Jump to content

Η Παραγωγή ελληνικού Φανταστικού το 2013


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Για να δούμε ποιοι Έλληνες συγγραφείς θα εκδώσουν κάποιο έργο τους φέτος. Ελπίζω ανάμεσά τους να είναι και μέλη του φόρουμ!

 

Κλασικά:

 

Τίτλος:

Συγγραφέας:

Εκδόσεις:

Σελίδες:

Τιμή:

 

 

Και αν γίνεται να βάζουμε και το είδος του βιβλίου (Τρόμος, ΕΦ, φάντασυ).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

results_top_left.gif results_top_right.gif b184832.jpg

Ο Λένιν στον Άγιο Αντώνιο

 

Ιστορίες σε στάσεις και σταθμούς: Διηγήματα

 

Μέμη Κατσώνη

 

Γαβριηλίδης, 2012

196 σελ.

ISBN 978-960-336-875-5, [Κυκλοφορεί]

Τιμή € 12,78

button_bibliografiki_gr.jpg

 

 

Απ' τον De Chirico στον Πειραιά ως τα κριμπένσις στο Κολυμβητήριο. Στάσεις και σταθμοί σε μια διαδρομή στον τόπο και στο χρόνο, στα Εκβάτανα του παρελθόντος, το Μεταξουργείο του παρόντος και τη Βέστα του μέλλοντος.

 

Τα διηγήματα της Μέμης Κατσώνη δύσκολα υποτάσσονται σε αυστηρές συντεταγμένες, τόσο στο χρόνο όσο και στο χώρο. Το μεγαλύτερό τους προτέρημα συνίσταται στο ότι αποτελούν "κόμβους", σημεία από τα οποία περνούν περισσότερες διαδρομές, πολλαπλές σημασίες. Έτσι, η αντιστοίχισή τους με σταθμούς του αθηναϊκού μετρό, και η αντίστοιχη γεωγραφία που επιβάλλεται στην ανάγνωση, θα πρέπει να ιδωθεί κυρίως μέσα από αυτό το πρίσμα: όχι ενός χώρου που ορίζεται, σαν τη διαγραφή μιας τροχιάς, αλλά ως σηματοδότηση ενός νοητού χάρτη, κλειδιά μιας φανταστικής πόλης, τόποι συνάντησης όσο και απόκλισης. Έτσι, είτε πρόκειται για τον Λένιν στον Άγιο Αντώνιο είτε για τον Μοντιλιάνι στον Περισσό, είτε ακόμη για μια πεταλούδα που σπέρνει το χάος στη Νερατζιώτισσα, τα πλάσματα που ενοικούν στα διηγήματα της Κατσώνη είναι αρκούντως φασματικά και ρευστά ώστε να ακυρώνουν κάθε απόπειρα μονοδιάστατης ανάγνωσής τους.

 

Κ. Κατσουλάρης, Book Press

 

Η ΜΕΜΗ ΚΑΤΣΩΝΗ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ

 

Γράφει ο Στυλιανός Τζιρίτας - Περισσότερα άρθρα

 

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου, 2013 19:05

 

 

 

 

Μια γερή δόση από διηγήματα που επιτέλους ψηλαφούν την πραγματικότητα και όχι έναν ζωγραφικό φανταστικό πίνακα προβολών του συγγραφέα

 

Ευχάριστη έκπληξη το βιβλίο της Κατσώνη. Διηγήματα σε ένα τόμο που κυκλοφόρησε μόλις τον προηγούμενο μήνα και από έναν άνθρωπο που μέχρι τώρα, όπως διαβάζω στο μικρό βιογραφικό στο αυτί του βιβλίου, ασχολείται μόνο με τη μετάφραση (μιλώντας για το χώρο των εκδόσεων μιας και η άλλη επαγγελματική ιδιότητα είναι αυτή του εκπαιδευτικού). Έχει βέβαια κάποιες ανισομέρειες ο λόγος και αυτό δεν εμφανίζεται στα εσώτερα του κάθε διηγήματος ξεχωριστά αλλά αφορά το σύνολο του βιβλίου μιας και οι πολλές εναλλαγές τοπίων, προσώπων, υποθέσεων έχουν επιλεγεί από τη συγγραφέα ως γαίες για να εξασκήσει διαφορετικό ύφος γραφής και αυτό ίσως κουράζει. Όμως στα σίγουρα είχα πολύ καιρό να διαβάσω ελληνική γραφή σε επίπεδο διηγήματος που να ξέρει να συμπυκνώνει και, το κυριότερο, να είναι φανερό ότι έχει παρατηρήσει πριν αποφασίσει να γράψει.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 3ο διήγημα στη σειρά όπου σε ελάχιστες σελίδες, μετρημένες στα δάχτυλα της μίας παλάμης, η συγγραφέας αποδίδει με εκπληκτικό τρόπο μια ελληνική πραγματικότητα. Τη συνάντηση ενός χωρισμένου πατερα με τον υιό του. Δύναμη γραφής, κανένας ηρωϊσμός, καμιά νουθεσία προς τον αναγνώστη. Οι διάλογοι δε της Κατσώνη σε πολλά σημεία παίρνουν τα εύσημα για την αυθεντικότητα μεταφοράς ενώ παράλληλα αποφεύγονται γνωστές (και σχεδόν γραφικές) παγίδες που συχνά απαντάμε σε διάφορες εκδοτικές παραγωγές της ημεδαπής. Με τα όσα (ελάχιστα ξαναλέω) πλην το σίγουρο είναι ότι την επόμενη φορά θα περιμένω το βιβλίο της Κατσώνη και δεν θα πέσω τυχαία πάνω του στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Εύγε, διότι χρειαζόμαστε καινούργιες γραφές που αφουγκράζονται αυτό που συμβαίνει εκεί έξω και όχι να παρταλιάζουν μεταξύ εσωτερικής στόχευσης και (αυτο)αποθέωσης εμμονικών οιδημάτων σκέψης και γραφής.

 

Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω βέβαια το εξώφυλλο που φανερώνει μια λαθεμένη ανάγνωση της ταυτότητας της βιβλίου από τη μεριά της εικαστικής διαχείρισης του εκδοτικού οίκου.

