Jump to content
Naroualis

Ανσάμπα

Recommended Posts

Naroualis

Όνομα Συγγραφέα: Ευθυμία Δεσποτάκη a.k.a. Naroualis

Είδος: φαντασία, μάλλον cloak and dagger

Βία; ψυχολογική

Σεξ; Όου νόου

Αριθμός Λέξεων: 3407

Αυτοτελής; Ναι, αλλά θα μετατραπεί εν καιρώ σε νουβέλα

Σχόλια: Λίγο βιαστικό. Ελπίζω να βγαίνει νόημα. Εντζόι

Αρχείο:ansaba2.doc

Edited by Mesmer
Διόρθωση φόρμας

Share this post


Link to post
Share on other sites
Esteldor

Πολύ όμορφη ιστορία. Κάθε στιγμή της καλογραμμένη αλλά αρκετές όχι αρκετά δουλεμένες. Αν θέλεις ρίξε ένα-δύο περάσματα για κάποια μικρολάθη. Μου άρεσε :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mindtwisted

Σε γενικές γραμμές μου άρεσε, είχε ωραία αίσθηση και το διάβασα ευχάριστα. Αυτό που νομίζω οτι θα την έκανε καλύτερη είνα περισσότερες πληφορίες για τους κεντρικούς χαρακτήρες ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τι γίνεται στο τέλος, ή έστω να το περιμένουμε λίγο για να έρθει πιο ομαλά.

 

Κατά τα άλλα, ωραία δραματική ιστορία.

Καλή επιτυχία!:good:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ayu

Μου άρεσε η γραφή, με κράτησε η διήγηση, αν και δεν καταλάβαινα συνέχεια τα πάντα.

Από τα αγαπημένα μου σημεία:

 

"Να ‘ναι ευλογημένο το σκοτάδι. Κρύβει τόσα πράγματα, τόσες δυστυχίες. Κρύβει το μέρος που σκοτώθηκε η φίλη της η παιδική και οι δυο αγαπημένοι της λαουτάρηδες. Κρύβει το μέρος που έσφαξαν τον κάπελα και τους γιους του. Κρύβει τους λεκέδες από αίμα και τα ξασπρισμένα κόκκαλα και τα σημάδια από τα τσεκούρια στις πόρτες, κρύβει τη σπασμένη ρόκα της γριάς που ‘λεγε τα παραμύθια και το τσόκαρο της ανυφάντρας πάνω στη λαμαρίνα του πηγαδιού."

 

Στην αρχή ήμουν δύσπιστη, όπως είμαι συνήθως με το σοβαρό φάντασυ (ναι, τ’ ομολογώ). Αλλά με παρέσυρε η αφήγηση. Όχι απλά μ' έπεισες, σκόνη την έκανες τη δυσπιστία μου, κοπελιά. Και προς το τέλος ανατρίχιασα.

Θέλω σίγουρα να διαβάσω και την πιο απλωμένη του μορφή.

Μόνη παρατήρηση: στο τέλος δε χρειάζονται (για μένα) τόσες εξηγήσεις.

Δε μου χρειάζεται καν να τον δω να ξεψυχάει. Ουρλιαχτό, δυο λόγια για την Ανσάμπα και τέλος. Ειδικά αν στο μεταξύ έχεις δώσει περισσότερο χώρο στα συναισθήματα του Ζεγγί (στη μακρύτερη εκδοχή).

 

Πάντως από μένα, μπράβο μπράβο μπράβο. good.gif

Edited by Ayu

Share this post


Link to post
Share on other sites
abuno

Εκπληκτικό!

Δεν περισσεύει και δεν λείπει τίποτα.

Η φαντασία στα καλύτερα της. Θα 'ηθελα να το είχα γράψει εγώ.

