Jump to content

Τζον Ντ. ΜακΝτόναλντ (John D. MacDonald)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ένας ακόμα αξιόλογος Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων που θεωρώ ότι αξίζει να έχει ένα δικό του τόπικ. Είναι κυρίως γνωστός για τα βιβλία της σειράς με ήρωα τον Travis McGee αλλά και για το αυτοτελές The Executioners ή αλλιώς Cape Fear, που είναι φυσικά και η βάση των δυο ταινιών (του 1962 και του 1991) με τον ίδιο τίτλο. Επίσης είναι γνωστό ότι ο Leonardo DiCaprio έχει μελετήσει πολύ την σειρά του συγγραφέα με τον McGee και θα είναι παραγωγός και πρωταγωνιστής μια ταινίας (αρχικά) που θα βασίζεται σε κάποιο από τα βιβλία της σειράς, με το σενάριο να υπογράφει ο Dennis Lehane! Πραγματικά πολύ σημαντικό νέο αυτό... Ο Μακντόναλντ επίσης πριν αρχίσει να γράφει βιβλία με τον McGee πρωταγωνιστή, έγραψε δεκάδες παλπ αστυνομικά μυθιστορήματα, αλλά και επιστημονική φαντασία! Ειδικά την δεκαετία του '50 το "τερμάτισε" και έγραφε δυο και τρία βιβλία τον χρόνο! Δυστυχώς δεν νομίζω να έχει μεταφραστεί κάποιο από αυτά στα ελληνικά.

Πλήρης βιβλιογραφία του, εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/John_D._MacDonald#Bibliography

Σελίδα στο Goodreads, εδώ: https://www.goodreads.com/author/show/24690.John_D_MacDonald

Βιβλία του Τζον Ντ. Μακντόναλντ που ξέρω ότι έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

01. The Deep Blue Good-by - Ο κρυμμένος θησαυρός (1976, ΒΙΠΕΡ)
02. Nightmare In Pink - Δολοφονία 10.000 δολαρίων (1976, ΒΙΠΕΡ)
03. A Purple Place For Dying - Ζητήσατε τη γυναίκα (1976, ΒΙΠΕΡ)
04. The Quick Red Fox - Η κόκκινη αλεπού (1981, ΒΙΠΕΡ)
05. A Deadly Shade Of Gold - Χρυσά είδωλα (1978, ΒΙΠΕΡ)
06. Bright Orange For The Shroud - Το δίχτυ της αράχνης (1981, ΒΙΠΕΡ)
07. Darker Than Amber - Κρουαζιέρες θανάτου (1978, ΒΙΠΕΡ)
08. One Fearful Yellow Eye - Το κίτρινο μάτι (1983, ΒΙΠΕΡ)
09. Pale Gray For Guilt - Ο ένοχος (1982, ΒΙΠΕΡ)
10. The Long Lavender Book - Οι δεκατρείς κούκλες (1981, ΒΙΠΕΡ)
11. A Tan And Sandy Silence - Κυνηγητό με τον θάνατο (1978, ΒΙΠΕΡ)
12. The Scarlet Ruse - Η γλυκιά παγίδα (1982, ΒΙΠΕΡ)
13. The Turquoise Lament - Έξυπνο παιχνίδι (1983, Bell)
14. The Dreadful Lemon Sky - Στα ίχνη του φυγά (1982, ΒΙΠΕΡ)
15. The Green Ripper - Έγκλημα χωρίς ίχνη (1983, Bell)
16. Free Fall In Crimson - Η χαμένη κληρονομιά (1983, Bell)
17. The Executioners/Cape Fear - Το ακρωτήρι του φόβου (1992, Bell)

Εκτός του τελευταίου, όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στην σειρά με ήρωα τον McGee. Είναι 100% σίγουρο ότι έχουν μεταφραστεί και 2-3 βιβλία του ακόμα, από ΒΙΠΕΡ και Bell, αλλά δεν γνωρίζω τους τίτλους στ'αγγλικά. Θα κάνω σχετικό edit όταν μάθω.

Προσωπικά έχω διαβάσει μέχρι στιγμής πέντε βιβλία του, για τα οποία έχω γράψει και μεγαλούτσικα σχόλια:

(με σειρά ανάγνωσης)

1. Το ακρωτήρι του φόβου. Σχόλιο εδώ.

