Jump to content

Τα ρομπότ στη λογοτεχνία


Recommended Posts

Εχμ, αν δεν έκανα κάτι λάθος στο search... δεν υπάρχει ξεχωριστό νήμα συζήτησης για ρομπότ στο σουφουφου-γκρ! Αιδώς, Αργείοι!
Let's fix that, shall we?

 

Υπάρχουν πολλά βιβλία ΕΦ που έχουν ρομπότ εδώ κι εκεί κάπου παραπεταμένα αλλά σχετικά λίγα όπου είναι κυρίαρχο θέμα τα ίδια τα ρομπότ.

Πώς σας φαίνονται εσάς ως ιδέα; Σας αρέσουν τα ρομπότ στα βιβλία; Θέλετε να είναι κυρίαρχο θέμα ή απλά να υπάρχουν για να δίνουν μια φουτουριστική νότα;

 

Ποιά βιβλία με ρομπότ ξεχωρίζετε-προτείνετε; Και ποιά από τα ίδια τα ρομπότ σας έκαναν την καλύτερη εντύπωση;

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν ''Ο Διακοσάχρονος Άνθρωπος'' του Ασίμωφ είναι βιβλίο η ιστορία. Αν ναι, τότε αυτό είναι το μοναδικό βιβλίο που έχω διαβάσει με ρομπότ. Συν μία ντουζίνα ιστορίες, κυρίως από την ανθολογία της Ωρόρα ''Ιστορίες με Πλάσματα από Μέταλλο''. Ήταν καλές όλες τους και θα ήθελα κάποια στιγμή να διαβάσω και τίποτα άλλο σχετικό. Πέρα από αυτό, μου αρέσουν τα ρομπότ γενικά σαν ιδέα, είτε παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο είτε όχι. Και το γεγονός ότι έχω διαβάσει λίγα πράγματα, με κάνει να θέλω να την ψάξω περισσότερο την δουλειά. Ξέρουμε αν έχει μεταφραστεί τίποτα στα Ελληνικά;

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

Διάβασε τις δύο συλλογές διηγημάτων του Ασίμοφ με ρομπότ, το "I, robot" και το "Robots of dawn" (αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρη για τον πρωτότυπο τίτλο, ούτε αν είναι μόνο δύο). Έχουν μεταφραστεί από τον Κάκτο. Παρόλο που είναι γραμμένα πολύ απλά και σχεδόν απλοϊκά, έχουν ενδιαφέρον γιατί βάζουν κάτω και αναλύουν τους "τρεις νόμους της ρομποτικής" και τα παραθυράκια που θα μπορούσαν αυτοί να έχουν. Επίσης προτείνω το διήγημα "Καταφύγιο" του Harlan Ellison (Life Hutch, 1956), που υπάρχει στην ανθολογία των εκδόσεων Παρά Πέντε με τίτλο "Η απελευθέρωση της γης" (από το παζάρι το πήρα) και είναι πολύ καλό, αν και ξεφεύγει κάπως από την έννοια που έδινε ο Ασίμοφ στα ρομπότ. Το "Bicentennial Man" είναι νουβέλα και δε μου άρεσε καθόλου, μα καθόλου - το βαρέθηκα.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι έχω από Ασίμωφ από Κάκτο αν και μ' αυτά που ακούω για τις συγκεκριμένες εκδόσεις, με βλέπω να κάθομαι και να τα διαβάζω στα Αγγλικά. Το έχω το διήγημα του Χάρλαν Έλλισον και θα το διαβάσω κάποια στιγμή.

 

Ξέχασα να πω ότι ρομπότ παίζει και στην πολύ καλή συλλογή ''Πόλη'' του Κλίφορντ Σάιμακ.

