Jump to content

Στανισλάβ Λεμ (Stanislaw Lem)


Recommended Posts

Είμαι στα μισά του Συνέδριο για το Μέλλον(Futurological Congress) και έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί από την γραφή του! Τρομερός τεχνίτης του λόγου,αναπτύσσει θεαματικά τον πρωταγωνιστή και περιγράφει με έναν εντυπωσιακό ρυθμό κωμικοτραγικές καταστάσεις,πάντα με ένα ευφυές και φιλοσοφημένο χιούμορ. Εκτός από το περίφημο Solyaris τι άλλο πρέπει να διαβάσουμε από τον κύριο; Φαίνεται να έχει μεγάλες προοπτικές.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Είσαι σίγουρος ότι δεν έχουμε τόπικ για τον Τρισμέγιστο Αρχιμάγο της ΕΦ; Κλασσικά, την Κυβεριάδα και τα Ημερολόγια των Άστρων. Από κει και πέρα, μιας και δε βλέπω οι ελληνικοί εκδοτικοί να παίρνουν και πολύ χαμπάρι, ό,τι άλλο βρεις θα είναι στα αγγλικά. Το Σολάρις θα σε εκπλήξει... ευχάριστα. Είναι αριστούργημα, απλά είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που διαβάζεις τώρα.

 

Είσαι σίγουρος ότι δεν έχουμε τόπικ για τον Τρισμέγιστο Αρχιμάγο της ΕΦ; Κλασσικά, την Κυβεριάδα και τα Ημερολόγια των Άστρων. Από κει και πέρα, μιας και δε βλέπω οι ελληνι

Link to comment
Share on other sites

Έψαξα και,προς έκπληξή μου,δεν βρήκα κάτι...Το Σολάρις το ξέρω από την ταινία του Ταρκόφσκι,οπότε ξέρω τι να περιμένω.

Link to comment
Share on other sites

Τον Ταρκόφσκι τον λατρεύω. Αλλά η συγκεκριμένη ταινία, έχοντας διαβάσει το βιβλίο, απλά μου φάνηκε λίγη. Ντροπή μου, το ξέρω, αλλά έτσι είναι.

Link to comment
Share on other sites

Και η ταινία του Soderbergh ήταν αξιόλογη πάντως.

Δεν μπορώ να τις συγκρίνω με το βιβλίο, διότι δεν το έχω διαβάσει, αλλά κινηματογραφικώς ήταν και οι δύο πολύ καλές, εστιάζοντας σε διαφορετικά θέματα η καθεμία.

 

Τον Ταρκόφσκι τον λατρεύω. Αλλά η συγκεκριμένη ταινία' date=' έχοντας διαβάσει το βιβλίο, απλά μου φάνηκε λίγη. Ντροπή μου, το ξέρω, αλλά έτσι είναι.[/quote']

 

Όχι και ντροπή σου. Κάθε άποψη είναι σεβαστή. ;)

Link to comment
Share on other sites

Αγαπώ ταινία Ταρκόφσκυ και βιβλίο Λεμ με δυο τελείως διαφορετικούς τρόπους... Ίσως επειδή ακριβώς ειναι τόσο χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι άλλου είδους τέχνης κι άρα μπορώ εύκολα να το δω ξεχωριστά, πράγμα που συνήθως δε μπορώ να κάνω με ταινιες από βιβλία που έχω διαβάσει.

Link to comment
Share on other sites

Ενα ερωτημα που με ταλανιζει(καλα δεν βλεπω και εφιαλτες με αυτο απλα με εμποδιζει να παρω το βιβλιο) ειναι:

Το βιβλιο το βλεπετε εξισσου βαρυ και βαρετο για μερικους οσο την(τις) ταινια(ταινιες);Γιατι και το 2001 σαν ταινια ειναι λιγο περιεργη αλλα το βιβλιο μου φανηκε οκ.

Link to comment
Share on other sites

Ταινιάρα το Σολάρις,αλλά σαν την Οδύσσεια του συνονόματου.......

 

Εν τω μεταξύ τέλειωσα το βιβλίο του Λεμ και το απήλαυσα δεόντως!Αξίζει σίγουρα,αναρχικό και απελυθερωμένο χιούμορ προς όλες τις κατευθύνσεις με μπόλικη τρέλα και δόσεις φιλοσοφίας...Με λίγα λόγια:της πουτ@νας!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Το βιβλίο το βλέπετε εξίσου βαρύ και βαρετό -για μερικούς- όσο την ταινία;

 

To βιβλίο είναι κλασικό. Αξιοποιεί μερικές μεγάλες ιδέες (ο πλανήτης ως οντότητα, οι εσωτερικές μας αγωνίες, επιθυμίες και φόβοι, η επαφή με κάτι τόσο διαφορετικό) με τον τρόπο ενός master class συγγραφέα. Δεν υπάρχει ένα σημείο του που θα βαρεθείς. Στην εποχή του ήταν κάτι τελείως πρωτότυπο για τα δεδομένα της εφ και σήμερα παραμένει must read. Το έχω διαβάσει δυο φορές και θα το διαβάσω ξανά σε λίγα χρόνια...

