Jump to content

Ντόναλντ Χάμιλτον (Donald Hamilton)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Πρόκειται για έναν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς αστυνομικών και κατασκοπευτικών θρίλερ, ο οποίος είναι κυρίως γνωστός για την σειρά με ήρωα τον Ματ Χελμ. Επίσης έχει γράψει κάποια αυτοτελή αστυνομικά μυθιστορήματα, καθώς και λίγα γουέστερν. Οι ιστορίες των βιβλίων του είναι πάντα αρκετά περίπλοκες και με ανατροπές, η δράση σε λογικά πλαίσια δίχως υπερβολές στιλ Hollywood και οι περιγραφές του ακριβείς. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί συνολικά 23 βιβλία του, όλα από τις εκδόσεις ΒΙΠΕΡ.

Σελίδα στο goodreads: https://www.goodreads.com/author/show/114241.Donald_Hamilton

Βιβλία της σειράς Ματ Χελμ που έχουν μεταφραστεί:

01. Death Of A Citizen - Ο θάνατος ενός πολίτη
02. The Wrecking Crew - Ομάδα διασώσεως
03. The Removers - Το δίλημμα
04. The Silencers - Σατανικά μηχανήματα
05. Murderer's Row - Συμπλοκή δολοφόνων
06. The Ambushers - Παγίδες θανάτου
07. The Shadowers - Αόρατοι δολοφόνοι
08. The Ravagers - Επικίνδυνη γυναίκα
09. The Deavastators - Θανάσιμη απειλή
10. The Betrayers - Οι προδότες
11. The Menacers - Επιχείρηση UFO (λανθασμένα κυκλοφόρησε ως Νο. 12)
12. The Interlopers - Παράξενη αποστολή (λανθασμένα κυκλοφόρησε ως Νο. 11)
13. The Poisoners - Επαγγελματίες δολοφόνοι
14. The Intriguers - Οι συνωμότες
15. The Intimidators - Το τρίγωνο του διαβόλου
16. The Terminators - Οι εκτελεστές
17. The Retaliators - Διπλοί πράκτορες (λανθασμένα κυκλοφόρησε ως Νο. 18)
18. The Terrorizers - Οι τρομοκράτες (λανθασμένα κυκλοφόρησε ως Νο. 17)

(Συνολικά ο Χάμιλτον έγραψε 27 βιβλία με ήρωα τον Ματ Χελμ)

Αυτοτελή που έχουν μεταφραστεί:

19. Texas Fever - Πυρετός στο Τέξας
20. The Steel Mirror - Ο ατσαλένιος καθρέφτης
21. Night Walker - Ο άνθρωπος της νύχτας
22. Line Of Fire - Γραμμή πυρός
23. Assassins Have Starry Eyes - Επιχείρηση φόνος

Ταινίες/σειρές που βασίζονται στα βιβλία του:

(1955) The Violent Men. Γουέστερν σε σκηνοθεσία Rudolph Mate και πρωταγωνιστή τον Glenn Ford. Βασίζεται στο βιβλίο του Smoky Valley.
(1957) Five Steps To Danger. Βασίζεται στο βιβλίο The Steel Mirror.
(1958) The Big Country. Γουέστερν σε σκηνοθεσία William Wyller και πρωταγωνιστές του Charlton Heston και Gregory Peck. Μιλάμε για ένα από τα κλασικότερα γουέστερν.
(1966) The Silencers
(1966) Murderer's Row
(1967) The Ambushers
(1968) The Wrecking Crew

{Οι τέσσερις παραπάνω ταινίες είναι με πρωταγωνιστή τον Dean Martin στον ρόλο του Ματ Χελμ και οφείλω να πω ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα ομότιτλα βιβλία, οι ταινίες είναι χαζοκωμωδίες περισσότερο ενώ τα βιβλία είναι σοβαρά κατασκοπευτικά θρίλερ. Μπορεί να τις βρει κανείς στο youtube}

(1975-1976) Matt Helm. Τηλεοπτική σειρά 14 επεισοδίων.

