Jump to content

Μπραμ Στόκερ (Bram Stoker)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

6988.jpg

 

Υπήρχε τόπικ για τα βραβεία Bram Stoker αλλά δεν υπήρχε για τον ίδιο τον συγγραφέα! Λοιπόν, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον Μπραμ Στόουκερ, τον Βρετανό συγγραφέα τρόμου που γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1847 και πέθανε στο Λονδίνο το 1912, μιας και έγραψε το Dracula, πιθανότατα το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο τρόμου ever!

 

Ας δούμε ποια βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

 

1. Dracula - Δράκουλας (Στοχαστής), Ντράκουλα (Λυχνάρι)

2. Dracula's Guest and Other Weird Stories - Ο προσκεκλημένος του Δράκουλα κ.α. ιστορίες (Αίολος)

3. The Jewel of Seven Stars - Το κόσμημα των επτά αστεριών (Περίπλους)
4. Lair of the White Worm - Η φωλιά του λευκού φιδιού (Terra Nova)

 

Όλα ανήκουν στην συλλογή μου και λίαν συντόμως θα πιάσω το κλασικό Ντράκουλα, που θα είναι και η πρώτη μου επαφή με τον μεγάλο αυτό συγγραφέα.

 

Πόσοι από σας έχετε διαβάσει κάποιο από τα έργα του; Για πείτε γνώμες!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει αγγλικά το Dracula. Πολύ καλογραμένο βιβλίο. Μου άρεσε ο τρόπος γραφής σε στυλ ημερολογίου καθώς και οι γενικότερες αναφορές στους ανθρώπους της εποχής.

Link to comment
Share on other sites

Διάβασα πριν από πολλά χρόνια το ''Ντράκουλα'' και το ξανάπιασα τώρα για το project του τρόμου. Καταπληκτικό, υπέροχο βιβλίο, αντάξιο της φήμης του. Πραγματικό ορόσημο του είδους. Δεν ξέρω όμως πως θα μου φανεί τώρα, ύστερα από τόσο καιρό, που όσο να 'ναι δεν είμαι πλέον ο άπειρος αναγνώστης του τότε. Ενώ παράλληλα έχω διαπιστώσει ότι δεν μου αρέσει και ο ημερολογιακός τρόπος γραφής. Είδομεν.

 

Έχω διαβάσει και την συλλογή από την Terra Nova που ήταν αξιόλογη, σχόλιο μου εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει τον Δράκουλα από την έκδοση Δαρεμά (1959). Για την εποχή που γράφτηκε το θεωρώ αριστούργημα. Χωρίς επιτηδεύσεις και τρύκ, φτάνει σιγά σιγά στον πραγματικό τρόμο, αν σκεφτούμε ότι ήταν και ο εφευρέτης του Κόμη μέσα από την τεράστια παράδοση των θρύλων στα Καρπάθια. Ο Τζόζεφ Σέρινταν Λεφανού που ήταν ο εκδότης του, πρωτοπαρουσίασε το βαμπίρ στην Καρμίλα, πιστεύω ότι ο Δράκουλας πρέπει να βγήκε μέσα από την συνεργασία των δύο αυτών φίλων, που σίγουρα αντάλασσαν απόψεις και ιδέες πάνω στην μυθολογία των νεκροζώντανων. Σε κάθε περίπτωση, έιναι γνήσιος τρόμος, με πολλά στοιχεία Γκόθικ, ιπποτισμού της εποχής και παραμένει το Νο 1 βιβλίο για τον Δράκουλα.

Έχω και το κόσμημα των επτά αστεριών, αλλά δεν το έχω διαβάσει ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτήν την περίοδο διαβάζω το "Στη φωλιά του Λευκού Φιδιού" από Terranova και πραγματικά μ' αρέσει πολύ ο τρόπος γραφής του σε όλα τα διηγήματα που έχει μέσα (είμαι στο τελευταίο)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ντράκουλα

 

Τέσσερα χρόνια η παλπ έκδοση του Λυχναριού ανήκει στην συλλογή μου και έπιανε σκόνη στο ράφι του τρόμου, να όμως που επιτέλους την διάβασα. Μιλάμε για ΤΟ κλασικό βιβλίο τρόμου που έκανε μόδα τους βρικόλακες και στο οποίο βασίστηκαν ένα κάρο άλλα βιβλία και ταινίες. Έχει όλα τα θετικά και τ'αρνητικά των έργων της εποχής του, όμως ευτυχώς τα θετικά είναι πολλά περισσότερα.

