Jump to content

Roger Zelazny - Τα Χρονικά της Άμπερ


Myyst
 Share

Recommended Posts

Το παρόν topic αφορά τα Χρονικά της Άμπερ. Για τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας του Roger Zelazny, υπάρχει το παρακάτω topic στην ενότητα της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας. http://community.sff.gr/topic/1067-roger-zelazny/

 

 

 

Εννέα Πρίγκιπες στην Άμπερ

 

Οι 'Εννέα Πρίγκιπες στην Άμπερ' είναι μία πολύ όμορφη εισαγωγή στον ιδιαίτερο κόσμο της Άμπερ, της πραγματικής χώρας της οποίας οι υπόλοιποι κόσμοι είναι σκιές. Πρώην βασιλιάς της Άμπερ είναι ο Όμπερον, συνδέοντας την Άμπερ με στοιχεία της μυθολογίας της γης, όπως η ξωτικοχώρα και η Άμπερ παρουσιάζεται ως μία ιδιαίτερα λαμπρή ξωτικοχώρα, αλλά ταυτόχρονα ως μία ξωτικοχώρα, μνήμες της οποίας βρίσκονται μόνο στα πιο σκοτεινά παραμύθια και τις πιο σκοτεινές πράξεις της ανθρωπότητας. Σε σημεία το βιβλίο ξενίζει και φανερώνει την ηλικία του, αλλά ως σύνολο η Άμπερ πρόκειται για μία εξαιρετικά όμορφη σύλληψη. Επίσης, οι 'Εννέα Πρίγκιπες στην Άμπερ,' αν και λειτουργούν καλά αυτόνομα, δίνουν την αρκετά την αίσθηση εισαγωγής στον κόσμο της Άμπερ.

Edited by Myyst
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Όλη η πρώτη πενταλογία -Nine Princes in Amber, The Guns of Avalon, Sign of the Unicorn, The Hand of Oberon, Courts of Chaos- ήταν εξαιρετική.

Και επειδή ήταν πενταλογία παλαιότερων εποχών, όλα τα βιβλία μαζί είναι λιγότερα από 800 σελίδες (στο πρωτότυπο τουλάχιστον).

 

Την έχω διαβάσει αρκετά παλιά και παίζει να ήταν ίσως και το μοναδικό ανάγνωσμα για το οποίο ξενύχτισα κανονικότατα για να το τελειώσω.

Μου είχε φανεί τόσο εντυπωσιακή τότε η σύλληψη της ιδέα του Άμπερ, που επί πολλούς μήνες αναρωτιόμουνα για τις σκιές των κόσμων. Επίσης εκείνο το pattern (δεν ξέρω πώς έχει μεταφραστεί ελληνικά) που διέσχισε σε κάποια φάση ο ήρωας μου είχε φανεί τρομερό σαν τρόπος μύησης/επαναφοράς.

 

Νομίζω ότι ευχαρίστως θα την ξαναδιάβαζα.

 

Αντίθετα, η συνέχεια μου φάνηκε βαρετή και δεν προχώρησα πέρα από το δεύτερο βιβλίο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Περίπου αυτό που λέει η Βάσω (αν και τελείωσα και τη δεύτερη πενταλογία και ήταν πολύ κατώτερη της πρώτης).

 

Τα πέντε πρώτα βιβλία όμως είναι αριστουργήματα και έχουν μία ωμή δύναμη και εντυπωσιακή φαντασία που εκπλήσσει.

Link to comment
Share on other sites

H πρώτη πενταλογία είναι φοβερή, από τα καλύτερα έργα φανταστικής λογοτεχνίας. Βέβαια δεν είμαι και πολύ αντικειμενικός αφού είμαι φαν του Ζελάζνυ (ο Κύριος του Φωτός είναι θα έλεγα το αγαπημένο μου βιβλίο ΕΦ, για να μην πω γενικά) αλλά από την άλλη η δεύτερη πενταλογία ομολογώ δεν είναι και τόσο δυνατή. Μια χαρά βιβλία είναι, έχουν ενδιαφέρον απλά απογοητεύουν σε σχέση με τα 5 πρώτα.

Link to comment
Share on other sites

Κλασικό και αγαπημένο έργο του fantasy η πρώτη πενταλογία. Την δεύτερη δυστυχώς δεν την έχω διαβάσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Τα Όπλα του Άβαλον

 

Σε ένα πιο μέστο έργο από το πρώτο της σειράς, στα 'Όπλα του Άβαλον' ο συγγραφέας μας ταξιδεύει σε βαθύτερες σκιές, μας προσφέρει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εξηγήσεις για τους λόγους που ο κόσμος της Άμπερ και των σκιών της λειτουργεί όπως λειτουργεί και σκιαγραφεί πολύ πιο ολοκληρωμένα τον εξαιρετικό του ήρωα Corwin.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχω διαβάσει τα δύο πρώτα βιβλία που τα βρήκα μια φορά μαζί σε ένα βιβλιοπωλείο, δεν είχε άλλα και δεν μπόρεσα να βρω πουθενά. Εκείνα μου άρεσαν αρκετά αν και λίγο στην αρχή με ξένισε η εισαγωγή στην ιστορία.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..