Προσωπικά έχω διαβάσει 8 βιβλία του και όλα τους μου φάνηκαν καλογραμμένα και ενδιαφέροντα. Σε επόμενο ποστ θα δώσω links που οδηγούν στις κριτικές μου.

Edited by BladeRunner
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Με σειρά ανάγνωσης:

 

1. Παγίδες θανάτου: Ξεκίνησα λίγο ανάποδα, διαβάζοντας το έκτο βιβλίο της σειράς Ματ Χελμ. Ναι μεν είναι αυτοτελή βιβλία, αλλά καλό είναι να τα πάρει κανείς από την αρχή. Δεν θυμάμαι να έχω γράψει κάποιο σχόλιο, οπωσδήποτε πολύ καλό, με ωραία πλοκή και έντονη δράση. 

2. Ο θάνατος ενός πολίτη: Σχόλιο εδώ.

3. Ομάδα διασώσεως: Σχόλιο εδώ.

4. Το δίλημμα: Σχόλιο εδώ.

5. Γραμμή πυρός: Σχόλιο εδώ.

6. Ο άνθρωπος της νύχτας: Σχόλιο εδώ.

7. Ο ατσαλένιος καθρέφτης: Σχόλιο εδώ.

8. Σατανικά μηχανήματα: Σχόλιο εδώ.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Συμπλοκή δολοφόνων

Χρονολογικά η πέμπτη ιστορία με πρωταγωνιστή και αφηγητή τον μυστικό πράκτορα Ματ Χελμ, έκτη που διαβάζω εγώ. Γι'ακόμη μια φορά ο Χελμ μπλέκεται σε μια περίεργη και επικίνδυνη ιστορία, αλλά αυτό είναι το επάγγελμά του και έτσι δεν πρέπει να παραπονιέται. Άλλωστε του αρέσει. Αρχικά πρέπει να βοηθήσει μια συνάδελφο του, που πρέπει να δείξει ότι άλλαξε στρατόπεδο και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εχθρικούς πράκτορες για τα σχέδια τους απέναντι στις ΗΠΑ. Για να γίνει αυτό, ο Ματ Χελμ θα χρησιμοποιηθεί και καλά ως τιμωρός της προδότριας συναδέλφου του, κακοποιώντας την, ώστε να γίνει πιστευτή η "προδοσία" της. Όμως, κάτι δεν πάει καλά. Η γυναίκα πεθαίνει στα χέρια του. Κατηγορείται ως δολοφόνος αλλά γλιτώνει την φυλάκιση. Τσακώνεται με τους ανωτέρους του, που θεωρούν ότι έχασε το μέτρο. Και θ'αναλάβει την υπόθεση της νεκρής πλέον συναδέλφου του, που δεν είναι άλλη από το να προστατέψει τις γνώσεις ενός επιστήμονα που απήχθη από αγνώστους κάπου στον Κόλπο Τσίζπικ, μιας και ο συγκεκριμένος επιστήμονας γνωρίζει πολλά πράγματα για ένα απόρρητο κυβερνητικό πρόγραμμα. Όπως σε όλα τα προηγούμενα βιβλία με ήρωα τον Ματ Χελμ, έχουμε να κάνουμε με μια πολύ καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα κατασκοπική ιστορία, με αστυνομική πλοκή, γεμάτη δράση, μυστήριο και ανατροπές. Η αφήγηση είναι εξαιρετική, οι περιγραφές τοπίων, γεγονότων και ανθρώπων πολύ καλές, δίχως περιττές λεπτομέρειες, η δράση σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς υπερβολές και ακρότητες, και οι χαρακτήρες αρκετά καλοφτιαγμένοι για σύντομο θρίλερ. Και βέβαια δεν λείπουν το χιούμορ και οι σαρκαστικές παρατηρήσεις του Χελμ για διάφορα θέματα.

