον εαυτό της που καθόλου μα καθόλου δεν της αρέσουν και που τη βάζουν στο κέντρο μια καταιγίδας από προδοσίες.

 

 

 

Ακούγεται πολύ μελοδραματικό, αλλά ευτυχώς η Λαρκ δεν το χειρίζεται έτσι. Αντίθετα δείχνει έναν πολύ σκληρό άνθρωπο, που σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται ότι όλα όσα τον έκαναν έστω λίγο ανθρώπινο ήταν ψεύδη υποκινημένα από την εκδίκηση. Οι χαρακτήρες της ακόμη κι οι περιφερειακοί της κεντρικής ιστορίας είναι αρκετά δυνατοί, ωραία σκιαγραφημένοι και κάθε λέξη, πολλές φορές μπορεί να σου πει πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που νομίζεις ότι σου λέει. Οι περιγραφές είναι εξαιρετικές, ειδικά εκεί όπου η Ligea βλέπει για πρώτη φορά To Mirage και τα Shiver Barrens που το προστατεύουν από τους ανεπιθύμητους.

 

 

 

Κι επιπλέον είναι πολύ ενδιαφέρον ότι στο τέλος δεν ξέρεις αν την έχει συμπαθήσει την πρωταγωνίστριά σου ή όχι. Μένουν πράγματα σκοτεινά στο χαρακτήρα της, που την κάνουν αντιπαθή, και γι’ αυτό πολύ πραγματική.

 

 

 

Το πραγματικά μαγικό της υπόθεσης όμως είναι ότι η Tyr μοιάζει με μια φανταστική Ρώμη, με όλα τα συν και τα πλην της. Η Ligea είναι μια πολιτισμένη, ραφιναρισμένη κοπέλα, με ελεύθερη ερωτική ζωή, προσωπικούς δούλους και ενδιαφέροντα που περιλαμβάνουν ποίηση, γλυπτική, ρητορική, φιλοσοφία (τουλάχιστον αυτό αφήνεται να φανεί στις πρώτες σελίδες). Η επιστροφή της στο Kardiastan από το οποίο είχε φύγει τριών ετών και δε θυμάται τίποτε, είναι σοκαριστική: η κατάληξη -σταν δε χρησιμοποιείται τυχαία από τη συγγραφέα. Έρημος, πλινθόκτιστα σπίτια, σκούρα χρώματα στους ανθρώπους και μια μυστικοπάθεια, ένας τελείως διαφορετικός κώδικας τιμής και επικοινωνίας που στην πορεία αποδεικνύεται όχι καλύτερος αλλά σίγουρα πολύ διαφορετικός.

 

 

 

Το βιβλίο έχει τις αδυναμίες του. Πλατειάζει εκεί που δεν πρέπει. Άλλες φορές σου κρατάει κρυφά πράγματα οφθαλμοφανή. Για να φτάσει η Ligea στο Kardiastan περνάνε οι 100-150 από τις 400 περίπου σελίδες του βιβλίου. Ωστόσο θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο. Αν όχι για τίποτε άλλο, τότε για το ότι σου δίνει τη δυνατότητα να διαβάσεις κάτι κάπως διαφορετικό από το συνηθισμένο και ταυτόχρονα να μπεις στο μυαλό κάποιο που δεν είναι Άγγλος ή Αμερικανός.

 

 

 

Να δώσω και τη σελίδα της Glenda Larke, καθώς και το ιστολόγιο, τη Wikipedia entry και τη βιβλιογραφία της

 

 

 

Havenstar (1998, με το πραγματικό της όνομα, Glenda Noramly)

 

The Isles of Glory Trilogy

 

The Aware (2003)

 

Gilfeather (2004)

 

The Tainted (2004)

 

The Mirage Makers Trilogy

 

Heart of the Mirage (2006)

 

The Shadow of Tyr (2007)

 

Song of the Shiver Barrens (2007)

 

The Watergiver Trilogy (γνωστή και ως The Stormlord Trilogy)

 

The Last Stormlord (2009)

 

Stormlord Rising (2010, κυκλοφορεί σε λίγες μέρες αν δεν απατώμαι)

 

Stormlord's Exile (το οποίο γράφεται ως αυτή τη στιγμή)

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Όχι καλέ μου, δυστυχώς. Νομίζω ότι δε θα το ευχαριστηθείς πολύ αυτό το κέιμενο, εσύ ειδικά. Αν και το σεχ πάει κι έρχεται.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Και μετά από τέσσερα χρόνια, τελείωσα και το δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας, το Shadow of Tyr.

 

Δεν είμαι σίγουρη τι μου φταίει σε αυτό το βιβλίο. Από τη μία δεν υπολείπεται σε τίποτε από το πρώτο, όσον αφορά χαρακτήρες, κοσμοπλασία και περιγραφές. Πολλές φορές μάλιστα, όταν είσαι σίγουρος ότι τσίμπησες τη βλακεία και την παράβλεψη, τσακ! στη φέρνει και σου λέει ότι υπήρχε λόγος που σε άφησε να το πιστεύεις αυτό.

 

Από την άλλη, τραβάει σε μάκρος, πλατειάζει προσπαθώντας να χωρέσει 13 χρόνια μέσα σε 470 σελίδες και κάποιες φορές νομίζω ότι τα πράγματα ήρθαν πολύ βολικά για την πλοκή και με περιορισμένη συνέπεια ως προς την ιδέα και την κοσμοπλασία της.

 

Έχοντας αυτά υπόψην, είναι ένα υπέροχο βιβλίο. Αληθινό και βαθύ και με ένα γυναικείο χαρακτήρα που αποβάλει εκείνη την αντιπάθεια που του είχες στο πρώτο βιβλίο και ολοκληρώνεται σαν πολεμιστής, σαν πολιτικός, σα γυναίκα, σα μάνα. Η Domina Ligea Gayed, Miragerin-sarana, Exaltarch of Tyr είναι ένας από τους ωραιότερους και πολυπλοκότερους χαρακτήρες που έχω διαβάσει ποτέ.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..