 

Δεν χρειάζεται να πω και πολλά για την ιστορία, είναι γνωστή σε όλους νομίζω.

Ποια είναι τα καλούδια του βιβλίου: Η απίστευτη γοτθική ατμόσφαιρα, από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία, πραγματικά τρομερή, σε πολλά σημεία άκρως σκοτεινή και ανατριχιαστική. Οι σκηνές τρόμου, που δεν είναι και λίγες, περιγράφονται εξαιρετικά, σίγουρα αν διαβαστούν βράδυ θα σε σκιάξουν ολίγον τι, ανεξάρτητα πόσα βιβλία τρόμου έχεις διαβάσει. Κάποια επιμέρους κομμάτια είναι από μόνα τους διαμάντια, π.χ. η διαδρομή του Τζόναθαν Χάρκερ προς το κάστρο του Δράκουλα στην Τρανσυλβανία και η εκεί διαμονή του, το ημερολόγιο του καπετάνιου του πλοίου "Δήμητρα", ο άρρωστος στο τρελοκομείο, η "Λευκή Κυρία"... Τώρα που το σκέφτομαι είναι πολλά αυτά τα ωραία κομμάτια. Και, βέβαια, η αγωνία για την κατάληξη των χαρακτήρων και η αναμέτρησή τους με τον Κόμη Δράκουλα.

Όμως το βιβλίο έχει και κάποια πράγματα που μ'ενόχλησαν: Οι αρκετοί μη ρεαλιστικοί διάλογοι, αν και αυτό οφείλεται στην εποχή που γράφηκε το βιβλίο, ίσως τελικά τότε να μίλαγαν κάπως έτσι, ποιος ξέρει. Τώρα όμως αυτό το στιλ είναι αρκετά παλιομοδίτικο και κουράζει. Όσον αφορά τους χαρακτήρες, οι άντρες είναι γενναίοι απέναντι στο υπερφυσικό παρότι πρόκειται για ανθρώπους της καθημερινότητας, δίνουν όρκους αιώνιας φιλίας και πίστης μεταξύ τους ακόμα και αν μόλις γνωρίστηκαν, ενώ και οι γυναίκες είναι κάτι λεπτεπίλεπτα πλάσματα που αποκαλούν η μια την άλλη "λουλούδι μου", "φως της ψυχής μου" και δεν ξέρω γω τι. Αλλά, είπαμε, έτσι έγραφαν τότε και πρέπει να το σεβαστούμε. Πάντως αυτά τα αρνητικά δεν μειώνουν σε καμία περίπτωση την αξία του βιβλίου, είναι τρομακτικό, σε σημεία δυνατό και γενικά άκρως ατμοσφαιρικό. Και η ημερολογιακή μορφή δεν με κούρασε και τόσο τελικά, μου άρεσε γιατί έτσι βλέπουμε τις σκέψεις πολλών διαφορετικών χαρακτήρων.

 

Ένας τρομολάγνος δεν πρέπει να το διαβάσει μόνο και μόνο επειδή είναι κλασικό στο είδος του και αποτελεί την βάση για πολλά άλλα βιβλία, αλλά κι επειδή όντως προσφέρει ανατριχίλες και τρόμο. Απλά να έχει υπόψιν του ότι γράφηκε πριν σχεδόν εκατόν είκοσι χρόνια. 

 

ΥΓ. Η ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα ανήκει στην ταινιοθήκη μου και πρέπει κάποια στιγμή να την δω κι αυτή.

 

7.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 Όταν έρχεται η στιγμή να μιλήσουμε για τρόμο και φρίκη πρέπει να ξέρουμε ότι κανένα έργο δεν ξεπέρασε το ανεπανάληπτο αριστούργημα του Στόουκερ Δράκουλας, εκδόθηκε το 1897, είχε άμεση επιτυχία και ποτέ απο τότε δεν έπαψε να είναι στις προθήκες. Μυθιστόρημα αρχέτυπο που φέρνει τη σφραγίδα του τρόμου και της φρίκης που εμπνέει το αλλόκοτο και τη μεταφυσική, ενέπνευσε δεκάδες συγγραφείς, σεναριογράφους, σκηνοθέτες και ζωγράφους, μεταφράστηκε στις κυριώτερες γλώσσες του κόσμου, και αποτελεί αναμφίβολα το σημαντικότερο λογοτέχνημα του είδους του με εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες σε όλη τη γή.