 

Πραγματικά μπράβο σου.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cyrano

 

Ωραία δομημένη ιστορία (κάτι που γενικά χαρακτηρίζει τις ιστορίες σου), η οποία όμως προδίδει την βιασύνη με την οποία γράφτηκε. Πιο συγκεκριμένα, είναι εμφανές ότι δεν πρόλαβες να δουλέψεις πολύ τους χαρακτήρες σου, γι αυτό κι υποκύπτουν σε αρκετά κλισέ στους διαλόγους και τις σκέψεις τους. Αν πάλι τους θέλεις αρχετυπικούς, τότε κατά τη γνώμη μου πρέπει να δουλέψεις λίγο παραπάνω τα σύμβολα. Π.χ. αν εδώ έχουμε να κάνουμε με μια τυπική μάχη μεταξύ Καλού και Κακού, η ελευθερία κι η αυτοδιάθεση αποτελούν μεν αναγκαίες αλλά όχι απαραίτητα κι ικανές συνθήκες για να εγγυηθούν το πρώτο. Ίσως χρειάζονται δηλαδή κι άλλες θεότητες, όπως η Γνώση ή/και η Αγάπη.

Σε κάθε περίπτωση, το διήγημα λειτουργεί ως έχει και χωράει μια χαρά το νόημα που διαπραγματεύεται. Αν έχεις σκοπό να το εμβαθύνεις (και νοηματικά), τότε ναι, με χαρά θα διάβαζα τη νουβέλα. Καλή επιτυχία.

ansaba2, σχόλια.doc

Share this post


Link to post
Share on other sites
wordsmith

Κλασικό φάντασυ, με την ατμόσφαιρά του και τα όλα του, πρίγκηπες, αιχμαλώτους, μαγικά, μάχες κλπ. Θα συμφωνήσω ότι το μόνο μειονέκτημα είναι η βιασύνη. Έπρεπε να γίνει μεγαλύτερο και σου έχουν ξεφύγει τυπογραφικά λάθη.

Μου άρεσαν πολύ οι λεπτομέρειες που το ζωντανεύουν, το χαλί, το παιδικό σκαμνάκι, το τσόκαρο κλπ.:good:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mors Planch

Μονό ότι είναι πολύ καλό μπορεί να πει κανεις. Α κι οτι είχα κολλήσει και δε μπορούσα να θυμηθώ τι μου θύμιζε το Ζέγγι μέχρι που έγραφα το σχόλιο και θυμήθηκα ότι ήταν ο κύριος εδώ... http://en.wikipedia.org/wiki/Zengi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nienor

Το αγαπώ :wub:

 

Εντάξει, το είχα σκεφτεί να το αφήσω για το τέλος, τ' ομολογώ, αλλά σήμερα είμαι πολύ κουρασμένη και σε πολύ πιεσμένη φάση και ήθελα ένα χαδάκι από μια ιστορία σου. Και τούτη δω τη δουλειά της έκανε και με το παραπάνω. Μόνο λίγο δυσκολεύτηκα να ξεπεράσω αυτά που έχω εγώ στο μυαλό μου ότι είναι η Εσπερία, η Ανατολή και οι Νησιώτες, ξέρεις να αποβάλω το δικό μου χάρτη για να μπορέσω να χωρέσω τη νέα πληροφορία. Δεν ξέρω και τι ακριβώς είναι τα Χάσματα τελικά, αλλά ξέρω αρκετά ώστε να μου δημιουργούν δέος (ναι, δέος είναι η καλύτερη λέξη που έχω για να το περιγράψω, δεν ήταν υπερβολή).

 

Το αγαπώ και σε ευχαριστώ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Βαγγέλης

Μου άρεσαν οι χαρακτήρες και θα ήθελα λίγο περισσότερη αλλά για ένα μικρό κείμενο αυτό δεν είναι κάτι κακό. Μου άρεσε πάρα πολύ ότι οι χαρκτήρες έβλεπαν σαν ιδέα και όχι θεότητα. Το μόνο που κάπως μου ξεφεύγει είναι τα συναισθήματα του Ζέγγι και οι κινήσεις του προς το τέλος. Ίσως χρειαζόταν λίγο μεγαλύτερη εξήγηση εκεί.

