Jump to content

Μαγεία


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Πώς τη χρησιμοποιείτε; Εμπειρίες, απόψεις, γνώμες, δοκιμές, πειραματισμοί επάνω στο θέμα της μαγείας όταν γράφουμε κάτι στον χώρο του Φανταστικού...

Link to comment
Share on other sites

Στη συγγραφή, σε θέματα μαγείας προσωπικά ακολουθώ τα εξής:

 

1 - Η μαγεία πρέπει να είναι μαγική. Βέβαια το πόσο μαγική είναι εξαρτάται και από το τι ισχύει σε κάποιον φανταστικό κόσμο. Αλλά κατα κανόνα σε κόσμους με χαμηλή συχνότητα μαγείας, αυτή τείνει να είναι πιο εντυπωσιακή και να φένεται κάτι το ισχυρό που προκαλεί δέος. Εγώ τουλάχιστον την προτιμώ λίγη, ισχυρή και εντυπωσιακή.

 

2- Βάρος στη περιγραφή. Η περιγραφή ενός ξορκιού, η οποιασδήποτε μορφής μαγείας πρέπει να γίνεται με λεπτομέρεια, ώστε να εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για μια ατμοσφαιρική περιγραφή. Η μαγεία δεν είναι κάτι το συνηθισμένο, στο οποίο «τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται» αλλά συνήθως κάτι πρωτόγνωρο και εντυπωσιακό για τον αναγνώστη.

 

3 – Η μαγεία πρέπει να επηρεάζει την πλοκή. Η μαγεία δεν είναι κάτι που γίνεται άσκοπα, απλώς για το εφέ. Για να φανεί η δύναμή, της πρέπει να χρησιμοποιείτε σε σημεία κλειδιά της πλοκής, έτσι ώστε να την επηρεάζει με τον τρόπο της, δίνοντας πολλές φορές διεξόδους για την περαιτέρω εξέλιξή της. Σε μερικά σημεία κολλήματος, η χρήση μαγείας αποτελεί ακόμα και ένα καλό τρόπο να «ξεκολλήσει» η πλοκή.

 

4 – Πρωτοτυπία. Η μαγεία δεν έχει κανόνες ρεαλισμού που την περιορίζουν. Είναι συνήθως το στοιχείο που αντιτίθεται στους φυσικούς νόμους και πραγματοποιεί ακόμη και το αδύνατο. Εκμεταλλευτείτε το. Υπάρχει ανεξάντλητος αριθμός τρόπων με τους οποίους η μαγεία δρα και επηρεάζει, συνεπώς έχουμε όλη την ελευθερία να εφεύρουμε κάποιους πρωτότυπους.

 

Βέβαια ίσως διαφωνήσετε με τα παραπάνω, αποτελούν απλώς τις δικές μου προτιμήσεις για τη μαγεία.

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως, χρησιμοποιώ τη μαγεία ως εξής.

 

Κατ'αρχήν, όπως είπε και ο Μελδόκιος, θέλω κι εγώ να έχει κάτι το... μαγικό, κάτι το μη-καθημερινό. Αν η μαγεία ξεπέσει στο " 'ντάξει, έκανε ένα ξόρκι ο τύπος, και τι έγινε;" τότε για μένα έχει αρχίσει να φθήνει.

 

Συνήθως, η μαγεία δεν είναι άμεσα φανερή (δηλαδή, αστραπές, φωτιές, κτλ -- χωρίς να αποκλείεται 100%, βέβαια, και αυτό), αλλά αόρατη, πιο πνευματική. Αυτό για μένα είναι κάτι που την κάνει πιο αληθοφανή. Μπορεί η μαγεία να επηρεάσει ολόκληρες καταστάσεις, αλλά οι "κοινοί θνητοί" να μην πάρουν πρέφα τίποτα.

 

Προσέχω πολύ τους νόμους πάνω στους οποίους θα βασίσω τη μαγεία στον κάθε κόσμο, και δεν τους παραβαίνω. Αν έχω πει ότι η μαγεία δεν μπορεί σε κάμια περίπτωση να κάνει το τάδε, τότε ποτέ δεν γίνεται, για κανένα λόγο --εκτός κι αν συμβεί κάτι που αλλάζει την ίδια τη φύση του κόσμου.

 

Βλέπω πώς η μαγεία επηρεάζει την κοινωνία. Για μένα, ας πούμε, μια μαγεία σαν του D&D, θα είχε φέρει τελείως τα πάνω-κάτω, αφού μπορείς να κάνεις σχεδόν το οτιδήποτε με μηδενικό ή ελάχιστο προσωπικό κόστος. Επομένως, προσέχω το μαγικό σύστημα που έχω σκεφτεί να μην ανατρέπει ριζικά τις δομές της κοινωνίες. Γιατί, όπως λέω και άνωθεν, δεν παραβαίνω τους νόμους που έχω θέσει και, αν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι με τη μαγεία του, θα το κάνει' δε θα το αφήσει "επειδή έτσι με βολεύει εμένα" ή "επειδή θα ήταν πιο όμορφα να μην χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του". Το θεωρώ χαζό να δίνω σε κάποιον δυνάμεις και να μην τις χρησιμοποιεί όπως θα έπρεπε και θα ήταν λογικό. Οπότε, προσέχω για να έχω.

