Jump to content

Το ιδανικό άλμα

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: dagoncult

Είδος: επιστημονική φαντασία

Βία; Όχι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 5149

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: Επηρεασμένος από το θέμα Εξέλιξη, του πρόσφατου διαγωνισμού ΕΦ, έκανα κι εγώ μια προσπάθεια.

Το ιδανικό άλμα.doc

Η ιστορία σου μου άρεσε και βρήκα την κεντρική της ιδέα πολύ ενδιαφέρουσα. Αλλά επειδή δεν μπορώ να βάλω σε μια σειρά αυτά που θέλω να πω και να γράψω ένα σχόλιο της προκοπής, θα σου τα αναφέρω επιγραμματικά :p

-Ωραία η ιδέα με το ασανσέρ που μιλάει για να μας βάλεις μέσα στον κόσμο σου.

-Σχεδόν όλη η εξέλιξη του διηγήματος δίνεται μέσα από διαλόγους. Αυτό από τη μία είναι καλό (τουλάχιστον για μένα), επειδή διαβάζεται πιο γρήγορα. Από την άλλη υπάρχει αρκετή έλλειψη σε δράση, και πιστεύω πως μια τέτοια ιστορία θα το ήθελε. Δηλαδή, έχεις μέσα παράνομα πειράματα που «απαιτούν» λίγο τρέξιμο. Βέβαια, εδώ δίνεις μεγαλύτερη βάση στο συναισθηματικό κομμάτι, αν και θα μπορούσε να δέσει ένας συνδυασμός των δύο, εφόσον δεν είχες το όριο των λέξεων να σε αγχώνει.

-Ένα άλλο αρνητικό των διαλόγων, εδώ, είναι πως όλοι μιλάνε για κάτι που γνωρίζουν, ενώ εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε τι παίζεται από τα συμφραζόμενα. Ναι, αυτό θέλεις να πετύχεις εδώ, αλλά θα ήθελα λίγες περισσότερες πληροφορίες για μπορέσω να μπω καλύτερα στην ιστορία. Αναγκάστηκα να ψάξω για το DMT, αφού διάβασα το διήγημα, και ο συνδυασμός με τις διεσταλμένες κόρες των ματιών δεν έγινε εκεί που έπρεπε να γίνει. Ναι, υπάρχουν στοιχεία μέσα στο κείμενο που να το δείχνουν αυτό, αλλά δεν θα με πείραζε μια πιο ξεκάθαρη αναφορά ότι το DMT είναι, με λίγα λόγια, μια φυσική ψυχεδελική ουσία.

-Νομίζω ότι κάπου έχασα τη σχέση μεταξύ του πειράματος και της Λιζ. Η Λιζ είχε αυτό που είχαν και τα κουνέλια, αλλά ποιος το είχε πρώτος; Ήταν εξέλιξη ή αποτέλεσμα κάποιου πειράματος. Γενικά, ο σκοπός του πειράματος δεν μου ήταν τελείως ξεκάθαρος.

-Κάπου αναφέρεις ένα 'χίλια τα εκατό' (νομίζω ότι το σωστό είναι «χίλια στα εκατό», άσχετα αν το λέμε όταν μιλάμε), το οποίο δεν μου έκατσε πολύ καλά, επειδή δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο ύφος του κειμένου.

-Δεν αξιοποίησες πολύ καλά τη λήξη παραμονής του Νίκου. Ενώ αρχικά βλέπουμε τη βιασύνη του και περιμένουμε ότι αυτό θα τον οδηγήσει σε κάποια λανθασμένη απόφαση, τελικά δεν φάνηκε κάτι τέτοιο.

-Ο ρόλος των λέξεων με κεφαλαία: Εμπειρία, Αλήθεια, Αυθεντία, δεν είναι πολύ ξεκάθαρος.

-Ωραίο και συγκινητικό το τέλος με την κόρη.

Και ξαναδιαβάζοντας τα σχόλια, βλέπω ότι, ως επί το πλείστον, σου έχω κάνει μόνο παρατηρήσεις. Αν την ψείρισα λίγο παραπάνω είναι επειδή στ' αλήθεια μού άρεσε. Η φύση μάς θέλει τριπαρισμένους, and that's all.

Edited by Mesmer

Ενδιαφέρουσα η ιστορία γενικά και με καλό setting για να έχουμε πολλά πράγματα να διακυβεύονται με την αποκάλυψη.

Μου άρεσε που δεν έχουμε ένα απομονωμένο πείραμα μέσα σε ένα εργαστήριο, αλλά εμπλέκεται και η προσωπική ζωή του ήρωα και η σκληρή κοινωνική κατάσταση.

