Jump to content

Ντόναλντ Χάμιλτον (Donald Hamilton)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Πρόκειται για έναν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς αστυνομικών και κατασκοπευτικών θρίλερ, ο οποίος είναι κυρίως γνωστός για την σειρά με ήρωα τον Ματ Χελμ. Επίσης έχει γράψει κάποια αυτοτελή αστυνομικά μυθιστορήματα, καθώς και λίγα γουέστερν. Οι ιστορίες των βιβλίων του είναι πάντα αρκετά περίπλοκες και με ανατροπές, η δράση σε λογικά πλαίσια δίχως υπερβολές στιλ Hollywood και οι περιγραφές του ακριβείς. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί συνολικά 23 βιβλία του, όλα από τις εκδόσεις ΒΙΠΕΡ.

Σελίδα στο goodreads: https://www.goodreads.com/author/show/114241.Donald_Hamilton

Βιβλία της σειράς Ματ Χελμ που έχουν μεταφραστεί:

01. Death Of A Citizen - Ο θάνατος ενός πολίτη
02. The Wrecking Crew - Ομάδα διασώσεως
03. The Removers - Το δίλημμα
04. The Silencers - Σατανικά μηχανήματα
05. Murderer's Row - Συμπλοκή δολοφόνων
06. The Ambushers - Παγίδες θανάτου
07. The Shadowers - Αόρατοι δολοφόνοι
08. The Ravagers - Επικίνδυνη γυναίκα
09. The Deavastators - Θανάσιμη απειλή
10. The Betrayers - Οι προδότες
11. The Menacers - Επιχείρηση UFO (λανθασμένα κυκλοφόρησε ως Νο. 12)
12. The Interlopers - Παράξενη αποστολή (λανθασμένα κυκλοφόρησε ως Νο. 11)
13. The Poisoners - Επαγγελματίες δολοφόνοι
14. The Intriguers - Οι συνωμότες
15. The Intimidators - Το τρίγωνο του διαβόλου
16. The Terminators - Οι εκτελεστές
17. The Retaliators - Διπλοί πράκτορες (λανθασμένα κυκλοφόρησε ως Νο. 18)
18. The Terrorizers - Οι τρομοκράτες (λανθασμένα κυκλοφόρησε ως Νο. 17)

(Συνολικά ο Χάμιλτον έγραψε 27 βιβλία με ήρωα τον Ματ Χελμ)

Αυτοτελή που έχουν μεταφραστεί:

19. Texas Fever - Πυρετός στο Τέξας
20. The Steel Mirror - Ο ατσαλένιος καθρέφτης
21. Night Walker - Ο άνθρωπος της νύχτας
22. Line Of Fire - Γραμμή πυρός
23. Assassins Have Starry Eyes - Επιχείρηση φόνος

Ταινίες/σειρές που βασίζονται στα βιβλία του:

(1955) The Violent Men. Γουέστερν σε σκηνοθεσία Rudolph Mate και πρωταγωνιστή τον Glenn Ford. Βασίζεται στο βιβλίο του Smoky Valley.
(1957) Five Steps To Danger. Βασίζεται στο βιβλίο The Steel Mirror.
(1958) The Big Country. Γουέστερν σε σκηνοθεσία William Wyller και πρωταγωνιστές του Charlton Heston και Gregory Peck. Μιλάμε για ένα από τα κλασικότερα γουέστερν.
(1966) The Silencers
(1966) Murderer's Row
(1967) The Ambushers
(1968) The Wrecking Crew

{Οι τέσσερις παραπάνω ταινίες είναι με πρωταγωνιστή τον Dean Martin στον ρόλο του Ματ Χελμ και οφείλω να πω ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα ομότιτλα βιβλία, οι ταινίες είναι χαζοκωμωδίες περισσότερο ενώ τα βιβλία είναι σοβαρά κατασκοπευτικά θρίλερ. Μπορεί να τις βρει κανείς στο youtube}

(1975-1976) Matt Helm. Τηλεοπτική σειρά 14 επεισοδίων.

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Με σειρά ανάγνωσης:

1. Παγίδες θανάτου: Ξεκίνησα λίγο ανάποδα, διαβάζοντας το έκτο βιβλίο της σειράς Ματ Χελμ. Ναι μεν είναι αυτοτελή βιβλία, αλλά καλό είναι να τα πάρει κανείς από την αρχή. Δεν θυμάμαι να έχω γράψει κάποιο σχόλιο, οπωσδήποτε πολύ καλό, με ωραία πλοκή και έντονη δράση. 

2. Ο θάνατος ενός πολίτη: Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Ματ Χελμ, αλλά όχι το πρώτο βιβλίο του Χάμιλτον που διαβάζω, μιας και πέρυσι είχα διαβάσει το Νο. 6 της σειράς, με τίτλο Παγίδες θανάτου, που θυμάμαι ότι μου άρεσε η γραφή καθώς και η δράση του βιβλίου, αλλά όχι τόσο η πολιτική ορθότητα. Κάποια στιγμή θα το διαβάσω πάλι, βέβαια, με τη σωστή σειρά, όπως πρέπει. Το πρώτο βιβλίο της σειράς, όπως είναι λογικό, μας εισάγει στη ζωή του Ματ Χελμ. Αυτός ο τύπος λοιπόν, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δούλεψε για τους Αμερικάνους ως μυστικός πράκτορας και εκτελεστής διαφόρων πολύ σημαντικών αποστολών. Από τότε όμως, ζει μια κανονική ζωή ως απλός πολίτης, με την οικογένειά του, γράφοντας γουέστερν μυθιστορήματα. Αλλά σε ένα κοκτέιλ πάρτι συναντάει την Τίνα, με την οποία είχε δουλέψει πολλές φορές μαζί κατά το παρελθόν και παράλληλα ήταν εραστές. Μαζί πρέπει να δουλέψουν ξανά, υπό τις οδηγίες του Μακ, του αρχηγού της μυστικής οργάνωσης για την οποία δούλευε παλαιότερα ο Χελμ. Είναι όμως έτσι; Μπλέκει σε μια επικίνδυνη ιστορία που δεν ταιριάζει στον Ματ Χελμ "απλό πολίτη" αλλά στον Ματ Χελμ "μυστικό πράκτορα". Η δράση δεν είναι τόσο έντονη, περισσότερο επικρατεί μυστήριο και λίγη αγωνία, αλλά αυτό είναι λογικό μιας και πρόκειται για μια εισαγωγή. Πάντως δεν έλειπαν οι δυνατές και συναρπαστικές σκηνές, όπως και οι αποκαλύψεις. Εξαιρετικά καλογραμμένο, ικανοποιητική εκβάθυνση στους χαρακτήρες, οι περιγραφές παραστατικές και δίχως περιττές αναφορές, πρόκειται σίγουρα για μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά και έναν πολύ καλό συγγραφέα που το στιλ του μου ταιριάζει. Ανάγνωση: Φεβρουάριος 2012 (8.5/10)

