Jump to content

Χένινγκ Μανκέλ (Henning Mankell)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Φτιάχνω αυτό το τόπικ με αφορμή την ανάγνωση του πρώτου βιβλίου της σειράς με ήρωα τον επιθεωρητή της αστυνομίας Κουρτ Βαλάντερ, χάρη στην οποία ο Μάνκελ έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς της Σκανδιναβικής αστυνομικής σχολής μυθιστορημάτων, έτσι ένα τόπικ στο υπό-φόρουμ της Αστυνομικής λογοτεχνίας το αξίζει! Πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, όλα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Δυο τηλεοπτικές σειρές, μια στ'αγγλικά και μια στα σουηδικά, έχουν γυριστεί και βασίζονται στις ιστορίες και τον χαρακτήρα του Βαλάντερ. Βλέπω μάλιστα ότι και οι δυο είναι πολύ καλές. Σίγουρα θα τις ρίξω μια ματιά...

 

Όσον αφορά το βιβλίο που τελείωσα πριν κάμποση ώρα, πρόκειται για το Εκτελεστές δίχως πρόσωπο, στο οποίο συναντάμε για πρώτη φορά τον Κουρτ Βαλάντερ. Ο Βαλάντερ είναι ένας πολύ συμπαθητικός τύπος που προσπαθεί να βάλει σε μια σειρά την προσωπική του ζωή, μιας και πρόσφατα χώρισε από την γυναίκα του. Η αλήθεια είναι ότι το πήρε βαριά, τόσο πολύ που άρχισε να τα τσούζει παραπάνω, να παίρνει κιλά και να μην μπορεί να κοιμάται τα βράδια. Συν τοις άλλοις η ενήλικη πλέον κόρη του σπάνια έρχεται σ'επαφή μαζί του, κατά συνέπεια να μην γνωρίζει τι ζωή κάνει και ο πατέρας του είναι στα πρόθυρα της γεροντικής άνοιας. Και μέσα σ'όλα αυτά, ο διπλός άγριος φόνος ενός ζευγαριού ηλικιωμένων σ'ένα αγροτόσπιτο στην επαρχία, θα έρθει στο πιο ακατάλληλο σημείο και θα τον οδηγήσει σ'επικίνδυνα μονοπάτια. Η γριά γυναίκα, λίγο πριν πεθάνει στο νοσοκομείο, δίνει ένα στοιχείο στους αστυνομικούς: Οι δολοφόνοι είναι ξένοι. Όταν αυτό διαρρέεται στον Τύπο, ρατσιστικά χτυπήματα θα ξεσπάσουν σε καταυλισμούς αλλοδαπών. Ο Βαλάντερ εκτός από την εύρεση των δολοφόνων, θα πρέπει να προσέξει και τους φανατικούς που βγήκαν παγανιά... Για πρώτο βιβλίο μιας αστυνομικής σειράς σίγουρα είναι αρκετά καλό, όμως δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα από την πλοκή. Υπάρχει μεν μυστήριο για την ταυτότητα του δολοφόνου και η αστυνομική διαδικασία που ακολουθείται για την εύρεση του έχει ενδιαφέρον, όμως ιδιαίτερη αγωνία δεν είχα και σίγουρα η αποκάλυψη στο τέλος δεν με συντάραξε, θα έλεγα μάλιστα ότι μου φάνηκε λίγο αδιάφορη. Το κοινωνικό σχόλιο πάνω στην μετανάστευση και την κρατική αναλγησία σίγουρα έχει το ενδιαφέρον του και με βρήκε γενικά σύμφωνο, η γραφή είναι καλή και ευκολοδιάβαστη, με λίγο χιούμορ εδώ και κει που έκανε την ατμόσφαιρα λίγο πιο ευχάριστη και χαλαρή και οι χαρακτήρες στην πλειοψηφία τους συμπαθητικοί. Επιγραμματικά, μην περιμένετε καμιά τρομερή αστυνομική ιστορία με τρελή δράση και απίστευτες εκπλήξεις, απλά μια ευχάριστη ιστορία που διαβάζεται γρήγορα, με λίγο μυστήριο και έναν συμπαθητικό πρωταγωνιστή. Εννοείτε θα διαβάσω και άλλα βιβλία του κυρίου, δείχνει να έχει τα φόντα για κάτι καλύτερο. 

 

Όντας αυστηρός: 7/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Χένινγκ Μανκέλ (Henning Mankell)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..