 

 

Παρόλο που η βιβλιονέτ γράφει 2012, δε νομίζω ότι υπήρχε στα βιβλιοπωλεία πριν το νέο έτος, γι' αυτό το βάζω εδώ αντί στο άλλο τόπικ. Είναι από αυτά που δεν είναι εύκολο να τα κατατάξει κανείς σε κάποιο είδος του φανταστικού, αλλά είναι σίγουρα (και) του φανταστικού. Μερικά είναι εφ, σε κάποια άλλα ήρωες βιβλίων μπαίνουν στη σημερινή πραγματικότητα, ένα λάπτοπ ερωτεύεται, ένας σκύλος λύνει μυστήρια τύπου Αγκάθα Κρίστι και η οπτική γωνία μιας νυχτερίδας (το οποίο θυμίζει εκείνο το διηγηματάκι-δοκίμιο "What it means to be a bat?" ή κάπως έτσι, αν έχετε ακουστά). Η γλώσσα είναι γεμάτη ατάκες (ψαρεύω τυχαία: "αν η εργασία είναι η απάντηση, τότε η ερώτηση θα ήταν πολύ ηλίθια"), καταφέρνει να μιλάει για τέτοια θέματα χρησιμοποιώντας τα σαν πολύ σοβαρούς ποιητικούς συμβολισμούς και μου φαίνεται πως, όπως και η γλώσσα του Τσιφόρου, προηγείται της εποχής της. Δε θα το μετανιώσετε όσοι το διαβάσετε.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

9786185002107.jpg

 

Όταν δύει ο ήλιος , πάνω από τα κύματα της Αλμυρής ανατέλλουν οι Λουάνες,τα εφτά φεγγάρια που φωτίζουν τις νύχτες των Νησιών.Κάτω απ’ το φως τους,οι Ταξιδεύτρες δένουν τα ξόρκια του έρωτα,ψιθυρίζουν στη φωτιά, ξεδιαλέγουν τα βοτάνια της γης και την ευλογούν με γονιμότητα.Ακούνε τις φωνές των ανέμων και των νερών, τραγουδούν τη θάλασσα και, κάποιες φορές,ρίχνουν μια ματιά στο μέλλον.Ταξιδεύοντας ζουν τα όνειρα και τους πόθους τους, ανακαλύπτουν τις δυνάμεις των φεγγαριών, αλλά και το τίμημά τους.

 

Τίτλος: Λουάνες

Συγγραφέας: Κιάρα Καλουντζή

Εκδόσεις: Συμπαντικές Διαδρομές

Σελίδες: 136

Τιμή: 13,94-10%=12,55 ευρώ

 

Το βιβλίο είναι σίγουρα διαθέσιμο και στην Πρωτοπορία, μεταξύ άλλων.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9786185032012.jpg

 

Καθώς υποχωρεί στη δύναμη της γυναίκας, φυλακισμένη πάντα μέσα σε κείνα τα χέρια-τανάλιες, κάτι αναπάντεχο αρχίζει ξαφνικά να συμβαίνει. Οράματα περνούν μπροστά από τα μάτια της, ένα ποτάμι βουερό, γοργό σαν αστραπή. Στο χρόνο μιας και μοναδικής ανάσας, στριμώχνεται μια συστάδα αιώνες. Πώς γίνεται να της ανήκουν τόσα πολλά; Είναι δυνατόν να πρόκειται για αναμνήσεις; Κι όλες να ξεπήδησαν απ το σακούλι του ίδιου παράδοξου, τρελαμένου κόσμου; Παλάτια κι ερείπια, λαμπερά βασίλεια κι απέραντοι ερημότοποι, πρόσωπα, ουρανοί, στεριές, θάλασσες, όλα ένα πλήθος αμέτρητο, έρχονται και φεύγουν στη στιγμή, μια ποικιλία που παραλύει εξίσου το νου και την καρδιά: βλέπει στρατούς να πολεμούν και ν αφανίζονται· μάγους να κόβουν από τη ρίζα βουνά και να τα εκτοξεύουν στα ουράνια· δάση να χτυπιούνται με υγρή φωτιά και να γίνονται στάχτη· παρακολουθεί σκλάβους να θανατώνουν βασιλείς που κυβέρνησαν για χιλιάδες χρόνια· ακούει κλάματα παιδιών που γεννήθηκαν για να πεθάνουν από γηρατειά προτού χαράξει η επόμενη μέρα. Κι ύστερα μαθαίνει για έναν άντρα, έναν ήρωα, που ξεκίνησε να πολεμήσει τέρατα ντυμένα με κρυστάλλινες πανοπλίες...

 

Τίτλος: Η θραύση των οστών

Συγγραφέας: Στέφανος Κόκκινος

Εκδόσεις: Ars Nocturna

Σελίδες: 448

Τιμή: 15-10%=13,50 ευρώ

 

Είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Ο αφανισμός των μάγων.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

1157112.jpg

 

 

Κάποιο βράδυ ο Πάκο, ένας φρικτά ακρωτηριασμένος ζητιάνος, διαπιστώνει την ύπαρξη ενός μυστηριώδους δέντρου στην αυλή του σπιτιού του. Μέσα από τη μακάβρια σχέση που δημιουργείται ανάμεσά τους αποκτάει όσα ποτέ δεν είχε ούτε καν φανταστεί μέχρι τότε στην άθλια ζωή του. Μέρα με τη μέρα ο Πάκο βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στην αδυσώπητη ευτυχία του...

 

Είχε όσα λεφτά ήθελε, είχε δυο ψηλά πόδια, είχε ένα πανέμορφο κεφάλι γεμάτο από όλες τις γνώσεις του κόσμου, είχε το μαγικό του βιολί, όμως, για πρώτη φορά στην άθλια και μίζερη ζωή του, ένιωθε να τον καταπίνει το κενό μιας απέραντης δυστυχίας. Και όσο το μυαλό του γέμιζε από ταλέντο και γνώσεις τόσο οι ήλιοι του έμοιαζαν µε λυχνάρια και το άλλοτε λαμπερό μικροσκοπικό του σύμπαν κάθε μέρα μεγάλωνε και γινόταν όλο και πιο σκοτεινό.