3. Ομάδα διασώσεως: Πάει και το δεύτερο βιβλίο της σειράς Ματ Χελμ. Πρόκειται για ένα ακόμα θρίλερ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του '60, στην Σουηδία. Ο Ματ Χελμ, μυστικός πράκτορας, ή για την ακρίβεια, κυβερνητικός εκτελεστής, στέλνεται στην Σουηδία για να σκοτώσει έναν αντίπαλο πράκτορα, ονόματι Καζέλιους, που ήταν πολύ καλός στη δουλειά του και είχε ήδη βγάλει νοκ άουτ τρεις Αμερικανούς κατασκόπους. Τυπική δουλειά για τον Ματ Χελμ. Αλλά αποδεικνύεται δύσκολη, ο αντίπαλος είναι καλός και πρέπει να προσέχει με ποιους μιλάει και τι λέει. Φυσικά ο Ματ Χελμ είναι έξυπνος, χρησιμοποιεί την λογική του και την εκπαίδευσή του και τελικά βγάζει άκρη και εκτελεί την αποστολή του. Περιττό να πω ότι το βιβλίο είναι καλογραμμένο, με ρεαλιστικές περιγραφές δίχως περιττές λέξεις και αναφορές (ξέρεις ότι τα μέρη τα οποία περιγράφονται ο συγγραφέας τα έχει επισκεφτεί, άλλωστε εκεί γεννήθηκε, στη Σουηδία), με φυσικούς διαλόγους, καλοσχηματισμένους χαρακτήρες και φυσικά με σασπένς, μυστήριο, εκπλήξεις και αρκετές δυνατές σκηνές. Σιγά - σιγά ο Ντόναλντ Χάμιλτον γίνεται από τους αγαπημένους μου συγγραφείς δράσης. Η μετάφραση της Τασσώς Καββαδίας, για μια ακόμη φορά, πάρα πολύ καλή. Ανάγνωση: Μάρτιος 2012 (8.5/10)

4. Το δίλημμα: Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Ματ Χελμ και τέταρτο συνολικά που διαβάζω. Και νομίζω ότι είναι, έστω ελάχιστα, το καλύτερο μέχρι στιγμής. Αυτή την φορά δεν είναι ακριβώς σε αποστολή ο Ματ Χελμ, περισσότερο διακοπές έκανε, έλα όμως που μετατράπηκε σε αποστολή, και μάλιστα πολύ δύσκολη. Όχι ότι δεν του αρέσει η δουλειά του βέβαια, αλλά οι διακοπές είναι διακοπές... Η πρώην γυναίκα του χρειάζεται βοήθεια και γι'αυτό του έστειλε ένα σημείωμα (ναι, δεν αντέχει τον βίαιο κόσμο του μυστικού πράκτορα και εκτελεστή Ματ Χελμ, αλλά την βοήθειά του την θέλει... γυναίκες...). Έτσι ο Χελμ πάει στο Ρένο της Νεβάδα, εκεί που ζει η πρώην γυναίκα του με τον νέο της άντρα, κάποιον Λόγκαν. Και έτσι μπλέκεται σε μια περίεργη ιστορία με πρωταγωνιστές έναν τοπικό γκάνγκστερ, έναν ξένο πράκτορα που δουλεύει σαν σωματοφύλακας (αλλά δεν έχει ξεχάσει την παλιά του δουλειά...), την ξεροκέφαλη κόρη του γκάνγκστερ, την πρώην γυναίκα του και τον νέο της σύζυγο. Και στην μέση είναι κάτι ναρκωτικά μεγάλης αξίας, αλλά και κάτι άλλο... πιο επικίνδυνο. Η γραφή του Χάμιλτον είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο και σ'αυτό το βιβλίο, οι περιγραφές όπως πρέπει να είναι, παραστατικές και δίχως περιττές λεπτομέρειες, οι διάλογοι φυσικοί, με χιούμορ αρκετές φορές, οι χαρακτήρες ολοζώντανοι, η ατμόσφαιρα τέλεια και φυσικά η δράση και το μυστήριο σε χορταστικές δόσεις. Ακόμα και στο goodreads δεν είναι ο πλέον πολυδιαβασμένος συγγραφέας, κάθε βιβλίο του έχει το πολύ 100 ratings, αλλά πρόκειται για έναν πολύ ποιοτικό συγγραφέα βιβλίων δράσης, όπως και να 'χει. Ελπίζω να βρω όλα τα βιβλία του που μου λείπουν... Ανάγνωση: Μάρτιος 2012 (8.5/10)