Share this post


Link to post
Share on other sites
DinoHajiyorgi

Η παλιά μαστόρισσα αποδεικνύει ότι δεν το έχασε, ούτε το κούρασε, ποτέ. Κατέχει ακόμα τη δυνατή της πένα, με την οποία κεντάει ιστορίες, κεντώντας τις καρδιές μας. Από τα δυνατά γκανιάν του διαγωνισμού, αλλά κυριότερα, από τις ιστορίες που χαιρόμαστε που διαβάσαμε.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mesmer

Αυτό ήταν ένα πολύ ωραίο κλείσιμο των αναγνωσμάτων του διαγωνισμού.

 

Πολύ όμορφη και ζωντανή η φαντασία σου, όπως κάθε φορά, με τις κοσμοπλασίες και τις μυθολογίες της γνωστής σου μαστοριάς.

 

Απολαυστική, περιπετειώδης, μυστηριώδης και συγκινητική. Την διάβασα άνετα και κράτησε το ενδιαφέρον μου από την αρχή ως το τέλος. Ωστόσο, υπήρχαν ορισμένα πράγματα που θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Για παράδειγμα, δεν γνωρίσαμε αρκετά καλά τους ήρωες για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τα οποιαδήποτε συναισθήματα που μπορεί να έτρεφε ο ένας ή ο άλλος, κι έτσι το τέλος ήρθε κάπως απότομα, αν και ήταν πολύ συγκινητικό. Το κάπως ασαφές για τα Χάσματα και την Ανσάμπα δεν με πολυπείραξε, αλλά επειδή ήταν πολύ ενδιαφέρον θα μυθολογία θα ήθελα να μάθω κι άλλες λεπτομέρειες. Επίσης, νομίζω ότι αυτές οι λεπτομέρειες θα ξεκαθάριζαν ακόμη περισσότερο τη φύση της συμφωνίας, μιας και αυτήν δεν την κατάλαβα καλά.

 

Παρά τις ελάχιστες παρατηρήσεις, η ιστορία σου μου άρεσε αρκετά. Καλή δουλειά.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nihilio

Ενδιαφέρουσα ιστορία, αν και φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά δουλεμένη, έχει αρκετά σημεία που θέλουν γυάλισμα. Ωραία η ιδέα, δυνατή η κατάληξη, αν και το χτίσιμο προς το τέλος θέλει φτιάξιμο.

 

Ακολουθεί κείμενο με σχόλια που έκανα όσο διάβαζα, κυρίως υφολογικά και περισσότερο όσον αφορά σημεία που σκάλωσα σαν αναγνώστης.

ansaba2-nih.doc

Share this post


Link to post
Share on other sites
OxAp0d0

Καλογραμμένο και όμορφο, για τα όποια ψεγάδια έχει και εντόπισαν και οι προηγούμενοι, με χαροποιεί το σχόλιό σου "Ναι, αλλά θα μετατραπεί εν καιρώ σε νουβέλα ". Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό και περιμένω να το δω μεγαλύτερο :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
laas7

Εχοντας διαβασει αλλες ιστοριες σου φαινεται πως τουτη εδω εχει γραφτει βιαστικα και θελει δουλιτσα για να βγαζει εντελως νοημα (καπου χαθηκα με τα χασματα, τους νησιωτες, την Ανσαμπα κτλ)... αλλα ο καλος μαστορας φαινεται και ετσι... οι εκπληκτικες λεπτομερειες που με εκαναν να κανω εικονες καθως διαβαζα και να τις σκεφτομαι και μετα... το σημειο με το σκοταδι (πανεμορφο!), το τσοκαρο, το φρονιμο χερι... πιστευω πως εισαι εξαιρετικη πραγματικα εξαιρετικη στην περιγραφη... αν την ειχες δουλεψει παραπανω θα ηταν για μενα το νουμερο ενα. Θα ηθελα πολυ να την ξαναδιαβασω ως νουβελα οπως μας λες πως σκοπευεις!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eugenia Rose