    Ο Στόουκερ με το Δράκουλα, έδωσε ζωή στο πιο εμβληματικό πλάσμα που έζησε...και έζησε...και έζησε ποτέ...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ο Δράκουλας είναι, για εμένα, το πρώτο θρίλερ της λογοτεχνίας. Κλασικό έργο με υποβλητικές σκηνές (θυμάστε πχ τη Λούσυ στο Νεκροταφείο) και παραμένει ακόμα και σήμερα επίκαιρο και όχι απαρχαιωμένο (παρα την ξύλινη σε σημεία πρόζα)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ο προσκεκλημένος του Δράκουλα και άλλες παράξενες ιστορίες

 

Η συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων είναι η δεύτερη επαφή μου με το έργο του Μπραμ Στόουκερ, μετά το κλασικό και πολύ καλό "Ντράκουλα" που διάβασα τον Οκτώβριο του 2014. Έτυχε να την βρω πέρυσι τέτοια εποχή σε παλαιοβιβλιοπωλείο με ένα τάλιρο, αν και ήταν από τα βιβλία που θα τσίμπαγα έτσι και αλλιώς από κανονικό βιβλιοπωλείο. Τέλος πάντων, χρειάζεται και λίγη τύχη.

 

Λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με εννιά διηγήματα που ανήκουν στο είδος του τρόμου και του παράξενου. Πρώτο διήγημα της συλλογής είναι το "Ο προσκεκλημένος του Δράκουλα", που μας εισάγει τόσο στον μυστηριώδες και τρομακτικό κόσμο του πασίγνωστου μυθιστορήματός του, όσο και στον σκοτεινό κόσμο του συνόλου του έργου του. Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, καλογραμμένη και άκρως ατμοσφαιρική, σε φτιάχνει για την συνέχεια. Τα επόμενα διηγήματα μου φάνηκαν, όλα τους, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά και φυσικά καλογραμμένα, με μπόλικες ανατριχίλες, ωραία σκηνικά και δυνατές πινελιές μακάβριας φαντασίας. Από αυτά ξεχώρισα κυρίως το "Το σπίτι του δικαστή" και το "Η ταφή των αρουραίων". Η γραφή σε όλα τα διηγήματα είναι πολύ καλή και ευκολοδιάβαστη, με ωραίες περιγραφές γεγονότων και τοπίων. Δείχνει τα χρόνια της, με την καλή έννοια όμως.

 

Κάποιες ιστορίες είναι καλύτερες από κάποιες άλλες, σίγουρα όμως σαν σύνολο η ποιότητα του βιβλίου είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Όλες οι ιστορίες μου προσέφεραν ψυχαγωγία και ανατριχίλες, ήταν ό,τι έπρεπε για δυο χειμωνιάτικα βράδια. Με λίγα λόγια πρόκειται για μια συλλογή κλασικών ιστοριών τρόμου, ενός μεγάλου συγγραφέα του είδους, που αξίζει την προσοχή των τρομολάγνων.

 

8/10

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Διάβασα την συλλογή Dracula & Dracula’s Guest από την Wordsworth η οποία είναι ουσιαστικά δύο βιβλία σε ένα αλλά και με μερικές ακόμα ιστορίες αλλά δυστυχώς με άφησε με πολύ μέτρια συναισθήματα.

Δείτε παρακάτω ένα σχόλιο για το κάθε μέρος:

 

Dracula

Από τότε που βγήκε το βιβλίο του Stoker με τον Κόμη Δράκουλα έχουν γίνει τόσες πολλές αναπαραστάσεις, όπως κι εγώ τον έχω δει αμέτρητες φορές σε ταινίες, σειρές κλπ. που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει γίνει λίγο βαρετός και κλισέ αλλά διαβάζοντας για πρώτη φορά την ιστορία του Stoker τον βρήκα εξαιρετικά φρέσκο και ενδιαφέρων.

Φυσικά σε αυτό φταίει στο ότι ο Stoker τον έχει γράψει με ένα πολύ ξεχωριστό τρόπο καθώς βλέπουμε την ιστορία μέσα από τα ημερολόγια των χαρακτήρων.

Βέβαια η ιστορία κουράζει σε κάποια σημεία, και ειδικά με την Lucy, αλλά είναι συνολικά μια αρκετά καλογραμμένη ιστορία.