5. Γραμμή πυρός: Πέμπτο βιβλίο του Ντόναλντ Χάμιλτον που διαβάζω, πρώτο όμως που δεν ανήκει στην εξαιρετική σειρά με ήρωα τον Ματ Χελμ. Εδώ, πρωταγωνιστής που αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο είναι ο Πολ Νίκουιστ, εξαιρετικός σκοπευτής και εξπέρ σε όλων των ειδών τα όπλα. Είναι ιδιοκτήτης ενός οπλουργείου στην Κάπιταλ Σίτι και τα απογεύματα τα περνάει με έναν τοπικό γκάνγκστερ, τον Καρλ Γκούντερμαν, έναν άντρα με τον οποίο μοιράζεται ένα σκοτεινό μυστικό και ο οποίος, αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί φίλος, παρ'όλα αυτά είναι ο μόνος με τον οποίο νιώθει άνετα. Η ιστορία αρχίζει με τον Νίκουιστ να είναι μπροστά από ένα παράθυρο και να σημαδεύει στα τετρακόσια μέτρα απέναντι, έχοντας δίπλα του έναν θερμοκέφαλο άντρα που του την δίνει στα νεύρα. Στόχος του Νίκουιστ είναι ένας μεγάλος πολιτικός που έχει σαν στόχο να γίνει σύντομα κυβερνήτης και έτσι πρέπει να γίνει κάτι ώστε να τα καταφέρει... Και εκεί που έχει γίνει η δουλειά, όχι ακριβώς όπως θα ήθελαν μερικοί, μπαίνει στο δωμάτιο μια κοπέλα και ρωτάει τι ήταν αυτή η φασαρία. Ο θερμοκέφαλος σύντροφος του Νίκουιστ πάει να την σκοτώσει. Ο Νίκουιστ την σώζει. Ε, και εκεί μπλέκονται τα πράγματα. Πάρα πολύ καλό θριλεράκι, αλλά μου φάνηκε ελάχιστα πιο αδύναμο σε σχέση με τα βιβλία της σειράς Ματ Χελμ. Ο Νίκουιστ μια χαρά χαρακτήρας ήταν, αν και με μια χτυπητή αδυναμία σε σχέση με τον Χελμ (...). Η πλοκή ήταν ενδιαφέρουσα και υπήρχε μια κάποια αγωνία για το τι θα γίνει παρακάτω. Οι ανατροπές λίγες και καλές, η δράση μπόλικη, η γραφή εξαιρετική, δίχως φανφάρες, με ωραίες και παραστατικές περιγραφές και ρεαλιστικούς διαλόγους. Οι γνώσεις του Χάμιλτον πάνω στα όπλα πολλές και χρήσιμες. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό συγγραφέα βιβλίων δράσης. Ανάγνωση: Σεπτέμβριος 2012 (8/10)

6. Ο άνθρωπος της νύχτας: Έκτο βιβλίο του Ντόναλντ Χάμιλτον που περνάει στην λίστα με τα διαβασμένα και σε σχέση με τα υπόλοιπα πέντε μου φάνηκε πιο αδύναμο, αλλά από μόνο του σίγουρα είναι ένα καλό και ενδιαφέρον μυθιστόρημα μυστηρίου. Ανήκει στην πολύ γνωστή σειρά Hard Case Crime και είναι το πρώτο της σειράς που διαβάζω. Δυστυχώς δεν έχουν μεταφραστεί και πολλά στα ελληνικά, μόνο αυτό και άλλο ένα έχω πετύχει στα ελληνικά μέχρι στιγμής, και αυτό είναι ντροπή γιατί πρόκειται για πολύ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα πολύ μεγάλων συγγραφέων του είδους. Αλλά τέλος πάντων... Πως έχει η ιστορία: Ο Ντέιβιντ Γιανγκ, υποπλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού που πάει να παρουσιαστεί στο Νόρφοκ, κάνει ωτοστόπ σε έναν αυτοκινητόδρομο, γιατί μέχρι εκείνο το σημείο πήγαινε με τα πόδια. Σταματά ένα αυτοκίνητο και τον παίρνει μαζί του. Οδηγός του αυτοκινήτου είναι κάποιος Λάρι Γουίλσον. Και εκεί που πηγαίνανε κανονικά και τα λέγανε, ο Γιανγκ δέχεται επίθεση με έναν σιδερένιο λοστό στο κεφάλι. Όταν συνέρχεται, βλέπει ότι είναι σ'ένα νοσοκομείο, με το πρόσωπο του καλυμμένο με γάζες. Είχε βρεθεί έξω από ένα καμένο αυτοκίνητο, τραυματισμένος και με κατεστραμμένα ρούχα. Και όλοι στο νοσοκομείο τον φωνάζανε Λάρι Γουίλσον... Ανακαλύπτει ότι υπήρχαν λόγοι όπου έπρεπε ο Λάρι Γουίλσον να θεωρείται νεκρός σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Και έπρεπε να βγάλει μια άκρη. Καλό αστυνομικό μυθιστόρημα με μπόλικο μυστήριο και αρκετή αγωνία για το τι θα γίνει παρακάτω. Η πλοκή ήταν ενδιαφέρουσα και οι ανατροπές λίγες και καλές. Η γραφή μου φάνηκε πολύ καλή, αν και αρκετά διαφορετική σε σχέση με τα άλλα βιβλία του, με την αφήγηση να είναι σε τρίτο και όχι σε πρώτο πρόσωπο. Οι χαρακτήρες δίχως ιδιαίτερο βάθος αλλά ενδιαφέροντες, κάτι που ισχύει για τα περισσότερα αστυνομικά τέτοιου μεγέθους. Η ατμόσφαιρα και αυτή πολύ καλή. Σίγουρα πέρασα πολύ καλά διαβάζοντας το βιβλιαράκι αυτό. Ανάγνωση: Σεπτέμβριος 2012 (7/10)

