Jump to content

Κανονισμοί Διαγωνισμών (ΠΑΛΑΙΟ)


Mesmer
 Share

Recommended Posts

Σ’ αυτό το topic υπάρχουν συγκεντρωμένοι οι γενικοί Κανονισμοί των Διαγωνισμών του φόρουμ, ώστε να μην χρειάζεται να επαναλαμβάνονται σε κάθε νέο διαγωνισμό. Οι διοργανωτές μπορούν να απευθύνονται σ’ αυτούς με ένα link, στο πρώτο post του διαγωνισμού.

Σκοπός: Οι διαγωνισμοί του φόρουμ αποτελούν κίνητρο ώστε να ασχοληθούν οι συγγραφείς με τη συγγραφή κάποιας ιστορίας. Επίσης, δίνουν την ευκαιρία σε νέους συγγραφείς να δείξουν τη δουλειά και τις ικανότητές τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας οι Βιβλιοθήκες ανανεώνονται συνεχώς και μας δίνεται η δυνατότητα να διαβάσουμε πολλές, νέες, ολοκληρωμένες ιστορίες.
Ωστόσο, οι διαγωνισμοί θέτουν και κάποιους περιορισμούς: το θέμα και το όριο των λέξεων. Κάθε συγγραφέας είναι υπεύθυνος απέναντι στο έργο του και δεν πρέπει να δεσμεύεται από τους περιορισμούς των διαγωνισμών αν αισθάνεται πως αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ιστορία του. Δεν υπάρχει λόγος να στερούμε την ποιότητα που θα θέλαμε για μια ιστορία μας μόνο και μόνο για μία συμμετοχή. Νέοι διαγωνισμοί θα υπάρχουν συνέχεια.
Ο σχολιασμός των ιστοριών από τους συμμετέχοντες κι από άλλα μέλη έχει καθιερωθεί στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας, χωρίς να είναι κανόνας. Αποτελεί, όμως, ένα ενδιαφέρον κομμάτι των διαγωνισμών, αφού μέσω αυτού οι διαγωνιζόμενοι δέχονται χρήσιμες παρατηρήσεις για τις ιστορίες τους. Για το λόγο αυτό, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των διαγωνισμών είναι δεδομένος, χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό τους.

Διοργάνωση: Η διοργάνωση του κάθε διαγωνισμού δίνεται στο νικητή του προηγούμενου αντίστοιχου διαγωνισμού. Αν αυτός για κάποιο λόγο δεν μπορεί να την αναλάβει, τότε γίνεται πρόταση στο δεύτερο και τον τρίτο νικητή του προηγούμενου διαγωνισμού. Στην περίπτωση που και πάλι δεν βρεθεί διοργανωτής, η διοργάνωση θα αναλαμβάνεται από κάποιον moderator.
Αυτός που θα αναλάβει τη διοργάνωση έχει την ευθύνη τού να βρει το θέμα του διαγωνισμού, να ανοίξει έγκαιρα το topic και να κάνει την τελική καταμέτρηση των ψήφων. Επίσης, ο διοργανωτής είναι αυτός που θα ελέγξει αν οι συμμετέχουσες ιστορίες ανταποκρίνονται στους περιορισμούς του διαγωνισμού (θέμα, είδος, όρια λέξεων κτλ) και σε αντίθετη περίπτωση (σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο moderator) να ακυρώσει τη συμμετοχή της παράτυπης ιστορίας.

RSVP: Για καλύτερη διαχείριση και διοργάνωση των διαγωνισμών όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε κάποιον διαγωνισμό, καλό θα είναι να πατάνε το RSVP του event του διαγωνισμού, που θα βρίσκεται στο Ημερολόγιο του forum. 
Σημείωση: Αν ο εκάστοτε διοργανωτής επιθυμεί να αλλάξει κάποιος από τους κανονισμούς των διαγωνισμών ή να γίνει μια αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού που έχει αναλάβει, να επικοινωνεί πρώτα με τους υπεύθυνους moderators, για να τους ενημερώσει και να συζητηθούν τυχόν ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

 

Κανονισμοί Διαγωνισμών

 

