Jump to content

SFF-NoWriMo 2014 - Κάλεσμα


Naroualis
 Share

Recommended Posts

It's that time of the year again.

 

Το NaNoWriMo είναι ένα διεθνές (πλέον) διαδικτυακό παιχνίδι που γίνεται κάθε Νοέμβρη από το 1999 μέχρι σήμερα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι ο κάθε παίχτης να γράψει από την 1η μέχρι τις 30 Νοεμβρίου μια νουβέλα 50,000 λέξεων. Το SFF-NoWriMo είναι το αντίστοιχο που τρέχουμε εδώ στο φόρουμ.

 

Το παιχνίδι που παίζουμε εδώ, (εξ ου και ο τίτλος όχι NaNoWriMo, αλλά SFF-WriMo) είναι μια προσπάθεια του φόρουμ, να μαζευτούμε όλοι μαζί και να παίξουμε με το παρεάκι μας. Έχουμε φτιάξει και ειδικό υποφόρουμ, όπου, όποιος αποκτήσει πρόσβαση θα δει ότι επικρατεί φανταστρουμφική ατμόσφαιρα. Όποιος θέλει μπορεί να γραφτεί και στο σάιτ του NaNoWriMo, αλλά για να παίξει μαζί μας (κι όχι χυμαδιό με τους υπόλοιπους 750,000 συμμετέχοντες) θα πρέπει να του δωθεί πρόσβαση στο υποφόρουμ. Είναι προστατευόμενο, γιατί τα ντραφτ που ανεβαίνουν εκεί (όπως και αυτά που κουβεντιάζουμε μεταξύ μας σχετικά με τα ντραφτ) είναι καλό να μην κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Φαντάσου, τώρα, να γίνεις μεγάλος/μεγάλη και τρανός/τρανή συγγραφέας με το εκπληκτικό μπεστ σέλλερ "Μούσι κι Αποσμητικό" και να μπορεί να γκουγκλάρει κάποιος εσένα τον ίδιο/ίδια να λες "αυτό το κείμενο είναι ότι ελεεινότερο έχω γράψει ποτέ". Ο κοινός νους ποτέ δε θα καταλάβει ότι ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΤΡΑΦΤ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΑΝΤΑ ΜΕΡΕΣ. Ποτέ.

 

Η πρόσβαση στο υποφόρουμ είναι ετήσια. Πρώτη Οκτώβρη υποτίθεται ότι παύουμε όλοι να έχουμε πρόσβαση. Για να μην μπλέκουμε με πμ και τέτοια, χρησιμοποιούμε το RSVP. Πατάμε "I am Attending" και ο διαχειριστής σάς δίνει πρόσβαση.

Εύλογες ερωτήσεις που χρήζουν άμεσης απάντησης είναι:

α) ποιος μπορεί να λάβει μέρος; #ο οποιοσδήποτε. Δε χρειάζεται καν να το δηλώσεις κάπου για να πάρεις μέρος. Παραδοσιακά, γραφόμαστε στο επίσημο σάιτ του παιχνιδιού ή/και το δηλώνουμε και εδώ, αλλά, αλήθεια, μπορείς να το κάνεις και μόνος/μόνη στο σπίτι σου και να μην το πεις σε κανέναν και πάλι να κερδίσεις.

β) τι γράφουμε; #ό,τι μας καπνίσει. Νουβέλα να είναι κι ό,τι να 'ναι. Αρκεί να περάσει τις 50,000 λέξεις.

γ) τι κερδίζουμε; #εδώ είναι και το tricky part. Τίποτε. Στην ουσία το μόνο που κερδίζεις είναι προσωπική ικανοποίηση και ένα ντραφτ εκείνης της ιδέας που όλο λες ότι θα τη γράψεις και δεν τη γράφεις ποτέ. Α, και πραγματικά φανταστική ατμόσφαιρα στο κλειστό, προστατευμένο υποφόρουμ. Κάθε φέτος είναι και φανταστικότερα. Άλλο να το λέω κι άλλο να το ζήσετε.

δ) κι αν έχω κι άλλες ερωτήσεις; #πες τες εδώ πριν την 1η του Νοέμβρη. Με τόσους βετεράνους στο σφφ, όλο και κάποιος θα βρεθεί να σου απαντήσει.


Κι η παραδοσιακή, πλέον, ερώτηση-παγίδα: Ποιος προτίθεται να λάβει μέρος φέτος; Μμμμ;

Edited by Naroualis
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το καλοκαιρινό δεν μου πήγε καλά ( καταραμένες δηλώσεις! ) αλλά δεν θα πω ότι δεν πέρασα καλά ή ό,τι δεν πήρα κάτι.