2. Ζητήσατε τη γυναίκα. Σχόλιο εδώ.

3. Η κόκκινη αλεπού. Σχόλιο εδώ.

4. Χρυσά είδωλα. Σχόλιο εδώ.

5. Ο κρυμμένος θησαυρός. Σχόλιο εδώ.

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Το δίχτυ της αράχνης

 

Έκτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Τράβις ΜακΓκι και ποιοτικά είναι στο ίδιο καλό επίπεδο με τα προηγούμενα. Ο ΜακΓκι περίμενε να περάσει ένα ήσυχο καλοκαίρι, δίχως κάποια δουλειά στα σκαριά και ξέφρενα πάρτι, έλα όμως που ένας φίλος του, ο Άρθουρ Ουίλκινσον, φτάνει στο σκάφος του σε μαύρα χάλια. Ο Άρθουρ έπεσε θύμα μια καυτής γκόμενας και κάποιων απατεώνων, που με νόμιμα μέσα τον ξαλάφρωσαν απ'όλα του τα χρήματα και τον άφησαν στον άσο (και η γκόμενα με το πουλί στο χέρι) και έτσι είπε να ζητήσει βοήθεια από τον ειδικό σ'αυτές τις περιπτώσεις. Δουλειά του ΜακΓκι, ως γνωστών, είναι να βοηθάει ανθρώπους που με κάποια απατεωνιά έχασαν χρήματα, με την αμοιβή του να είναι το πενήντα τοις εκατό των χρημάτων που θα καταφέρει να πάρει πίσω. Η δουλειά δεν είναι καθόλου εύκολη, έχει πολλές απαιτήσεις, τόσο διανοητικές όσο και σωματικές και οι κίνδυνοι για την ζωή του είναι πολλοί με τους τύπους που μπλέκει κάθε φορά. Και εδώ ο ΜακΓκι θα μπλέξει μ'έναν σκληρό τύπο που όσο μυαλό του λείπει τόσο θράσος και δύναμη έχει... Οι ιστορίες με ήρωα τον ΜακΓκι δεν είναι για όλα τα γούστα, εκτός του ότι δείχνουν τα χρονάκια τους, οι απόψεις για το γυναικείο φίλο ίσως ενοχλήσουν μερικούς και μερικές. Εμένα πάντως μου αρέσουν πολύ. Και η συγκεκριμένη ιστορία έχει όλα τα καλούδια, μυστήριο, δράση, ζωντανούς διαλόγους, γαμάτη ατμόσφαιρα και ωραίες περιγραφές της Φλόριντα. Λίαν συντόμως θα διαβάσω και το επόμενο βιβλίο της σειράς.

 

8/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Κρουαζιέρες θανάτου

 

Σχεδόν δυο μήνες πέρασαν από την τελευταία φορά που διάβασα βιβλίο με ήρωα τον Τράβις ΜακΓκι και η αλήθεια είναι ότι μου έλειψε. Χρονολογικά είναι το έβδομο βιβλίο της σειράς και γι'ακόμη μια φορά πέρασα πολύ ωραία. Που λέτε, ο αγαπητός Τράβις ψάρευε ζαργάνες μαζί με τον φίλο του τον Μάγιερ κάτω από μια γέφυρα, ώσπου κάποιοι λεβέντες πέταξαν μια κοπέλα από την γέφυρα στην θάλασσα, παρέα μ'έναν τσιμεντόλιθο δεμένο στο ένα της πόδι. Ο Τράβις βουτάει στο νερό και την σώζει την τελευταία στιγμή. Ποια είναι η ιστορία της νεαρής άγνωστης κοπέλας; Ποιοι και γιατί επιχείρησαν να την σκοτώσουν; Ο ΜακΓκι θα μπλέξει σε μια κάπως διαφορετική ιστορία, αν και στην μέση υπάρχουν και χρήματα και κίνδυνοι όπως συνήθως. Θα έχει να κάνει μ'ένα κύκλωμα απατεώνων-δολοφόνων και μαζί με τον φίλο του θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τι ακριβώς τρέχει για να σταματήσουν μια και καλή οι απάτες και οι φόνοι... Λιγότερο σύνθετη σε σχέση με προηγούμενες ιστορίες, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη, σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φαν του συγγραφέα και της σειράς ειδικότερα. Η αφήγηση εξακολουθεί να είναι σε πρώτο πρόσωπο, αυτό του ΜακΓκι, το ίδιο δυναμική και σε σημεία στοχαστική. Η δράση ικανοποιητική, το μυστήριο αρκετό, η ατμόσφαιρα εξαιρετική και οι περιγραφές της ζωής στην Φλόριντα πολύ ωραίες. Τέλος, η μετάφραση για τα χρόνια της μου φάνηκε και πάλι καλή και ζωντανή, στο ίδιο ύφος με το πρωτότυπο.

 

8/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το κίτρινο μάτι

 

Όγδοο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Τράβις ΜακΓκι, που αυτή την φορά θα δράσει πολύ πιο μακριά από την αγαπημένη του και ζεστή Φλόριντα, στο αρκετά κρύο και μελαγχολικό Σικάγο. Η Γκλόρι Ντόιλ, μια νεαρή κοπέλα που ο Τράβις είχε βοηθήσει πριν λίγα χρόνια όταν είχε βρεθεί σε πραγματικά απελπιστική κατάσταση, καλεί τον πρωταγωνιστή μας στο Σικάγο για να την βοηθήσει σ'ένα επείγον ζήτημα. Ο άντρας της, Φόρτνερ Γκάις, αρκετά μεγαλύτερος της σε ηλικία και πολύ γνωστός γιατρός, πέθανε πρόσφατα και αυτή κατάλαβε ότι τα χρήματα που τόσο καιρό μάζευε αυτός, που έφταναν κοντά στις εξακόσιες χιλιάδες δολάρια, έκαναν φτερά. Η εφορία υποπτεύεται ότι η Γκλόρι έκανε κάποια κομπίνα για να γλιτώσει τους φόρους, τα δυο μεγάλα παιδιά του Φόρτνερ από προηγούμενο γάμο πιστεύουν ότι τα έκρυψε κάπου για να μην πάρουν τίποτα και πάει λέγοντας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο Φόρτνερ φαίνεται να έπεσε θύμα εκβιασμού από αγνώστους, λόγω κάποιων μυστικών που είχε από προηγούμενες σχέσεις του. Και ο Τράβις θα μπλεχτεί σε μια ιστορία με οικογενειακά μυστικά και όχι μόνο... Σε σχέση με προηγούμενες ιστορίες, αυτή μου φάνηκε κάπως πιο κουραστική, με περισσότερο μπλα μπλα, λιγότερη δράση και κάπως μπερδεμένες οικογενειακές καταστάσεις, όμως η αλήθεια είναι ότι στο τέλος, τότε που έγιναν οι αποκαλύψεις και μάθαμε ορισμένα σημαντικά πράγματα για κάποιους χαρακτήρες, η κατάσταση σώθηκε για τα καλά. Γενικά προτιμώ τον Τράβις ΜακΓκι να δουλεύει στην ηλιόλουστη Φλόριντα και να μην μπλέκει σε περίπλοκες οικογενειακές ιστορίες. Μέσα στον Ιούλιο θα πιάσω σίγουρα το επόμενο βιβλίο της σειράς.

 

7.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ο ένοχος

 

Πάει και το ένατο βιβλίο με ήρωα τον Τράβις ΜακΓκι, που γι'ακόμη μια φορά μου κράτησε καλή παρέα το μεσημέρι. Στο προηγούμενο βιβλίο ο ΜακΓκι ταξίδεψε ως το Σικάγο για να βοηθήσει μια φίλη του, εδώ δεν χρειάστηκε να πάει μακρύτερα, μόνο που δυστυχώς έχασε έναν καλό φίλο. Ο Τας Μπάνον, αρκετά στενός φίλος με τον ΜακΓκι, οικογενειάρχης με τρία παιδιά, βρέθηκε στριμωγμένος οικονομικά από κάτι τύπους που λύνουν και δένουν στην τοπική κοινωνία της Φλόριντα. Αυτοί οι τύποι ήθελαν τα σαράντα στρέμματα του για να κάνουν την δουλειά τους και οδήγησαν με τις ενέργειες τους τον Μπάνον στην χρεωκοπία. Μόνο που πήγε μακριά η βαλίτσα και ο Μπάνον βρέθηκε νεκρός, πολτοποιημένος από το βάρος μιας εσωλέμβιας μηχανής που έπεσε πάνω του από ύψος. Αρχικά σιγομουρμούριζαν για αυτοκτονία, αλλά ο ΜακΓκι ήξερε ότι σε καμία περίπτωση ο Τας δεν θα έκανε τέτοιο πράγμα. Και φυσικά ανέλαβε την υπόθεση, διπλού χαρακτήρα: Να βρει ποιος αλήτης σκότωσε τον φίλο του και να καταστρέψει οικονομικά αυτούς που διέλυσαν την οικογένεια Μπάνον. Από τα πολύ καλά βιβλία της σειράς, είχε όλα τα καλούδια της, όπως ενδιαφέρουσα πλοκή, μυστήριο, απάτες οικονομικής φύσεως, αρκετή δράση, συμπαθητικούς χαρακτήρες και ωραία ατμόσφαιρα. Η γραφή σαφώς πολύ καλή και η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, αυτό του ΜακΓκι, και πάλι δυνατή, με χιούμορ και ενδιαφέρουσες σκέψεις του συμπαθητικού αυτού τύπου για αρκετά ζητήματα. Επόμενο στην σειρά το Νο. 12, μιας και δυστυχώς τα Νο. 10 και 11 δεν τα έχω στην συλλογή μου και δεν ξέρω καν αν έχουν μεταφραστεί. 

 

8/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Δολοφονία 10.000 δολαρίων

 

Μετά από δέκα ολόκληρους μήνες επιτέλους ξαναπιάνω στα χέρια μου βιβλίο με ήρωα τον αγαπητό Τράβις ΜακΓκι, τα κατορθώματα του οποίου η αλήθεια είναι ότι μου έλειψαν. Χρονολογικά αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς, το οποίο όμως βρήκα αφού διάβασα όλα τα βιβλία μέχρι το νούμερο εννιά. Δεν πειράζει, οι ιστορίες είναι λίγο-πολύ αυτοτελείς. Αυτή την φορά ο Τράβις θα αφήσει την αγαπημένη του Φλόριντα για να πάει στην Νέα Υόρκη, με σκοπό να βοηθήσει την αδερφή ενός καλού του φίλου. Ο αρραβωνιαστικός της κοπέλας δολοφονήθηκε σ'ένα σκοτεινό σοκάκι, ίσως γιατί είχε μπλέξει σε μια περίεργη υπόθεση στην δουλειά του. Τα δέκα χιλιάδες δολάρια που βρήκε η κοπέλα κάπου κρυμμένα, την έκαναν να σκεφτεί τα χειρότερα για τον μέλλοντα σύζυγό της. Ο Τράβις θα ανακαλύψει πράγματα και θάματα, θα μπλεχτεί σε μια υπόθεση εκατομμυρίων και θα αντιμετωπίσει έναν τρελό τύπο... Αν και αργεί στην αρχή, μετά γίνεται ένας μικρός χαμός, με αυτά που έχει να τραβήξει ο κακομοίρης ο Τράβις. Η ιστορία είναι λιγότερο περίπλοκη σε σχέση με τις επόμενες, έχει όμως αρκετό μυστήριο, εκπλήξεις και δράση, για να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος. Η γραφή, φυσικά, πολύ καλή, ευκολοδιάβαστη και ευχάριστη. 

 

8/10

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Τζον Ντ. ΜακΝτόναλντ (John D. MacDonald)
  • 8 months later...

to-akrotiri-tou-fovou-12333cover.jpg.34d54aca752e4cf80f89919563a827fa.jpg

Το ακρωτήρι του φόβου - John D. Macdonald

Το βιβλίο αποτελεί βάση για την εξαιρετική ταινία του 1962 "Cape Fear" με πρωταγωνιστές τους Gregory Peck και τον Robert Mitchum. Έγινε ρεμείκ το 1991 με τους Robert De Niro και Nick Nolte. Μη διαβάσετε το βιβλίο σκεπτόμενοι τις ταινίες, δεν υπάρχουν ομοιότητες εκτός από τους χαρακτήρες, στους όποιος ο συγγραφέας κάνει καλή δουλειά στην ανάπτυξη τους. Οι ταινίες αξεπέραστες, το βιβλίο επισκιάζεται από αυτές.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..