Πολύ όμορφη ιστορία κορίτσι! Και ο κόσμος που φτιάχνεις είναι πολύ γοητευτικός. Πραγματικά έχεις πολύ υλικό για να δουλέψεις τη νουβέλα σου. Όπως και εγώ σε αυτό τον διαγωνισμό έτσι και εσύ έφτιαξες μια ιστορία που σκοπεύεις να την μεγαλώσεις. Γι αυτό θα σου πω τις «διορθώσεις» μου σε αυτό το στάδιο να τις έχεις υπ’ όψιν σου για μετά. Και σε παρακαλώ πολύ να την μεγαλώσεις, έτσι; (γκουχ γκουχ Nanwrimo, γκούχ λέμε).

 

Το λοιπόν, 1) Στην αρχή λες ότι η Εσπέρια υπηρέτρια ήταν ένα απαίσιο πλάσμα άξιο περιφρόνησης. Αυτό για κάποιο λόγο με κάνει να πιστεύω πως οι Εσπέριοι δεν είναι ανθρώπινα πλάσματα σαν τους Ανατόλιους και τους Νησιώτες αλλά κάτι παρεμφερές. 2) Εδώ έχω ένα μπέρδεμα. Της λέει η μάνα της ότι ήταν τυχερή που γεννήθηκε δεύτερη γιατί αν γεννιόταν πρώτη θα ήταν φύλακας. Επίσης λέει ότι ξέρει τα περάσματα κάτω από τον ναό αν και δεν θα έπρεπε να τα ξέρει. Ναι αλλά μετά μας λες ότι είναι φύλακας έτσι και αλλιώς. Δεν θα έπρεπε τότε έτσι και αλλιώς να ξέρει τον δρόμο; Άρα απλά διαδέχτηκε την αδερφή της; Πάει με το αίμα η ιδιότητα του φύλακα; 3) Ανσάμπα. Σημαίνει σίγουρα ελευθερία και αυτοδιάθεση, επίσης είναι η θεά. Όμως αν κλέψουν το άγαλμα της θεάς Εσπέριοι και Ανατόλιοι τότε τι θα κερδίσουν; Προστατεύει τον λαό που το έχει; Αν είναι έτσι τους Νησιώτες γιατί δεν τους προστάτεψε; Και για να πάρεις το άγαλμα πρέπει να σκοτώσεις τον τελευταίο φύλακα; Γιατί λες ότι πρέπει να σκοτώσεις τον τελευταίο άνθρωπο με αυτοδιάθεση. Αυτοδιάθεση δεν έχουν και ο άλλοι; Μόνο οι φύλακες έχουν; Επίσης εδώ ένα ξεκαθάρισμα θα ήταν καλό. 4) Στην αρχή υπάρχει ένα μικρό infodump από την μητέρα της Ιρλαρίκ και τι θα της έλεγε. Δεν είναι κάτι σημαντικό και καταλαβαίνω ότι βοηθάει να μάθουμε κάποια πράγματα μέσα στον περιορισμένο χώρο του διηγήματος. Απλά στο επισημαίνω για όταν το μεγαλώσεις. 5) Το ότι ο Ζεγγί θυσιάζεται για την Ιρλαρίκ στο τέλος του διηγήματος έρχεται απότομα σε σχέση με το κείμενο. Εννοώ πως ναι βάζει το χέρι του στο λαιμό της και σίγουρα κάτι υποψιάζομαι ότι μπορεί να τρέχει ανάμεσα στους δυό τους αλλά μοιάζει να είναι σε πολύ αρχικό στάδιο για να φτάσει στο τέλος να θυσιαστεί. Καταλαβαίνω επίσης ότι ο χώρος δεν σου έφτασε για να αναπτύξεις το romance (το οποίο θα πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις στη νουβέλα φαντάζομαι :p). Από την άλλη όμως δικαιολογείται η αυτοκτονία/αυτοθυσία του Ζεγγί από το γεγονός και μόνο ότι η Ιρλαρίκ στάθηκε πρώτη μπροστά στη θεά. Και επειδή τον αγαπούσε και αυτό της στερούσε την ελευθέρια της η θεά τον έκανε να πάρει ο ίδιος την ζωή του για να έχει η Ιρλαρίκ την ελευθερία της. 6) Και κάτι τελευταίο, τι θα απογίνει η Ιρλαρίκ; Μπορεί να ζήσει για πάντα κάτω από την γη μέσα στο Χάσμα μαζί με το άγαλμα της θεάς; Και αυτό θα ήταν καλό να μας έδινες πιο πολλά hint στη μεγάλη version.

