Jump to content

Τί γνώμη έχετε για τα Free-press;


Kafka
 Share

Recommended Posts

Έχω δύο διηγήματα δημοσιευμένα σε free press περιοδικά (Το Γκρίζοι τοίχοι στη Σοδειά, την Προσπάθεια στις Χίμαιρες). Νομίζω οτι είναι αξιόλογη η προσπάθεια των free-press διότι δίνουν τη δυνατότητα σε περισσότερους συγγραφείς να δουν τυπωμένη τη δουλειά τους.

Φυσικά λόγω του όγκου τους δέχονται κατά κανόνα πολύ μικρά κείμενα, όμως αυτό δεν είναι και τόσο αρνητικό.

 

Παρεμπιπτόντως, οι Χίμαιρες βγάζουν τώρα ένα τεύχος με θεματολογία ψυχολογικού τρόμου, οπότε ίσως και άλλοι απο εδώ να βρουν κάτι να στείλουν. Καλή επιτυχία :)

Link to comment
Share on other sites

Έχοντας δουλέψει σε free-press(οχι ως συγγραφεας) πρέπει να σου πω οτι τουλάχιστον σε θέματα ποιότητας, πλεον ανταγωνίζονται,αν δεν ξεπερνούν,σε ποιότητα πολλά περιοδικά του εμπορίου, με την ιδια βέβαια λογική που πολλά zines ειναι καλές ποιοτικά δουλειές. Το πρόβλημα είναι φυσικά πως εξαρτώνται σε τρομερό βαθμο από τις διαφημίσεις και πώς (για να πω και τον πόνο μου) οι εργαζόμενοι σε αυτά παρακαλούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα έως και μήνες μετά.

 

Πάντως για το sff δε βρίσκω κανένα μειονεκτημα να δημοσιεύσει κάποιος σε free press περιοδικό μια δουλειά του

Link to comment
Share on other sites

Δουλεύω για ένα free-press, που κυκλοφορεί εδώ στη Χαλκίδα. Έχω στάνταρ μια δική μου στήλη για το Φανταστικό (όπου απευθύνομαι συνειδητά προς Χαλκιδέους), καμιά φορά γράφω κάποιο ρεπορτάζ κατά παραγγελία, και καμιά φορά, θεματικά, μπαίνει και κάποιο διήγημα μου. Πρόσφατα, λόγω ανάγκης, συνείσφερα όπου χρειαζόμουν, κλείνοντας τρύπες σε παρουσιάσεις και διαφημίσεις, με κειμενάκια, σχολιάκια και εισαγωγούλες.

 

Το περιοδικό το βγάζει ένα νέο ζευγάρι γραφίστες, τους γνώρισα από το 3ο τεύχος και μετά, και έκτοτε τους θεωρώ πολύ καλούς φίλους. Σαφώς βασίζονται στις διαφημίσεις για να καλύψουν τουλάχιστο τα έξοδα έκδοσεις. Σε πολλά τεύχη μπαίνουν μέσα, σπάνια βλέπουν κέρδος, και όταν δεν μπορούν να βρουν διαφήμιση, τα πράγματα μένουν στάσιμα. Τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του (2008) έβγαλε 12 τεύχη. Σήμερα καταλήξαμε να το έχουμε κάνει διμηνιαίο, αν και μέσα στο 2012 βγάλαμε μόνο 4 τεύχη (έχοντας φτάσει αισίως στον αριθμό 33).

 

Όταν τα παιδιά έχουν, μου δίνουν κάτι. Όχι τρελά λεφτά σίγουρα, κάτι σαν μίνι-χαρτζιλικάκι. Και δεν περιμένω να πληρωθώ για να γράφω για εκείνους. Το κάνω δωρεάν και με μεγάλη χαρά. Ξέρω ότι η συνεισφορά μου εκτιμάται. Ο υπολογιστής στον οποίο εργάζομαι είναι δικός τους. Όταν χαλάει μου τον φτιάχνουν. Έχω κι άλλες απολαβές που μετρούν πολύ, όπως π.χ. το λαδάκι που τρώγω κι άλλα. Στην δική μου περίπτωση όχι μόνο αγαπώ τον Αντώνη και την Νατάσσα, τους αγαπώ και τους σέβομαι. Το free-press AN δίνει μια άλλη, απίστευτα ποιοτική εικόνα στην ιδέα free-press. Δύσκολα πιστεύεις ότι μοιράζεται χωρίς χρηματικό αντίτιμο.

 

Αυτά από την προσωπική μου εμπειρία.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τα χρήσιμα σχόλια απο την οπτική γωνία του εργαζόμενου/συνεργάτη κάποιων freepress :)

 

Κατά τη γνώμη μου το μόνο σημείο στο οποίο τα περισσότερα λογοτεχνικά περιοδικά που κυκλοφορούν δίχως να πωλούνται υστερούν έναντι εκείνων που έχουν τιμή είναι ο αριθμός των αντιτύπων. Αυτός είναι συγκριτικά αρκετά μικρός. Είναι κρίμα, διότι συμφωνώ και εγώ οτι αρκετά freepress κάνουν ποιοτική δουλειά, και περιέχουν αξιόλογα κείμενα.

 

Πάντως προσωπικά βλέπω με καλό μάτι να στέλνω κατά καιρούς μερικά κείμενα μου σε τέτοια περιοδικά. Όλοι ευνοούνται, και η πολυφωνία πάντα είναι καλή κατά τη γνώμη μου.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..