 

Ξέρω, είχες ρωτήσει πριν πέντε μήνες, χεχε...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...

Χαιρετω την καλη παρεα σας!

Φανατικος φιλος του Στανισλαβ Λεμ (Σολαρις/κυβεριαδα/Συνεδριο για το μελλον/Χειρογραφα που βρεθηκαν σε μια μπανιερα/αναζητηση)

 

Θελω να ρωτησω οσους εχουν διαβασει το βιβλιο

 

τα Ημερολόγια των Άστρων

 

Ειναι κατι σαν την Κυβεριαδα,ειναι διαφορετικο στυλ?Αξιζει να το παραγγειλω?

 

Ενα ευχαριστω σε οσους κανουν τον κοπο να απαντησουν!

Link to comment
Share on other sites

Ναι, μπορεί να πει κανείς ότι είναι το πιο κοντινό στην Κυβεριάδα από τα τέσσερα άλλα που αναφέρεις. Διηγήματα είναι και αυτά, γραμμένα με το στιλ της ορμής και του τρελού, ευφυούς χιούμορ του συγγραφέα. Εφόσον σου έχουν αρέσει τα υπόλοιπα, να είσαι βέβαιος ότι θα απολαύσεις τα ταξίδια του Ίον Τίχι, όπως τον έχει αποδώσει ο μεταφραστής Γιώργος Τσακνιάς. Γενικότερα η ελληνική έκδοση (Ποταμός) είναι πολύ καλή.

Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστω συνονοματε!Αφου ο ταξιδιωτης ειναι ο Ιτζον τιτσυ.τοτε θα αξιζει αρκετα!

Σπευδω ταχεως!

Εχεις αλλο υποψη σου σε επειπεδο Κυβεριαδας η συνεδριου για το μελλον?

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

1664988259_.thumb.jpg.e79c4dfe7fa488bcfb73c2df3394b21d.jpg

Ο Ανίκητος (Niezwyciężony/The Invincible, 1964)

Τέταρτο βιβλίο του Στάνισλαβ Λεμ που διαβάζω, μετά το ιδιόρρυθμο αλλά πολύ ωραίο "Χειρόγραφα που βρέθηκαν σε μια μπανιέρα" που διάβασα τον Ιανουάριο του 2012 και τα υπέροχα "Συνέδριο για το μέλλον" και "Σολάρις" που διάβασα τον Απρίλιο και τον Αύγουστο του 2013 αντίστοιχα, και δηλώνω για άλλη μια φορά εξαιρετικά ικανοποιημένος, τόσο από την πλοκή και τις ιδέες του συγγραφέα, όσο φυσικά και από την καταπληκτική γραφή του.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά (επιτέλους!) φέτος τον Φεβρουάριο, αλλά έπρεπε να περιμένει τόσους μήνες αδιάβαστο στη βιβλιοθήκη μου, μέχρι να πάρω την απόφαση να το διαβάσω. Πιθανότατα ήθελα να πετύχω την κατάλληλη στιγμή, ώστε να το απολαύσω στον μέγιστο βαθμό. Και τα κατάφερα! Το βιβλίο είναι πραγματικά καταπληκτικό, ένα εξαιρετικό δείγμα "σκεπτόμενης" επιστημονικής φαντασίας, με μπόλικα τεχνολογικά μπιχλιμπίδια, ενδιαφέρουσες ιδέες, κάποιες φιλοσοφικές προεκτάσεις, αλλά επίσης δράση και μπόλικη αγωνία για την κατάληξη των ηρώων.

Το βιβλίο αυτό είναι σαφώς πιο ευκολοδιάβαστο και εξωστρεφές σε σχέση με το "Σολάρις", όμως δεν είναι καθόλου απλοϊκό, θέλει την προσοχή του, θέλει μια κάποια ησυχία για να το απολαύσει κανείς, μιας και υπάρχουν αρκετές περιγραφές τεχνολογιών και εξωγήινων τοπίων, οπότε για να κάνεις μια εικόνα όλων αυτών που διαβάζεις, θα έλεγα ότι είναι απαραίτητη λίγη αυτοσυγκέντρωση. Η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα, διαθέτει λίγο μυστήριο και πολλή αγωνία, η οποία διατηρείται και κλιμακώνεται μέχρι το τέλος. Η γραφή είναι εξαιρετική, ίσως όχι με τόσο συναίσθημα αλλά αν μη τι άλλο με αφόρητα ρεαλιστικές περιγραφές που δημιουργούν μια παράξενη και σε σημεία κλειστοφοβική ατμόσφαιρα (έστω και αν σκηνικό δράσης είναι ουσιαστικά η επιφάνεια ενός πλανήτη).