 

Ελπίζω να στο ξεψάχνισα και να στο ψείρισα αρκούντως ικανοποιητικά για να σου δώσω ένα μικρό σπρωξιματάκι να το μεγαλώσεις (nanwrimo γκουχ γκουχ αψού!). Επίσης θέλω να δηλώσω ότι όπως στην Στάλα Δάκρυ έτσι και εδώ μου αρέσει που αντιμετωπίζεις έννοιες γενικές και αφηρημένες σαν στοιχειά που οδηγούν ή και καταδυναστεύουν τους ανθρώπους. Εκεί ήταν η περιέργεια και η οργή εδώ είναι η ελευθερία. Μπράβο και πάλι! Καλή επιτυχία! :lol:

Edited by Eugenia Rose

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cassandra Gotha

Αυτή η ιστορία μου άφησε την αίσθηση ότι διάβασα κάτι που αν είχε δουλευτεί περισσότερο θα το είχα χαρεί πάρα πολύ, πράγμα που δεν έγινε. Ενώ μου άρεσε, δεν το χάρηκα, δεν ένιωσα την κλιμάκωση, δεν ένιωσα την θυσία των δύο ηρώων, ο καθένας τη δική του, και τέλος, την υπέρτατη, που θα έπρεπε να με είχε συγκλονίσει.

 

Κυρίως θα ήθελα πιο πολλές αναφορές (όχι τόσο αόριστες) στο Χάσμα, μου αρέσει σαν ιδέα, (αν το πιάνω), και στους Φύλακες. Εϊναι λίγο μπερδεμένα τα πράγματα τώρα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Loch Moors

Μου άρεσε πολύ και ο τρόπος που γράφεις και η ιδέα σου. Μέσα σε έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό λέξεων, χώρεσαν περιγραφές, γνωριμία με τα πρόσωπα και "βήματα" χωρικά και χρονικά, και η ιστορία είχε μια πολύ καλή ομοιογένεια. Δύσκολα πράγματα να τα πετύχεις (για μένα) οπότε ένα μπράβο γι' αυτό.

Ίσως μπερδεύτηκα λίγο στο τι ακριβώς σημαίνει "Ανσάμπα", πότε την κατέχεις και τι κερδίζεις ή θυσιάζεις εν τέλη για να το καταφέρεις αυτό. Οπότε αυτό με φέρνει και στη μοναδική παρατήρηση που έχω να κάνω, ότι αν το διήγημα με αυτό το μέγεθος είναι καλό σε μια μεγαλύτερη έκταση όπου θα γνωρίζαμε καλύτερα όλες τις έννοιες οι οποίες εισάγονται εδώ (Ανσάμπα, Χάσμα κλπ.) θα ήταν τέλειο.

Εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στην προσπάθεια του να το συνεχίσεις, αν υπάρχει στο μυαλό σου αυτό το ενδεχόμενο. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
jjohn

Εμένα πάντως η γραφή μου φάνηκε τρομερη και εάν το διήγημα γράφτηκε στα βιαστικά , τρέμω και μόνο στην ιδέα του πόσο καλογραμμένη θα είναι η τελική έκδοχη.