 

Η μαγεία θέλω να δημιουργεί προβλήματα όσο και να λύνει. Από τη στιγμή που την βάζω σε έναν κόσμο, τότε τη θεωρώ μια φυσική δύναμη του ίδιου του κόσμου, που μπορεί να έχει και "παρενέργειες", ή φαινόμενα που χρειάζονται επιστημονική (σύμφωνα με τα δεδομένα του φανταστικού κόσμου πάντα!) ανάλυση.

 

Γενικά, είμαι υπέρ της συνέπειας όσον αφορά τη μαγεία.

Link to comment
Share on other sites

Θα ξεκινήσω από το αυτονόητο (για'μένα) ότι δηλαδή η μαγεία είναι απαραίτητη για το έπος! Τουλάχιστον εμένα μου αρέσει να υπάρχει.

 

1) Αυτό που πρέπει όμως να προσέχει κάποιος είναι το πώς τη χρησιμοποιεί. Βασικός κανόνας: Οι απλοί άνθρωποι φοβούνται τη μαγεία και μισούν όσους τη χρησιμοποιούν εκτός και αν είναι εξοικειωμένοι με αυτήν

 

2) Η μαγεία δεν είναι κάτι το απλό γι'αυτό για να την χρησιμοποιεί κάποιος πρέπει να ξεχωρίζει από τους άλλους, να έχει κάποια ιδιαιτερα χαρακτηριστικά (όχι μόνο εμφανισιακά). Επίσης για να εξελιχθεί κάποιος (να αποκτήσει δυνατότερη μαγεία) πρέπει σίγουρα να μοχθήσει πολύ. Και η εκτέλεση ενός ξορκιού δεν πρέπει να φαινεται σαν ρουτίνα. Αυτός που κάνει ένα ξόρκι πασχίζει για να το πετύχει και έχει πολλές πιθανότητες να το χάσει

 

3) Η δυνατή μαγεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μην έχει επιπτώσεις. Όπως επίσης και τα artifacts, πρέπει να απαιτούν θυσίες. Όποτε ο ήρωας πάει να χρησιμοποιήσει ένα ξόρκι δυνατό θα πρέπει να μπαίνει στο δίλημμα, να σκέφτεται τις επιπτώσεις και γενικότερα να υπάρχει μια εσωτερική διαμάχη. Αυτό εμποδίζει και την αλόγιστη χρήση μαγείας και φέρνει μια κάποια ισορροπία.

 

4) Τέλος η υπερβολική μαγεία καταντά βαρετή και θα πρέπει να χρησιμοποιείται και από τον συγγραφέα με μέτρο.

 

Γενικά η μαγεία είναι κάτι δύσκολο, παράξενο και ........ μαγικό! Αυτό θα πρέπει να το έχει ο συγγραφέας υπόψη του καθ' όλη τη διάρκεια του έργου του.

 

 

Αυτα τα ολίγα!!!! :D

Link to comment
Share on other sites

Αααααχ. Η μαγεία είναι η αγάπη μου! :p

 

Αρχικά να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Θεωρώ ότι πολλοί συγγραφείς το έχουν παρακάνει με τη μαγεία. Μαγεία και ξερό ψωμί δηλαδή. Χάνεται η μοναδικότητα και η μαγεία όντως.

 

Έχω σκεφτεί κάτι παρεμφερές με το σύστημα μαγείας που υπάρχει στο Mage και τη μαγεία στη Μέση-γη. Να είναι δηλαδή αναπόσπαστο μέρος της φύσης και της δημιουργίας. Ειδικά ο τρόπος που λειτουργεί στα έργα του Tolkien είναι φοβερός. Είναι κάτι σαν τη μοίρα... Σε τοπία μεγάλων μαχών για παράδειγμα όπου σκοτώθηκαν πολλοί ο τόπος είναι καταραμμένος, ενώ εκεί όπου θάφτηκαν οι ήρωες πάντα λουλούδια ανθίζουν στους τάφους τους.

 

Βέβαια η μαγεία θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι κάτι παραπάνω από μία σκληρή δουλειά. Θα πρέπει να είναι τέχνη. Ίσως η Τέχνη, η μητέρα όλων. Για μένα ο μάγος θα πρέπει να έχει το χάρισμα για να εκτελεί μαγεία αλλά και να κοπιάζει μέρες ολόκληρες για να εξασκείται.