8.5/10

Edited by BladeRunner
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Αόρατοι δολοφόνοι

Χρονολογικά η έβδομη ιστορία με ήρωα τον Ματ Χελμ, μου φάνηκε ελάχιστα πιο αδύναμη από κάποιες προηγούμενες, όπως και να'χει όμως έχουμε και πάλι να κάνουμε με μια ωραία και ψυχαγωγική κατασκοπευτική περιπέτεια. Ο Χελμ αυτή τη φορά καλείται να παντρευτεί εικονικά μια επιστήμονα που φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα από έναν εχθρικό πράκτορα που έχει διαταγές να την σκοτώσει όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Ο εικονικός γάμος είναι ένα σχέδιο αποπροσανατολισμού και ασφάλειας, το θέμα όμως είναι ότι η Υπηρεσία ίσως να μην προέβλεψε κάποια πραγματάκια όσον αφορά την ταυτότητα και τους σκοπούς του εχθρικού πράκτορα. Ο Χελμ δεν έχει στην κατοχή του όλα τα κομμάτια του παζλ, όπως πάντα, αλλά θα κάνει την δουλειά του έτσι και αλλιώς. Δεν θα περάσει κι άσχημα, πάντως... Μέχρι πριν το σχετικά εκρηκτικό φινάλε η δράση ήταν μάλλον λίγη και η εξέλιξη της πλοκής κάπως αργή για τα γνωστά στάνταρ του Χάμιλτον, όμως και δυνατές σκηνές υπήρξαν και πολύ ενδιαφέρουσες ανατροπές που θα ικανοποιήσουν τους φαν του συγγραφέα. Επίσης η ατμόσφαιρα γι'ακόμη μια φορά εξαιρετική και οι περιγραφές ακριβείς και δίχως ανούσιες φλυαρίες. Γενικά πρόκειται για ένα ακόμα πολύ καλό μυθιστόρημα μιας εξαιρετικής κατασκοπευτικής σειράς.

8/10

Edited by BladeRunner
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

Επικίνδυνη γυναίκα

Όγδοη αποστολή για τον κυβερνητικό πράκτορα και εκτελεστή Ματ Χελμ, που καταφέρνει και μπλέκει πάντα στις πιο μπερδεμένες και επικίνδυνες ιστορίες, χωρίς καν αρχικά να είναι δικιά του δουλειά! Στην αρχή της ιστορίας ο Χελμ βρίσκει σ'ένα δωμάτιο ξενοδοχείου σε μια καναδική πόλη το πτώμα ενός συναδέλφου του, το πρόσωπο και τα χέρια του οποίου είχαν καεί από οξύ. Ποιος σαδιστικός τύπος έκανε αυτό το πράγμα; Βέβαια δουλειά του Χελμ δεν είναι ακριβώς να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του συναδέλφου του, αλλά να συνεχίσει την αποστολή του, η οποία ήταν ουσιαστικά να προστατεύσει μια γυναίκα που ήθελε να παραδώσει κάποια έγγραφα του επιστήμονα συζύγου της, φαινομενικά υψίστης σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σ'έναν εχθρικό πράκτορα. Με λίγα λόγια οι εχθροί πιστεύουν ότι θα φτάσουν στα χέρια τους σημαντικά χαρτιά και οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι θα πιάσουν εχθρικούς πράκτορες. Ή κάτι τέτοιο. Όμως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και ο Χελμ θα μπλέξει με τρεις γυναίκες που κρύβουν αρκετά μυστικά και είναι ή μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνες, αλλά και με υπαλλήλους άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών που έχουν δικά τους σχέδια. Και οι νεκροί θ'αρχίσουν να αυξάνονται... Σίγουρα από τις καλύτερες ιστορίες μιας καταπληκτικής σειράς κατασκοπευτικών περιπετειών της δεκαετίας του '60. Υπάρχει μυστήριο, δράση σε λογικά πλαίσια, ωραίες αποκαλύψεις και οπωσδήποτε ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Η γραφή για ακόμη μια φορά πολύ ωραία, χωρίς περιττά λόγια και άσχετες λεπτομέρειες και το σαρκαστικό χιούμορ του Χελμ μοναδικό.