Κατά τα άλλα, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα κομμάτια στη ιστορία, αλλά το γεγονός πως προορίζεται για νουβέλα φαίνεται.Από την σχέση μεταξύ των δύο χαρακτήρων μέχρι και την έλλειψη στοιχείων γύρω από τον κόσμο.

Σίγουρα σε μορφή νουβέλας θα είναι πολύ-πολύ καλύτερο.

Καλή επιτυχία!

Share this post


Link to post
Share on other sites
dagoncult

-Γρήγορα και άνετα και ξεκούραστα κύλησε, δλδ όπως ακριβώς υπέθετα.

 

-Αρκετές επαναλήψεις στην (κατά τα άλλα πολύ εύηχη) λέξη Ανσάμπα.

 

-Πάντως, το τι συμβαίνει, περισσότερο το μισοέπιασα από 'δώ κι από 'κεί, παρά το κατάλαβα. Φαντάζομαι σε μεγαλύτερη μορφή θα δώσει πιο πολύ.

 

-Κι εμένα μου άρεσε πολύ το σημείο σχετικά με το σκοτάδι, που λέει κι η Ayu.

 

-Μου φάνηκε ότι στο φινάλε σαν να παραέδωσες πληροφορίες.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tiessa

 

 

 

Δεν υπάρχει περίπτωση να είμαι πρωτότυπη –η μοίρα του αργοπορημένου σχολιαστή. Ό,τι και να πω θα το έχει ήδη πει κάποιος προηγουμένως, γι αυτό και θα είμαι σύντομη.

 

 

 

 

Σχέση με το θέμα:

 

Πολύ σαφής και εμφανής.

 

Το συν:

 

Αυτή ήταν επίσης μια από τις ιστορίες που η κεντρική ιδέα μού άρεσε πολύ. Ήταν μια από τις πτυχές που είχα την ελπίδα να δω να γράφει κάποιος/α πάνω στο θέμα.

 

Δεν της έλειπε ούτε η φαντασία, ούτε το συναίσθημα, ούτε το δράμα. Πολύ ωραία η διαδρομή προς το Χάσμα.

 

 

Το πλην:

 

Αν έχω κάποια παράπονα, που της στέρησαν τη θέση στo βάθρο, είχαν να κάνουν με το μπλέξιμο που δεν μου επέτρεψε για μεγάλο διάστημα να καταλάβω τι γινόταν. Σίγουρα λίγος παραπάνω χρόνος (για χώρο δεν ξέρω) θα μπορούσε να αναδείξει πολύ καλύτερα το μύθο.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
aScannerDarkly

Στο εκάστοτε νήμα γράφω τα γενικά σχόλιά μου πάνω στην κάθε ιστορία. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για πιο αναλυτικά σχόλια, πάνω στο ίδιο το κείμενο, ας μου στείλει πμ.

 

 

Το κείμενό σου, Ευθυμία, δε με ικανοποίησε όσο περίμενα. Για την ακρίβεια, το βρήκα αρκετά κατώτερο των δυνατοτήτων σου.

 

Όλο το κείμενο μού φάνηκε αρκετά άψυχο, χωρίς να μου μεταφέρει κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα, ενώ είχε τα φόντα να το κάνει. Μάλλον σε αυτό φταίει και η αφήγησή σου, που ήταν αρκετά επίπεδη, αν εξαιρέσουμε το υπέροχο σημείο με αυτά που κρύβει το σκοτάδι. Οι ήρωές σου με μπέρδεψαν εντελώς στο τέλος. Δεν μπόρεσα να ανακαλύψω από πού προέκυψε όλη αυτή η αγάπη, όταν μέχρι εκείνη τη στιγμή έχουμε παρακολουθήσει μια σχέση μίσους, κακομεταχείρισης και περιφρόνησης.