Καθώς ετοιμάζω και ένα νέο έργο είμαι σίγουρα μέσα!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς φέτος θα απέχω, με βαριά καρδιά και βαριά δάχτυλα. Ας όψεται το @#$@διάβασμα που αναμένεται να με πνίξει κυρίως τον Νοέμβρη. Μπορώ να προσφέρω ψυχολογική υποστήριξη, μαστίγιο και μπισκότα (στον Μπάμπη κυρίως τα μπισκότα που είμαστε τουλάχιστον στην ίδια χώρα). Θα σας κουνήσω το μαντήλι την πρώτη του μηνού.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θέλω να συμμετάσχω :)

Ερώτηση:

Πρέπει το μυθιστόρημα να ξεκινήσει να γράφεται μες στο Νοέμβρη ή μπορούμε να συνεχίσουμε κάποιο έργο που έχουμε ήδη αρχίσει;

Κι επιπλέον τι παθαίνουν όσοι δεν συμπληρώνουν το 50-χίλιαρο; :p

 

Πάντως, επειδή δε θέλω να γράψω κάτι απλώς και μόνο για να γραφτεί και δεν είμαι τόσο έμπειρος όσο άλλοι εδώ μέσα, θέλω να συμμετάσχω αλλά δεν ξέρω αν θα καταφέρω το όριο (ή αν αυτός θα είναι ο στόχος μου εξαρχής). Αν με παίζετε παρ' όλα αυτά, γιατί θα ήθελα να το δοκιμάσω ξανά και πιο εντατικά, είμαι μέσα.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

α) Η κεντρική ιδέα είναι 50000 λέξεις/30 μέρες. Αν έχεις ξεκινήσει κάτι κι έχεις φτάσει στις 10,000 και τερματίσεις στις 30 του Νοέμβρη στις 60,000 είσαι νικητής. Απλά μετράνε μόνο οι λέξεις που έχεις γράψει μέσα στο Νοέμβρη. Επιπλέον, αν ξεκινήσεις με 10,000 λέξεις γραμμένες και το βιβλίο τελειώσει στις 58,000 χιλιάδες, λυπάμαι αλλά το ΝαΝο δεν το κέρδισες. Κέρδισες όμως ένα ολοκληρωμένο έργο, οπότε δική σου η δύναμις και η δόξα.  :first:

 

β) Γενικά, εμείς δε λέμε ποτέ όχι σε κανέναν :)  Φυσικά και δεν είναι θέμα εμπειρίας, ένα παιχνιδάκι είναι και μάλιστα χωρίς άλλο έπαθλο από την προσωπική σου περιφάνεια. Θα ανεβάσω κάποια στιγμή και κάποια χαλαρά στατιστικά, για να δεις τι παίζει ακριβώς. Ένα θα σου πω όμως: η ατμόσφαιρα τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια είναι φα-ντα-στι-κή. Τόσο απλά. Από ένα σημείο κι έπειτα απλά δε θα ξέρεις πώς να σταματήσεις.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς φέτος θα απέχω, με βαριά καρδιά και βαριά δάχτυλα. Ας όψεται το @#$@διάβασμα που αναμένεται να με πνίξει κυρίως τον Νοέμβρη. Μπορώ να προσφέρω ψυχολογική υποστήριξη, μαστίγιο και μπισκότα (στον Μπάμπη κυρίως τα μπισκότα που είμαστε τουλάχιστον στην ίδια χώρα). Θα σας κουνήσω το μαντήλι την πρώτη του μηνού.

 

 

Δεν θέλω μπισκότα, θέλω να σταματήσεις να λες βλακείες περί μη συμμετοχής και τέτοια :dwarf:

 

 

 

 τι παθαίνουν όσοι δεν συμπληρώνουν το 50-χίλιαρο; :p

 

 

Τους τρώνε κάτι γύπες.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν της είπα τίποτα, είδες. Απλά θα της κάνω νιε-νιε-νιε όταν φτάσει η 25 του μηνού και θέλει ακόμη 1000 λέξεις για να τερματίσει.

Link to comment
Share on other sites

Μα το γράφει με έναν τρόπο, σαν να το πιστεύει κι η ίδια ένα πράμα..

