Jump to content
Rikochet

αλξνδρ

Recommended Posts

Rikochet

Ο Κ και η Λ έφυγαν απ’το πάρτυ μεθυσμένοι. Μιλούσαν όλη νύχτα, ανακάλυπταν κοινά ενδιαφέροντα, γελούσαν με τα αστεία τους. Από καμιά πλευρά δεν υπήρχε η υποψία ή η διάθεση για φλερτ. Οι παρέες τους παρόλαυτά δεν παρέλειψαν να τους αποχαιρετίσουν με υπονοούμενα και επευφημίες. Ο Κ και η Λ έφυγαν απ’το πάρτυ με πολύ καλή διάθεση και χωρίς αμηχανία, αλλά όταν έφτασαν στη λεωφόρο απ’το στενό όπου βρισκόταν το σπίτι και τους χτύπησε η ψύχρα, ένιωσαν και οι δύο μουδιασμένοι. Ενώ απ’την εξώπορτα, στο ασανσέρ, μέχρι την έξοδο της πολυκατοικίας δεν είχαν σταματήσει να αστειευόνται και να χαχανίζουν, τώρα κατηφορίζουν τη λεωφόρο αμίλητοι, ο Κ με τα χέρια στις τσέπες, η Λ προσπαθώντας να στρίψει ένα τσιγάρο, όμως φυσάει, χάνει το φιλτράκι, ο καπνός πάει να πέσει δυό φορές, αλλά δεν εκνευρίζεται, δε μπορεί να νιώσει ένταση, το μεθύσι και η έντονη κουβέντα όλης της νύχτας μετουσιώνονται τώρα σε μια αναισθησία που μοιάζει να την προστατεύει, αλλά από τι, όλα πήγαιναν τόσο καλά. Η λεωφόρος είναι μεγάλη, η πιάτσα των ταξί βρίσκεται στο τέλος της και το πάρτυ πολύ κοντά στην αρχή της. Δεν θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε την σιωπή για την ξαφνική αλλαγή μεταξύ τους, και ο Κ και η Λ τα πηγαίνουν πολύ καλά με τη σιωπή συνήθως, έχουν εξασκηθεί με τα χρόνια σε αταίριαστες παρέες, σε συνελεύσεις, σε ατυχείς επιλογές συντρόφων. Αλλά τώρα βιώνουν τη σιωπή δραματικά, ο Κ όλο πάει να επιταχύνει το βήμα του αλλά συγκρατείται, γιατί η Λ περπατάει αργά, η Λ έχει ανάψει πλέον το τσιγάρο της και δεν έχει τη δικαιολογία του στριψίματος, τα αραιά αυτοκίνητα που περνάνε σπάνε κάθε τόσο την ησυχία αλλά αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα, κάτι πρέπει να ειπωθεί, η Λ ενδίδει πρώτη.

Διηγείται στον Κ μια ταινία που είδε πρόσφατα αλλά δεν πολυθυμάται, και τα ποτήρια τζιν που κατέβαζε όλη νύχτα σίγουρα δεν βοηθούν την αφήγηση της. Μια μικρού μήκους ταινία για έναν καλλιτέχνη που κλειδώθηκε σε ένα κλουβί, και περίμενε τους επισκέπτες στην έκθεση να τον ταΐσουν, αλλιώς θα πέθαινε της πείνας, και μερικοί τον τάιζαν, ίσα ίσα για να μένει ζωντανός, οπότε άθελα του ολόκληρο το φιλότεχνο κοινό επιβεβαίωνε το συλλογικό του σαδισμό. Ή αλλιώς προκαλούσε το κοινό να μη τον ταΐσει, ενώ φαινόταν πως δεν τρώει, πως έχει γίνει πλέον ένα σακί με κόκκαλα, και περίμενε να δεί ποιοί θα έβλεπαν παραπέρα απ’την περφόρμανς και θα γίνονταν ξανά άνθρωποι, σ’αυτή την παγωνιά του μεταμοντερισμού, έστω για λίγο.