 

Το έχεις γράψει μάλλον βιαστικά, αν κρίνω από τα αρκετά λαθάκια που πρόσεξα. Νομίζω πως οι επωδοί με την Ανσάμπα και οι απανωτές υπενθυμίσεις για το τι σημαίνει η Ανσάμπα πρέπει να περιοριστούν. Είναι πάρα πολλές, ξεπερνώντας έτσι τον στυλιστικό τους στόχο και μοιάζοντας μάλλον κουραστικές. Ακόμα και οι πληροφορίες που μας δίνεις για το ποια είναι η ηρωίδα σου είναι χωμένες, σαν με το ζόρι, σε ένα σημείο στην αρχή της ιστορίας, σαν να θέλεις να ξεμπερδέψεις με αυτό και να προχωρήσεις.

 

Έτσι κι αλλιώς δεν νομίζω πως είναι η καλύτερή σου ιδέα, αλλά ξέρω πως αν της δώσεις προσοχή, μπορείς να κάνεις την ιστορία αυτή αρκετά καλύτερη.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Naroualis

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ που, ενώ το κείμενο είχε εμφανώς μεγάλες αδυναμίες, το πιστέψατε και το ανεβάσατε ως εκεί όπου ανέβηκε. Το ξανάπα, θα το ξαναπώ, αν με βαθμολογούσα γύρω στο δέκα θα με κατέτασσα κι όχι στο τέσσερα. Και πάλι ευχαριστώ.

 

Σε δεύτερη φάση, ίσως θα πρέπει να ζητήσω συγνώμη. Πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια γκρινιάζω στον εαυτό μου ότι δε διαβάζω στους διαγωνισμούς πράγματα που θα μου μείνουν κι όμως γι’ άλλη μια φορά, από εγωισμό κι από τη λαχτάρα μου να γράψω τελικά την ιδέα αυτή, ανέβασα σε διαγωνισμό κάτι ουσιαστικά μισογραμμένο. Θα μπορούσα εδώ να κάνω έναν παραλληλισμό με την πολιτική κατάσταση της χώρας σήμερα: όλοι γκρινιάζουν για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά κανείς δε σκέφτεται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, από τη στιγμή που κι ο ίδιος έλαβε μέρος στην εκλογική διαδικασία, είναι δική του ευθύνη και φταίξιμο. Αν θες ν’ αλλάξεις κάτι, ξεκίνα από αυτό που εσύ μπορείς ν’ αλλάξεις. Το πόσο φροντίζεις τα κείμενά σου, εν προκειμένω.

 

Δεσμεύομαι στην Ανσάμπα μου (να μην ξεχνιόμαστε, ε; ) ότι στο εξής δε θα ανεβάζω κάτι σε διαγωνισμό, αν δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένη με αυτό. Αν το κείμενο δεν έχει κοιταχτεί δύο ή τρεις φορές, αν δεν έχω περάσει τουλάχιστον μία βραδιά brainstorming για χάρη του. Τότε θα μπορούσα να κάνω πολλά και με τα αναλυτικά σχόλια επί του κειμένου που μου κάνατε, Cyrano και Nihilio. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να το ξαναγράψω, με καθαρό κεφάλι και χωρίς εκπτώσεις στο τι μπορώ να κάνω.

 

Πάνω στα σχόλιά σας:

 

Γενικά αυτό που είδα ότι δε δούλεψε ήταν η θέση της Ιρλαρίκ. Η ιδέα είναι η εξής: πάνω στο Νησί υπάρχει η είσοδος των Χασμάτων. Κάποιοι είναι Φύλακες των χασμάτων, μπορούν να ακολουθήσουν την καρδιά τους και να βρουν το δρόμο ως το ξόανο και το Χάσμα. Μπορούν επίσης να κάνουν κάποιο είδος μαγείας, όπως πχ, να περνάνε μέσα από τοίχους ή κάτι τέτοιο. Είσοδοι για τα χάσματα δεν υπάρχουν μόνο στους ναούς, αλλά σχεδόν σε κάθε σημείο του Νησιού. Η γνώση των Φυλάκων περνάει συνήθως από τον γονέα Φύλακα στο πρωτότοκο παιδί. Όμως ο πόλεμος ανάγκασε τους γονείς της Ιρλαρίκ να διδάξουν και σ’ εκείνη τα περάσματα, παρά που ήταν δευτερότοκη. Κι όταν σκοτώθηκαν όλοι οι Φύλακες, έμεινε μόνο εκείνη που είχε δοθεί όμηρος να γνωρίζει.