8.5/10

Edited by BladeRunner
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Θανάσιμη απειλή

Ένατη ιστορία της σειράς με ήρωα τον εκτελεστή Ματ Χελμ και έχω την εντύπωση ότι, ίσως, είναι η πιο αδύναμη από αυτές που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής, έστω και για λίγο. Όχι βέβαια ότι με απογοήτευσε ή δεν μου άρεσε, κάθε άλλο, απλά εντόπισα κάποια μικρά προβληματάκια. Το λοιπόν, ο Ματ Χελμ καλείται ξανά να παραστήσει τον παντρεμένο με μια συνάδελφο του και υποτίθεται να περάσουν μαζί το γαμήλιο ταξίδι τους στο Λονδίνο. Όλο αυτό το θέατρο για έναν επιστήμονα που ξέφυγε από τις Αμερικάνικες υπηρεσίες και γιατί υπήρχε πιθανότητα κάποιοι να τους παρακολουθούσαν. Το θέμα είναι ότι αυτός ο επιστήμονας ασχολείται με ιούς και με σκοπό το κέρδος δεν θα το είχε σε τίποτα να διασπείρει έναν, με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων. Για ποιους δουλεύει ο επιστήμονας και σε ποιο συγκεκριμένο μέρος της Σκωτίας κρύβεται αυτός και οι άγνωστοι πράκτορες μιας άγνωστης χώρας; Δεν λέω, είχε μυστήριο, αρκετή δράση και όλα τα καλούδια των ιστοριών του Ντόναλντ Χάμιλτον, αλλά νομίζω ότι κάποιες καταστάσεις και κάποιοι διάλογοι έπασχαν λίγο από αληθοφάνεια, τουλάχιστον σε σύγκριση με προηγούμενες ιστορίες με τον Ματ Χελμ. Κατά τ'άλλα ευχαριστήθηκα κατασκόπους και συνωμοσίες και η ώρα πέρασε γρήγορα και κυρίως ευχάριστα.

7.5/10

Edited by BladeRunner
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Οι προδότες

Μετά από τέσσερις και βάλε μήνες επιτέλους ξαναπιάνω στα χέρια μου βιβλίο με ήρωα τον αγαπημένο μου μυστικό πράκτορα Ματ Χελμ. Πρόκειται για το δέκατο βιβλίο της σειράς και αυτή την φορά ο Χελμ, που υποτίθεται ότι πηγαίνει για διακοπές στην εξωτική Χαβάη, καλείται να αντιμετωπίσει έναν πράκτορα της υπηρεσίας του, τον Καλόγερο, που φαίνεται ότι άλλαξε πλευρά και που πιθανότατα σχεδιάζει κάτι μεγάλο,  κάτι που μάλλον έχει σχέση με το γεμάτο 3.000 στρατιώτες μεταγωγικό πλοίο που πλέει στ'ανοιχτά της Χαβάης. Ο Καλόγερος είναι παλιός γνώριμος του Ματ Χελμ, μιας και οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στην Γερμανία κατά το παρελθόν, έτσι ο Χελμ γνωρίζει τα κουσούρια του, όπως π.χ. να βάζει βόμβες και να απολαμβάνει εκρήξεις. Ο Χελμ όμως θα συναντήσει και δυο όμορφες γυναίκες, με την μια εξ'αυτών να είναι εχθρική πράκτορας... Όλα τα βιβλία της σειράς που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής είναι από καλά έως πολύ καλά και αυτό, φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχει όλα τα καλούδια που έχουν οι ιστορίες με ήρωα τον Ματ Χελμ, δηλαδή μυστήριο, δράση και αποκαλύψεις. Και εννοείται σούπερ ατμόσφαιρα, ακριβείς περιγραφές και σαρκαστικό χιούμορ. Δεν πιστεύω ότι είναι για όλα τα γούστα, ευτυχώς όμως ταιριάζει απόλυτα με τα δικά μου, γι'αυτό και απολαμβάνω κάθε ιστορία του Ντόναλντ Χάμιλτον που πέφτει στα χέρια μου. 