Link to comment
Share on other sites

Για μένα η μαγεία είναι κάτι κακό και τη χρησιμοποιούν μόνο κακοί χαρακτήρες. Και αυτό γενικά ισχύει για κάθε υπερφυσική δύναμη που μπορεί να έχει κάποιος. Ότι δηλαδή πηγάζει από κάποιο κακό αυτή η δύναμη. Όμως μιας και δε λέει να μην έχει κάποια δύναμη ένας από τους κεντρικούς χαρακτήρες, ε τον κάνω λίγο κακό και του τη δίνω.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ελπίζω να μην πειράζει που απαντάω τώρα, τόσο καιρό μετά από το τελευταίο post του topic... :blush:

 

Για μένα η μαγεία είναι μια τεράστια ανεξέλεγκτη δύναμη στα χέρια ψυχολογικά αδύναμων χαρακτήρων. Έτσι, εφ' όσον δεν ακολουθεί συγκεκριμένη ηθική ή προσανατολισμό είναι απόλυτα παντοδύναμη, έχει απροσδιόριστες προοπτικές εξέλιξης και είναι απρόβλεπτη!

 

Δεν κατηγοριοποιώ τους μάγους ανάλογα με κάποιου είδους κάστα: μ'αρέσει να υπάρχει ποικιλία και οι μάγοι να έχουν τόσες ικανότητες όσες αντέχουν να μάθουν (στις ιστορίες μου οι μάγοι ξεκινούν από το μηδέν, από παιδιά κάνοντας μαθήματα και είναι άτομα με αυξημένες πνευματικές δυνατότητες - psychics που λένε και στη βαρβαρική).

 

Η μαγεία δεν είναι πανάκεια αλλά ούτε και απομηχανής θεός. Δε βοηθά πάντα, ούτε καταστρέφει πάντα. Η "μαγική" λέξη είναι "συμφέροντα"!

 

Δεν είναι του τύπου: πετάω φωτιές και τα κάνω όλα λίμπα, μα επηρεάζω κάτω από το τραπέζι πρόσωπα και πράγματα: αυτό μερικές φορές είναι πιο καταστροφικό και ασύλληπτα επικίνδυνο!

 

Αυτά! :beach:

Link to comment
Share on other sites

Ανάλογα τον κόσμο στον οποίο γράφω. Προσπαθώ πάντως πάντα να κρατήσω κάτι το μυστηριακό. Γιατί στο μυαλό μου πάντα, μαγεία είναι αποκρυφισμός. Πόσες φορές δεν με είχε πιάσει κρύος ιδρότας όταν μου είπε τι υλικό χρησιμοποιεί ο μάγος, και δεν ήξερα σε τι ξόρκι χρησιμοποιείτε. Και συμφωνό με αρκετές ατάκες που λένε, όχι μαγεία δεν είναι να κουνάς τα χέρια σου και να μουρμουρά περίεργες λεξούλες.

Link to comment
Share on other sites

Η μαγεία στους κόσμους που γράφω είναι φανερή αλλά επικίνδυνη, τόσο για το χρήστη όσο και τους άλλους. Πανίσχυροι μάγοι καταλήγουν προδωμένοι, οι υποτακτικοί τους μπορεί να χάνονται ή οι αγαπημένοι τους να πεθαίνουν. Πιο άμεσα, μερικοί μπορεί να παραμορφώνονται ή και να πεθαίνουν λόγω της μαγείας.

Link to comment
Share on other sites

Θα παραθέσω αυτά που έχω πει κι αλλού:

  1. Η μαγεία πρέπει να κοστίζει στο μάγο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο· παραλλάζοντας μοτίβα που έχω δει και αγαπήσει, στη Γη μας (για ορισμένα παιχνίδια, π.χ. Masque of the Red Death) θα ήταν απίστευτα δυσεύρετη και, αν κι ο μάγος θα πλησίαζε περισσότερο το μέσο άνθρωπο από πολλές απόψεις, θα του απομηζούσε δυνάμεις με κίνδυνο θανάτου, ενώ στο δικό μου κόσμο είναι απίστευτα περιοριστική, αφού δεν μπορείς ν' ασχοληθείς εξ ίσου με τις 5 μορφές της και να είσαι εξ ίσου καλός με τον πιο εξειδικευμένο μάγο.
  2. Η μαγεία στηρίζεται στη δύναμη θέλησης και την αντοχή του μάγου στην καταπόνιση, αφού εάν δεν εξασκηθεί χώρια απ' αυτήν, χάνει το «νους υγιής εν σώματι υγιεί.»
  3. Ο μάγος μπορεί να είναι πολλά πράγματα.
  4. Η μαγεία είναι εργαλείο· κι όπως ξέρουμε όλοι, δεν τρως το φαγητό σου μέσα από χαρτοφύλακες και κρατώντας κατσαβίδι και χάρακα...
  5. Η μαγεία μπορεί να δώσει λύση σε οτιδήποτε αλλά όχι στα πάντα.

Edited by RaspK FOG
Link to comment
Share on other sites

Ή μπορεί να είναι η βάση για την επιβίωση σε έναν αφιλόξενο κόσμο. Λόγου χάρη, αν η ιστορία λαμβάνει χώρα σε μία αποικία ενός λαού φανταστικού κόσμου, ίσως είναι το μόνο μέσο άμυνας ενάντια στου γηγενείς!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..