Jump to content

Κάτω απ' το χιόνι

wordsmith

Recommended Posts

Βρε Κέλλυ, νομίζω πως ήταν άκομψο να παραπέμψεις από αυτό το τόπικ σε δυο ιστορίες που θεωρείς εκτός θέματος. Είναι λίγο... "καρφί".

Κατά τα άλλα, εγώ έχω ένα πραγματικά πολύ καλό νέο για αυτήν την ιστορία, όσον αφορά την εξέλιξή σου στη γραφή, και κάποια κακά νέα, που χαλάνε την εντύπωση.

Λοιπόν, τα καλά νέα είναι ότι, ίσως για πρώτη φορά, βλέπω να φτιάχνεις αληθινούς χαρακτήρες, που να ξεχωρίζουν μεταξύ τους, να έχουν τα κουσούρια τους, το παρελθόν τους και τα όλα τους - βασικά οι δύο πρώτοι, γιατί ο τρίτος ίσα που πέρασε και δεν ακούμπησε. (Επίσης να μην ξεχάσω να πω ότι είμαι σίγουρος ότι είδα τουλάχιστον δυο αναφορές στο Μανωλιό στο πρώτο μέρος της ιστορίας). Και οι περιγραφές σου είναι επίσης ζωντανές.

Το κακό είναι ότι δεν ξέρεις τι να τους κάνεις. Πέρα από τον Φού (δε μου πολυάρεσε το ψευδώνυμο), ο Νίκος κόβει τελείως τη μαγιονέζα, μιλώντας ξαφνικά με πολύ άσχημο τρόπο για τους σωτήρες του - ούτε ο μεγαλύτερος κάφρος δεν μπορώ να φανταστώ πως θα το έκανε αυτό σε μια τέτοια στιγμή. Ο φεμινιστικός προβληματισμός είναι έντονος και προφανής στο διήγημα, και δε χρειάζεται αυτή η καρικατούρα. Ο τρίτος - ούτε το όνομά του δε θυμάμαι - απλώς υπάρχει κάπου.

Το φινάλε με το δέντρο κτλ είναι αρκετά συγκινητικό, αλλά σε σχέση με το υπόλοιπο κείμενο έρχεται παράταιρα και υποτονικά, και δίνει την εντύπωση πως μπήκε για να υπάρχει το υπερφυσικό στοιχείο.

Δε μου άρεσε η επανάληψη "δεν άκουσαν λόγια, αλλά τα ένιωσαν στο νου τους" σε παραλλαγές, ούτε κατάλαβα το σκοπό μιας τέτοιας τηλεπαθητικής ομιλίας, καθώς θα μπορούσαν άνετα να είναι κανονικές γυναίκες στο σπίτι εκείνο, χωρίς να αλλάξει τίποτα από την υπόθεση. Η παρομοίωση με το δράκο ούτε εμένα μού άρεσε.

Θα ήθελα λίγη μεγαλύτερη έμφαση στα κίνητρα των γυναικών αυτών, γιατί μου φαίνονται κάπως προσχηματικά.

Και, ναι, τρόμου δεν τη λες.

Βρε Κέλλυ, νομίζω πως ήταν άκομψο να παραπέμψεις από αυτό το τόπικ σε δυο ιστορίες που θεωρείς εκτός θέματος. Είναι λίγο... "καρφί".

Ναι, μάλλον έχεις δίκιο, απλώς ετσαντίσθην, όπως θα έλεγε και η εορτάζουσα Κελαινώ. Ελπίζω να μη μου κρατήσουν κακία οι συγγραφείς, άλλωστε τη γνώμη μου την έχω γράψει στα τόπικ τους. Το σβήνω.

Κέλλυ, μπορώ να πω πως μου άρεσε πολύ το διήγημά σου. Στην αρχή ειδικά έπλεξες ιδανικά την ατμόσφαιρα. Το μόνο πρόβλημα ήταν πως δεν υπήρξε κατάλληλη κορύφωση. Στην τελευταία παράγραφο συγκεκριμένα σκόνταψα στις περιγραφές. Παρόλα αυτά, ένιωσα να παγώνω, να ζεσταίνομαι, ένιωσα το σκοτάδι και τον τρόμο που παραμόνευε. Δε μπορώ όμως να καταλάβω γιατί υπήρχε η κλειτοριδεκτομη. Το ένιωσα κάπως σα διδακτισμό το κομμάτι αυτό με τις 6000 κοριτσάκια.

Ωραίο το παιχνίδι με τον Φου-Αξιωματικό.

Καλή επιτυχία.