7. Ο ατσαλένιος καθρέφτης: Έβδομο βιβλίο του Ντόναλντ Χάμιλτον που διαβάζω, πρόκειται για ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα με κάποιες ψυχροπολεμικές προεκτάσεις. Δεν ανήκει στην σειρά με ήρωα τον Αμερικανό κατάσκοπο Ματ Χελμ και φυσικά δεν φτάνει το επίπεδο των βιβλίων της συγκεκριμένης σειράς για την οποία ο Χάμιλτον είναι σχετικά γνωστός. Από άποψη πλοκής, δράσης και γραφής, πάντως, τα πήγε αρκετά καλά, σίγουρα διαβαζόταν ευχάριστα. Η ιστορία έχει να κάνει με τον χημικό Τζον Έμετ, ο οποίος ξέμεινε από αυτοκίνητο κάπου στην Αϊόβα και σ'ένα γκαράζ αυτοκινήτων γνώρισε την Αν Νίκολσον, μια γνωριμία που θα του αλλάξει την ζωή. Η Αν Νίκολσον είναι μια στην αρχή συνηθισμένη κοπέλα αλλά αργότερα ο Έμετ μαθαίνει πολλά πράγματα για το παρελθόν της. Σε μια στάση στον δρόμο, μια νοσοκόμα και ένας ψυχίατρος πλησιάζουν τον Έμετ και του λένε ότι η Νίκολσον λόγω του εγκλεισμού της σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, απέκτησε διάφορα κουσούρια, αφήστε δε που μπορεί να είναι υπεύθυνη για την κατάδοση συντρόφων της στον πόλεμο, οπότε είναι υπό παρακολούθηση. Λίγο αργότερα, ένας σερίφης θέλει να την συλλάβει, γιατί είναι μάρτυρας σ'έναν φόνο. Τελικά τι στα κομμάτια τρέχει μαζί της; Ο Έμετ θα το πάρει πατριωτικά το ζήτημα και θέλει να βγάλει μια άκρη... Αρκετό μυστήριο, πολλά ερωτήματα και κάποιες αποκαλύψεις συνθέτουν το αστυνομικό κομμάτι της υπόθεσης, με λίγες σκηνές δράσης εδώ και 'κει για να δέσει το γλυκό. Πρόκειται για παλπ μυθιστόρημα μέτριας προς καλής ποιότητας, σίγουρα είναι ανώτερο από πολλά άλλα παρόμοια βιβλία εκείνης της εποχής. Γράφηκε το 1948, αλλά δεν δείχνει και τόσο τα χρόνια του. Η γραφή είναι καλή, αλλά μου φάνηκε λίγο διαφορετική σε σχέση με τα άλλα βιβλία του Χάμιλτον που έχω διαβάσει. Όπως και να 'χει πέρασα μια χαρά, ο Χάμιλτον σίγουρα για μένα είναι μια εγγύηση. Ανάγνωση: Δεκέμβριος 2013 (7/10)

8. Σατανικά μηχανήματα: Όγδοο βιβλίο του Ντόναλντ Χάμιλτον που διαβάζω, χρονολογικά είναι το τέταρτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Αμερικανό κατάσκοπο και εκτελεστή Ματ Χελμ. Έχω διαβάσει πέντε βιβλία της σειράς, μιας και ξεκίνησα με το έκτο μέχρι να φανώ τυχερός και να βρω τα υπόλοιπα, και είναι μάλλον το πιο αδύναμο απ'όλα. Βέβαια στο goodreads τέσσερα αστεράκια στα πέντε του έβαλα, απλώς εδώ του έβαλα μισή μονάδα λιγότερη από τ'άλλα, γιατί κατά την γνώμη μου του έλειπε αυτό το κάτι που είχαν τα υπόλοιπα. Εννοείται σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύτηκα ή δεν είναι σε πολύ καλό επίπεδο σαν ιστορία. Ο Ματ Χελμ καλείται αυτή τη φορά να φέρει πίσω στις ΗΠΑ με ασφάλεια μια γυναίκα που δουλεύει για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και που τώρα βρίσκεται στο Μεξικό και έχει σαν κάλυψη μια δουλειά σ'ένα στριπτιτζάδικο. Όμως η γυναίκα δολοφονείται μπροστά στα μάτια του και τελικά ο Χελμ θα μπλεχτεί σε μια υπόθεση με μια πυρηνική δοκιμή που ετοιμάζεται στην περιοχή, έναν ξένο κατάσκοπο που έχει σκοπό να κάνει δολιοφθορά με ένα παράξενο μηχάνημα κρυμμένο σε μια μισογκρεμισμένη εκκλησία, μια νεαρή κοπέλα που μπλέκεται με παιχνίδια κατασκοπείας ενώ δεν ξέρει από τέτοια και με μια αναθεματισμένη χιονοθύελλα που του σπάει τα νεύρα. Όμως, στο τέλος ο Χελμ θα την βρει την λύση... Κλασικά η γραφή είναι πάρα πολύ καλή, με ακριβείς περιγραφές που δεν πλατειάζουν και με φυσικούς διαλόγους, οι σκηνές δράσης με το ξύλο, τους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις απολύτως πιστευτές, σε καμία περίπτωση υπερβολικές και η ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα της δεκαετίας του '60 εξαιρετική. Εννοείται δεν χρειάζεται να πω και πολλά λόγια για τον Ματ Χελμ, είναι σίγουρα ο αγαπημένος μου κατάσκοπος, που δεν κωλώνει να φερθεί σαν αγροίκος σε μια όμορφη κοπέλα, αν χρειαστεί. Τα πάντα για το καλό της Πατρίδας... Λίαν συντόμως θα διαβάσω και άλλη ιστορία του Χελμ και σίγουρα δεν θα τον παραμελήσω όπως έκανα πέρυσι που δεν διάβασα ούτε μία! Ανάγνωση: Ιανουάριος 2014 (8/10)

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συμπλοκή δολοφόνων

Χρονολογικά η πέμπτη ιστορία με πρωταγωνιστή και αφηγητή τον μυστικό πράκτορα Ματ Χελμ, έκτη που διαβάζω εγώ. Γι'ακόμη μια φορά ο Χελμ μπλέκεται σε μια περίεργη και επικίνδυνη ιστορία, αλλά αυτό είναι το επάγγελμά του και έτσι δεν πρέπει να παραπονιέται. Άλλωστε του αρέσει. Αρχικά πρέπει να βοηθήσει μια συνάδελφο του, που πρέπει να δείξει ότι άλλαξε στρατόπεδο και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εχθρικούς πράκτορες για τα σχέδια τους απέναντι στις ΗΠΑ. Για να γίνει αυτό, ο Ματ Χελμ θα χρησιμοποιηθεί και καλά ως τιμωρός της προδότριας συναδέλφου του, κακοποιώντας την, ώστε να γίνει πιστευτή η "προδοσία" της. Όμως, κάτι δεν πάει καλά. Η γυναίκα πεθαίνει στα χέρια του. Κατηγορείται ως δολοφόνος αλλά γλιτώνει την φυλάκιση. Τσακώνεται με τους ανωτέρους του, που θεωρούν ότι έχασε το μέτρο. Και θ'αναλάβει την υπόθεση της νεκρής πλέον συναδέλφου του, που δεν είναι άλλη από το να προστατέψει τις γνώσεις ενός επιστήμονα που απήχθη από αγνώστους κάπου στον Κόλπο Τσίζπικ, μιας και ο συγκεκριμένος επιστήμονας γνωρίζει πολλά πράγματα για ένα απόρρητο κυβερνητικό πρόγραμμα. Όπως σε όλα τα προηγούμενα βιβλία με ήρωα τον Ματ Χελμ, έχουμε να κάνουμε με μια πολύ καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα κατασκοπική ιστορία, με αστυνομική πλοκή, γεμάτη δράση, μυστήριο και ανατροπές. Η αφήγηση είναι εξαιρετική, οι περιγραφές τοπίων, γεγονότων και ανθρώπων πολύ καλές, δίχως περιττές λεπτομέρειες, η δράση σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς υπερβολές και ακρότητες, και οι χαρακτήρες αρκετά καλοφτιαγμένοι για σύντομο θρίλερ. Και βέβαια δεν λείπουν το χιούμορ και οι σαρκαστικές παρατηρήσεις του Χελμ για διάφορα θέματα.

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αόρατοι δολοφόνοι

Χρονολογικά η έβδομη ιστορία με ήρωα τον Ματ Χελμ, μου φάνηκε ελάχιστα πιο αδύναμη από κάποιες προηγούμενες, όπως και να'χει όμως έχουμε και πάλι να κάνουμε με μια ωραία και ψυχαγωγική κατασκοπευτική περιπέτεια. Ο Χελμ αυτή τη φορά καλείται να παντρευτεί εικονικά μια επιστήμονα που φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα από έναν εχθρικό πράκτορα που έχει διαταγές να την σκοτώσει όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Ο εικονικός γάμος είναι ένα σχέδιο αποπροσανατολισμού και ασφάλειας, το θέμα όμως είναι ότι η Υπηρεσία ίσως να μην προέβλεψε κάποια πραγματάκια όσον αφορά την ταυτότητα και τους σκοπούς του εχθρικού πράκτορα. Ο Χελμ δεν έχει στην κατοχή του όλα τα κομμάτια του παζλ, όπως πάντα, αλλά θα κάνει την δουλειά του έτσι και αλλιώς. Δεν θα περάσει κι άσχημα, πάντως... Μέχρι πριν το σχετικά εκρηκτικό φινάλε η δράση ήταν μάλλον λίγη και η εξέλιξη της πλοκής κάπως αργή για τα γνωστά στάνταρ του Χάμιλτον, όμως και δυνατές σκηνές υπήρξαν και πολύ ενδιαφέρουσες ανατροπές που θα ικανοποιήσουν τους φαν του συγγραφέα. Επίσης η ατμόσφαιρα γι'ακόμη μια φορά εξαιρετική και οι περιγραφές ακριβείς και δίχως ανούσιες φλυαρίες. Γενικά πρόκειται για ένα ακόμα πολύ καλό μυθιστόρημα μιας εξαιρετικής κατασκοπευτικής σειράς.

8/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Επικίνδυνη γυναίκα

Όγδοη αποστολή για τον κυβερνητικό πράκτορα και εκτελεστή Ματ Χελμ, που καταφέρνει και μπλέκει πάντα στις πιο μπερδεμένες και επικίνδυνες ιστορίες, χωρίς καν αρχικά να είναι δικιά του δουλειά! Στην αρχή της ιστορίας ο Χελμ βρίσκει σ'ένα δωμάτιο ξενοδοχείου σε μια καναδική πόλη το πτώμα ενός συναδέλφου του, το πρόσωπο και τα χέρια του οποίου είχαν καεί από οξύ. Ποιος σαδιστικός τύπος έκανε αυτό το πράγμα; Βέβαια δουλειά του Χελμ δεν είναι ακριβώς να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του συναδέλφου του, αλλά να συνεχίσει την αποστολή του, η οποία ήταν ουσιαστικά να προστατεύσει μια γυναίκα που ήθελε να παραδώσει κάποια έγγραφα του επιστήμονα συζύγου της, φαινομενικά υψίστης σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σ'έναν εχθρικό πράκτορα. Με λίγα λόγια οι εχθροί πιστεύουν ότι θα φτάσουν στα χέρια τους σημαντικά χαρτιά και οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι θα πιάσουν εχθρικούς πράκτορες. Ή κάτι τέτοιο. Όμως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και ο Χελμ θα μπλέξει με τρεις γυναίκες που κρύβουν αρκετά μυστικά και είναι ή μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνες, αλλά και με υπαλλήλους άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών που έχουν δικά τους σχέδια. Και οι νεκροί θ'αρχίσουν να αυξάνονται... Σίγουρα από τις καλύτερες ιστορίες μιας καταπληκτικής σειράς κατασκοπευτικών περιπετειών της δεκαετίας του '60. Υπάρχει μυστήριο, δράση σε λογικά πλαίσια, ωραίες αποκαλύψεις και οπωσδήποτε ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Η γραφή για ακόμη μια φορά πολύ ωραία, χωρίς περιττά λόγια και άσχετες λεπτομέρειες και το σαρκαστικό χιούμορ του Χελμ μοναδικό.