 

Ειδικότερα σχόλια τώρα:

 

@Cyrano: Δεν ήταν η μάχη του Καλού και του Κακού που είχα στο μυαλό μου. Γενικά (το παρατήρησε κι η Ευγενία, αλλά μόνο και μόνο γιατί έχει διαβάσει κι άλλα πρόσφατα κείμενά μου) προσπαθώ οι ιστορίες μου να έχουν ένα κεντρικό νόημα, να περιστρέφονται γύρω από μια ιδέα. Η ίδια η ιδέα δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή, είναι απλά μια ιδέα. Η χρήση της από τους ανθρώπους και το πώς ανακαλύπτουν το ότι δεν τη χρησιμοποιούν σωστά (και το τι κάνουν μετά) είναι αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο. Είναι αυτό που θέλω να διηγηθώ.

 

@Mors Planch: Αυτός ο Ζεγγί που αναφέρεις, για λόγους που δε μπορώ να θυμηθώ πια, μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση στα εφηβικά μου χρόνια, πιο μεγάλη εντύπωση κι από τον ίδιο το Σαλαντίν (ο συνειρμός πάει Ρομπέν των Δασών-Ιβανόης-Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος-Σαλαντίν, καταλαβαίνεις, εφηβικές σκέψεις). Όταν σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το κείμενο πριν από περίπου 15 χρόνια (περίπου στις 200 λέξεις είχε μείνει από τότε) επέλεγα ονόματα-tribute στην εφηβεία μου. Σαφώς και ο Ζεγγί σου είναι ο Ζεγγί μου.

 

@DinoHaj: Δεν ήμουν εγώ που έβαλα την αγκαλίτσα, αλλά σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

 

@Ευγενία: Για το 2): Η απάντηση είναι στα γενικά σχόλια που έγραψα πιο πάνω. Για το 3): Το τι χρειάζονται οι Εσπέριοι κι οι Ανατόλιοι το ξόανο της θεάς το είχα στο μυαλό μου, δεν το έβαλα στο χαρτί: όποιος κατέχει το άγαλμα, μπορεί να το χρησιμοποιεί για να σκλαβώνει τους άλλους. Εξ ου και οι τόσες προφυλάξεις και τα χάσματα. Οι Νησιώτες δεν έχουν καμία ανάγκη για επεκτατικούς πολέμους, αλλά οι άλλοι σίγουρα θα το ήθελαν. Για το 6): Το τι θα απογίνει η Ιρλαρίκ, μόνο το ξόανο της θεάς το ξέρει…

 

@aScanner: Θέλησα μια φορά στη ζωή μου να χρησιμοποιήσω το παλιό, καλό, χολυγουντιανό μοτίβο της λυσσαλέας κόντρας που γίνεται έρως. Φαίνεται ότι δεν τα κατάφερα. Πάντως, η σχέση δεν ήταν ακριβώς μίσους, αν σκεφτείς ότι απλά ο ένας ήταν όμηρος του άλλου. Οι Ανατόλιοι δεν ήταν απαραίτητα οι «κακοί» της υπόθεσης κι ούτε κι είναι σαφές τελικά αν θέλουν να «επιτεθούν» με τη βοήθεια του ξόανου ή να «ελευθερωθούν».

 

 

 

Αυτά τα όχι και λίγα. Και πάλι σας ευχαριστώ όλους, κυρίως για την ανοχή.

 

Εντιτ: τυπογραφικό

Edited by Naroualis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..