Jump to content

Σας έχουν επηρεάσει ιστορίες άλλων στο sff;


Kafka
 Share

Recommended Posts

Πριν απο μερικούς μήνες συνέβη να γράψω ένα διήγημα που σίγουρα δε θα το έγραφα αν δεν είχα διαβάσει μια ιστορία εδώ. Και παρόλο που δε το θεωρώ το καλύτερό μου, ήταν μια αφορμή για να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό.

 

Επίσης αρκετές φορές έχω διακρίνει όμορφες και έντονες ιδέες σε έργα άλλων στη βιβλιοθήκη. Μου είναι χρήσιμο να διακρίνω τις διαφορές στο ύφος και τη θεματολογία, και καμιά φορά, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, φαίνεται οτι αυτή η παρατήρηση οδηγεί σε συνθέσεις δικών μου ιδεών.

 

Εσείς έχει συμβεί να επηρεαστείτε απο κείμενα άλλων συγγραφέων που διαβάσατε στο sff;

Edited by Iwannhs
Link to comment
Share on other sites

Είτε μας αρέσει είτε όχι όλοι μας, υποσυνείδητα ή ενσυνείδητα επηρεαζόμαστε από ότι διαβάσουμε, είτε μέσα στο sff είτε οπουδήποτε αλλού!

 

Το να επηρεάζεσαι και το να παίρνεις ιδέες δεν είναι κακό, είναι αναπόφευκτο. Κακό είναι να αντιγράφεις!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Είναι αλήθεια πως όταν διαβάζουμε κάποια ιστορία μπορεί να μας μείνουν εικόνες ή ιδέες που να αναπλάθονται με καινούριο τρόπο μέσα στο μυαλό μας.

 

Δικό μου χαρατηριστικό παράδειγμα είναι πως το διήγημά μου Η παιδική χαρά, ξεκίνησε από το διήγημα του Solonor Ένα φτυάρι για το πεπρωμένο, στο οποίο γίνεται αναφορά σε ένα κοριτσάκι που βρίσκεται σε μια παιδική χαρά. Καμία σχέση μεταξύ τους, αλλά μου γέννησε την επιθυμία να γράψω μια ιστορία για μια παιδική χαρά.

Link to comment
Share on other sites

Το Σπέρμα του Άνο το έγραψα υπό την επήρρεια Στάνλεϋ. ;-)

Link to comment
Share on other sites

Είχα την ατυχία (ή την τύχη, όπως το δει κανείς) να πιστεύω ότι είμαι μόνη μου σ' αυτόν τον λογοτεχνικό κόσμο μέχρι τα 31 μου. Αυτό με βοήθησε στο να φτιάξω το προσωπικό μου στυλ, διότι δεν υπήρχε κανείς πλην των ελάχιστων βιβλίων που κυκλοφορούσαν τότε στην ελληνική αγορά από τον οποίο να επηρεαστώ.

 

Μετά γράφτηκα στο φόρουμ κι ανακάλυψα ότι υπήρχε κάποια η οποία έγραφε τέλεια, όπως ακριβώς θα ήθελα να έγραφα εγώ. Κι έπειτα η κοπέλα αυτή σχολίασε σε κάποιο διήγημά μου ότι γράφω όπως θα ήθελε να γράφει εκείνη! Για τη Νίενορ μιλάω, βέβαια. Εκείνη ήταν η μεγαλύτερη επιρροή μου, το άτομο που μου είπε ότι όπως βλέπω άλλων τα διηγήματα και τα ευχαριστιέμαι, έτσι κι άλλοι βλέπουν τα διηγήματά μου και τα ευχαριστιούνται.

 

Επίσης σημαντική επιρροή ήταν ο Αραχνίδας, ο Electroscribe κι ο Παρατηρητής, γιατί με βοήθησαν να ξεπεράσω το κόμπλεξ του ψευδομεσαιωνικού υποβάθρου. Αν και κάποιες στιγμές νομίζω ότι απλά βοηθήσαμε ο ένας τον άλλο σε αυτό.

 

Τώρα να ζηλέψω ιδέες... ω, ναι. Τόσες πολλές φορές έχω ζηλέψει ιδέες, που αν τις μετρήσω θα μας πάρει το πρωί. Αλλά πάσχω από την κατάρα της γενιάς μου, εκείνη που κυνηγάει την πρωτοτυπία λες κι είναι το Άγιον Δισκοπότηρο. Οπότε απλά δεν το προσπαθώ.

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο τόπικ... Κάθετι που διαβάζουμε όπως ειπώθηκε παραπάνω, μας επιρρεάζει έστω και χωρίς να το ξέρουμε. Αυτό που έχω να πω, είναι όλες οι ιστορίες που διαβάζω μου μαθαίνουν κάτι. Δεν θα έλεγα ότι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα πάνω μου και ναι είναι δύσκολο να με αγγίξει μια ιστορία ή να μου προκαλέσει έντονες σκέψεις αλλά όταν συμβαίνει είναι υπέροχο... Οπότε νομίζω ότι οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε κάποια από τα παιδιά του φόρουμ...