8.5/10

Edited by BladeRunner
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Επιχείρηση UFO

Πέντε και βάλε μήνες πέρασαν από την τελευταία φορά που διάβασα ιστορία με ήρωα τον Ματ Χελμ και ο μπαγάσας μου έλειψε. Αλλά καλύτερα έτσι, γιατί αν τα διάβαζα όλα μαζεμένα, θα μου τελείωναν γρήγορα. Και τι θα έκανα μετά; Μια κοπέλα έγινε μάρτυρας φονικής επίθεσης ενός αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενου αντικειμένου, σε μια μικρή πόλη του Μεξικού. Δυο χαμηλόβαθμοι Αμερικανοί πράκτορες βρέθηκαν εκεί για να φυλάξουν την κοπέλα, μέχρι να έρθει ο Χελμ για να την παραλάβει. Αποστολή του Χελμ είναι να φέρει ζωντανή την κοπέλα στο Λος Άλαμος ή να την σκοτώσει, σε περίπτωση που Σοβιετικοί πράκτορες, οι οποίοι καραδοκούν τριγύρω, την πλησιάσουν επικίνδυνα. Το θέμα είναι ότι μόνο με διαστημόπλοια και εξωγήινους δεν έχει να κάνει ο Χελμ, μιας και από πίσω κρύβεται κάτι πιο γήινο και εξίσου επικίνδυνο. Μέχρι το τέλος της ιστορίας θα γίνουν ένα κάρο φόνοι και δεν θα ξέρει ποιον να εμπιστευτεί... Κλασικά ωραία κατασκοπευτική περιπέτεια, με ενδιαφέρουσα πλοκή γεμάτη μυστήριο, ανατροπές και δράση. Η γραφή στο ίδιο επίπεδο ποιότητας με τα προηγούμενα βιβλία, στρωτή, χωρίς εξάρσεις και φιοριτούρες, με ακριβείς περιγραφές τοπίων και καταστάσεων. Φυσικά το σαρκαστικό χιούμορ του Χελμ κάνει αισθητή την παρουσία του και σ'αυτή την ιστορία.

8/10

Edited by BladeRunner
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Επιχείρηση φόνος

Εννιά μήνες πέρασαν από την τελευταία φορά που διάβασα βιβλίο του Ντόναλντ Χάμιλτον, συγκεκριμένα την ενδέκατη περιπέτεια του αγαπημένου μου μυστικού πράκτορα Ματ Χελμ. Το βιβλίο που μόλις τελείωσα είναι εντελώς αυτοτελές, δεν ανήκει στην σειρά που έκανε (σχετικά) γνωστό τον συγγραφέα. Όπως τα δεκατέσσερα προηγούμενα βιβλία του που έχω διαβάσει, έτσι και αυτό μου φάνηκε αρκούντως ενδιαφέρον και ψυχαγωγικό.

Πρωταγωνιστής και αφηγητής της ιστορίας είναι ο τριαντατετράχρονος επιστήμονας Τζέιμς Γκρέγκορι, ένας από τους πολλούς που δούλεψαν στο Σχέδιο Μανχάταν του Λος Άλαμος, κατά την διάρκεια του πολέμου. Τώρα συνεχίζει το επιστημονικό του έργο, έχοντας νέες ιδέες. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι άνθρωποι (μπορεί Κόκκινοι, μπορεί όχι), ερασιτέχνες αλλά αρκετά επικίνδυνοι, που είναι αντίθετοι με το πυρηνικό πρόγραμμα και την επιστημονική εξέλιξη στον τομέα αυτό, θέλουν να τον βγάλουν από την μέση. Ο ίδιος θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει και να καταλάβει τι ρόλο βαράει η νεαρή γυναίκα του...

Το βιβλίο γράφτηκε πριν από εξήντα χρόνια, τότε που ο κίνδυνος για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα ήταν μεγάλος, με τους απλούς Αμερικανούς να φοβούνται και τον ίσκιο τους. Προσφέρει αρκετή δράση, μυστήριο και μπόλικες εκπλήξεις στην πλοκή, η γραφή είναι στα γνωστά επίπεδα ποιότητας που μας έχει συνηθίσει ο Χάμιλτον -ρεαλιστικές περιγραφές τοπίων και σκηνών δράσης, κοινωνικοπολιτικοί προβληματισμοί και λίγο σαρκαστικό χιούμορ-, ενώ και η ατμόσφαιρα είναι πολύ ωραία. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες υπερβολές και ίσως μη ρεαλιστικές στιγμές, όμως γενικά πρόκειται για μια άκρως ψυχαγωγική περιπέτεια.