Ομολογώ ότι η ιδέα

της "μετάδοσης" της εξέλιξης και μάλιστα προς τα πίσω ήταν άκρως πρωτότυπη έως αιρετική! (με την πολύ καλή έννοια προφανώς)

Εξαιρετική υπέρβαση -χρειαζόταν όμως λίγο παραπάνω υποστήριξη. Δεν μπορώ να πω τι, φυσικά, αφού με κατέλαβε τόσο εξ απροόπτου. :dazzled:

Μου έλειψε λίγο να δω τι έβλεπαν οι άλλοι στα κουνέλια. Θα το ήθελα δηλαδή λίγο πιο περιγραφικό και όχι μόνο μέσα από το δέος των ομιλητών.

Θα συμφωνήσω με τον Mesmer ότι δεν μου είναι εντελώς σαφές τι έκανε με τη Λιζ και πόσο ανάλογο ήταν με το πείραμα του εργαστηρίου.

Ευχαριστώ πάρα-πάρα πολύ για τα σχόλια και το χρόνο.

Mesmer

-Ναι, κι εμένα μ' άρεσε η φωνή στο ασανσέρ. Μου φάνηκε αρκετά ΕΦ και έδινε και πληροφορίες χωρίς να πολυφαίνεται. Επειδή το σκέφτηκα λίγο όταν μου ήρθε η ιδέα, νομίζω ότι η επιρροή ήρθε από συνδιασμό σκηνών από το 'Χωρίς Επιστροφή', του Μάικλ Μάρσαλ Σμιθ, κι από το 'Κουτί Σε Σχήμα Καρδιάς', του Τζο Χιλ.

-Για την απουσία σκηνών με δράση και το θέμα με την παραμονή του Νίκου έχεις δίκαιο. Για τη δράση, καθώς έγραφα σκέφτηκα ότι θα χρειαζόμουν αρκετές ακόμα λέξεις (ίσως και σκηνές) για να μπει και δράση στη συνταγή. Οπότε φοβήθηκα κι αποφάσισα να μην ξεφύγω πολύ. Για τον Νίκο... αρχικά τον είχα βάλει να την κάνει την κουτσουκέλα του, αλλά μετά κάπου έπεσε εμπλοκή αληθοφάνειας ή τέλος πάντων κάτι που απαιτούσε μεγάλες αλλαγές, οπότε τον άφησα έτσι.

-Για τις πληροφορίες μέσω των διαλόγων δεν μπορώ να πω τίποτα. Τους έσβηνα και τους έγραφα επί 1-1,5 μήνα και κάθε φορά έβλεπα και διαφορετικά θέματα που έπρεπε να καλύψω. Άσ' τα να πάνε.

-Για τις λέξεις με κεφαλαία, ήθελα και καλά να κάνω πιο σοφιστικέ τα λόγια του παντογνώστη αφηγητή. :) :)

-Τρελάθηκες; Εγώ σ' ευχαριστώ πολύ που ψείρισες το κείμενο.

Tiessa

-Ευχαριστώ πολύ. Ίσως να χρειαζόταν περισσότερες σκηνές για υποστήριξη. Αλλά όπως είπα φοβήθηκα το πόσες ακόμα σκηνές θα έπρεπε να μπουν.

-Για την περιγραφικότητα... μάλλον πήραν όλο το βάρος της προσοχής μου οι διάλογοι (αν και πιστεύω πως έτσι κι αλλιώς η ιστορία όπως είναι δεν έχει και τίποτα 'μεγάλες' εικόνες να δείξει).

Mesmer,Tiessa

Για το πείραμα και τη Λιζ: Ταΐζουν την Πατρική με DMT για να δουν τα αποτελέσματα στη Θυγατρική. Ο Μάικ κάνει το πείραμα και στη γυναίκα του (με τη σύμφωνη γνώμη της).

dagon, θέλω πραγματικά να το διαβάσω, αλλά, αλήθεια, μου έχει πέσει ο (αναγνωστικός) ουρανός στο κεφάλι. Κάνω αυτό το ποστ για να θυμηθώ να επανέλθω.:rolleyes:

• 4 weeks later...

Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Συμφωνώ με πρακτικά όλες τις παρατηρήσεις των Mesmer και Tiessa. Αν έπρεπε να πώ μόνο ένα πράγμα γι' αυτή την ιστορία, είναι ότι της λείπει πληροφορία και μάλιστα αρκετή. Δεν μου ήταν καθόλου σαφές ότι ο Μάικ έκανε το πείραμα και στη γυναίκα του. Ούτε και αληθοφανές -ποιος ερευνητής θα έκανε την υγιή έγκυο γυναίκα του πειραματόζωο σε μια αγωγή που είναι ακόμα υπό δοκιμή;

Υπάρχουν μερικές καλές showing στιγμές στο διήγημα (κυρίως με τη γλώσσα του σώματος) αλλά, γενικά, η γνώμη μου είναι: Μη φοβάσαι να δώσεις την απαραίτητη πληροφορία. Αν ο αναγνώστης πραγματικά την χρειάζεται, τότε δεν είναι tell.

