Jump to content

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Sonya
Είδος: cyberpunk
Βία; ναι
Σεξ; ναι
Αριθμός Λέξεων: 5998
Αυτοτελής; ναι
Σχόλια: Συμμετείχε στο 23ο Λογοτεχνικό Εργαστήρι της ΑΛΕΦ. Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες για τα σχόλιά τους κι ελπίζω η επιμελημένη εκδοχή να μην αφήνει πολλά περιθώρια για περαιτέρω διορθώσεις. Ειδικές ευχαριστίες στον Γιάννη Παπαδόπουλο (aka BigFatPig) που μου επέτρεψε την χρήση του ονόματος συγκροτήματος Quantum Suicide και στην Κέλλυ Θεοδωρακοπούλου (aka wordsmith) που της έκλεψα αναίσχυντα έναν τίτλο διηγήματος (Μάτια από Σκοτάδι) και τον έκανα τίτλο έκθεσης φωτογραφίας. Αλλά επειδή με αγαπάει, δεν μου ζητάει copyrights. :p
Συννημένο αρχείο: Σε ψυχάω.docx Σε ψυχάω.doc
  • Like 7

Μια πραγματικά υπέροχη ιστορία. Αυτό. Ευχαριστούμε. :) 

Λοιπόν, έχω την εντύπωση ότι δεν άλλαξες τίποτα μετά από το εργαστήριο, αλλά είναι έτσι κι αλλιώς πολύ καλό. :hi:

Γιατί cyberpunk; Εγώ θα έλεγα fantasy/slipstream λόγω των οραμάτων/δεν-ξέρω-τι-είναι-αυτά που βλέπει. Για τους "ψυχομετρικούς" φακούς και τις "μορφοποιήσεις"; Σου το είχα πει και στο εργαστήριο ότι η λέξη "ψυχομετρικός" υπάρχει ήδη και σημαίνει κάτι άλλο (ψυχομετρικά τεστ εργασίας), οπότε ίσως θα έπρεπε να βρεις μια άλλη λέξη γι' αυτό εδώ. "Ψυχοεικόνες" ίσως.

Για το ότι ο κόσμος της Έλι φαίνεται να γυρίζει γύρω της και να έχει μοναδικό σκοπό ύπαρξης να αναδείξει το χαρακτήρα της σου τα έχω πει και στο τσατ και μάλλον δε σε έπεισα.

Το μεγάλο του πλεονέκτημα απέναντι ίσως σε όλα όσα έχουν αναρτηθεί εδώ μέσα, είναι ότι είναι πιο λογοτεχνικό, πιο character-based. Δε μου 'ρχονται τώρα και πολλά διηγήματα εδώ μέσα που να εστιάζουν στους χαρακτήρες, το οποίο το θεωρώ γνώρισμα "λογοτεχνικότητας". Τα πιο πολλά εφφ εστιάζουν στην ιδέα, στη νέα τεχνολογία ή στους μαγικούς νόμους της φύσης που υπάρχουν ειδικά στον κόσμο του διηγήματος. Με κριτήρια mainstream βέβαια θα χρειαζόταν κάτι ακόμα, να μην υποφέρει από κάτι παθολογικό ο χαρακτήρας που σκιαγραφείς και άρα να αφορά περισσότερο κόσμο, αλλά έστω και έτσι είναι πολύ προχωρημένο για λογοτεχνία του φανταστικού. Μπράβο και ελπίζω να συνεχίσεις έτσι.

Ε, αυτό το κείμενο είχα τη χαρά να το δω να λαμβάνει λίγες παρατηρήσεις κι αυτές ψιλοπράγματα, οπότε προφανώς κι οι αλλαγές ήταν απειροελάχιστες. :)

Με τέτοια διαφήμιση που έκανε ο Διγέλαδος μπορούσα να αντισταθώ; Από το εργαστήρι τον θυμάμαι ακόμα να μου λέει. Και δεν είχε καθόλου άδικο. Πολύ δυνατή ιστορία με έντονες ψυχολογικές παραμέτρους για την πρωταγωνίστρια. Είχε δράση, βία, συναίσθημα, συγκίνηση και ναι είχε και εφ μέσα σε όλα αυτά και μόνο σε 6.000 παρά κάτι ψιλά λέξεις.

