Jump to content

Στελ Παύλου (Stel Pavlou)


Recommended Posts

Είπα να φτιάξω ένα τόπικ για τον Ελληνοβρετανικής καταγωγής συγγραφέα Στελ Παύλου, με αφορμή το βιβλίο Κυκλάδης που μόλις τελείωσα.

 

Ο Στελ Παύλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία, σπούδασε αμερικάνικη λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και είναι συγγραφέας των δυο παρακάτω βιβλίων:

 

1. Decipher - Κρύπτω (2011, Λιβάνης). Πλέον το βρίσκει κανείς με 5-7 ευρώ σε κάποια βιβλιοπωλεία!
2. Gene - Κυκλάδης (2004, Μίνωας). Είναι, δυστυχώς, εξαντλημένο.

 

Επίσης έγραψε το σενάριο της ταινίας The 51st State, με πρωταγωνιστή τον Samuel L. Jackson.

 

Σχόλιο για το Κυκλάδης:

 

Έχω δυο δυσκολίες όσον αφορά το βιβλίο που μόλις τελείωσα.

 

Πρώτη δυσκολία είναι η κατηγορία στην οποία πρέπει να το κατατάξω. Συνδυάζει το σκληρό αστυνομικό μυθιστόρημα (hard-boiled αγγλιστί) με την ελληνική μυθολογία και την επιστημονική φαντασία με την αρχαία ιστορία και την περιπέτεια, οπότε καταλαβαίνω τον βιβλιοπώλη που δεν θα ξέρει σε ποιο ράφι ακριβώς να το βάλει. Μάλλον μαζί με τα άλλα του φανταστικού. 

Δεύτερη δυσκολία είναι στο πως ν'αρχίσω την κριτική μου, δίχως να μαρτυρήσω στοιχεία της πλοκής και παράλληλα να σας δώσω μια ιδέα για το τι να περιμένετε απο το βιβλίο.

 

Η ιστορία αρχίζει με την επίθεση ενός αγνώστου στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και τον τραυματισμό κάποιων τουριστών και αστυνομικών. Ο άγνωστος άντρας, προφανώς παρανοϊκός, ζητάει έναν συγκεκριμένο αστυνομικό, τον Τζέιμς Νορθ. Ο Νορθ δεν γνωρίζει καθόλου τον άγνωστο άντρα και μετά από διάφορες σκηνές, αρχίζει ένα κυνηγητό μεταξύ τους. Κάποια στιγμή ο Νορθ εκτίθεται σε μια ουσία και σιγά-σιγά αρχίζει να βλέπει διάφορα περίεργα πράγματα.

 

Συνειδητοποιεί ότι είναι μετενσάρκωση ενός πολεμιστή, του Κυκλάδη, που πέθανε στην Τροία καταραμένος και συνάμα ευλογημένος απ'τους Θεούς να μετενσαρκωθεί πολλές φορές για να εκδικηθεί τον θάνατο της γυναίκας του. Εχθρός του Κυκλάδη είναι ο Αθάνατος, ο οποίος επίσης έχει αναγεννηθεί πολλές φορές.

 

Αυτά που βλέπει ο Νορθ είναι οι αναμνήσεις των προηγούμενων ζωών του και οι αναμετρήσεις του με τον Αθάνατο. Από την αρχαία Τροία έως την Ρώμη του Νέρωνα και από την Αραβία των σταυροφοριών έως το Βυζάντιο και την Πράγα των αλχημιστών.

 

Η ιστορία συνεχίζεται με την αναζήτηση του Νορθ για τον άγνωστο και πως αυτός σχετίζεται με τα οράματα που βλέπει μες στο μυαλό του και τι ρόλο βαράει μια εταιρεία γενετικής. Παράλληλα εμείς οι αναγνώστες ταξιδεύουμε από την σύγχρονη Νέα Υόρκη σε διάφορα μέρη και σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους και προσπαθούμε να βγάλουμε μια άκρη.

 

Στο Goodreads το βιβλίο παίρνει μάλλον μέτριες κριτικές (3.03 στα 5 με 200 αξιολογήσεις) και μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Αν δεν δώσεις προσοχή στην ιστορία και αν γενικά δεν σ'αρέσουν οι τρελές πλοκές και τα κάμποσα flashbacks, τότε έχεις αρκετούς λόγους για να θάψεις το βιβλίο. Όμως εμένα μου αρέσουν και τα δυο, οπότε έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Δεν μπορώ βέβαια να πω ότι κατάλαβα τα πάντα, αλλά το γενικό νόημα το έπιασα και μου άρεσε.

 

Η πλοκή είναι απόλυτα συναρπαστική, γεμάτη δράση, μυστήριο, αγωνία, δυνατές σκηνές και έντονες εικόνες, που σίγουρα θα ικανοποιήσουν τους φαν της περιπέτειας. Η γραφή του Παύλου μου φάνηκε εξαιρετική, ευκολοδιάβαστη και διόλου κουραστική, με έντονες περιγραφές γεγονότων και τοπίων και πειστικούς διαλόγους. Οι χαρακτήρες στην πλειοψηφία τους ήταν ενδιαφέροντες.

 

Γενικά το πρόσημο είναι απόλυτα θετικό, διάβασα μια πραγματικά ξεχωριστή και περίεργη ιστορία, που ταίριαζε πολύ με τα γούστα μου. Ίσως κάποιες περισσότερες απαντήσεις θα ήταν ευπρόσδεκτες, αλλά μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. 

 

Κόστος: 2 πιτόγυρα (3,80€)

 

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Στελ Παύλου (Stel Pavlou)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..