 

Τίτλος: Η ευτυχία του Πάκο

Συγγραφέας: Νίκος Καρβέλας (ο γνωστός)

Εκδόσεις: Λιβάνη

Σελίδες: 208

Τιμή: 11,90-10%=10,71 ευρώ

 

Δεν ξέρω αν ανήκει ακριβώς στο φανταστικό, αλλά από την περιγραφή έχει κάποια τέτοια στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

B99BD9CAC22B3A423867084A13CECADB.jpg

 

 

Η παρούσα έκδοση, καρπός του διαγωνισμού διηγήματος "ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ" -ο οποίος έλαβε χώρα το 2012- επιθυμεί να συμβάλλει κι αυτή με τη σειρά της στην προβολή νέων ονομάτων στο χώρο του Φανταστικού. Δέκα διηγήματα με διαφορετικές θεματικές κατευθύνσεις: horror, dystopian, dark fantasy και αρκετές cross-genre ιστορίες που δεν μπορούν να ταξινομηθούν σε κάποιο συγκεκριμένο (υπο)είδος, διακρίθηκαν ανάμεσα σε πολλές άλλες συμμετοχές και περιέχονται σε αυτό το βιβλίο. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Δέκα ιστορίες για πόλεις του παρελθόντος, του παρόντος ή του μέλλοντος, πόλεις που δεν υπήρξαν ποτέ ή δεν υπάρχουν πια, πόλεις στις οποίες καθημερινά γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα: και δίπλα τους, αθέατα αλλά υπαρκτά, τα όντα του μύθου, οι πύλες σε άλλες διαστάσεις, τα στοιχειωμένα κτίρια, ο μεταφυσικός τρόμος...

 

 

1η θέση: «Αηχία» Συγγραφέας: Αντώνης-Δημήτρης Μιλήσης

2η θέση: «Η Συνάντηση» Συγγραφέας: Παναγιώτης Φάμελλος

3η θέση: «Καθρέπτες» Συγγραφέας: Γιώργος Γιώτσας

4η θέση: «Πολιτεία Asdakap» Συγγραφέας: Εύη Μακρή

5η θέση: «Η Πόλη του Πρώτου Καλλιτέχνη» Συγγραφέας: Έφη Χαμπάκη

6η θέση: «Στη Μικρή μας Πόλη» Συγγραφέας: Αγγελική Αγκιστριώτη

7η θέση: «Ηχώ και Σκιές» Συγγραφέας: Αταλάντη Ευρυπίδου

8η θέση: «Γραμμή Αίματος» Συγγραφέας: Θάνος Παπαθανασίου

9η θέση: «Το Κουκούλι» Συγγραφέας: Βίλλυ Κωτούλα

10η θέση: «Το Κόκκινο και η Πόλη» Συγγραφέας: Μιχάλης Ζωντός

 

Τίτλος: Στοιχειωμένη Πόλη

Συγγραφείς: Συλλογικό

Εκδόσεις: Ars Nocturna

Σελίδες: 64

Τιμή: 12-10%=10,80 ευρώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

5658DFE8C9ABAC325429D0DCF89E89A4.jpg

 

 

Μέσα σε μια νύχτα, οι ένοικοι της Έπαυλης, Μάρκος και Πατρίκιος, αποφασίζουν να αναζητήσουν τη "Βίβλο των Απέθαντων", που σκαιώδεις δυνάμεις κρατούν καλά φυλαγμένη. Πιστεύουν ότι περιέχει απαντήσεις για την προέλευση του Θεού, των ανθρώπων, όπως και του είδους τους: των αθάνατων. Η "Βίβλος" όμως, είναι μόνο ο προθάλαμος για κάτι πολύ μεγαλύτερο και ασύλληπτα πιο σκοτεινό.
Μια καλά στημένη παγίδα, μια μαζική δολοφονία, ένα κοπτικό χειρόγραφο που εμφανίζεται από το πουθενά, είναι μόνο η αρχή. Ακολουθούν κι άλλα. Έκπτωτοι Θεοί, μυστικά συμβούλια...
Η δυσκολία του εγχειρήματος μεγάλη, αλλά η δίψα τους για γνώση, ακόμα μεγαλύτερη. Οι ήρωές μας θα καταλάβουν, ότι μερικές φορές, η αλήθεια γεννά περισσότερα ερωτήματα απ' όσα απαντά και ότι το τέλος μιας αναζήτησης, δεν είναι, παρά η αρχή μιας άλλης.

 

Τίτλος: Η έπαυλη
Συγγραφέας: Δημήτρης Δραγούνης
Εκδόσεις: Οσελότος
Σελίδες: 114
Τιμή: 9-10%=8,10 ευρώ

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

44B8F37A7D2D18874CDE16D6487CDFAC.jpg

 

- Γιατί οι νεκροί είναι μυστήρια φάρα; 
- Έχεις τα κότσια για μια βάρδια στον Καιάδα;
- Πρέπει να δικαστείς για ένα έγκλημα που δεν έχεις ακόμα διαπράξει;
- Τι προβλέπει για τον Κόσμο το Θεώρημα του Ενός; 
- Πως ορίζεται ο άνθρωπος;
Δουλειά της λογοτεχνίας του Φανταστικού είναι να θέτει ερωτήματα, και ερωτήματα υπάρχουν πολλά στους κόσμους που ξεδιπλώνουν οι 13+1 συγγραφείς αυτής της ανθολογίας.
Κόσμοι, άλλοι ελκυστικοί, άλλοι αποτρόπαιοι κι άλλοι τόσο κοντινοί στον δικό μας οικείο και οριοθετημένο κόσμο, που δεν θα καταλάβετε καν ότι αφήσατε το κατώφλι του και ζείτε πλέον μέσα σε μία από τις εφφάνταστες ιστορίες.

