Jump to content

Γιάννης Γιαννακαρώνης


Naroualis
 Share

Recommended Posts

Από τη Βιβλιονέτ:
 
Ο Γιάννης Γιαννακαρώνης γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1978, στην Αθήνα, όπου και κατοικεί σήμερα. Αποφοίτησε το 1996 από το Λύκειο "Η Αθηνά" Ζηρίδη. Εργάζεται ως Τεχνολόγος Μηχανικός, όντας πτυχιούχος της Σχολής Πολιτικών Έργων Υποδομής του ΤΕΙ Αθήνας. 
 
Έχει γράψει τρεις συλλογές διηγημάτων:
 
Μεταλλικές ιστορίες

post-532-0-64310900-1412317409.jpg
Τραυλός, 2005
119 σελ.
ISBN 960-7990-99-4, ISBN-13 978-960-7990-99-0
Τιμή € 12,17
 Στο κέντρο του πλανήτη, μια τεράστια μπρούτζινη πύλη. Μέσα απ' αυτήν, η παραδεισένια πόλη. Ατέλειωτοι κήποι με τα πιο περιέργα και σπάνια λουλούδια του κόσμου. Φιλντισένια ουράνια τόξα, κτίρια από γυαλί, ελεφαντόδοντο και μέταλλο, καταρράκτες μ' αγιασμένο νερό. Ενώ οι άνθρωποι γεύονται τις χαρές της αθανασίας, έχοντας αντίδοτα για όλες τις ασθένειες. 
Ο συγγραφέας των "Μεταλλικών ιστοριών" στέκεται δίχως φόβο αντίκρυ στη μουσική και τη λογοτεχνία και συνδιαλέγεται μαζί τους χτίζοντας ταυτόχρονα ασφαλείς γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους· η μια συμπληρώνει την άλλη, δεν την υποκαθιστά, σε ένα καθεστώς αισθητικής ομοιογένειας, όπου τα όρια ανάμεσα στους ήχους και τις λέξεις, την παράνοια και την ισορροπία, την παραίτηση και την αναζήτηση νοήματος, έχουν καταργηθεί. [...]
 
 
Η τέφρα της ψυχής

post-532-0-87527800-1412317395.jpg
Etra, 2010
140 σελ.
ISBN 978-960-6830-15-0
Τιμή € 13,31
 Το βιβλίο αυτό αποτελείται από ιστορίες που έγραψα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Κάθε ιστορία είναι εμπνευσμένη από ένα τραγούδι κάποιου heavy metal συγκροτήματος. Το όνομα του τραγουδιού χαρίζει και τον τίτλο στο κείμενο, ενώ αναφέρεται επίσης το συγκρότημα, αλλά και το άλμπουμ στο οποίο υπάρχει το τραγούδι, τα δυο τελευταία σε παρένθεση, δίπλα στον τίτλο. Στόχος των δοκιμίων αυτών είναι να επιχειρήσουν να παντρέψουν τη σκληρή μουσική με τη φανταστική λογοτεχνία. Έτσι, στις ιστορίες γίνεται αναφορά τόσο σε φιλοσοφικά θέματα, όπως η σχέση του ανθρώπου με το Θεό και το θάνατο, όσο και σε ψυχολογικά, όπως η αέναη μάχη του καλού με το κακό. Αναπτύσσονται δηλαδή μερικά απ’ τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν συγχρόνως τη λογοτεχνία της τρομώδους φαντασίας και τη μεταλλική μουσική κουλτούρα. Εξάλλου, οι διαρκείς στιχουργικές παραπομπές που λαμβάνουν χώρα μες στα δοκίμια, δεν έχουν άλλο σκοπό απ’ το να γεννήσουν ένα ισχυρό δέσιμο, έναν ιερό δεσμό αίματος ανάμεσα στα δύο αυτά καλλιτεχνικά ρεύματα.
Απόπειρα αν μη τι άλλο πρωτότυπη και τολμηρή. Εσείς, οι αναγνώστες του βιβλίου, θα κρίνετε αν είναι κι επιτυχημένη.
 
 
Μυστηριώδεις ονειροπλασίες

post-532-0-49062000-1412317422.jpg
Εκδόσεις iWrite.gr, 2013
180 σελ.
ISBN 978-618-5067-00-7
Τιμή € 12,00
...η φαντασία, ο τρόμος και το μυστήριο είναι οι τρεις βασικοί άξονες δόμησης του συγκεκριμένου βιβλίου...
...οι διαρκείς στιχουργικές παραπομπές από ακούσματα του χώρου της σκληρής μουσικής στοχεύουν να χαρίσουν στις ιστορίες επιπλέον ζωντάνια και κίνηση, επιθυμώντας να μεταμορφώσουν τις άψυχες λέξεις που κείτονται πάνω στο χαρτί σε ζωντανούς και νοήμονες οργανισμούς...

 

 

========

 

Είχα διαβάσει παλαιότερα την Τέφρα της Ψυχής και σήμερα τελείωσα και τις Μεταλλικές Ιστορίες. Πρόκειται για κείμενα που γράφουμε όλοι, αλλά όταν περάσουμε τα 15 τα κρατάμε μόνο ως αναμνήσεις στο συρτάρι μας, δεν τα εκδίδουμε για να τα διαβάσουν άλλοι. Μηδαμινή λογοτεχνική αξία.

Συγκρίνοντας τα δύο βιβλία μεταξύ τους, ανακαλύπτει κανείς ότι η πένα του δεν έχει προοδεύσει καθόλου από το ένα κείμενο στο άλλο. Οπότε θωρώ ότι δεν απευθύνεται σε αναγνώστες, αλλά στον εαυτό του και μόνο όταν τα γράφει. Σ' αυτήν την περίπτωση, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να τα εκδώσει κιόλας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εμένα εκ πρώτης όψεως και χωρίς να τα έχω διαβάσει, μου κάνει εντύπωση που οι εκδοτικοί οίκοι όσο πάνε χειροτερεύουν προς την αυτοέκδοση (ξεκινώντας από τον Τραυλό που είναι γνωστός και καταλήγοντας στο iWrite που σε τι να ειδικεύεται άραγε, από το όνομά του; )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..