Εγώ μόνο ένα παράπονο έχω από την συγγραφέα: έπρεπε, για μένα, να είναι μεγαλύτερο. Ακριβώς επειδή παρακολουθούμε πολλά χρόνια από την ζωή της και έχει περάσει πολλά προφανώς. Εγώ θα ήθελα να τα αναλύσεις το κάθε ένα περισσότερο. Και την παιδική ηλικία της, τους καυγάδες των γονιών της, την μοναξιά, τα όργια, το ξύλο, τους βιασμούς, το πώς εκμεταλλευόταν η ίδια το κορμί της σαν κάποιο είδος θεραπείας ή λησμονιάς. Περισσότερο μπινελίκι. Και μετά η λύτρωση (;) Τα θέλω όλα βρε παιδί μου. 6000 λέξεις δεν κατάλαβα πως έφυγαν. Κάνε το νουβέλα.

O.T.
Εντίθιον το σποιλεριαστικόν. Συνειδητοποίησα πως η μισή κριτική είναι spoiler. Επίσης πως μπαίνει αυτό το spoiler βρε παιδί μου. Εχω ξεχάσει.
Edited by Eugenia Rose

Τίποτ' άλλο; :p

Σοβαρά, αυτή η ιστορία θα έχανε αν μεγάλωνε. Το πιστεύω αυτό.

• Like 3

Το στολίδι του 23ου Εργαστηρίου και ένα από τα πιο character oriented διηγήματα του φόρουμ.

Μου άρεσε τόσο, που το συμπεριέλαβα στη Λίστα των αγαπημένων μου.

• Like 2

character oriented

O.T.

Όταν λέω εγώ ότι για να λέγεται κάτι λογοτεχνία πρέπει να έχει ευδιάκριτους και ζωντανούς χαρακτήρες, μου δίνετε την εντύπωση ότι αυτό το θεωρείτε άχρηστο ή ακόμα και μειονέκτημα. Γιατί; Κάνει το διήγημα πολύ mainstream; (υπάρχει τόπικ γι' αυτό το θέμα)

Πραγματικά πολύ ωραία ιστορία. Πολύ καλή σκιαγράφιση χαρακτήρα σε έναν λιτό και πιστευτό κόσμο. Σε λίγες σελίδες δίνεις βάθος και, τουλάχιστον εμένα, κατάφερες να με κάνεις να συνδεθώ με την Έλη. Πολύ καλό!

Edited by Yiannis Miliatsis

• 2 weeks later...

Πολύ όμορφη ιδέα και πολύ καλή η εκτέλεση.

Ο τρόπος που χτίζεται ο χαρακτήρας της Έλι την κάνει πολύ ζωντανή και δικαιολογεί την ιδιαίτερη συμπεριφορά της και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον κόσμο. Μου άρεσε η εξήγηση που έδωσες, το λόγο που τα έκανε όλα αυτά, το γιατί ήθελε να πονά. Ίσως να χρειαζόταν να τονιστεί ένα κλικ παραπάνω το δέσιμό της με τον Ντάνυ.

Είναι αρκετά δύσκολο όταν πρέπει να δώσουμε το πέρασμα πολλών χρόνων μέσα από λίγες σελίδες. Αυτό το fast forward στο οποίο μπαίνει η ζωή της Έλι, μεγαλώνει κάπως την απόστασή της από εμάς, που θέλουμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Κάπου στην βιβλιοθήκη Τρόμου υπάρχει μια παλιά μου ιστορία που συμβαίνει περίπου το ίδιο, σε θέμα εξέλιξης-χρόνου, και διακρίνω παρόμοιες "αδυναμίες", αν μπορώ να το πω έτσι. Είναι σαν να θέλεις να τα πεις όλα, αλλά δεν προλαβαίνεις. Πάντως, εδώ στέκεσαι πολύ καλά απέναντι σ' αυτή τη "δυσκολία", δίνοντας αρκετά έντονες στιγμές, που σου μένουν στο μυαλό καθώς συνεχίζεις την ανάγνωση.

Νομίζω ότι λίγο-πολύ ψυλλιαζόμαστε τι θα γίνει στο τέλος, γι' αυτό ίσως να χρειαζόταν να δώσεις και κάποια στοιχεία για το πώς ή το γιατί. Αλλά είναι κάτι που το λέω με επιφύλαξη.

Γενικά, ιστορία για δεκαράκι.

Καλή συνέχεια!

• Like 1

• 3 weeks later...

Είναι πολύ τρυφερή και ρομαντική ιστορία από μέσα, φυτεμένη με αγκάθια απ'έξω. Αυτή η αντίθεση εμένα με απομακρύνει αλλά αναγνωρίζω τη δουλειά που έχει γίνει στο να αποδοθεί η ατμόσφαιρα κι η παλέτα της ιστορίας και νομίζω πως είναι αξιοπρόσεκτο έργο συνολικά.

• Like 1