 

 

- Γιάννης Παπαδόπουλος
Η Εύα στον Παράδεισο 
- Παναγιώτης Κούστας
Βάρδια στον Καιάδα
- Σταμάτης Σταματόπουλος
Δικαιοσύνη
- Χέντβιγκ-Μαρία Καρακούδα
Άνοιξη 
- Σπύρος Κίντζιος & Άντζελα Λου Πέτρου-Γκίνη 
Η Γη της Επαγγελίας 
- Νεκτάριος Χρυσός
Όσο μπορείς καλύτερα
- Κέλλυ Θεοδωρακοπούλου
Αντίκλεια
- Χριστίνα Μαλαπέτσα
Τι είσαι;
- Κώστας Χαρίτος
Το Φάντασμα του Λαμάρκ
- Μιχάλης Μανωλιός
Το Θεώρημα του Ενός 
- Βάσω Χρήστου
Στα Γαλάζια της Φτερά 
- Τέτη Θεοδώρου
Απέραντα Χωράφια 
- Ηφαιστίων Χριστόπουλος
Ataxia Blues

 

Τίτλος: Εφφάνταστες ιστορίες
Συγγραφείς: Συλλογικό
Εκδόσεις: ΑΛΕΦ
Σελίδες: 244
Τιμή: 12-10%=10,80 ευρώ

 

Είδος: Επιστημονική φαντασία

 

Μεταξύ άλλων βιβλιοπωλείων, είναι σίγουρα διαθέσιμο στην Πολιτεία.

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

post-302-0-33069900-1372343456.jpg

 

Είναι δυνατόν να τα βάλει κανείς με το σύμπαν; Να προβλέψει το άπειρο; Να κρατήσει ζωντανές όλες τις διαφορετικές πραγματικότητες που υπάρχουν; Και τελικά, τι ακριβώς είναι αυτό που ονομάζουμε Γαλαξία και τι μπορεί να θυμάται;
 
«Σεράγεβο 1993 καλοκαίρι και εγώ παιδάκι δέκα χρονών να περπατάω ανέμελος στη Ferhadija. Ο ήλιος έλαμπε, η ζέστη αποπνικτική στα μέσα του Ιούλη και στον πεζόδρομο οι συνηθισμένες σκηνές των καταστηματαρχών που άνοιγαν τα μαγαζιά τους, με πλαστικά ποτήρια καφέ στο χέρι. Άνθρωποι που πήγαιναν βιαστικοί στη δουλειά τους, μανάδες με μικρά παιδιά να τα πηγαίνουν σχολείο, έφηβοι με ποδήλατα ανάμεσα στις καφετέριες. Καθώς προχωρούσα μπροστά από την καθολική εκκλησία και την εβραϊκή συναγωγή έβλεπα στο βάθος τους μιναρέδες της παλιάς πόλης. Ξάφνου, το σκηνικό άλλαξε μόλις έστριψα στον πρώτο δρόμο δεξιά και είδα τις στέγες των σπιτιών να είναι μισοδιαλυμένες και μια βροχή από κεραμίδια να πέφτει σπάζοντας σε κομμάτια και να με ξεκουφαίνει.»
Ο Μάρκαν Πέρεττ, κατάγεται από την Βοσνία, αλλά είναι Βρετανός πολίτης. Είναι ένας καθώς πρέπει άνθρωπος της εποχής του, ο οποίος βαριόταν τις Τετάρτες μέχρι εκείνη την Τετάρτη, στις 27 Οκτωβρίου του 2021, όταν η ζωή του θα αλλάξει δραματικά. Μέσα από την περιπέτεια που θα ζήσει δε θα βγει ίδιος μα ούτε και αλώβητος. Το πιο σημαντικό: θα ξέρει πλέον ποιος είναι αληθινά και θα γνωρίζει πράγματα που ένας απλός ανθρώπινος νους δε θα μπορούσε να τα χωρέσει. Η «Αρχή του Απείρου» είναι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που έχει να προτείνει μια ξεχωριστή άποψη για το σύμπαν και τη μοναδικότητα της ψυχής, όταν αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με το άπειρο. Πιθανά, ανάμεσα στις σελίδες του, να βρείτε και τη δική σας ψυχή να στέκεται γυμνή απέναντι στο σύμπαν.
 
Ο Γιάννης Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Α.Π.Θ (Bachelor of Science) και έχει Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις από το University of Nottingham (Master of Arts). Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
 
Τίτλος: Η Αρχή του Απείρου
Συγγραφέας: Γιάννης Παπαθανασίου
Εκδόσεις: Συμπαντικές Διαδρομές
Σελίδες: 544
Τιμή: 17-10%=15,30 ευρώ
 
Είδος: Επιστημονική φαντασία
 
Λογικά σε λίγες μέρες θα μπορείτε να το βρείτε σε Πολιτεία, Πρωτοπορία, Σολάρις κλπ.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

30EB50BC14A547655F2D362895CDC063.jpg

 

Έτος 2159 μ.Χ. Ο κόσμος πλέον διοικείται με βάση τη νοημοσύνη: χωρίζεται σε αναστημένους προ-ανθρώπους, τους Νεάντερταλ, που απλώς επιβιώνουν ως μέλη της πιο εξαθλιωμένης κάστας της παγκόσμιας τάξης, και σε Χόμο Σάπιενς, που ζουν για να δίνουν τεστ με στόχο την άνοδό τους στην ιεραρχία. Όλα κινούνται γύρω από το περιβόητο "εμβόλιο της ευφυΐας". Μόνο όσοι εμβολιάζονται έχουν τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια. Οι υπόλοιποι πρέπει να υπηρετούν ισόβια τους άλλους.
Ο Μάνο είναι ένας νεαρός Νεάντερταλ, κάτοικος της Μητρόπολης Νέας Αθήνας. Κάποιο βράδυ έρχεται σε επαφή με έναν άγνωστο, τον Άξελ, που ανήκει σε οργάνωση για την ανατροπή του συστήματος. Τότε του παρουσιάζεται μία και μοναδική ευκαιρία να αλλάξει για πάντα τη ζωή του.
Οι κίνδυνοι βέβαια είναι πολλοί και παραμονεύουν στους πάνω ορόφους της Μητρόπολης, στην Αλεξάνδρεια, κι ακόμα πιο ψηλά, στον θόλο, όπου βρίσκονται οι Πιστοποιημένοι.
Μια ολόκληρη κοινωνία έχει μάθει να αντιμετωπίζει τους Νεάντερταλ σαν ζώα, αδυνατώντας να δει πέρα από τα πρωτόγονα χαρακτηριστικά τους. Θα καταφέρει ο Μάνο να αλλάξει τη μοίρα του; Και αν ναι, με ποιο τίμημα;
 
Τίτλος: Άγρια Ακρόπολη
Συγγραφέας: Νίκος Α. Μάντης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελίδες: 224
Τιμή: 12,78-10%=11,50€

Είδος: Επιστημονική φαντασία

 
Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

PATATES_400.jpg             


Η Ανδρομέδα, που τη φωνάζουν Ανδριανή, κάνει τις καλύτερες τηγανητές πατάτες στον κόσμο. Αυτή η Ελληνίδα νοικοκυρά της «διπλανής πόρτας» θα γίνει διάσημη, όχι για την κουζίνα της, αλλά γιατί θα ταξιδέψει μαζί με άλλους πέντε «διαστημικούς τουρίστες» απ’ όλες τις ηπείρους στον Άρη, με την «Κιβωτό», το υπερσύγχρονο λεωφορείο της ΝΑΣΑ.

Το εισιτήριο είναι δώρο από το θείο της, που τη μεγάλωσε με ιστορίες για τ’ αστέρια και τη Μικρή Άρκτο, τα Σουπερνόβα και τις μαύρες τρύπες, τον Κοπέρνικο και τον Ιούλιο Βερν, τον Άρμστρονγκ και τον Γκαγκάριν.

Τι την έκανε να τολμήσει; Τι είδε εκεί ψηλά; Πώς σ’ αυτή την περιπέτεια θα γνωρίσει τον αληθινό έρωτα και τον πραγματικό εαυτό της;

Μια ιστορία για τις μεγάλες αποφάσεις, το φόβο, την αγάπη, τη μοίρα, το άγνωστο και το ταξίδι στο αύριο, που είναι το σήμερα. Ή μήπως το χθες;

 

 

-------------------

 Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1957 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και μεγάλωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κάσο, προτού εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα.Έχουν εκδοθεί τα μυθιστορήματά του Τι είπα στην Κλαούντια, Οι τρεις Μαρίες (εκδ. Λιβάνη, 1996 και 1999), Το δεξί πόδι του θεού (Ελληνικά Γράμματα, 2003) και η συλλογή διηγημάτων Ο δράκος κόκορας (Ελληνικά Γράμματα, 2006). Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στα πιο σημαντικά ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά. Το θεατρικό του έργο Κάτω Παρθενώνας θα ανέβει το 2014 από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Εργάστηκε από το 1984 στην εφημερίδα Τα Νέα ως συντάκτης ύλης, υπεύθυνος του πολιτιστικού τομέα και διευθυντής σύνταξης στο ιστορικό περιοδικό Ταχυδρόμος, ενώ για περισσότερα από είκοσι χρόνια έγραφε και παρουσίαζε την εκπομπή Λόγος Περιοδεύων στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί Καλλιτεχνικών Θεμάτων του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».Τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής του– που έγραφε αυτό το βιβλίο– πηγαινοερχόταν κάθε μέρα από τη Γη στον Άρη, για να ανακαλύψει τι συμβαίνει εκεί ψηλά…

 

Τίτλος: Τηγανίζουν πατάτες στον Άρη;

Συγγραφέας: Βιντιάδης Μηνάς

Εκδόσεις: Τόπος
Σελίδες: 320
Τιμή: 15€

Είδος:
(μάλλον) Επιστημονική φαντασία

ISBN: 978-960-499-063-4

Edited by Διγέλαδος
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

641106.jpg

 

Ο Κωνσταντίνος βαδίζει μέσα στο Ονειρικό Πεδίο και η αδερφή του τον ονειρεύεται. Το κάλεσμά του θυμίζει τραγούδι, αλλά είναι προειδοποίηση, γιατί οι πύλες της κόλασης είναι αφύλακτες και οι δαίμονες ζουν ανάμεσά μας. Τα δύο αδέρφια είναι μέρος ενός σχεδίου τόσο αρχαίου όσο και η τύχη του ίδιου του κόσμου…
 
Η Αρετή είναι μια εσωστρεφής κοπέλα που στην παιδική της ηλικία βασανιζόταν από τρομακτικά οράματα. Στα δώδεκά της, έχοντας χάσει πατέρα και αδερφό σε αυτοκινητικό δυστύχημα, καταφεύγει με τη μητέρα της στο σπίτι της γιαγιάς, σ’ ένα μικρό χωριό της παραμεθορίου. Χρόνια μετά, στα δεκαέξι της, φαίνεται να έχει ορθοποδίσει, ώσπου ένα βράδυ στο τέλος του καλοκαιριού ονειρεύεται τον αδερφό της. Ο Κωνσταντίνος ισχυρίζεται πως είναι εκεί για να την προετοιμάσει γι’ αυτό που έρχεται, αλλά εκείνη αντιμετωπίζει το όνειρο σαν αποκύημα της φαντασίας και της ανάγκης της. Όταν γνωρίζει τον Βλαδίμηρο, γοητεύεται και τον ερωτεύεται, αλλά η ευτυχία της μοιάζει θνησιγενής• γιατί οι εφιάλτες που την κατέτρυχαν μικρή εισβάλλουν ταυτόχρονα με τον έρωτα στη ζωή της. Έπειτα ο αγαπημένος της εξαφανίζεται κι αυτή αποφασίζει πως πρέπει να αγνοήσει τον πόνο της απουσίας και να αντιμετωπίσει με όλες της τις δυνάμεις αυτούς που παραμονεύουν στο σκοτάδι κι έρχονται με την ομίχλη...
 
Τίτλος: Έρχονται με την ομίχλη
Συγγραφέας: Αγνή Σιούλα
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελίδες: 616
Τιμή: 17,90-10%=16,11€

Είδος: Φαντασία
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

E5DBAEF927FEEC471998FBF7DAE5C5C4.jpg

 

Ο Τίμοθι Μπράουν, καθηγητής της κοινωνικής ανθρωπολογίας, αποπέμφθηκε από το πανεπιστήμιο επειδή τα βιβλία του χαρακτηρίστηκαν "έργα επιστημονικής φαντασίας". Στη δύση της ζωής του βλέπει με οδύνη τις ζοφερές προβλέψεις του για το μέλλον του κόσμου να επαληθεύονται με τον πιο εφιαλτικό τρόπο. Η δικαστική εξουσία της χώρας εκχωρείται στην πολυεθνική Justice Corporation, οι ετυμηγορίες των δικαστηρίων ευθυγραμμίζονται με τα γκάλοπ και τις προτιμήσεις του τηλεοπτικού κοινού, οι άνεργοι επιτηρούνται σε καταυλισμούς και στρατόπεδα. Και ενώ η χώρα απειλείται από το φάσμα της πείνας, οι άνθρωποι, ελεύθεροι ή επιτηρούμενοι, ζουν και αναπνέουν στον παλμό ενός νέου Κολοσσαίου που λειτουργεί σύμφωνα με το ρωμαϊκό πρότυπο. 
Το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Γρηγοράκη σκιαγραφεί έναν παράλληλο κόσμο που δεν διαφέρει και πολύ από τον πραγματικό.
 
Τίτλος: Τέταρτος Κόσμος
Συγγραφέας: Γιάννης Γρηγοράκης
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 392
Τιμή: 16,60-10%=14,94€

Είδος: Επιστημονική φαντασία

 
------------------------------------------------------------------
 
xenkosm180.jpg
 
Ένας καθημερινός άνθρωπος κάνει τυχαία μια ανατριχιαστική ανακάλυψη που ανατρέπει όλα όσα ήξερε, για τον εαυτό του και τη ζωή του. 
Ένα τηλεφώνημα μετατρέπει ένα ήσυχο βράδυ, σε μια δύσκολη νύχτα που το πρωί πρέπει οπωσδήποτε να ξεχάσεις.
Ένας τέρας γεμάτο αγκάθια, γέννημα ενός εφιάλτη, οδηγεί στο «Γνώθι σαυτόν». 
Ένας φιλήσυχος πολίτης γίνεται αναπάντεχα ο αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας, σε μια οργουελική κοινωνία.
Στη δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, ο Γιάννης Μαργέτης αφηγείται τέσσερις παράξενες ιστορίες, μια νουβέλα και τρία διηγήματα, για τον άγνωστο που βλέπουμε κάθε μέρα στην άλλη πλευρά του καθρέφτη, για τη Σκιά που κοιμάται στο υποσυνείδητο και ξυπνά στα όνειρα... Τέσσερις ιστορίες για τις διαφορετικές εκδοχές της πραγματικότητας...
 
Τίτλος: Σε ξένο κόσμο
Συγγραφέας: Ιωάννης Μαργέτης
Εκδόσεις: Momentum
Σελίδες: 202
Τιμή: 12-10%=10,80€

Είδος: Φαντασία
 
--------------------------------------------------------------
 
fws_mesa_mou-200x300.jpg
 
Αγαπητέ αναγνώστη, μην αφήσεις τον τίτλο να σε παραπλανήσει. Όσοι φοβούνται το σκοτάδι, δεν έχουν δει πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το φως. Η κόλαση μπορεί να είναι μια διάσταση που γεννάει σκοτάδι. Ή ένας τόπος όλο φως. Φως ανελέητο. Μπορείς να πεις με βεβαιότητα πού κατοικούν οι πυκνότερες σκιές;
Οι δεκατρείς σκοτεινές ιστορίες στην πρώτη συλλογή διηγημάτων του Κωσταντίνου Κέλλη θα σε οδηγήσουν σε μέρη γνώριμα, όπως ένας ξεχασμένος φάρος ή ένα σπίτι γεμάτο κούκλες, ένα γραφείο ψυχολόγου ή μια παραλία στη μέση του καλοκαιριού... Θα σε ταξιδέψουν όμως, και στο παρελθόν ή σε τόπους που δεν έχουν θέση στους ανθρώπινους χάρτες. Από ένα ανήλιαγο δάσος γεμάτο χαμένα παιδιά έως μια πόλη που μοιάζει να ξεπηδάει από τα χαρακτικά του Έσερ... Από μια πολυκατοικία χαρισμένη στους νεκρούς έως τη Δρέσδη του 1945 που ισοπεδώνεται σε μια νύχτα γεμάτη λάμψη...
Πολλές από τις ιστορίες της συλλογής έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ενώ έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες τρόμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Τίτλος: Το φως μέσα μου
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Κέλλης
Εκδόσεις: Momentum
Σελίδες: 330
Τιμή: 14-10%=12,60€

Είδος: Τρόμος

 
 
 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

0B92BF603180CF20BA5F17158D248597.jpg

 

Όσο κι αν μοιάζει ασήμαντο το πέρασμα από τη ζωή κάποιων ανθρώπων, αυτοί αφήνουν πίσω τους το μετείκασμά τους. Κι όπως η σκόνη χορεύει στον ήλιο, ο τόπος που έζησαν στροβιλίζεται από τον χρόνο και αναταράσσεται από τα ξεχασμένα τους ίχνη.
Στις γωνιές του τακτοποιημένου και καλά οργανωμένου αστικού τοπίου ελλοχεύουν αυτά τα σκοτεινά σημάδια, μέχρι να εισβάλλουν με βιαιότητα στην καθημερινή ζωή, δημιουργώντας αστικούς μύθους ή μεταφέροντας αλλόκοτες δοξασίες μιας άλλης εποχής.
Δέκα τέτοιες ρωγμές, απ' όπου το αλλόκοσμο και η δεισιδαιμονία εισέρχονται σταδιακά και εξελίσσονται μέσα στην πόλη, χαράσσουν ένα μονοπάτι με αρχή την ιερότητα του θανάτου και περπατούν πίσω από τα βήματα της καταγεγραμμένης ιστορίας για ν' αποκαλύψουν τη σκληρότητα, την αναλγησία, την ελπίδα, την παρακμή, το θαύμα, την τιμωρία και τέλος την επιβίωση της πρόληψης, από τις αρχές του περασμένου αιώνα έως την πρώτη δεκαετία του 21ου.
 
