Jump to content

Ντέσμοντ Μπάγκλεϊ (Desmond Bagley)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ο Desmond Bagley ήταν Άγγλος συγγραφέας κατασκοπευτικών θρίλερ και περιπετειών, ο οποίος γεννήθηκε στο Κένταλ το 1923 και πέθανε στο Σάουθαμπτον το 1983. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τους συγγραφείς Alistair Maclean και Hammond Innes, μιας και έγραφε σύντομες περιπέτειες γεμάτες δράση και ανατροπές, όπως και αυτοί.

Η πολύ γνωστή κατασκοπευτική ταινία του 1973, The MacKintosh Man (Ελληνικός τίτλος: Ο άνθρωπος με το αδιάβροχο), με πρωταγωνιστή τον Paul Newman, βασίστηκε στο βιβλίο The Freedom Trap που μόλις τελείωσα.

Σελίδα του συγγραφέα στο Goodreads: https://www.goodreads.com/author/show/57672.Desmond_Bagley

Βιβλία του συγγραφέα που ξέρω ότι έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

01. Flyaway - Θάνατος στη Σαχάρα (εκδόσεις ΒΙΠΕΡ) ... 7.5/10
02. Night Of Error - Θάνατος στον Ειρηνικό (εκδόσεις Bell) ... 7/10
03. The Vivero Letter - Ο θησαυρός του Γιουκατάν (εκδόσεις ΒΙΠΕΡ) ... 7.5/10
04. The Golden Keel - Η χρυσή καρένα (εκδόσεις ΒΙΠΕΡ) ... 7/10
05. The Tightrope Men - Με το πρόσωπο ενός άλλου (εκδόσεις ΒΙΠΕΡ) ... 8/10
06. Running Blind - Το μυστηριώδες πακέτο (εκδόσεις ΒΙΠΕΡ) ... 8.5/10
07. The Freedom Trap - Θανάσιμη παγίδα (εκδόσεις ΒΙΠΕΡ) ... 8/10
08. The Snow Tiger - Η χιονοστιβάδα (εκδόσεις ΒΙΠΕΡ)
09. Wyatt's Hurricane - Ο τυφώνας (εκδόσεις ΒΙΠΕΡ)
10. High Citadel - Χαμένοι στις Άνδεις (εκδόσεις ΒΙΠΕΡ)

Προσωπικά έχω διαβάσει τα εφτά πρώτα βιβλία, με το μεν πρώτο να το έχω διαβάσει το 2010, τα επόμενα τέσσερα το 2011 (άφησα και από ένα μικρό σχόλιο για το κάθε βιβλίο τον καιρό που τα διάβασα), το Νο. 6 το 2013 (σχόλιο εδώ), ενώ το τελευταίο το τελείωσα μόλις πριν από λίγο. Σχόλιο παρακάτω:

Θανάσιμη παγίδα

Έβδομο μυθιστόρημα του Ντέσμοντ Μπάγκλεϊ που περνάει στην λίστα με τα διαβασμένα και το μόνο σίγουρο είναι ότι για ακόμη μια φορά πέρασα ευχάριστα διαβάζοντάς τον. Η ιστορία αρχίζει με την ληστεία ενός πακέτου διαμαντιών που μεταφερόταν μέσω των Αγγλικών Ταχυδρομείων, την σύλληψη του ληστή και αφηγητή της ιστορίας μας Ρήρντεν, μετά από ανώνυμη καταγγελία εις βάρος του, και την καταδίκη του σε είκοσι χρόνια φυλάκιση. Γρήγορα μαθαίνουμε όμως ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την υποτιθέμενη ληστεία και την ταυτότητα του Ρήρντεν και των δυο συνεργατών του, του Μάκιντος και της γραμματέως του δεσποινίδας Σμιθ. Κάτι που έχει σχέση με τον φυλακισμένο πλέον Σλέηντ (που γνωρίσαμε στο Running Blind), πρώην πράκτορα της Σοβιετικής Ένωσης επί Αγγλικού εδάφους, και μιας σπείρας κακοποιών που σχεδιάζει αποδράσεις φυλακισμένων, πίσω από την οποία βρίσκονται εχθρικοί πράκτορες σε πολύ υψηλές θέσεις στην πολιτική ζωή του τόπου... Αρκετά συναρπαστικό κατασκοπευτικό μυθιστόρημα, που η αρχή του δεν προμηνύει την καταιγίδα εξελίξεων που έρχεται στην συνέχεια. Δράση, μυστήριο και αποκαλύψεις βρίσκει κανείς σε ικανοποιητική ποσότητα και δεν θ'αφήσουν αδιάφορους τους λάτρεις τέτοιου είδους μυθιστορημάτων. Η γραφή είναι μεν απλή, αλλά συνάμα καλή και αρκετά ευχάριστη, με λίγο βρετανικό χιούμορ εδώ και κει. Η γνωστή κατασκοπευτική περιπέτεια του 1973, The Mackintosh Man (Ο άνθρωπος με το αδιάβροχο), με πρωταγωνιστή τον Paul Newman, βασίζεται στο μυθιστόρημα αυτό. Σίγουρα θα ψάξω να την βρω και να την δω κάποια στιγμή.

8/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ντέσμοντ Μπάγκλεϊ (Desmond Bagley)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..