Jump to content

Vernor Vinge - The Children of the Sky


Recommended Posts

Μόλις το τελείωσα... Δηλαδή 10 λεπτά πριν.

 

Το βιβλίο αποτελεί συνέχεια του γνωστού και τιμημένου "A Fire Upon the Deep", το οποίο είχε εντυπωσιάσει τη δεκαετία του 1990. Αν και έχει περάσει τουλάχιστον μια πενταετία από τότε που διάβασα το προηγούμενο, μπορώ να πω ότι ακόμη το θυμάμαι αρκετά καλά.

 

Η άποψή μου για το βιβλίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.

 

Η ιστορία του "Children" εκτυλίσσεται στον Κόσμο των Tines μετά την προσωρινή απομάκρυνση του κινδύνου της Blight (Λαίλαπας να την πούμε; Αλήθεια, έχει μεταφραστεί στα ελληνικά το πρώτο βιβλίο;).

 

Καταρχήν αμέσως καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για έργο του Vinge: πλούτος ιδεών, πληθωρική δράση, άψογα στημένος κόσμος. Όπως έγραψα και σε προηγούμενο post, το βιβλίο το διάβασα με ευχαρίστηση, καθώς είναι καλογραμμένο και χαρακτηρίζεται από συνεχή κινητικότητα (δεν πλατιάζει).

 

Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι το βασίλειο της Woodcarver, στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά οι ντόπιοι Tines με τους ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από τη μεγάλη καταστροφή που είχε προηγηθεί. Η de facto επικεφαλής της ομάδας των ανθρώπων, η Ravna, συμβασιλεύει με τη Woodcarver. Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία, καθώς οι Tines, χωρίς πολύ κόπο, ενσωματώνουν στον πολιτισμό τους την ανθρώπινη τεχνολογία, επιταχύνοντας τον ρου της ιστορίας τους.

 

Ο πυρήνας του Children είναι οι πολιτικές ίντριγκες που ανακύπτουν τόσο μεταξύ των Tines, όσο και εντός της μικρής ομάδας των ανθρώπων που αγωνίζεται για την επιβίωσή της. Αυτό είναι σίγουρα ένα στοιχείο που μπορεί να απογοητεύσει όσους έχουν διαβάσει το Fire, καθώς η δράση παραμένει στον πλανήτη με συχνές, ωστόσο, αναφορές στο παρελθόν.

 

Ο Vinge κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να αναπτύξει τους χαρακτήρες του έργου του. Όπως και στο προηγούμενο βιβλίο του, έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στην παρουσίαση προσωπικοτήτων με ψυχοπαθή χαρακτηριστικά (οι "κακοί" βρίθουν), αλλά, παρά το γεγονός ότι δείχνει να έχει μελετήσει ψυχιατρικές περιγραφές, οι πρωταγωνιστές του παραμένουν σχηματικοί, με κάποιες, ίσως, εξαιρέσεις. Όχι ότι περίμενα το "Κουρδιστό Πορτοκάλι", αλλά θα μπορούσε να είχε προκύψει κάτι καλύτερο.

 

Από την άλλη πλευρά, η "καλή" πρωταγωνίστρια, η Ravna, είναι συχνά τόσο "παθητική", υπομένοντας καρτερικά όσα της ρίχνει η μοίρα χωρίς ούτε καν να απαντάει σε απευθείας προσβολές, που κάποια στιγμή σου έρχεται να της το κάνεις και εσύ.

 

Ο κόσμος των Tines περιγράφεται με πολλές λεπτομέρειες και η μεγάλη έκπληξη είναι η εμφάνιση των τροπικών Tines, οι οποίοι λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Αυτό, πάντως, προτιμώ να μη το πω, όσοι το διαβάσουν θα το ανακαλύψουν μόνοι τους.

 

Η ιστορία τελειώνει κατά κάποιον τρόπο με ένα cliffhanger, όπερ σημαίνει ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Με το ρυθμό, πάντως, παραγωγής του Vinge (2-3 βιβλία ανά δεκαετία), είναι άγνωστο πότε θα το δούμε...

 

Συνολική βαθμολόγηση: 6,5-7/10

 

Επ' ευκαιρία, μια ενδιαφέρουσα σχετικά πρόσφατη συνέντευξη του Vinge στο Wired, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στο παρόν βιβλίο:

http://www.wired.com/underwire/2012/03/vernor-vinge-geeks-guide-galaxy/all/

 

 

Σημείωση (προς διαχειριστή): Ελπίζω να το έβαλα στη σωστή θέση στο φόρουμ.

Edited by Inspector Borlu
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..