Μπόρχες Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 Το ακόλουθο ποίημα το συνέθεσα πριν από 10 χρόνια, όταν ήμουν ακόμη φοιτητής. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ούτε καν ερασιτέχνη ποιητή μιας και γράφω στίχους μια φορά τον χρόνο και αν... Οπότε το δημοσιεύω για προσωπικούς και ιστορικούς λόγους και έχοντας συναίσθηση του ποιητικού μου επιπέδου. ΤΡΕΞΕ ΧΡΟΝΕ Βήμα αν κάνεις μπροστά στο χρόνο, θα δικαιωθείς. Αν συναγωνιστείς το χρόνο, θα ηττηθείς. Μην δοκιμάσεις να παλέψεις, να δαμάσεις. Μάθε να καταλαβαίνεις, να ακολουθείς. Ο χρόνος θέλει παραστάτες, συνοδοιπόρους Και όχι εχθρούς, μα πάντα πρωτοπόρους. Δείξε πως κατέχεις του βίου τα δεινά. Ο χρόνος θα γελάσει και θα έρθει πιο κοντά. Φάνου φίλος, συνεργάτης και του θάρρους γυιός. Τότε θα έχεις δίπλα σου το χρόνο, στο σκοτάδι και στο φώς. Χρόνος, του Θεού ο θρόνος και του Λόγου το παιδί. Υπάρχει για να υπάρχεις και υπάρχει στην ύπαρξη. Τρώει τα παιδιά του και νέα όλο γεννά, Αλλά ο κύκλος συνεχίζει και ποτέ δε σταματά. Δώσε, Χρόνε, δώσε σ’ εμάς, κύλησε και ρεύσε, Παρακαλώ μην σταματάς. Μην σταματάς τον τροχό να τρέχεις, αφού το Ξέρω πως δεν έχεις σταθμό να σταματάς. Τρέξε και τρέξε και ποτέ πίσω μην κοιτάς. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted October 13, 2011 Share Posted October 13, 2011 (edited) Ειναι ενδιαφερον νομιζω. Δεν ξερω αν προσπαθησες να παρομοιασεις τον χρονο με τον θεο κρονο-ειχα διαβασει καποτε μια μελετη που ελεγε πως ο θεος κρονος ειναι προσωποιηση του χρονου που ετρωγε τα παιδια του, οπως ο χρονος "τρωει" τα παντα και τα καταπινει. Το γραφεις και εσυ στους στιχους σου ακριβως αυτο-δεν ξερω αν ειναι τυχαιο. Μου αρεσει που το πηγες λιγο παραπερα με το οτι συνεχως γεννα νεα παιδια-δινεις την εικονα του αεανου κυκλου ζωης. Μια λεπτομερεια που νομιζω σου ξεφυγε ειναι στους δυο προτελευταιους στιχους ξεκινας με κεφαλαιο με την λεξη Ξερω ενω ειναι συνεχεια του προηγουμενου στιχου. Εισαι καινουργιος απο οτι βλεπω ... Καλωσηρθες στην παρεα μας! Edited October 13, 2011 by laas7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts