Jump to content

Ιστορία και ιστορίες


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Τι ρόλο παίζει η Ιστορία στις ιστορίες σας; Εμπνέεστε από την Ιστορία; Αντιγράφετε την Ιστορία; (Πχ, βάζετε το Βατερλώ σε έναν φανταστικό κόσμο αλλά με άλλα ονόματα;) Γράφετε ιστορίες μέσα από την Ιστορία;

 

Γενικά, πώς επηρεάζει η Ιστορία το γράψιμό σας;

 

 

 

(Πρέπει να πω ότι η έμπνευση αυτού του τοπίκιου οφείλεται στην laas7.)

 

:lion:

Link to comment
Share on other sites

:o

 

Ρε παιδιά! Μόλις γύρισα από πενθήμερη του σχολείου στη Ρόδο [είμαι με 1.30 ώρα ύπνου :D άσχετο...] και όπως όλοι ξέρετε είναι το νησί των ιπποτών. Το τι είδα εκεί δεν περιγράφεται... εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς... να βλέπεις τον πύργο του κάστρου να ορθώνεται πάνω από τα τεράστια τείχη με τις πολεμίστρες και όλα είναι τόσο αληθινά που νομίζεις πως θα σκάσει μύτη κανένας ιππότης με πανοπλία από την γωνία. Αγόρασα και ένα σπαθί από εκεί και κάτι ωραία μπλουζάκια :D :)

Λοιπόν, όλα αυτά που είδα μου έκαναν τρομερή εντύπωση και όλη την ώρα σκεφτόμουν διάφορες ιστορίες και περιπέτεις, φανταζόμουν πολιορκίες και γενικά ήμουν στην κοσμάρα μου (ο κλασσικός φαντασιόπληκτος...). Οπότε ναι, μ' αρέσει η ιστορία στις ιστόρίες μου. Πάντως γενικά η ιστορία απότελεί πηγή έμπνευσης για το ψευδομεσσαιωνικό (ή και αυτό που φέρνει σε μεσσαιωνικό... (το λέω αυτό γιατί είχαμε μια συζήτηση πάνω στο θέμα νομίζω)) fantasy, όλο αυτό το περιβάλλον -τα κάστρα, οι ιππότες, οι μάχες με σπαθιά και γενικά αρχαΐζοντα όπλα... όλα αυτά είναι στοιχεία του fantasy και πηγάζουν από την ιστόρία.

 

Τώρα βαριέμαι να πω κάτι παραπάνω γιατί νυστάζω, αλλά όταν φουντώσει η συζήτηση θα επιστρέψω...

Link to comment
Share on other sites

Χμμ...Είναι λίγο επικίνδυνο να χρησιμοποιείς ιστορικά στοιχεία. Πρέπει κάποιος να είναι πολύ καλά ενημερωμένος και να σκέφτεται και τις αντιδράσεις αυτών που θα διαβάσουν την ιστορία. Εγώ θα έλεγα ότι φοβάμαι λίγο να τη χρησιμοποιήσω αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα το κάνω κάποτε. Απλά θα ήθελα οι συγγραφείς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα ίδια και τα ίδια(μεσαίωνας, αρχαία Ελλάδα, Ατλαντίδα κλπ) και να στραφούν σε κάτι που δεν έχει δοθεί αρκετή σημασία(όπως Επανάσταση του '21, Περσία κλπ). Όχι ότι εγώ δε το κάνω αυτό, απλά ελπίζω σε κάτι νέο.

Link to comment
Share on other sites

H ιστορία είναι αρκετά συχνά πηγή έμπνευσης και για εμένα. Τώρα για παράδειγμα γράφω για ένα κόσμο που θυμίζει πολύ 1600 και τον ιμπεριαλισμό, με αποικίες, ιερά εξέταση, πειρατές, δολοπλοκίες, κυνηγούς μαγισσών κτλ. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι σου δίνει μια εικόνα ενός κόσμου που μοιάζει αληθινός.

Δουλειά του συγγραφέα φαντασίας είναι να βάλει τα φανταστικά στοιχεία με τέτοιο τρόπο στο σκηνικό ώστε να μη φαίνονται ξεκάρφωτα.