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

Α, πολύ ωραίο θέμα αυτό! Ναι, τα ρομπότ μου αρέσουν, είτε όταν λειτουργούν ως απλοί κομπάρσοι είτε όταν έχουν κάποιο πρωταγωνιστικό ή έστω σημαντικό ρόλο. Θα ήθελα πολύ όμως να διαβάσω μια ιστορία όπου να την αφηγείται ένα ρομπότ, πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον. Έχει κανείς καμιά πρόταση, υπάρχει κάτι τέτοιο;

 

Έχω διαβάσει κάμποσα βιβλία με τα ρομπότ να παίζουν έναν αρκετά σημαντικό ρόλο. Εγώ, το ρομπότ, Σπηλιές από ατσάλι και Γυμνός Ήλιος του Ισαάκ Ασίμοφ είναι βιβλία που ξεχωρίζουν και προτείνονται άνετα. Άλλο ένα είναι το εξαιρετικό Mockingbird του Γουόλτερ Τέβις, που έχει μεταφραστεί με τον τίτλο Έτος 2.500 μ. Χ. από τις εκδόσεις Bell. Τρομερό βιβλίο-τροφή για σκέψη. Επίσης το Ηλεκτρικό πρόβατο έχει να κάνει λίγο-πολύ με ρομπότ (έστω ανδροειδή) και φυσικά είναι απίστευτο. Το ρομπότ που μου έκανε εντύπωση είναι σαφώς αυτό με το όνομα Ρ. Ντανιήλ Ολίβοου από τα βιβλία Σπηλιές από ατσάλι και Γυμνός Ήλιος. Τρομερό ρομπότ, μοναδικό στο είδος του και η σχέση μεταξύ αυτού και του ανθρώπου-ντετέκτιβ Λίτζι Μπέιλι μοναδική και ενδιαφέρουσα. 

 

Να ξέρετε ότι τον Μάρτιο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το Robopocalypse του Daniel H. Wilson από τις εκδόσεις Πλατύπους, οπότε εκεί να δουν ρομπότ τα μάτια σας!

Link to comment
Share on other sites

Το Mockingbird το διαβάζω τώρα και είναι αυτό που μου έδωσε την ώθηση να ανοίξω συζήτηση για ρομπότ. Spofforth κι έτσι.

 

Επίσης, ενδιαφέροντα είναι τα ρομπότ στo Ίλιον και το Όλυμπος του Νταν Σίμμονς. Έχουμε τα μόραβεκ που λατρεύουν τη λογοτεχνία και κάνουν ένα σωρό σχετικές συζητήσεις και αναφορές αλλά έχουμε και τα ρομπότ στη Γη που κάνουν τα δικά τους. Ρομπότ -αν και κυρίως ως εργαλεία των AI- έχει και στα Culture του Μπανκς.

Γενικά θα έλεγα ότι πιο συνηθισμένο είναι το μοτίβο ενός κόσμου που υπηρετείται από ρομπότ ή έστω κάποτε ίσχυε αυτό και πλέον έχουν ξεμείνει ελάχιστοι άνθρωποι.

Από την άλλη έχουμε και διάφορες ιστορίες που εξετάζουν μεμονωμένα ρομπότ-ανδροειδή και είναι αενδιαφέρουσες ματιές στο θέμα του τί σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Πολύ καλά διηγήματα με ρομπότ υπάρχουν βέβαια στην Ωρόρα, ειδικά σε εκείνο που είναι αφιερωμένο σε ρομποτ (Ιστορίες με πλάσματα από μέταλλο).

Link to comment
Share on other sites

Το Mockingbird είναι εξαιρετικό βιβλίο. Αλλά κοιτάξτε: Ενώ το έχω αξιολογήσει με 9.5 όταν το διάβασα, ενώ τα δύο του Ασίμοφ (Σπηλιές από Ατσάλι, Γυμνός Ήλιος) χαμηλότερα, το μυαλό μου σε αυτά επιστρέφει πάντα όταν σκέφτομαι τα ρομπότ, όχι στο Μόκινγκ... Ίσως λόγω του σύμπαντος που δημιουργεί, ίσως λόγω των νόμων, ίσως λόγω των ηρώων... δεν ξέρω. Ξέρω όμως ποιο βιβλίο θα προτείνω σε κάποιον να διαβάσει, αν μου ζητήσει ένα μυθιστόρημα με ρομπότ: Τις σπηλιές από ατσάλι, ασυζητητί.

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..