Jump to content

Τριστές

Snowghoul

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Νίκος Μούρας

Είδος: Δεν ξέρω, θα έλεγα ψυχολογικός τρόμος αλλά και πάλι... Εσείς θα μου πείτε!

Βία; Λίγη

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 3147

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: Το συγκεκριμένο διήγημα γράφτηκε πριν από μια δεκαετία περίπου αλλά αποφάσισα να του κάνω ένα ρετούς, κάτι που δεν το συνηθίζω.

ΤΡΙΣΤΕΣ (2014).pdf

Κοίτα, το κείμενο έχει αρκετά προβληματάκια: γλώσσας, ρυθμού, αληθοφάνειας, ατμόσφαιρας. Δεν έχει όμως κατά τη γνώμη μου νόημα να στα επισημάνω, επειδή όλοι μας έχουμε γράψει κάποτε παρόμοια πρωτόλεια κείμενα, με βασικό γνώρισμα το “νέος συγγραφέας, ερωτευμένος με τη λογοτεχνία, γράφει πρωτοπρόσωπη ιστορία με βασικό πρωταγωνιστή που ακκίζεται συναισθηματικά”. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, νομίζω ότι αν ξαναέγραφες την ιστορία σου σε τρίτο πρόσωπο, πιο αποστασιοποιημένα, θα βελτιωνόταν θεαματικά. Δεν είναι μόνο ότι κάποιες άστοχες λέξεις κι εκφράσεις, θα “έφευγαν” από μόνες τους, αλλά κι ότι θα αναγκαζόσουν να δουλέψεις περισσότερο πάνω στην εσωτερική λογική της ιστορίας, χωρίς κάποιες αμήχανες ευκολίες του ήρωα ( “δεν θυμάμαι”, “δεν ξέρω”). Έπειτα μπορείς να την ξαναγράψεις σε πρώτο πρόσωπο. Πολύ δουλειά, ξέρω, αλλά είναι καλή άσκηση.

Κοίτα, το κείμενο έχει αρκετά προβληματάκια: γλώσσας, ρυθμού, αληθοφάνειας, ατμόσφαιρας. Δεν έχει όμως κατά τη γνώμη μου νόημα να στα επισημάνω, επειδή όλοι μας έχουμε γράψει κάποτε παρόμοια πρωτόλεια κείμενα, με βασικό γνώρισμα το “νέος συγγραφέας, ερωτευμένος με τη λογοτεχνία, γράφει πρωτοπρόσωπη ιστορία με βασικό πρωταγωνιστή που ακκίζεται συναισθηματικά”. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, νομίζω ότι αν ξαναέγραφες την ιστορία σου σε τρίτο πρόσωπο, πιο αποστασιοποιημένα, θα βελτιωνόταν θεαματικά. Δεν είναι μόνο ότι κάποιες άστοχες λέξεις κι εκφράσεις, θα “έφευγαν” από μόνες τους, αλλά κι ότι θα αναγκαζόσουν να δουλέψεις περισσότερο πάνω στην εσωτερική λογική της ιστορίας, χωρίς κάποιες αμήχανες ευκολίες του ήρωα ( “δεν θυμάμαι”, “δεν ξέρω”). Έπειτα μπορείς να την ξαναγράψεις σε πρώτο πρόσωπο. Πολύ δουλειά, ξέρω, αλλά είναι καλή άσκηση.

Κοίτα, προφανώς αν το έγραφα τώρα από το μηδέν θα ήταν εντελώς διαφορετικό. Συμφωνώ ότι σε πολλά σημεία φαίνεται η τότε απειρία μου, αλλά ο σκοπός μου ήταν να βελτιώσω αυτή την έκδοση, όχι τόσο να δημιουργήσω κάτι καινούριο. Η ιστορία ανήκει στην εποχή που γράφτηκε. Το τρίτο πρόσωπο που λες, ενώ μ' αρέσει και το χρησιμοποιώ, δε νομίζω ότι θα δούλευε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η μη αληθοφάνεια και οι ευκολίες προκύπτουν από την "ανατροπή", κάτι που δεν υπήρχε στη πρώτη έκδοση. Σ' ευχαριστώ για το χρόνο σου :)