Τίτλος: Από τη σκόνη
Συγγραφέας: Τέτη Θεοδώρου
Εκδόσεις: Ars Nocturna
Σελίδες: 144
Τιμή: 10,95-10%=9,85€

Είδος: Τρόμος

 
------------------------------------------------------------------
 
FF2688E55C6BBBBF7659A35FAF8855BC.jpg
 
Για πέντε χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι που ζουν στον πλανήτη Βένους αγνοούν τα πάντα για τη μαγεία. Οτιδήποτε σχετικό με την ύπαρξη των μάγων ανάγεται πια στη σφαίρα του μύθου και αντιμετωπίζεται με απιστία ή σαρκασμό. Όμως το μαγικό τάγμα των Μόρκχετ μεθοδεύει τα υποχθόνια και σκοτεινά του σχέδια για τον έλεγχο και, στο τέλος, τον αφανισμό του ανθρώπινου γένους, πετυχαίνοντας έτσι το πρώτο πλήγμα εναντίον όλης της ιεραρχίας των θεών. Προς υπεράσπιση των ανθρώπων που έχουν γίνει θύματα ανάμεσα στη διαμάχη θεών και μάγων, έχει δημιουργηθεί ο κύκλος των Νάαττι Άβουτον. Μάγοι που προέρχονται από το μυθικό βασίλειο της Χέλιεμ και το τάγμα των Βίτχετ, το οποίο εκπροσωπεί τη θετική και ευεργετική δύναμη της μαγείας. Για χίλια χρόνια αποτρέπουν τις υπερφυσικές εγκληματικές ενέργειες εναντίον της ανθρωπότητας. 
Ένας όμως από τους ελάχιστους ανθρώπους που γνωρίζουν για την ύπαρξη των μάγων, ο βασιλιάς Κόβινταν, τυφλωμένος από το πάθος του για εξουσία, συμμαχεί με τους Μόρκχετ.
Αυτή η ανίερη συμμαχία θα εμπλέξει τις ανθρώπινες αυτοκρατορίες στον πόλεμο του Τάι Σότα που θα εκθέσει δια παντός τον μαγικό κόσμο και θα φανερώσει το άγριο μίσος των Μόρκχετ ενάντια στους θεούς. 
Οι αδυναμίες των ανθρώπων, οι συγκρούσεις των μαγικών δυνάμεων αλλά και οι θεϊκές παρεμβάσεις θα αλλάξουν τη μοίρα του κόσμου για πάντα. Μόνο ένας μπορεί να επέμβει στο πεπρωμένο. Ο αινιγματικός Λούσιαν, μοναχικός και πλήρως ανένταχτος, έχει στην κατοχή του ένα σπανιότατο κληροδότημα, το σπαθί Νόκελ, που έχει τη δύναμη να ελέγξει την πηγή της ενέργειας της Βένους, το ιερό Καϊπάλα, και να δώσει σε αυτή τη διαμάχη ένα τέλος!
 
Τίτλος: 7 Ρούνοι, Βιβλίο πρώτο: Τάι Σότα
Συγγραφέας: Αναστασία Μιτάκη
Εκδόσεις: Ownbook
Σελίδες: 344
Τιμή: 17-10%=15,30€

Είδος: Φαντασία

 
Link to comment
Share on other sites

Ownbook; Όπως λέμε αυτοέκδοση; Πάντως από την περιγραφή καλό φαίνεται.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Το Διαμάντι των Θεών


Ο πόλεμος ανάμεσα στους Σαλούβιαρ και τους Ούρμπιλαχ μαίνεται ασταμάτητα για αιώνες. Οι Σαλούβιαρ θέλουν πίσω την παλιά τους πρωτεύουσα, τη Ραμίνα, και όλα τα εδάφη που έχασαν από τους πολεμοχαρείς Ούρμπιλαχ. Ο στρατηγός Μπέριντεμ Ιμπανόγιο φυλάει τα σύνορα για λογαριασμό των Σαλούβιαρ και έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των εχθρών του. Στην πεδιάδα της Ζιλμάτα, κάτω από την οροσειρά Φουγέτ, θα ανακαλύψει ένα μυστικό υπόγειο κόσμο γεμάτο θαύματα και μαγεία. Εκεί οι Ιβίρφιντ, ο λαός της φύσης, θα τον αντιμετωπίσουν με καχυποψία, εκτός από την πανέμορφη Παφύλια. Εκείνη θα τον βοηθήσει στις περιπέτειές του που θα τον οδηγήσουν στην απόκτηση του διαμαντιού των θεών. Ενός πανάρχαιου και πανίσχυρου μαγικού αντικειμένου που θα του δώσει τη δύναμη που χρειάζεται, για να αφανίσει τις ορδές των Ούρμπιλαχ. Όμως όσο χρησιμοποιεί το διαμάντι, αυτό του κατατρώει σιγά-σιγά τα σωθικά και με τα τεχνάσματά του, παίρνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο τον έλεγχο. Καθώς η μάχη ανάμεσα στους δύο λαούς κλιμακώνεται, ο Μπέριντεμ θα δώσει την υπέρτατη προσωπική του μάχη. Αυτή για την ψυχή του.


Τίτλος: Το Διαμάντι των Θεών
Συγγραφέας: Στυλιανός Κιλημάντζος
Τιμή: €18,50 (εκδότης) 16,50 (βιβλιοπωλεία)
Εκδόσεις: Andy's publishers
Είδος: Επική Φαντασία
ISBN: 978-960-565-013-1
Μαλακό εξώφυλλο, Α/Μ, 14×21εκ.

Σελίδες: 531

Edited by katakalwn
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

results_top_left.gifresults_top_right.gifb184832.jpg

Ο Λένιν στον Άγιο Αντώνιο

 

Ιστορίες σε στάσεις και σταθμούς: Διηγήματα

 

Μέμη Κατσώνη

 

Γαβριηλίδης, 2012

196 σελ.

ISBN 978-960-336-875-5, [Κυκλοφορεί]

Τιμή € 12,78

button_bibliografiki_gr.jpg

Νεοελληνική πεζογραφία - Διήγημα [DDC: 889.3]

Απ' τον De Chirico στον Πειραιά ως τα κριμπένσις στο Κολυμβητήριο. Στάσεις και σταθμοί σε μια διαδρομή στον τόπο και στο χρόνο, στα Εκβάτανα του παρελθόντος, το Μεταξουργείο του παρόντος και τη Βέστα του μέλλοντος.