1. Διάρκεια Διαγωνισμών: α. Η διάρκεια του κάθε διαγωνισμού είναι έξι εβδομάδες από τη στιγμή που θα δοθεί το θέμα. Από αυτές, οι τρεις πρώτες θα είναι για τη συγγραφή/ανέβασμα των ιστοριών και οι επόμενες τρεις για το σχολιασμό και την ψηφοφορία.
β. Είναι ανοιχτή η δυνατότητα μικρής παράτασης, σε περίπτωση που χρειαστεί και συμφωνηθεί. Καλό θα ήταν όσοι επιθυμούν να δοθεί παράταση να το δηλώσουν μια μέρα (ή και νωρίτερα) πριν από τη λήξη του διαγωνισμού, ώστε να μην γίνονται αλλαγές την τελευταία στιγμή. Ανάλογα με το πόσοι θα ζητήσουν παράταση θα δοθούν οι επιπλέον μέρες, με μέγιστο τις δύο μέρες.

2. Είδη: Όλες οι ιστορίες των διαγωνισμών θα πρέπει να ανήκουν σε κάποιο είδος του Φανταστικού, δηλαδή να περιέχουν κάποιο φανταστικό στοιχείο. Πχ, για τις ιστορίες Φάντασυ: dark fantasy, urban fantasy κλπ, για τις ιστορίες ΕΦ: cyberpunk, space opera κλπ, για τις ιστορίες Τρόμου: supernatural horror, science horror κλπ.

3. Συμμετοχές: Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε μέλος του φόρουμ (εκτός από τον διοργανωτή του διαγωνισμού και τον βοηθό), που στο διάστημα ανάμεσα στον προηγούμενο και τον επικείμενο διαγωνισμό έχει κάνει τουλάχιστον 3 κριτικές (δείτε ανάλογο post) των 100 λέξεων σε οποιεσδήποτε ιστορίες εκτός αυτές του τελευταίου διαγωνισμού. (Είναι προτιμότερο οι κριτικές να γίνονται σε νεότερες ιστορίες). Ο εκάστοτε συμμετέχων θα είναι υπεύθυνος να επιδείξει τις κριτικές του στον διοργανωτή, για να μπορέσει να πάρει μέρος η ιστορία του. Τα links των κριτικών θα ανεβαίνουν μαζί με το link της συμμετέχουσας ιστορίας (§6β) στο topic του διαγωνισμού.

4. Μέγεθος: Το ελάχιστο όριο των ιστοριών είναι οι 500 λέξεις και το μέγιστο οι 3.850 λέξεις. (Θεωρείται αποδεκτό ότι ενδέχεται να υπάρχουν μικρές διακυμάνσεις μεταξύ διαφορετικών word counters, κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί).

5. Γλώσσα: Οι ιστορίες θα πρέπει να είναι γραμμένες μόνο στα ελληνικά.

6. Ανέβασμα ιστοριών
α. Οι συγγραφείς ανεβάζουν την ιστορία τους στην αντίστοιχη του διαγωνισμού Βιβλιοθήκη (αν πρόκειται για Γενικό διαγωνισμό, οι ιστορίες πηγαίνουν στη Βιβλιοθήκη του είδους που ανήκουν), με την ένδειξη του διαγωνισμού στον οποίο συμμετέχουν, πχ για τον 24ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας.
β. Στη συνέχεια βάζουν το link της ιστορίας τους στο topic του εκάστοτε διαγωνισμού.
γ. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα edit των ιστοριών, μετά το ανέβασμα, ως δείγμα ευγενούς συναγωνισμού. Για να αποφευχθεί αυτό, ακολουθείστε το ε.
δ. Οι ιστορίες θα κλειδώνονται από τους υπεύθυνους moderators και θα ανοίγονται μετά τη λήξη της διορίας συμμετοχής για την έναρξη των σχολιασμών.
ε. Γενική συμβουλή είναι να μην βιάζονται οι συγγραφείς να ανεβάσουν την ιστορία τους. Μερικά παραπάνω ξαναπεράσματα και ξαναχτενίσματα βοηθούν στο να βρεθούν κάποια λάθη που ξέφυγαν αρχικά.