Edited by Asgaroth

Εδω καταρχην.. θελω να σταθω στο σχολιο του παπς. Πραγματικα γελασα πολυ..

Στην ιστορια τωρα... Αγγιζει μια ευαισθητη γυναικεια πλευρα, αυτο το εθιμο της Αφρικης, αλλα στην ιστορια αυτη, δεν περασε και τοσο καλα. Η ιστορια πριν γινει γνωστο αυτο, θα μπορουσε να χαρακτηριστει τρομου, λογω μιας αγωνιας που οσο περνουσε η ωρα.. ολο και αυξανοταν. Αν ειχε κατι αλλο σαν σημειο τρομου, θα κερδιζε παραπανω πιστευω

Επισης την τελευταια παραγραφο την διαβασα 2-3 φορες γιατι με δυσκολεψε λιγο, και δεν ειμαι σιγουρη τι ακριβως περιγραφει..

Καλη επιτυχια :)

Αγαπητή Κέλλυ,

Νομίζω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ιστορίας σου είναι ότι είναι υπερβολικά φουσκωμένο σε περιγραφές/λεπτομέρειες/περίεργες λέξεις που δεν γνωρίζω και περιέγχει αρκετά λίγη πλοκή, με αποτέλεσμα να καταντάει κάπως κουραστική. Νομίζω πως έαν έκοβες κάποιες από αυτές τις λέξεις και τις αξιοποιούσες για την εξέλιξη της πλοκής , η ιστορία θα ήταν καλύτερη. Θα ήθελα να προσωπικά να μάθω κάποιες λεπτομέρειες για το

ατύχημα που έχασε ο πρωταγωνιστής το χέρι του

. Κάτι που μου άρεσε ήταν πως σε όλο σχεδόν το διήγημα αναφέρεσαι πολύ στο ξύλο , προ οικονομώντας το τέλος έτσι.

Τέλος, η επίμαχη φράση θέλει επειγόντως αλλαγή :p

Καλή επιτυχία!

Edited by joidv

Guest old#2065

Κατά τη γνώμη μου το πιό αδικημένο διήγημα του διαγωνισμού στην τελική κατάταξη.

Ευχαριστώ όσους διάβασαν και σχολίασαν και μερικά σχόλια είναι πολύ χρήσιμα. Αρκετά είναι αλληλοσυγκρουόμενα (το οποίο συμβαίνει και σε άλλα διηγήματα, βέβαια)και δεν ξέρω σε ποια άποψη από τις δυο να απαντήσω. Π.χ. ο ένας λέει "ψυχρή και απρόσωπη γραφή", ο άλλος "ατμοσφαιρικό" και η άλλη "με ενοχλούν οι βρισιές". Ο ένας λέει "πρώτη φορά έφτιαξες αληθινούς χαρακτήρες", η άλλη "ήταν ένας ασήμαντος και δε θα μου μείνει τίποτα απ' αυτόν". Σε άλλους αρέσουν οι παρομοιώσεις, άλλοι το βρίσκουν παραφορτωμένο(ειδικά αυτό απόλυτα κατανοητό). Γινόταν και ακόμα πιο μπερδεμένα, βέβαια, αλλά και έτσι αν θέλει κάποιος να το ξαναγράψει για να τους ευχαριστήσει όλους, θα δυσκολευτεί.

Ως προς το αν ήταν τρόμου κι εγώ είχα αμφιβολίες, αλλά γνωστός ψείρας μού είπε ότι "οκ, είναι αρκετά σκοτεινή η ατμόσφαιρα" και παρέλειψα να βάλω στα σχόλια "αποκλείστε με αν δεν είναι τρόμου".

Το ζουμί είναι ότι

Της Γης οι καταπιεσμένες καραδοκούν κάπου στα ξερωγώ Βαρδούσια, χρησιμοποιώντας τον καιρό για να παγιδεύσουν άντρες, σε μία απέλπιδα αναζήτηση κάποιου είδους δικαίωσης. Κάτι μεταξύ 'δε φεύγω πριν γνωρίσω κι εγώ λίγη στοργή' και 'δεν μπορεί να είναι όλοι τέτοιοι'.

Να συμπληρώσω επίσης ότι

όλο το σκηνικό είναι φάντασμα, μαζί με το σπίτι και τις γυναίκες και η πρωτοφανής χιονοθύελλα, και εμφανίζονται όποτε τους καπνίσει για να μαζέψουν και καμιά άλλη κακοποιημένη (αυτό μπορούμε μόνο να το υποθέσουμε αν βάλουμε πολλή φαντασία, διότι δε φαινεται) και να πάρουν και να σηκώσουν όποιον άντρα τύχει στο δρόμο τους (φταίει δε φταίει - αυτό αλλάζει μόνο το είδος της μεταχείρισης).