Edited by mman

Ενδιαφέρον διήγημα, πολύ καλή ιδέα κι ωραίο τέλος. Ειδικά η ιδέα έχει πολύ ζουμί, νομίζω ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δώσεις κάποιες ενδιαφέρουσες προοπτικές μέσα στην ιστορία, παρά να την εξαντλήσεις στο 'κάτι άλλο θα μας αντικαταστήσει'.

Αν κάτι με προβληματίζει στην ιστορία σου, είναι ο χαρακτήρας του Νίκου. Τα κίνητρά του είναι σαφώς διαφορετικά σχετικά μ' εκείνα του Μάικ. Και ναι μεν κατορθώνεις να γλυτώσεις την απευθείας σύγκρουση μεταξύ τους (μιας κι η Λιζ είναι τελικά που πείθει τον Μάικ – αν και κατά τη γνώμη μου όχι και το τόσο πειστικά για το επείγον του πράγματος), αλλά η εικόνα τους στο εργαστήριο μετά την επίσκεψη που έκαναν στο δάσος, είναι στα όρια της αληθοφάνειας. Αν ο Νίκος ήθελε να έχει την παραμικρή ελπίδα παραμονής, θ' ανακοίνωνε τ' αποτελέσματα απευθείας στις αρχές, δε θα τα διέρρεε στο δίκτυο. Φαντάζομαι δεν ήταν τόσο αφελής ώστε να θέλει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη (και επαναστάτης – που μάλλον δεν είναι – ενάντια στο σύστημα και απαραίτητος).

Επίσης συμφωνώ με τον mman ότι κανείς ερευνητής δε θα έκανε τη γυναίκα του πειραματόζωο σε μια αγωγή (ούτε καν σε αγωγή εδώ, σε πείραμα) που βρίσκεται υπό δοκιμή. Γενικά πάντως είχα την αίσθηση ότι στις σκηνές με τη Λιζ ο Μάικ φαινόταν να γνωρίζει περισσότερα για το πείραμα σε σχέση με τις σκηνές με τον Νίκο.

Ωραία ιστορία, θα ήθελα να την δω πιο ανεπτυγμένη.

Edited by Cyrano

mman, Cyrano πάρα πολλά ευχαριστώ για το χρόνο και τα σχόλια.

Μη φοβάσαι να δώσεις την απαραίτητη πληροφορία. Αν ο αναγνώστης πραγματικά την χρειάζεται, τότε δεν είναι tell.

-Εσύ φταις, κι οι φωτιές που μ' άναψες με τούτο εδώ laugh.gif . Σιγούλια-σιγούλια θα το κατανοήσω καλύτερα το πράγμα με το show, don't tell, πού θα μου πάει...

Αν ο Νίκος ήθελε να έχει την παραμικρή ελπίδα παραμονής, θ' ανακοίνωνε τ' αποτελέσματα απευθείας στις αρχές, δε θα τα διέρρεε στο δίκτυο. Φαντάζομαι δεν ήταν τόσο αφελής ώστε να θέλει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη (και επαναστάτης – που μάλλον δεν είναι – ενάντια στο σύστημα και απαραίτητος).

-Όμως, ο Νίκος ενδιαφέρεται να μαθευτούν τα αποτελέσματα, άσχετα πώς θα γίνει αυτό. Οπότε, από τη στιγμή που ο Μάικ συμφωνεί να ανακοινώσουν, ο Νίκος δεν έχει λόγο να κάνει του κεφαλιού του. Πάντως, όπως έγραψα στο προηγούμενο ποστ, το αρχικό πλάνο για το Νίκο ήταν όντως να πάει στις αρχές, αλλά προέκυπταν διάφορα προβλήματα κι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν.

Κι ένα τελευταίο είναι ότι, αν ο Νίκος πήγαινε στις αρχές, θα έφευγε το βάρος της επιλογής/το δίλημμα από το Μάικ, κι αυτό ήταν κάτι που δεν ήθελα.

• 3 weeks later...

Ωραία ιστορία. Να πώ την αλήθεια, δεν περίμενα να φοβηθώ ποτέ ξανά κουνέλι(μετά τους Μόντυ πάιθονς)hmm.gif Η ιδέα της χρήσης ναρκωτικών απο την έγκυο με ξένισε, αλλά για ιατρικούς λόγους, σαν περιγραφή ήταν πολύ αποτελεσματική. Συμφωνώ με τους προηγούμενους, για την ανάγκη μεγαλύτερης ανάπτυξης του χαρακτήρα της.