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Θανάσιμη απειλή

Ένατη ιστορία της σειράς με ήρωα τον εκτελεστή Ματ Χελμ και έχω την εντύπωση ότι, ίσως, είναι η πιο αδύναμη από αυτές που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής, έστω και για λίγο. Όχι βέβαια ότι με απογοήτευσε ή δεν μου άρεσε, κάθε άλλο, απλά εντόπισα κάποια μικρά προβληματάκια. Το λοιπόν, ο Ματ Χελμ καλείται ξανά να παραστήσει τον παντρεμένο με μια συνάδελφο του και υποτίθεται να περάσουν μαζί το γαμήλιο ταξίδι τους στο Λονδίνο. Όλο αυτό το θέατρο για έναν επιστήμονα που ξέφυγε από τις Αμερικάνικες υπηρεσίες και γιατί υπήρχε πιθανότητα κάποιοι να τους παρακολουθούσαν. Το θέμα είναι ότι αυτός ο επιστήμονας ασχολείται με ιούς και με σκοπό το κέρδος δεν θα το είχε σε τίποτα να διασπείρει έναν, με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων. Για ποιους δουλεύει ο επιστήμονας και σε ποιο συγκεκριμένο μέρος της Σκωτίας κρύβεται αυτός και οι άγνωστοι πράκτορες μιας άγνωστης χώρας; Δεν λέω, είχε μυστήριο, αρκετή δράση και όλα τα καλούδια των ιστοριών του Ντόναλντ Χάμιλτον, αλλά νομίζω ότι κάποιες καταστάσεις και κάποιοι διάλογοι έπασχαν λίγο από αληθοφάνεια, τουλάχιστον σε σύγκριση με προηγούμενες ιστορίες με τον Ματ Χελμ. Κατά τ'άλλα ευχαριστήθηκα κατασκόπους και συνωμοσίες και η ώρα πέρασε γρήγορα και κυρίως ευχάριστα.

7.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Οι προδότες

Μετά από τέσσερις και βάλε μήνες επιτέλους ξαναπιάνω στα χέρια μου βιβλίο με ήρωα τον αγαπημένο μου μυστικό πράκτορα Ματ Χελμ. Πρόκειται για το δέκατο βιβλίο της σειράς και αυτή την φορά ο Χελμ, που υποτίθεται ότι πηγαίνει για διακοπές στην εξωτική Χαβάη, καλείται να αντιμετωπίσει έναν πράκτορα της υπηρεσίας του, τον Καλόγερο, που φαίνεται ότι άλλαξε πλευρά και που πιθανότατα σχεδιάζει κάτι μεγάλο,  κάτι που μάλλον έχει σχέση με το γεμάτο 3.000 στρατιώτες μεταγωγικό πλοίο που πλέει στ'ανοιχτά της Χαβάης. Ο Καλόγερος είναι παλιός γνώριμος του Ματ Χελμ, μιας και οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στην Γερμανία κατά το παρελθόν, έτσι ο Χελμ γνωρίζει τα κουσούρια του, όπως π.χ. να βάζει βόμβες και να απολαμβάνει εκρήξεις. Ο Χελμ όμως θα συναντήσει και δυο όμορφες γυναίκες, με την μια εξ'αυτών να είναι εχθρική πράκτορας... Όλα τα βιβλία της σειράς που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής είναι από καλά έως πολύ καλά και αυτό, φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχει όλα τα καλούδια που έχουν οι ιστορίες με ήρωα τον Ματ Χελμ, δηλαδή μυστήριο, δράση και αποκαλύψεις. Και εννοείται σούπερ ατμόσφαιρα, ακριβείς περιγραφές και σαρκαστικό χιούμορ. Δεν πιστεύω ότι είναι για όλα τα γούστα, ευτυχώς όμως ταιριάζει απόλυτα με τα δικά μου, γι'αυτό και απολαμβάνω κάθε ιστορία του Ντόναλντ Χάμιλτον που πέφτει στα χέρια μου. 

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Επιχείρηση UFO

Πέντε και βάλε μήνες πέρασαν από την τελευταία φορά που διάβασα ιστορία με ήρωα τον Ματ Χελμ και ο μπαγάσας μου έλειψε. Αλλά καλύτερα έτσι, γιατί αν τα διάβαζα όλα μαζεμένα, θα μου τελείωναν γρήγορα. Και τι θα έκανα μετά; Μια κοπέλα έγινε μάρτυρας φονικής επίθεσης ενός αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενου αντικειμένου, σε μια μικρή πόλη του Μεξικού. Δυο χαμηλόβαθμοι Αμερικανοί πράκτορες βρέθηκαν εκεί για να φυλάξουν την κοπέλα, μέχρι να έρθει ο Χελμ για να την παραλάβει. Αποστολή του Χελμ είναι να φέρει ζωντανή την κοπέλα στο Λος Άλαμος ή να την σκοτώσει, σε περίπτωση που Σοβιετικοί πράκτορες, οι οποίοι καραδοκούν τριγύρω, την πλησιάσουν επικίνδυνα. Το θέμα είναι ότι μόνο με διαστημόπλοια και εξωγήινους δεν έχει να κάνει ο Χελμ, μιας και από πίσω κρύβεται κάτι πιο γήινο και εξίσου επικίνδυνο. Μέχρι το τέλος της ιστορίας θα γίνουν ένα κάρο φόνοι και δεν θα ξέρει ποιον να εμπιστευτεί... Κλασικά ωραία κατασκοπευτική περιπέτεια, με ενδιαφέρουσα πλοκή γεμάτη μυστήριο, ανατροπές και δράση. Η γραφή στο ίδιο επίπεδο ποιότητας με τα προηγούμενα βιβλία, στρωτή, χωρίς εξάρσεις και φιοριτούρες, με ακριβείς περιγραφές τοπίων και καταστάσεων. Φυσικά το σαρκαστικό χιούμορ του Χελμ κάνει αισθητή την παρουσία του και σ'αυτή την ιστορία.

8/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Επιχείρηση φόνος

Εννιά μήνες πέρασαν από την τελευταία φορά που διάβασα βιβλίο του Ντόναλντ Χάμιλτον, συγκεκριμένα την ενδέκατη περιπέτεια του αγαπημένου μου μυστικού πράκτορα Ματ Χελμ. Το βιβλίο που μόλις τελείωσα είναι εντελώς αυτοτελές, δεν ανήκει στην σειρά που έκανε (σχετικά) γνωστό τον συγγραφέα. Όπως τα δεκατέσσερα προηγούμενα βιβλία του που έχω διαβάσει, έτσι και αυτό μου φάνηκε αρκούντως ενδιαφέρον και ψυχαγωγικό.