8/10

Edited by BladeRunner
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Πυρετός στο Τέξας

Τον Φεβρουάριο του 2016 ήταν η τελευταία φορά που διάβασα βιβλίο του Ντόναλντ Χάμιλτον και η αλήθεια είναι ότι μου έλειψαν οι ιστορίες του και ο τρόπος γραφής του. Αυτό είναι το δέκατο έκτο βιβλίο του συγγραφέα που διαβάζω και αυτή την φορά δεν έχουμε να κάνουμε με αστυνομική ή κατασκοπευτική περιπέτεια, αλλά με ένα κλασικό γουέστερν. Ο Χάμιλτον έγραψε πέντε γουέστερν συνολικά, αλλά δυστυχώς αυτό είναι μάλλον το μοναδικό που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Και λέω δυστυχώς, γιατί πρόκειται για ένα πολύ ωραίο και απολαυστικό γουέστερν και είμαι σίγουρος ότι και τα υπόλοιπα θα είναι του ίδιου επιπέδου.

Βρισκόμαστε στο Κάνσας του 1867, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου, σε μια χώρα που είναι γεμάτη παράνομους και σκληρούς ανθρώπους, με τις πληγές του πολέμου να είναι ακόμα ανοικτές. Λίγοι Τεξανοί καουμπόηδες οδηγούν ένα μεγάλο κοπάδι με γελάδια μέσα από την πολιτεία του Κάνσας, με σκοπό να τα πουλήσουν σε καλή τιμή. Οι Ινδιάνοι της περιοχής θα είναι οι πιο ασήμαντοι εχθροί σ'αυτό το ταξίδι, μιας και θα έχουν να αντιμετωπίσουν ζωοκλέφτες και απατεώνες που έχουν τον νόμο των Γιάνκηδων με το μέρος τους. Ο νεαρός Τσακ, πρωταγωνιστής της ιστορίας, θα μάθει ένα κάρο πράγματα για τους ανθρώπους και θα καταλάβει ότι ακόμα και μια γυναίκα μπορεί να είναι επικίνδυνη...

Ο Ντόναλντ Χάμιλτον είναι ένας εξαιρετικός συγγραφέας κατασκοπευτικών θρίλερ (δημιουργός του τρομερού Αμερικανού κατασκόπου Ματ Χελμ), αλλά με αυτό το βιβλίο αποδεικνύει ότι ξέρει να γράφει και δυνατά γουέστερν. Η ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος είναι δυνατή και ενδιαφέρουσα, με ένταση και αγωνία για την συνέχεια, η δράση ικανοποιητική και χωρίς υπερβολές και οι χαρακτήρες καλοσχηματισμένοι για το μέγεθος και το είδος της ιστορίας. Όσον αφορά την γραφή, δεν θα μπορούσε να μην είναι εξαιρετική, εφόσον μιλάμε για τον Ντόναλντ Χάμιλτον. Οι περιγραφές των τοπίων, των σκηνών δράσης και των χαρακτήρων λιτές και ακριβείς, με αρκετό ρεαλισμό. Η ατμόσφαιρα φοβερή. Γενικά είναι ένα από τα πιο ψυχαγωγικά γουέστερν που έχω διαβάσει... Φυσικά δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από έναν αγαπημένο συγγραφέα...