Link to comment
Share on other sites

Με τον χρόνο που μου απομένει, μόνο με μπισκότα κι ενθάρρυνση μπορώ να συμμετάσχω. Επιπλέον, δεν έχω κάνει την παραμικρή προετοιμασία. Και στα τέσσερα νανό που έγραψα, τέτοιον καιρό είχε τελειώσει ΚΑΙ η έρευνα ΚΑΙ το σκηνικό ΚΑΙ οι χαρακτήρες κι ο Οκτώβρης χρησίμευε για να παίξω νοητά μερικά σημεία και να μπω στο κλίμα. Για να μην αναφερθώ καν στο ότι γενικά απ' το καλοκαίρι αρχίζω να στρογγυλεύω ιδέα, να δουλεύω πλοκή, να τεστάρω αληθοφάνεια και να κλείνω τρύπες. Φέτος ούτε ιστορία δεν έχω. Δεν μπήκα καν στη διαδικασία να το σκεφτώ. Η απόφαση μη συμμετοχής πάρθηκε τον Μάη και είναι μη-αναστρέψιμη. Και πάλι δυστυχώς, αλλά είναι ένα γεγονός που θέλω να με βοηθήσετε ν' αντιμετωπίσω με γενναιότητα και με την αποδοχή του ότι δεν μπορείτε να με βάλετε σε πειρασμό, γιατί δεν έχω δουλέψει ιστορία. Αν το είχα κάνει, θα ζουζουνιζόμουνα. Αλλά είμαι μίλια μακριά.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα συμμετάσχω με κάτι που με περιμένει (εμένα, ναι, ποιον άλλον, κάποτε θα ενσαρκωνόταν και θα γραφόταν μόνο του το δύσμοιρο) από το 2009. 

 

Χριστίνα, όσα ΝαΝο θέλεις θα έχεις, μην αγχώνεσαι, δεν είναι το τελευταίο. Εγώ σε καταλαβαίνω.

Edited by Cassandra Gotha
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλώς. Θα τρώμε τα πικρά μπισκότα της παρηγοριάς, λοιπόν, προσβλέποντας σε ένα μέλλον με περισσότερο χρόνο.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

     Ακούγεται ενδιαφέρον!..

     Όμως δεν έχω "δει" ακόμα σε τι -και αν- θα μπορούσε να μου φανεί χρήσιμη όλη αυτή η διαδικασία, αφού έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζομαι κάποιο κίνητρο για να γράψω. Αντίθετα θα προσθέσω στον εαυτό μου μία άνευ λόγου πίεση που σίγουρα θα μου ταράξει την προσωπική ευχαρίστηση, που για μένα είναι και ο βασικός (για να μην πω μοναδικός) λόγος που γράφω. Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Δέλεαρ αποτελεί η παρέα σας, που τη βρίσκω αρκετά ενδιαφέρουσα για διάφορους λόγους.

     Ιδέες πολλές, μάλιστα σκεφτόμουν να ξεκινήσω να σκαρώνω ένα funny sci fi post apocalyptic μυθιστόρημα, με εξωγήινους και ζόμπι, μία ηλιακή καταιγίδα χωρίς προηγούμενο, και όλη την εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων με ότι αυτό συνεπάγεται για τους χαρακτήρες (πχ προφορά).

     Δεν ξέρω ακόμα, θα παρακολουθώ το τόπικ για να κατατοπιστώ περισσότερο, και θα αποφασίσω..:)

Link to comment
Share on other sites

@MadnJim: Έχεις δίκιο έτσι όπως το περιγράφεις. Μπορώ μόνο να σου πω εγώ τι κερδίζω από αυτό.

 

Για μένα το γράψιμο είναι  σαράκι. Σκουλήκι, που το λέει κι η Ανθίππη Φιαμού. Άμα δεν  πω την ιστορία που έχω στο μυαλό μου, εκνευρίζομαι, μελαγχολώ και άλλα φαιδρά. Είναι όμως και κάποιες ιδέες που δεν τσουλάνε, ή προτιμάς να γράψεις κάτι άλλο ή για χίλιους δυο λόγους τις βάζω πάντα στην αναμονή. Ε, αυτές τις ιδέες στα εφτά ΝαΝο που έχω λάβει μέρος, τις έκανα τουλάχιστον ένα πρώτο draft. Τώρα είναι γραμμένες, απλά θέλουν διόρθωση. Ταυτόχρονα, τον υπόλοιπο καιρό γράφω άλλα πράγματα, που θέλουν το χρόνο και την ησυχία τους για να στηθούν σωστά.

 