Πρωταγωνιστής και αφηγητής της ιστορίας είναι ο τριαντατετράχρονος επιστήμονας Τζέιμς Γκρέγκορι, ένας από τους πολλούς που δούλεψαν στο Σχέδιο Μανχάταν του Λος Άλαμος, κατά την διάρκεια του πολέμου. Τώρα συνεχίζει το επιστημονικό του έργο, έχοντας νέες ιδέες. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι άνθρωποι (μπορεί Κόκκινοι, μπορεί όχι), ερασιτέχνες αλλά αρκετά επικίνδυνοι, που είναι αντίθετοι με το πυρηνικό πρόγραμμα και την επιστημονική εξέλιξη στον τομέα αυτό, θέλουν να τον βγάλουν από την μέση. Ο ίδιος θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει και να καταλάβει τι ρόλο βαράει η νεαρή γυναίκα του...

Το βιβλίο γράφτηκε πριν από εξήντα χρόνια, τότε που ο κίνδυνος για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα ήταν μεγάλος, με τους απλούς Αμερικανούς να φοβούνται και τον ίσκιο τους. Προσφέρει αρκετή δράση, μυστήριο και μπόλικες εκπλήξεις στην πλοκή, η γραφή είναι στα γνωστά επίπεδα ποιότητας που μας έχει συνηθίσει ο Χάμιλτον -ρεαλιστικές περιγραφές τοπίων και σκηνών δράσης, κοινωνικοπολιτικοί προβληματισμοί και λίγο σαρκαστικό χιούμορ-, ενώ και η ατμόσφαιρα είναι πολύ ωραία. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες υπερβολές και ίσως μη ρεαλιστικές στιγμές, όμως γενικά πρόκειται για μια άκρως ψυχαγωγική περιπέτεια.

8/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Πυρετός στο Τέξας

Τον Φεβρουάριο του 2016 ήταν η τελευταία φορά που διάβασα βιβλίο του Ντόναλντ Χάμιλτον και η αλήθεια είναι ότι μου έλειψαν οι ιστορίες του και ο τρόπος γραφής του. Αυτό είναι το δέκατο έκτο βιβλίο του συγγραφέα που διαβάζω και αυτή την φορά δεν έχουμε να κάνουμε με αστυνομική ή κατασκοπευτική περιπέτεια, αλλά με ένα κλασικό γουέστερν. Ο Χάμιλτον έγραψε πέντε γουέστερν συνολικά, αλλά δυστυχώς αυτό είναι μάλλον το μοναδικό που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Και λέω δυστυχώς, γιατί πρόκειται για ένα πολύ ωραίο και απολαυστικό γουέστερν και είμαι σίγουρος ότι και τα υπόλοιπα θα είναι του ίδιου επιπέδου.

Βρισκόμαστε στο Κάνσας του 1867, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου, σε μια χώρα που είναι γεμάτη παράνομους και σκληρούς ανθρώπους, με τις πληγές του πολέμου να είναι ακόμα ανοικτές. Λίγοι Τεξανοί καουμπόηδες οδηγούν ένα μεγάλο κοπάδι με γελάδια μέσα από την πολιτεία του Κάνσας, με σκοπό να τα πουλήσουν σε καλή τιμή. Οι Ινδιάνοι της περιοχής θα είναι οι πιο ασήμαντοι εχθροί σ'αυτό το ταξίδι, μιας και θα έχουν να αντιμετωπίσουν ζωοκλέφτες και απατεώνες που έχουν τον νόμο των Γιάνκηδων με το μέρος τους. Ο νεαρός Τσακ, πρωταγωνιστής της ιστορίας, θα μάθει ένα κάρο πράγματα για τους ανθρώπους και θα καταλάβει ότι ακόμα και μια γυναίκα μπορεί να είναι επικίνδυνη...

Ο Ντόναλντ Χάμιλτον είναι ένας εξαιρετικός συγγραφέας κατασκοπευτικών θρίλερ (δημιουργός του τρομερού Αμερικανού κατασκόπου Ματ Χελμ), αλλά με αυτό το βιβλίο αποδεικνύει ότι ξέρει να γράφει και δυνατά γουέστερν. Η ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος είναι δυνατή και ενδιαφέρουσα, με ένταση και αγωνία για την συνέχεια, η δράση ικανοποιητική και χωρίς υπερβολές και οι χαρακτήρες καλοσχηματισμένοι για το μέγεθος και το είδος της ιστορίας. Όσον αφορά την γραφή, δεν θα μπορούσε να μην είναι εξαιρετική, εφόσον μιλάμε για τον Ντόναλντ Χάμιλτον. Οι περιγραφές των τοπίων, των σκηνών δράσης και των χαρακτήρων λιτές και ακριβείς, με αρκετό ρεαλισμό. Η ατμόσφαιρα φοβερή. Γενικά είναι ένα από τα πιο ψυχαγωγικά γουέστερν που έχω διαβάσει... Φυσικά δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από έναν αγαπημένο συγγραφέα...