7. Ψηφοφορία
α. Δικαίωμα ψήφου έχει κάθε μέλος του φόρουμ που διάβασε τις ιστορίες και έχει πάνω από 50 posts. Εκτός κι αν είναι συγγραφέας, που ψηφίζει χωρίς τον περιορισμό των ποστ (βλέπε 7β)
β. Οι συγγραφείς είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν, βάζοντας την ιστορία τους τελευταία στη λίστα ψηφοφορίας, αλλιώς η ιστορία τους θα αποκλείεται από το διαγωνισμό και θα μηδενίζεται η βαθμολογία τους.
γ. Η ψηφοφορία είναι μυστική.
Διαδικασία ψηφοφορίας
α. Η ψήφος θα αποτελείται από τη λίστα των συμμετεχόντων διηγημάτων, από αυτό που θεωρείται καλύτερο προς το λιγότερο καλύτερο.
β. Για να είναι ευκολότερη η καταμέτρηση, στην ψήφο σας να αναφέρετε και τον τίτλο του διηγήματος και το συγγραφέα. Πχ
Για την Ελίζα-DinMacXanthi
Και Τι Μου Δίνεις;-Nihilio
Στον Άδειο Κόσμο-Mesmer
γ. Η ψήφος θα αποστέλλεται με pm στο διοργανωτή, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο βοηθό του (τα nicknames των οποίων θα αναφέρονται στο αρχικό topic του διαγωνισμού). [Για ταυτόχρονη αποστολή μηνύματος pm πηγαίνετε στον Messenger του προφίλ σας, επιλέγετε "Compose New" πάνω δεξιά και στη συνέχεια βάζετε στο "Recipient's Name" το nickname του διοργανωτή και στο "Other Recipients" το nickname του βοηθού. Στο "Send to others as" θα πρέπει να είναι επιλεγμένο το "Invitation". Εναλλακτικά, στέλνετε την ψήφο σας στο διοργανωτή, τοποθετώντας το nickname του στο "Recipient's Name" και μετά πηγαίνετε στα αριστερά, εκεί που γράφει "Invite Participants", πατάτε "Add" κι εκεί βάζετε το nickname του βοηθού.]
δ. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν γίνει αντιληπτό ότι κάποιος προσπαθεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα ενός διαγωνισμού (κατ' επέκταση και Παιχνιδιού), με οποιονδήποτε τρόπο, θα τιμωρείται αυστηρά.

8. Σχολιασμός
α. Ας μην ξεχνάμε ότι οι διαγωνισμοί έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, γι’ αυτό τα σχόλια, αν και δεν είναι υποχρεωτικά, είναι το σημαντικότερο κομμάτι των διαγωνισμών. Καλό θα είναι, λοιπόν, τα σχόλια να περιέχουν παρατηρήσεις, για το τι μας άρεσε και τι όχι, που θα φανούν χρήσιμες στους συγγραφείς.
β. Προσπαθήστε να κάνετε τα σχόλιά σας πριν από τη λήξη της ψηφοφορίας.
γ. Αν οι ιστορίες του διαγωνισμού είναι αρκετές, για δική σας ευκολία, ξεκινήστε το διάβασμα πριν από την έναρξη των σχολιασμών. Αποθηκεύστε τα σχόλιά σας σε ένα έγγραφο και ανεβάστε τα όταν ξεκλειδωθούν οι ιστορίες.
δ. Μην κάνετε σχόλια στις ιστορίες προτού την έναρξη των σχολιασμών, ακόμη κι αν τις βρείτε ξεκλείδωτες.
ε. Αποτελεί άγραφο κανόνα αβρότητας μεταξύ των συμμετεχόντων, να μην σχολιάζουν οι συγγραφείς τις ιστορίες τους μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού.
στ. Σε κάθε περίπτωση, είτε σαν σχολιαστές είτε σαν σχολιαζόμενοι, προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευγενικοί σ’ αυτά που γράφουμε.
ζ. Παραινούμε όσους ψηφίζουν να αφήνουν από ένα σχόλιο σε κάθε ιστορία, έστω και κάτι μικρό. Είναι κάτι που βοηθάει και τους συγγραφείς, αλλά και τον έλεγχο των διαγωνισμών.

 

η. Σημαντικές πληροφορίες για το σχολιασμό και την κριτική των ιστοριών, μπορείτε να βρείτε σε αυτό το topic.

Οι παρόντες κανονισμοί δύνανται να τροποποιηθούν ή να συμπληρωθούν μετά από σχόλια και παρατηρήσεις μελών, για την καλύτερη κατανόηση και εξυπηρέτηση όλων.

Edited by Mesmer
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Mesmer unpinned this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..