Δεν το συζητάω, είναι από τα καλύτερα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας που έτυχε να διαβάσω τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, ήταν κάτι που περίμενα, μιας και ο Στάνισλαβ Λεμ είναι από τους καλύτερους συγγραφείς του είδους εκεί έξω, αλλά φυσικά έπρεπε να το διαβάσω για να το επιβεβαιώσω. Φυσικά, σαν βιβλίο ίσως να μην είναι για όλα τα γούστα, μιας και ανήκει στο είδος της "σκληρής" επιστημονικής φαντασίας. Όμως, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια ιντριγκαδόρικη, καλογραμμένη και συναρπαστική ιστορία εξερεύνησης ενός πλανήτη, που άνετα μπορεί να καθηλώσει τους αναγνώστες.

Υ.Γ. Η μετάφραση είναι πραγματικά εξαιρετική, όπως επίσης και η επιμέλεια του κειμένου. Άψογη δουλειά από τις εκδόσεις Η Άγνωστη Καντάθ.

9.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Δύο πληροφορίες στα γρήγορα: Ο Λεμ εξήρε κάποια στιγμή τον Φίλιπ Ντικ σε κριτική που έγραψε. Ο Φίλιππος απάντησε λέγοντας ότι τέτοιο πρόσωπο δεν ήταν υπαρκτό. Παρά μόνο ψευδώνυμο κομουνιστών που προσπαθούσαν να εγκεφαλοπλύνουν την κοινή γνώμη :) Έστειλε μάλιστα και σχετικό γράμμα στο FBI. Ενώ κατά την διάρκεια του Β' Π. Π, υπήρξε ενεργό μέλος της Πολωνικής αντίστασης. Εργαζόμενος ως ηλεκτροσυγκολλητής και μηχανικός αυτοκινήτων σε Γερμανική εταιρία, έκλεβε συχνά- πυκνά πολεμοφόδια στα οποία είχε εύκολη πρόσβαση. Νομίζω ότι για αμφότερα, ταιριάζει μία χαρά αυτό  :worshippy:

Πρώτο του που διαβάζω με το ''Η Αναζήτηση''. Και όπου αναζήτηση, αυτή εξαφανισμένων πτωμάτων από νεκροτομεία. Και ιδίως του δράστη. Ποιος τα βάζει χέρι, γιατί, και πως στην ευχή καταφέρνει να γίνεται καπνός μ' αυτό το ασυνήθιστο όσο και άβολο φορτίο. Ομάδα αστυνομικών σε συνεργασία με γιατρούς θα συσταθεί, με τα ηνία της υπόθεσης να ανατίθενται -μάλλον ανέλπιστα- στον αστυνόμο Γκρέγκορι. Θα ξεκινήσει λοιπόν να ψάχνει, αλλά τα εμπόδια αρκετά. Από την όλη λανθάνουσα κατάσταση, τους ανθρώπους που συναντά και ίσως και από τον ίδιο του τον εαυτό. Αστυνομικό αίνιγμα με επίφαση υπερφυσικού. Επιστημονική και τεχνική ορολογία και κάποιες λίγες δόσεις μαύρου χιούμορ. Με χάλασε το ότι άφησε αναπάντητα ερωτήματα με σημαντικότερο το κύριο. Όχι, δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει αυτό. Ως αναγνώστης θέλω να μου εξηγούνται όλα με το νι και με το σίγμα. Καλό για μία φορά αλλά ως εκεί. Τα υπόλοιπα μεταφρασμένα μάλλον είναι και πιο αντιπροσωπευτικά. 

Edited by Δημήτρης
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

343383933_.thumb.jpeg.53dee938157998ca0f172f4b7af92856.jpeg Solaris.thumb.jpg.44eaf2a041ec83a30397cc6ff6a7cc22.jpg 329269511_Solaris-Cover2.jpg.15d2e323a68fd5bef73f5c6d1f4f9702.jpg 1438399165_Solaris-Cover3.jpg.70c98696c68f7065490ae4652e64c800.jpg

Solaris

Το Solaris είναι ένας βαθύς διαλογισμός επάνω στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Εάν νομίζετε ότι αυτό το είδος βιβλίων είναι ακατάστατο και χοντροκομμένο, τότε πρέπει να διαβάσετε το Solaris.

O Lem εμβαθύνει στην ματαιότητα της επιστήμης η οποία δεν μπορεί να κοιτάξει έξω από τα προβλήματα που μπορεί να περιγράψει. Η αδυναμία των ανθρώπων να βρει μία τελική λύση.

Ένα κλασικό κόσμημα της επιστημονικής φαντασίας.

Edited by Spark
Προστέθηκαν τα εξώφυλλα του βιβλίου.
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Στανισλάβ Λεμ (Stanislaw Lem)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..