Τελικά ο καλλιτέχνης βγήκε απ’το κλουβί, και περιπλανιόταν, και μέσα σε μια μέρα, ή μέσα σε μήνες, κι αυτό ασαφές παραμένει, συναντά διάφορους ανθρώπους που τον τάιζαν ή που δε τον τάιζαν όσο βρισκόταν φυλακισμένος. Τους συναντάει τυχαία; Τον αναγνωρίζουν; Έχουν κάποιο πάρε-δώσε; Η Λ δε θυμάται αλλά καταλήγει ότι μια γυναίκα που είχε επισκεφτεί την έκθεση αρκετές φορές, και κάθε φορά τον τάιζε, όταν τον συναντά στο δρόμο προσπαθεί να τον σκοτώσει. Γιατί; Η Λ δε θυμάται. Τελειώνει την αφήγηση της και η σιωπή επανέρχεται. Ύστερα από μερικά βήματα, και ενώ η πιάτσα βρίσκεται ακόμα μακριά, προσθέτει και την άποψη της, η ταινία της άρεσε πολύ, και μπορεί να μη τη διηγήθηκε καλά, αλλά ήταν όντως ενδιαφέρουσα. Και ο Κ παραδέχεται πως ναι, είναι λίγο μπερδεμένος αλλά του ακούγεται και αυτουνού ενδιαφέρουσα.

 

Η σιωπή δε θα ξανασπάσει μέχρι να φτάσουν στην πιάτσα, να πάρουν ξεχωριστά ταξί και να οδεύσουν προς έναν ύπνο κατά τη διάρκεια του οποίου κανείς τους δεν θα ονειρευτεί, ή μετά τον οποίο δε θα μπορέσουν να ανακαλέσουν τα όνειρα τους. Λόγω ατυχών ίσως συγκυριών, δεν θα ξαναβρεθούν ποτέ.

 

Ο Κ θα προσπαθήσει την επόμενη μέρα να ανασυνθέσει την ήδη ασαφή πλοκή της ταινίας και θα το βρεί αδύνατο. Θα θυμηθεί κάτι για ένα κλουβί, έναν κουβά με κομμάτια κρέατος και ένα φόνο. Θα γράψει ένα ποίημα βασισμένο σε αυτές τις εικόνες. Η Λ ύστερα από εκείνη τη βραδιά θα καπνίζει περισσότερα και πιο νευρικά τσιγάρα. Θα μιλάει λίγο λιγότερο και θα μάθει να αντέχει ακόμα περισσότερο τις σιωπές της. Θα εύχεται κάθε φορά να ήταν λίγο πιο κινηματογραφικές, να κρύβουν περισσότερη, αυθεντικότερη και πιο ουσιώδη ένταση από εκείνη την ατέλειωτη κατάβαση στη λεωφόρο.

 

Και στους δυό τους εκείνη η βραδιά θα αφήσει ένα εσωτερικό αποτύπωμα αποτυχίας, παρόλο που η ερωτική τους διάθεση ήταν στραμμένη αλλού (και μάλιστα, εν αγνοία τους, στο ίδιο πρόσωπο) και, συνεπώς, οι προσδοκίες τους ήταν μειωμένες.

 

Σίγουρα θα περάσει λίγος καιρός ακόμα. Και κάθε τόσο μερικές νύχτες σαν κι αυτή θα ξεθωριάζουν τελικά, και ίσως καλύτερα έτσι, γιατί ασήμαντα περιστατικά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να καταγράφονται.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Μάρβιν ΑΑΠ

Μ' αρέσει πολύ ο τρόπος που αφηγείσαι μικρά «ασήμαντα» περιστατικά που συνθέτουν καθημερινά τοπία της πόλης, τον ιστό της εντέλει.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oceanborn

Έχεις ένα ιδιαίτερο ταλέντο να μαγνητίζεις αυτόν που παίρνει την απόφαση να διαβάσει κάποια ιστορία σου. Πόσες στιγμές φαινομενικά ασήμαντες στιγμές μας σημαδεύουν θα ήθελα να ξερα... Να σαι καλά.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Innerspaceman

Αν εξαιρέσω κάποια αρκετά «τεχνικής» φύσεως θέματα , θεωρώ, πως μόλις διάβασα το κείμενο ενός συγγραφέα. Το γιατί; Το απάντησε κατα την γνώμη μου, η Oceaborn, με μια λέξη κλειδί : μαγνητίζεις.

Edited by Innerspaceman

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ayu

Πολύ μου άρεσε και αυτή η ιστορία σου. Κι επειδή το στυλ σου είναι τόσο ιδιαίτερο δεν μπορώ καν να προτείνω κάτι για να το κάνεις καλύτερο--απλά συνέχισε να γράφεις πολύ (και να τα ποστάρεις εδώ ή στο μπλογκ σου να χαιρόμαστε :) ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..