Jump to content

Μάρτιν Κρουζ Σμιθ (Martin Cruz Smith)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ο Μάρτιν Κρουζ Σμιθ είναι Αμερικανός συγγραφέας, γεννημένος στην Πενσυλβάνια το 1942. Είναι κυρίως γνωστός για το βιβλίο Γκόρκι Παρκ, πρώτο της σειράς με ήρωα τον Ρώσο ανακριτή Αρκάντι Ρένκο.

Βιβλία του συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, όλα από τις εκδόσεις Bell:

01. Rose - Ρόουζ

02. December 6 - Τόκιο Ώρα Μηδέν

03. Gorky Park - Γκόρκι Παρκ

04. Polar Star - Πολικός Αστέρας

05. Red Square - Κόκκινη πλατεία

06. Havana Bay - Αβάνα

07. Wolves Eat Dogs - Λύκοι και σκύλοι

08. Stalin's Ghost - Το φάντασμα του Στάλιν

09. Tatiana - Τατιάνα

Εκτός από τα δυο πρώτα, τα υπόλοιπα ανήκουν στην σειρά με ήρωα τον Αρκάντι Ρένκο.

Κριτική για το Γκόρκι Παρκ που μόλις τελείωσα:

Δεν είναι το πρώτο βιβλίο του Μάρτιν Κρουζ Σμιθ που διαβάζω, μιας και τον Νοέμβριο του 2010 διάβασα το Αβάνα, τέταρτο με ήρωα τον Αρκάντι Ρένκο. Ήταν το μόνο βιβλίο του συγγραφέα που είχα στην κατοχή μου τότε και έτσι και αλλιώς, λίγο-πολύ, πρόκειται για αυτοτελή αστυνομικά μυθιστορήματα, οπότε δεν είχε και μεγάλη σημασία που γνώρισα τον συγκεκριμένο τύπο μ'εκείνο το βιβλίο.

Όσον αφορά αυτό που μόλις τελείωσα, πρόκειται για μια κλασική και πολυδιαβασμένη αστυνομική ιστορία, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1983 με πρωταγωνιστές του William Hurt και Lee Marvin. Τρία πτώματα ανακαλύπτονται στο πάρκο Γκόρκι της Μόσχας, τα οποία βρέθηκαν τυχαία χωμένα μέσα στο χιόνι, παγωμένα, με κομμένα δάχτυλα και παραμορφωμένα πρόσωπα. Διάφορες υπηρεσίες μπλέκονται στην υπόθεση, KGB, αστυνομία κλπ, μιας και κανείς δεν ξέρει την ταυτότητα των θυμάτων και κατά πόσο το έγκλημα έχει σχέση με την κρατική ασφάλεια. Τελικά η υπόθεση ανατίθεται στον ανακριτή Αρκάντι Ρένκο, ο οποίος καλείται να βρει την ταυτότητα των θυμάτων, την ημερομηνία θανάτου τους, τους λόγους δολοφονίας τους και φυσικά τον δολοφόνο τους. Για να τα κάνει όλα αυτά θα αντιμετωπίσει σκευωρίες στα ανώτατα κλιμάκια της πόλης και αρκετές διαφορετικές υπηρεσίες, όπως η KGB, το FBI και η Αστυνομία της Νέας Υόρκης, μιας και Αμερικάνοι μπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση.

Αυτό που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει από τον σωρό, πέραν της ωραίας πλοκής, είναι οι περιγραφές της Ρωσίας εκείνης της εποχής. Πραγματικά έχουν πολύ ενδιαφέρον όλες οι αναφορές που γίνονται για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τέλη δεκαετίας '70, αρχές δεκαετίας '80. Επίσης βλέπουμε τον τρόπο λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, τις μεθόδους που ακολουθούν οι αστυνομικοί για την επίλυση υποθέσεων ανθρωποκτονίας και πάει λέγοντας. Θα έβαζα στοίχημα ότι ο Σμιθ έζησε για χρόνια στην χώρα για να γνωρίζει τόσα πράγματα σε βάθος ή, ίσως, να μελέτησε πολύ για να γράψει μια όσο γίνεται πιο πειστική ιστορία.

Η πλοκή είναι σύνθετη, γεμάτη δράση, αποκαλύψεις και ανατροπές και σίγουρα δεν ξέρεις που θα καταλήξει τελικά. Η γραφή πολύ καλή, ευκολοδιάβαστη και σίγουρη, οι χαρακτήρες ενδιαφέροντες και με αρκετό βάθος και η ατμόσφαιρα, όπως είναι λογικό, αρκετά κρύα και οπωσδήποτε ωραία.

Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, όσοι είναι φαν του είδους πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο αυτό, μιας και έχει όλα τα καλούδια που πρέπει να έχει ένα αστυνομικό θρίλερ. Βέβαια μόνο με τύχη μπορεί να το βρει κανείς στα ελληνικά, σε κάνα παλαιοβιβλιοπωλείο, μιας και είναι εδώ και χρόνια εξαντλημένο. Πρέπει να επανεκδοθεί κάποια στιγμή, μιας και είναι κλασικό πλέον. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα δω και την ταινία η οποία βασίζεται στο βιβλίο.

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

   Το Φάντασμα Του Στάλιν

   Άλλο ένα βιβλίο του Μάρτιν Κρουζ Σμιθ με πρωταγωνιστή τον εισαγγελέα πλέον Αρκάντι Ρένκο. Από ένα φαινομενικά άσχετο περιστατικό σε έναν σταθμό του μετρό της Μόσχας ο Ρένκο βρίσκεται μπλεγμένος σε μια πολιτική συνωμοσία για την προβολή ενός κάθε άλλο παρά καθαρού ήρωα πολέμου αλλά και με εγκληματίες, διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς ακόμα και νοσταλγούς του παρελθόντος.

   Από το πρώτο του έργο με τον Ρένκο, το διάσημο Έγκλημα στο Γκόρκι Παρκ ως το Φάντασμα του Στάλιν ο Σμιθ παρακολουθεί την αλλαγή στην Ρωσσία, από τον κομμουνισμό στην Περεστρόικα, στην διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την νέα Ρωσσία που αναδύθηκε από αυτήν με πειστικότητα και αληθοφάνεια που ανάγουν την ίδια τη χώρα σε πρωταγωνιστή εξίσου με τον Ρένκο.

Δεν είναι καθαρόαιμο αστυνομικό αλλά σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε και κρατάει το ενδιαφέρον.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Μάρτιν Κρουζ Σμιθ (Martin Cruz Smith)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..