Link to comment
Share on other sites

Το Σπέρμα του Άνο το έγραψα υπό την επήρρεια Στάνλεϋ. ;-)

 

ohmy.gif

 

Δεδομένου ότι ο τίτλος αυτός έχει μέσα μια συγκεκριμένη λέξη, δεν νομίζεις ότι πρέπει να εξηγηθείς;cool.gif

Link to comment
Share on other sites

Το "σπέρμα" εκεί είχε την έννοια του "σπόρου" ρε. Μετά, τί να εξηγηθώ (σικ); Αυτό που ρωτάει το νήμα: σας έχουν επηρεάσει ιστορίες άλλων κλπ.

Link to comment
Share on other sites

 

1. Είχα την ατυχία (ή την τύχη, όπως το δει κανείς) να πιστεύω ότι είμαι μόνη μου σ' αυτόν τον λογοτεχνικό κόσμο μέχρι τα 31 μου. Αυτό με βοήθησε στο να φτιάξω το προσωπικό μου στυλ, διότι δεν υπήρχε κανείς πλην των ελάχιστων βιβλίων που κυκλοφορούσαν τότε στην ελληνική αγορά από τον οποίο να επηρεαστώ.

 

2. Τώρα να ζηλέψω ιδέες... ω, ναι. Τόσες πολλές φορές έχω ζηλέψει ιδέες, που αν τις μετρήσω θα μας πάρει το πρωί.

 

1. Εγώ θα προσθέσω πολλά χρονάκια ακόμη και θα πω ότι για πάρα πολλά χρόνια οι μόνες μου επιρροές ήταν κυρίως από τα αγγλικά βιβλία που διάβαζα είτε στο πρωτότυπο είτε μεταφρασμένα.

 

2. Παρομοίως.

 

Επανέρχομαι ωστόσο στο θέμα για να συμφωνήσω επίσης με όσους μίλησαν παραπάνω και είπαν ότι όλοι επηρεαζόμαστε σε κάποιο βαθμό.

Ό,τι στυλ και να έχεις αναπτύξει και όποιες απόψεις, ποτέ δεν είναι τόσο παγιωμένο ώστε να μην επηρεαστείς από κάποιους. Επίσης το ότι επηρεάζεσαι δεν είναι απαραιτήτως συνειδητό.

 

Το βασικό πάντως, ανεξάρτητα από το πόσο σου αρέσει ο τρόπος της γραφής τους είναι να καταλαβαίνεις αν μπορείς να υιοθετήσεις κάποια πράγματα δημιουργικά και παραγωγικά και αν ταιριάζουν στον δικό σου τρόπο σκέψης και στην δική σου ιστορία.

Link to comment
Share on other sites

Naroualis, παθητικά και ενεργητικά.

(Δεν υπάρχουν πονηρές λέξεις, κόπανοι)

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι κάθε τι που διαβάζουμε μας επηρεάζει. Σίγουρα τόσα χρόνια θα έχω επηρεαστεί από ιστορίες άλλων μελών, απλά δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σκεφτώ παραδείγματα.

Link to comment
Share on other sites

Naroualis, παθητικά και ενεργητικά.

(Δεν υπάρχουν πονηρές λέξεις, κόπανοι)

 

Δηλαδή έχω καταστρέψει περισσότερο κόσμο απ' όσο υπολόγιζα, ε; bag.gif

Link to comment
Share on other sites

Μια που οι περισσότεροι είμαστε ερασιτέχνες (και με τον όρο αυτό δεν εννοώ ότι δεν βγάζουμε λεφτά από τη συγγραφή, αλλά ότι έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε), έχω επηρεαστεί αντίθετα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Βλέπω τα λάθη μου στα λάθη των άλλων. Γιατί είναι πιο εύκολο να δούμε τις αδυναμίες όταν φεύγει από τη μέση ο παράγοντας εγωισμός,και μετά να σκεφτούμε πόσες φορές έχουμε κάνει τα ίδια.

 

Φυσικά και έχω λατρέψει κείμενα μελών, αλλά δεν έχω σκεφτεί ούτε μία φορά ότι θα ήθελα να γράφω έτσι. Ίσως γιατί είμαι κολλημένη αλλού, δεν ξέρω (το οποίο "αλλού" έχω προσπαθήσει σκληρά να το αποβάλλω και να καταλάβω τι είναι δικό μου, και ακόμη προσπαθώ). Αλλά έχω ζηλέψει την απίστευτη εργατικότητα, την τόλμη και τη φαντασία κάποιων, πράγμα που μου έδωσε ώθηση να πάρω μπρος και να συνεχίσω.

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...
On 4/21/2011 at 6:35 PM, Kafka said:

Εσείς έχει συμβεί να επηρεαστείτε απο κείμενα άλλων συγγραφέων που διαβάσατε στο sff;

Όχι, ο καθένας γράφει τελείως διαφορετικά εδώ μέσα. Σίγουρα άμα έγραφα φαντασίας θα επηρεαζόμουν έστω έμμεσα από τον @Nick V. ή την @Roubiliana αλλά εγώ γράφω τρόμου κυρίως, πιο ωμά δηλαδή.  Μέχρι τώρα δε διάβασα κάτι όσο ωμό όσο αυτά που γράφω εγώ οπότε όχι, ακόμα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..