 

Τα διηγήματα της Μέμης Κατσώνη δύσκολα υποτάσσονται σε αυστηρές συντεταγμένες, τόσο στο χρόνο όσο και στο χώρο. Το μεγαλύτερό τους προτέρημα συνίσταται στο ότι αποτελούν "κόμβους", σημεία από τα οποία περνούν περισσότερες διαδρομές, πολλαπλές σημασίες. Έτσι, η αντιστοίχισή τους με σταθμούς του αθηναϊκού μετρό, και η αντίστοιχη γεωγραφία που επιβάλλεται στην ανάγνωση, θα πρέπει να ιδωθεί κυρίως μέσα από αυτό το πρίσμα: όχι ενός χώρου που ορίζεται, σαν τη διαγραφή μιας τροχιάς, αλλά ως σηματοδότηση ενός νοητού χάρτη, κλειδιά μιας φανταστικής πόλης, τόποι συνάντησης όσο και απόκλισης. Έτσι, είτε πρόκειται για τον Λένιν στον Άγιο Αντώνιο είτε για τον Μοντιλιάνι στον Περισσό, είτε ακόμη για μια πεταλούδα που σπέρνει το χάος στη Νερατζιώτισσα, τα πλάσματα που ενοικούν στα διηγήματα της Κατσώνη είναι αρκούντως φασματικά και ρευστά ώστε να ακυρώνουν κάθε απόπειρα μονοδιάστατης ανάγνωσής τους.

 

Κ. Κατσουλάρης, Book Press

 

Η ΜΕΜΗ ΚΑΤΣΩΝΗ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ

 

Γράφει ο Στυλιανός Τζιρίτας - Περισσότερα άρθρα

 

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου, 2013 19:05

 

 

 

 

Μια γερή δόση από διηγήματα που επιτέλους ψηλαφούν την πραγματικότητα και όχι έναν ζωγραφικό φανταστικό πίνακα προβολών του συγγραφέα

 

Ευχάριστη έκπληξη το βιβλίο της Κατσώνη. Διηγήματα σε ένα τόμο που κυκλοφόρησε μόλις τον προηγούμενο μήνα και από έναν άνθρωπο που μέχρι τώρα, όπως διαβάζω στο μικρό βιογραφικό στο αυτί του βιβλίου, ασχολείται μόνο με τη μετάφραση (μιλώντας για το χώρο των εκδόσεων μιας και η άλλη επαγγελματική ιδιότητα είναι αυτή του εκπαιδευτικού). Έχει βέβαια κάποιες ανισομέρειες ο λόγος και αυτό δεν εμφανίζεται στα εσώτερα του κάθε διηγήματος ξεχωριστά αλλά αφορά το σύνολο του βιβλίου μιας και οι πολλές εναλλαγές τοπίων, προσώπων, υποθέσεων έχουν επιλεγεί από τη συγγραφέα ως γαίες για να εξασκήσει διαφορετικό ύφος γραφής και αυτό ίσως κουράζει. Όμως στα σίγουρα είχα πολύ καιρό να διαβάσω ελληνική γραφή σε επίπεδο διηγήματος που να ξέρει να συμπυκνώνει και, το κυριότερο, να είναι φανερό ότι έχει παρατηρήσει πριν αποφασίσει να γράψει.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 3ο διήγημα στη σειρά όπου σε ελάχιστες σελίδες, μετρημένες στα δάχτυλα της μίας παλάμης, η συγγραφέας αποδίδει με εκπληκτικό τρόπο μια ελληνική πραγματικότητα. Τη συνάντηση ενός χωρισμένου πατερα με τον υιό του. Δύναμη γραφής, κανένας ηρωϊσμός, καμιά νουθεσία προς τον αναγνώστη. Οι διάλογοι δε της Κατσώνη σε πολλά σημεία παίρνουν τα εύσημα για την αυθεντικότητα μεταφοράς ενώ παράλληλα αποφεύγονται γνωστές (και σχεδόν γραφικές) παγίδες που συχνά απαντάμε σε διάφορες εκδοτικές παραγωγές της ημεδαπής. Με τα όσα (ελάχιστα ξαναλέω) πλην το σίγουρο είναι ότι την επόμενη φορά θα περιμένω το βιβλίο της Κατσώνη και δεν θα πέσω τυχαία πάνω του στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Εύγε, διότι χρειαζόμαστε καινούργιες γραφές που αφουγκράζονται αυτό που συμβαίνει εκεί έξω και όχι να παρταλιάζουν μεταξύ εσωτερικής στόχευσης και (αυτο)αποθέωσης εμμονικών οιδημάτων σκέψης και γραφής.

 

Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω βέβαια το εξώφυλλο που φανερώνει μια λαθεμένη ανάγνωση της ταυτότητας της βιβλίου από τη μεριά της εικαστικής διαχείρισης του εκδοτικού οίκου.

 

 

Παρόλο που η βιβλιονέτ γράφει 2012, δε νομίζω ότι υπήρχε στα βιβλιοπωλεία πριν το νέο έτος, γι' αυτό το βάζω εδώ αντί στο άλλο τόπικ. Είναι από αυτά που δεν είναι εύκολο να τα κατατάξει κανείς σε κάποιο είδος του φανταστικού, αλλά είναι σίγουρα (και) του φανταστικού. Μερικά είναι εφ, σε κάποια άλλα ήρωες βιβλίων μπαίνουν στη σημερινή πραγματικότητα, ένα λάπτοπ ερωτεύεται, ένας σκύλος λύνει μυστήρια τύπου Αγκάθα Κρίστι και η οπτική γωνία μιας νυχτερίδας (το οποίο θυμίζει εκείνο το διηγηματάκι-δοκίμιο "What it means to be a bat?" ή κάπως έτσι, αν έχετε ακουστά). Η γλώσσα είναι γεμάτη ατάκες (ψαρεύω τυχαία: "αν η εργασία είναι η απάντηση, τότε η ερώτηση θα ήταν πολύ ηλίθια"), καταφέρνει να μιλάει για τέτοια θέματα χρησιμοποιώντας τα σαν πολύ σοβαρούς ποιητικούς συμβολισμούς και μου φαίνεται πως, όπως και η γλώσσα του Τσιφόρου, προηγείται της εποχής της. Δε θα το μετανιώσετε όσοι το διαβάσω

Πραγματικά πολύ ακυρο το εξωφυλλο. Η αλήθεια ειναι οτι ως χωρα ζούμε περιεργες εποχές οποτε θεώρησαν οτι θα τραβήξει το μάτι (είτε για θετικούς είτε για αρνητικούς λογους) αλλά ειναι κρίμα βασικά...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..