Κάτι είπατε και για "το ρόλο των δέντρων στην ιστορία". Από πού φαίνεται ή υπονοείται ότι τα δέντρα παίζουν ρόλο στην ιστορία, πέρα από το να αποτελούν το σκηνικό της μέχρι ένα σημείο; Το πολύ πολύ, με ακόμα πιο μεγάλη φαντασία, να υποθέσουμε ότι

οι γυναίκες γίνονται δέντρα όταν είναι off duty σαν φαντάσματα.

Αλλά βασικά τα δέντρα δεν έχουν σχέση.

Eπίσης ως προς το ότι μπαίνουν και την πέφτουν στο φαΐ χωρίς να χαιρετήσουν, δεν ήμουν σίγουρη τι θα ήταν πιο αφύσικο: τρεις που κοντεύουν να πεθάνουν από το κρύο και οι δύο είναι σχετικά ρεμάλια-μισογύνηδες ως χαρακτήρες, πα να πει θεωρούν τις γυναικεία φροντίδα δεδομένη, θα άρχιζαν τις χαιρετούρες και τις συστάσεις μόλις έμπαιναν σε ένα ζεστό μέρος ή θα βούταγαν στο πρώτο ζεστό πράγμα που θα έβρισκαν; Ίσως καλύτερα να βγάλω την προσφορά φαγητού εντελώς, μια που οι άντρες ήταν ανεπιθύμητοι(αν και αυτό ανοίγει άλλα θέματα, χμμμ).

Η φράση "φτου-κακά" είναι για να γίνουν όσο γίνεται πιο αντιπαθητικοί. Όσο για το φυσικό ή όχι της παρουσίας της, εμένα μου έχει τύχει πολλές φορές, σε μια ατμόσφαιρα "τυπικά ζεστή", ας πούμε, "γιορτινή ανάμεσα σε αγνώστους", "καλή αλλά αδιάφορη", να πετάει κάποιος(ο πατέρας μου), για ασήμαντη αφορμή, μια τρομερή κακία.

Κατά τα άλλα:

npaps: Xμμμ, μάλλον δεν έπρεπε να το βάλω αυτό με το κοριτσάκι στο τέλος, ότι ψάχνει να βρει κλαδί να κρεμάσει το μπουφάν της, αν δημιουργεί τέτοιους συνειρμούς:lol:(και ευχαριστώ πάρα πολύ για την ψήφο:tease:) Το soundtrack το είχε βρει ο Zaratoth δε θυμάμαι από ποιο τόπικ και μου άρεσε κι εμένα.

Ayu: Ναι, με τα παντελόνια μάλλον δίκιο έχεις, το σκέφτηκα κι εγώ, αλλά δεν υπάρχουν και πολλά να περιγράψεις από την ΟΓ κάποιου που είναι χαμένος σε χιονοθύελλα. Για το θετικό τέλος, είναι και αυτό θέμα ΟΓ: οι δύο εναλλακτικές που υπήρχαν ήταν ή

να περνούσαν τη δοκιμασία και να μεταμορφώνονταν σε δέντρα ή να αποτύγχαναν και να πέθαιναν από το κρύο

. Να φύγουν όπως ήρθαν δεν υπήρχε περίπτωση. Για όσους δεν τους πειράζει αυτό(if any), υποθέτω ότι το τέλος είναι θετικό.

Mesmer: Δεν περίμενα να το καταλάβει κανείς, αλλά όντως εσένα εννοούσα με το "Άγγελος Δ.":lol:. Ταιριάζει και το όνομα και ο χαρακτήρας. Όπως στο φόρουμ είσαι αυτός που ποτέ δεν τσακώνεται και δεν προσβάλλεται, έτσι κάπως και στο διήγημα ο Φου κάνει τη διαφορά μέσα στους τρεις.

KELAINO: Για το κλισέ με τους τρεις έχεις δίκιο ότι είναι κλισέ, αλλά μερικά κλισέ μού αρέσουν, όπως αυτό με τα τρία κουτιά, χρυσό, ασημένιο, χάλκινο, που πρέπει να μαντέψεις ποιο είναι το σωστό.

Edited by wordsmith

Το ποστ αφαιρέθηκε, γιατί αφαιρέθηκαν αυτά στα οποία απαντούσε.

Edited by Sonya

Πάντως ακόμα προσπαθώ να καταλάβω γιατί η μεταμόρφωση ενός ανθρώπου σε δέντρο είναι εκτός θέματος...

Edited by wordsmith