 

Dracula’s Guest & Other Stories

Το δεύτερο μέρος έχει την διάσημη ιστορία από το Δράκουλα που υποτίθεται ότι κόπηκε, αν και προσωπικά δεν είδα πως θα μπορούσε να ταιριάξει στο βιβλίο, συν 12 ακόμα μικρές ιστορίες.

 

Dracula’s Guest

The Judge’s House

The Squaw

The Secret of the Growing Gold

The Gypsy Prophesy

The Coming of Abel Behenna

The Burial of Rats

A Dream of Red Hands

Crooken Sands

The Crystal Cup

The Chain of Destiny

The Dualitists

The Red Stockade

 

Δυστυχώς τις περισσότερες τις βρήκα υπερβολικά μέτριες με μόνο λίγες από αυτές να είναι έστω λίγο ενδιαφέρουσες καθώς, συγκριτικά με το Δράκουλα, είναι αρκετά... απλές.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Ο Δράκουλας είναι ένα καλό βιβλίο πρωτόλειο θα έλεγα... Όμως πια θεωρώ πως έχει ξεπεραστεί από άλλα πιο επιβλητικά μυθιστορήματα με βαμπίρ..

Επίσης θεωρώ πως η ταινία του Κόπολα έδωσε την ώθηση που έλλειπε από το βιβλίο, γιαυτό και την θεωρώ ανώτερη αυτού!!!

 

Προσωπικά πιστεύω πως ο Στόουκερ είχε μια καλή ιδέα. Αυτή του Δράκουλα διότι όταν δοκίμασα να διαβάσω άλλο του διήγημα απογοητεύτηκα...

 

Η φωλιά του Λευκού φιδιού ας πούμε... ΟΚ, θυμίζει και σχολική έκθεση ώρες ώρες...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το "Ντράκουλα" μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και όποιος το διαβάσει καταλαβαίνει γιατί έχει επηρεάσει τόσο πολλούς συγγραφείς και έχει δημιουργήσει ολόκληρη κατηγορία βιβλίων. Η ιστορία διαβάζεται αρκετά άνετα, έχει αρκετή αγωνία και τρόμο και μοιάζει αρκετά σύγχρονη, αν σκεφτεί κανείς μάλιστα ότι έχει ηλικία μεγαλύτερη από έναν αιώνα. Μου άρεσε επίσης που έχει τη μορφή ημερολογίου, που το γράφουνε με τη σειρά οι πρωταγωνιστές, και έτσι γνωρίζουμε καλύτερα τους χαρακτήρες της ιστορίας.

 

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του βιβλίου νομίζω ότι έχει να κάνει με το πόσο διάσημο είναι. Στις ιστορίες τρόμου είναι καλύτερο να μην ξέρεις την υπόθεση από πριν έτσι ώστε η αγωνία να έρχεται καθώς το διαβάζεις. Στην περίπτωση του "Ντράκουλα" όμως αυτό είναι αδύνατο, γιατί ή από ταινίες ή από άλλα βιβλία γνωρίζεις από πριν τι θα συμβεί και έτσι χάνεις αρκετά από την απόλαυση του βιβλίου.

 

Είναι από τα βιβλία που όσο πιο νέος τα διαβάσεις, τόσο περισσότερο θα τα ευχαριστηθείς.

 

8/10

Edited by vaggelis
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Βλέπω υπάρχουνε πολλές εκδόσεις. Και μάλιστα με μεγάλη διαφορά στις σελίδες. Μπορεί να μου πει κάποιος, ποια έκδοση είναι η πιο καλή;

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω ποια είναι η πιο καλή, αλλά αυτή των εκδόσεων "ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ" που διάβασα εγώ είναι πλήρως ικανοποιητική.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Βλέπω υπάρχουνε πολλές εκδόσεις. Και μάλιστα με μεγάλη διαφορά στις σελίδες. Μπορεί να μου πει κάποιος, ποια έκδοση είναι η πιο καλή;

 

Η έκδοση από το "Λυχνάρι" που διάβασα έχει 254 σελίδες αλλά με πάρα πολύ μικρά γράμματα. Με μια κανονική γραμματοσειρά το κείμενο μπορεί να έφτανε τις 400 σελίδες. Όσον αφορά τη μετάφραση δεν βρήκα κάποιο πρόβλημα

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η σκληρόδετη από Καρακώτσογλου είναι πολύ ωραία έκδοση και η μετάφραση ήταν αρκετά ικανοποιητική.

 

post-2199-0-16768000-1477484914.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Μπραμ Στόκερ (Bram Stoker)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..