Ο τελικός απολογισμός για μένα (και μη βαράτε εσείς οι υπόλοιποι) αυτά τα εφτά χρόνια που κάνω ΝαΝο είναι μια εξαλογία ολοκληρωμένη, στις διορθώσεις της (Τα Ξέφτια της Πλέξης, 650,000 λέξεις), μία νουβέλα κι αυτή ολοκληρωμένη (Θύμνα, 78,000 λέξεις), άπειρα μικρά διηγήματα, κάποια από τα οποία περιμένουν να τους ρίξει κάποιος μια ματιά στην Εστία και εφτά νουβέλες, από τις οποίες η μία είναι διορθωμένη και τέλεια (Ερυθρά Σανδαράχη, 2007, 68.000 λέξεις), της δεύτερης τις διορθώσεις τις τελειώνω τώρα (Πνεύματα, 2010, 65,000 λέξεις) και οι υπόλοιπες είναι σε διάφορα στάδια αναμονής.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ οφείλω να ομολογήσω πως χωρίς το νανό δεν υπήρχε περίπτωση να είχα τέσσερις τελειωμένες (εξ αυτών δυο πανέτοιμες και μία σε προχωρημένη επιμέλεια) νουβέλες. Ο Νοέμβρης ήταν ο μήνας που όλη η προεργασία, το ζύμωμα, το δούλεμα, η έρευνα, όλη η πολλή και διαδικαστική δουλειά ενός εξαμήνου σχεδόν, γινόταν επιτέλους ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, και τον ευχαριστώ βαθέως γι αυτό, όσο κι αν φέτος θα του κάνω απιστία.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ ολοκληρώνω πάντα τα έργα που ξεκινάω ( ακόμα και αν περνάνε χρόνια! ) αλλά μου άρεσε το κλίμα, είναι ωραίο να βλέπεις ότι δεν είσαι μόνος και μοχθούν κι άλλοι με τις λέξεις! Θα μου πεις ισχύει για όλο το φόρουμ αυτό αλλά είναι πιο παρεΐστικο το κλίμα.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευπειθώς αναφέρω ότι άρχισα να σχεδιάζω το πόνημα και να σκιτσάρω τον τόπο του εγκλήματος. Να είμαστε έτοιμοι την πρωτομηνιά.

Ερώτηση, είναι γραμμένος κανείς στο διεθνές φόρουμ;

Edited by WILLIAM
Link to comment
Share on other sites

Αν και το θέλω πολύ, δεν μπορώ να παίξω :crybaby: :crybaby: :crybaby: :crybaby: :crybaby: :crybaby: :crybaby: :crybaby: :crybaby:

Καλή επιτυχία σε όλους το τολμήσουν όμως!

Και παλιούς και νέους :)

 

Το 2015 ξανά...

Edited by jjohn
Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση, είναι γραμμένος κανείς στο διεθνές φόρουμ;

 

 

Εγώ,  kelaino με μικρά.

Link to comment
Share on other sites

Παραείναι ενδιαφέρον. Ο παράδεισος (ή κόλαση...) του προκραστινέητορ.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να απορροφηθείς τόσο στη διαδικασία του να ετοιμαστείς για να γράψεις και να ξεχάσεις να γράψεις!

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ οφείλω να ομολογήσω πως χωρίς το νανό δεν υπήρχε περίπτωση να είχα τέσσερις τελειωμένες (εξ αυτών δυο πανέτοιμες και μία σε προχωρημένη επιμέλεια) νουβέλες. Ο Νοέμβρης ήταν ο μήνας που όλη η προεργασία, το ζύμωμα, το δούλεμα, η έρευνα, όλη η πολλή και διαδικαστική δουλειά ενός εξαμήνου σχεδόν, γινόταν επιτέλους ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, και τον ευχαριστώ βαθέως γι αυτό, όσο κι αν φέτος θα του κάνω απιστία.

Απορία άσχετης με το μεγάλων αποστάσεων γράψιμο: αν πρόκειται για τέσσερα έργα που τα τελείωσες στο Νανόριμο και άρα είναι τουλάχιστον 50.000 λέξεις, γιατί λέγονται νουβέλες και όχι μυθιστορήματα; Εκτός αν στις διορθώσεις έκοψες πάνω από 10.000 από το καθένα.

(Υπενθυμίζω ότι, σύμφωνα με την SFWA, μέχρι 7.500 λέξεις λέγεται διήγημα, 7.500 με 14.000 novelette, 14.000 με 40.000 νουβέλα και πάνω από 40.000 μυθιστόρημα).

 

Εγώ βλέπω την παρέα σας και ξερογλείφομαι, αλλά αποκλείεται να γράψω τόσο γρήγορα και έχω ήδη στη μέση-προς το τέλος μια νουβέλα των 20.000 που πάει για 25.000 (και που τη γράφω εδώ και 5 μήνες, για να καταλάβετε για τι ταχύτητα μιλάμε).

Link to comment
Share on other sites

 

 

Εγώ βλέπω την παρέα σας και ξερογλείφομαι, αλλά αποκλείεται να γράψω τόσο γρήγορα και έχω ήδη στη μέση-προς το τέλος μια νουβέλα των 20.000 που πάει για 25.000 (και που τη γράφω εδώ και 5 μήνες, για να καταλάβετε για τι ταχύτητα μιλάμε).

 

 

Κάνε μια προσπάθεια, ό,τι γράψεις κέρδος θα είναι. Είτε ξαφνιάσεις τον εαυτό σου γράφοντας τόσο γρήγορα, είτε όχι.

Link to comment
Share on other sites

Wordsmith μην μένεις στην επιθυμία, έλα στην παρέα, και εγώ δεν είμαι του γρήγορου, αλλά είπα να συμμετάσχω έτσι για την παρέα και το κίνητρο της προσπάθειας.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..