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Παράξενη αποστολή

Μπορεί πέρυσι τον Μάρτιο να διάβασα βιβλίο του Ντόναλντ Χάμιλτον (το πολύ δυνατό και ρεαλιστικό γουέστερν με τον τίτλο "Πυρετός στο Τέξας"), όμως τελευταία φορά που διάβασα περιπέτεια με ήρωα τον Αμερικανό κατάσκοπο Ματ Χελμ, ήταν τον μακρινό Μάιο του 2015. Η αλήθεια είναι ότι μου έλειψε ο μάγκας. Αυτή είναι η δωδέκατη περιπέτεια στη συγκεκριμένη κατασκοπευτική σειρά, και ενώ μπορεί να μην είναι και η πλέον δυνατή, σίγουρα όμως είναι και αυτή πολύ ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη. Αυτή τη φορά ο Ματ Χελμ θα παραστήσει τον μανιώδη ψαρά και φυσιολάτρη (παρέα με ένα μαύρο Λαμπραντόρ), κάπου στον Καναδά και την Αλάσκα, παίρνοντας τη θέση ενός δολοφονημένου "ταχυδρόμου", ενός ενδιάμεσου δηλαδή που μετέφερε επικίνδυνες πληροφορίες (και όχι μόνο) σε πράκτορες της Σοβιετικής Ένωσης. Όμως η πραγματική αποστολή του Χελμ είναι κάπως διαφορετική και θα τη μάθει στην πορεία, προσπαθώντας πρώτα να ξεμπλέξει από δύσκολες καταστάσεις με διπλούς πράκτορες, επικίνδυνες γυναίκες και έναν μυστηριώδη εκτελεστή... Κάποια πράγματα στην πλοκή δεν με έπεισαν απόλυτα, όμως γενικά ευχαριστήθηκα δράση, μυστήριο και κάποια φοβερά τοπία. Όσον αφορά τη γραφή, είναι κλασικά πολύ καλή, με ρεαλιστικές περιγραφές τοπίων, σκηνών δράσης και χαρακτήρων, ενώ φυσικά δεν λείπει και το καυστικό χιούμορ του φοβερού Ματ Χελμ. 

8/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Επαγγελματίες δολοφόνοι

Σχεδόν δυο χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που διάβασα μια περιπέτεια του Ματ Χελμ, το μόνο σίγουρο είναι ότι μου έλειψε. Αλλά πλέον απομένουν μονάχα πέντε βιβλία στα ελληνικά (έχουν μεταφραστεί τα δεκαοχτώ από τα συνολικά είκοσι επτά βιβλία της σειράς), οπότε θα πρέπει να είμαι κάπως... φειδωλός από 'δω και πέρα. Δέκατο τρίτο βιβλίο της σειράς και σίγουρα είναι από τα πολύ καλά (βέβαια, πάνω-κάτω όλα είναι στο ίδιο καλό επίπεδο ποιότητας). Μια όμορφη πράκτορας δολοφονείται στο Λος Άντζελες και ο Ματ Χελμ που βρίσκεται κοντά στην περιοχή, καλείται να ανακαλύψει ποιος και γιατί την σκότωσε. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η συγκεκριμένη πράκτορας (όχι και τόσο... επαγγελματίας στη δουλειά) δεν ήταν σε κάποια αποστολή, αλλά φαίνεται ότι πέτυχε λαβράκι, μόνο που ήθελε να κάνει μόνη της τη δουλειά για να αποδείξει τις ικανότητές της. Ο Ματ Χελμ θα μπλεχτεί σε μια αρκετά περίπλοκη ιστορία -με ναρκωτικά αλλά και με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στη μέση-, και θα βρεθεί αντιμέτωπος με επικίνδυνους άντρες και ακόμα πιο επικίνδυνες γυναίκες. Κλασικά η πλοκή διαθέτει δράση, μυστήριο και εκπλήξεις σε λογικές ποσότητες, η γραφή είναι πάρα πολύ καλή και οξυδερκής, με ρεαλιστικές περιγραφές και φυσικούς διαλόγους, ενώ δεν λείπει και το κυνικό χιούμορ του πρωταγωνιστή (δηλαδή του συγγραφέα). Μια ωραία κατασκοπευτική περιπέτεια, από αυτές που απολαμβάνω.

8.5/10

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ντόναλντ Χάμιλτον (Donald Hamilton)
  • 4 months later...

1101005450_.jpg.871f44c68ba9559dd9bc356b63f1b901.jpg

Οι συνωμότες

Τον Ιούνιο του 2020 διάβασα τελευταία φορά περιπέτεια του Ντόναλντ Χάμιλτον με πρωταγωνιστή τον φοβερό και τρομερό Ματ Χελμ, σίγουρα μου έλειψε πολύ (τόσο η γραφή και το στιλ του Χάμιλτον όσο και ο ίδιος ο Ματ Χελμ), αλλά επειδή δεν έχουν μείνει και πολλά βιβλία της σειράς στη συλλογή μου για διάβασμα, θα πρέπει να είμαι κάπως εγκρατής και να διαβάζω μια στο τόσο, για να μην ξεμείνω γρήγορα. Αυτό είναι το δέκατο τέταρτο βιβλίο της σειράς και το βρήκα πάρα πολύ καλό, πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο με τα προηγούμενα, αν και ίσως από τα πέντε-έξι πιο δυνατά. Ο Χελμ κάνει ήσυχα και ωραία τις διακοπές του στο Μεξικό, ψαρεύοντας και χαλαρώνοντας, μέχρι που μια μέρα κάποιος τον έβαλε στο σημάδι για να τον εκτελέσει! Τη γλιτώνει φυσικά (και καθαρίζει τον υποψήφιο εκτελεστή του), όμως πρέπει να καταλάβει τι γίνεται, ποιος τον έβαλε στο στόχαστρό του και γιατί. Και καταλαβαίνει ότι κάτι άσχημο συμβαίνει με την υπηρεσία του, κάποιες μεγάλες αλλαγές γίνονται, ένας τύπος και μια πολιτικός θέλουν να τα αλλάξουν όλα για το συμφέρον τους, οπότε ο Χελμ πρέπει να καθαρίσει για λογαριασμό του αφεντικού του και της υπηρεσίας του, αλλά και για το δικό του το καλό... Ωραία ιστορία, με λίγο μυστήριο και ρεαλιστική δράση, με τη γραφή να παραμένει πολύ καλή και οξυδερκής, με ωραίο χιούμορ και κάμποσο κυνισμό. Είναι μια κατασκοπευτική περιπέτεια που απέχει πολύ από την πολιτική ορθότητα της εποχής μας, μυρίζει έντονα δεκαετία του '70 και σίγουρα θα αφήσει ικανοποιημένους τους λάτρεις του είδους.

8.5/10

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..