8.5/10

Edited by BladeRunner
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Παράξενη αποστολή

Μπορεί πέρυσι τον Μάρτιο να διάβασα βιβλίο του Ντόναλντ Χάμιλτον (το πολύ δυνατό και ρεαλιστικό γουέστερν με τον τίτλο "Πυρετός στο Τέξας"), όμως τελευταία φορά που διάβασα περιπέτεια με ήρωα τον Αμερικανό κατάσκοπο Ματ Χελμ, ήταν τον μακρινό Μάιο του 2015. Η αλήθεια είναι ότι μου έλειψε ο μάγκας. Αυτή είναι η δωδέκατη περιπέτεια στη συγκεκριμένη κατασκοπευτική σειρά, και ενώ μπορεί να μην είναι και η πλέον δυνατή, σίγουρα όμως είναι και αυτή πολύ ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη. Αυτή τη φορά ο Ματ Χελμ θα παραστήσει τον μανιώδη ψαρά και φυσιολάτρη (παρέα με ένα μαύρο Λαμπραντόρ), κάπου στον Καναδά και την Αλάσκα, παίρνοντας τη θέση ενός δολοφονημένου "ταχυδρόμου", ενός ενδιάμεσου δηλαδή που μετέφερε επικίνδυνες πληροφορίες (και όχι μόνο) σε πράκτορες της Σοβιετικής Ένωσης. Όμως η πραγματική αποστολή του Χελμ είναι κάπως διαφορετική και θα τη μάθει στην πορεία, προσπαθώντας πρώτα να ξεμπλέξει από δύσκολες καταστάσεις με διπλούς πράκτορες, επικίνδυνες γυναίκες και έναν μυστηριώδη εκτελεστή... Κάποια πράγματα στην πλοκή δεν με έπεισαν απόλυτα, όμως γενικά ευχαριστήθηκα δράση, μυστήριο και κάποια φοβερά τοπία. Όσον αφορά τη γραφή, είναι κλασικά πολύ καλή, με ρεαλιστικές περιγραφές τοπίων, σκηνών δράσης και χαρακτήρων, ενώ φυσικά δεν λείπει και το καυστικό χιούμορ του φοβερού Ματ Χελμ. 

8/10

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Επαγγελματίες δολοφόνοι

Σχεδόν δυο χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που διάβασα μια περιπέτεια του Ματ Χελμ, το μόνο σίγουρο είναι ότι μου έλειψε. Αλλά πλέον απομένουν μονάχα πέντε βιβλία στα ελληνικά (έχουν μεταφραστεί τα δεκαοχτώ από τα συνολικά είκοσι επτά βιβλία της σειράς), οπότε θα πρέπει να είμαι κάπως... φειδωλός από 'δω και πέρα. Δέκατο τρίτο βιβλίο της σειράς και σίγουρα είναι από τα πολύ καλά (βέβαια, πάνω-κάτω όλα είναι στο ίδιο καλό επίπεδο ποιότητας). Μια όμορφη πράκτορας δολοφονείται στο Λος Άντζελες και ο Ματ Χελμ που βρίσκεται κοντά στην περιοχή, καλείται να ανακαλύψει ποιος και γιατί την σκότωσε. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η συγκεκριμένη πράκτορας (όχι και τόσο... επαγγελματίας στη δουλειά) δεν ήταν σε κάποια αποστολή, αλλά φαίνεται ότι πέτυχε λαβράκι, μόνο που ήθελε να κάνει μόνη της τη δουλειά για να αποδείξει τις ικανότητές της. Ο Ματ Χελμ θα μπλεχτεί σε μια αρκετά περίπλοκη ιστορία -με ναρκωτικά αλλά και με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στη μέση-, και θα βρεθεί αντιμέτωπος με επικίνδυνους άντρες και ακόμα πιο επικίνδυνες γυναίκες. Κλασικά η πλοκή διαθέτει δράση, μυστήριο και εκπλήξεις σε λογικές ποσότητες, η γραφή είναι πάρα πολύ καλή και οξυδερκής, με ρεαλιστικές περιγραφές και φυσικούς διαλόγους, ενώ δεν λείπει και το κυνικό χιούμορ του πρωταγωνιστή (δηλαδή του συγγραφέα). Μια ωραία κατασκοπευτική περιπέτεια, από αυτές που απολαμβάνω.

8.5/10

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

 • Ghost changed the title to Ντόναλντ Χάμιλτον (Donald Hamilton)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..