Πάντως ναι, κάποια σκηνικά έχουν πολυφορεθεί στη φαντασία. Αν ξαναδιαβάσω για παράδειγμα για Ναϊτες και το Άγιο Δισκοπότηρο, για Ατλαντίδα και για Αρχαία Ελλάδα θα πάθω τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Το να ξέρεις λίγο ιστορία πάντα βοηθάει στο να σε αποτρέπει από το να γράφεις καφριλιές. Τώρα για εντελώς rip-off ιστορικών γεγονότων προσωπικά θα πήγαινα πάσο. Θα μπορούσα να διαβάσω ψευδοιστορικό στυλ αν δεν υπέπεπτε σε σημαντικές αμαρτίες, αλλά δε θα έγραφα ποτέ έτσι. Θα προτιμούσα να διαβάσω Ιστορία από κάποιο συγγραφέα που να έχει κάποιο στοιχειώδες ταλέντο στη δραματικοποίηση και την γενική αισθητική του κειμένου. Προσωπικά στυλ είναι ευπρόσδεκτα.

Και για να το κάνω λιανά. Αυτό δε μου αρέσει:

 

Μάχη του Χ(όπου Χ τοποθεσία).

Στρατός Α - τόσοι πεζοί - τόσοι ιππείς - τόσοι τοξότες.

Στρατός Β - ομοίως...

 

Γράφημα 1: ο στρατός Α απεικονίζεται με μπλε κουτάκια και ο στρατός Β με κόκκινα στην αρχική παράταξη μάχης.

 

Γράφημα 2: Ανανέωση του προηγουμένου με τις καινούριες θέσεις για τα μπλε και κόκκινα κουτάκια.

 

.

.

.

 

Γράφημα Χ

 

Και έτσι τελείωσε η μάχη.

 

Στρατός Α: τόσες απώλειες

Στρατός Β: τόσες απώλειες

Link to comment
Share on other sites

Γενικά μου αρέσει να μπλέκω Ιστορία στις ιστορίες μου, αν και είναι ριψοκίνδυνο γιατί χρειάζεται να ξέρεις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Και ειδικά αν θες να γράψεις για το μεσαίωνα, τα βρίσκεις σκούρα...βασιλιάδες ανεβαίνουν, κατεβαίνουν, πάπες δολοφονούνται, αιρέσεις, εξεγέρσεις, πόλεμοι που δεν είναι πόλεμοι, εκστρατείες που καταλήγουν σε μετοικισμό και άλλα τρελά πράγματα. Αλλά αυτό είναι που κάνει το Μεσαίωνα τόσο ελκυστικό!

Link to comment
Share on other sites

Χρησιμοποιώ την Ιστορία για να διδάσκομαι στο πώς θα μπορούσε να εξελιχτεί μια μάχη ή να δημιουργηθεί μια κοινωνία, ή ένα κοινωνικό ρεύμα, ή μια θρησκεία. Ποτέ δεν αντιγράφω από την Ιστορία, ούτε κάνω καταστάσεις που είναι ο κόσμος-μας-αλλά-λιγάκι-αλλαγμένος. Δε με ενδιαφέρουν αυτού του είδους οι διηγήσεις --δε με ενδιαφέρει να τις γράφω, τουλάχιστον. Όταν γράφω Φαντασία, θέλω να δημιουργώ κάτι πρωτότυπο, αποκλειστικά δικό μου, κάτι που να έχει επάνω τη στάμπα μου και να δηλώνει ότι το έφτιαξα εγώ.

 

Πάντως, η οργάνωση του Ραμαϊκού Στρατού με βοήθησε αρκετά να καταλάβω πώς θα μπορούσε να είναι ένας στρατός στην αρχαιότητα: τι μπορεί να μεταφέρει, πώς κατασκηνώνει, πώς παρατάσσεται, πόσο μπορεί να μετακινείται μέσα σε μία ημέρα (οι στρατοί είναι εξαιρετικά αργοκίνητοι' μόλις και μετά βίας κάνουν 20 χιλιόμετρα την ημέρα).

 

Και μετά, βέβαια, είναι και τα ιστιοφόρα. Χρειάστηκε να ψάξω κάποια πράγματα για να μάθω πώς λειτουργούν.

 

Πρόσφατα έψαχνα για τα ηφαίστεια, και κάποιες πληροφορίες για τις άμαξες.

 

Η αλήθεια είναι πως, όταν γράφεις, ποτέ δεν παύεις να ψάχνεις τι έχει συμβεί στην Ιστορία.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως, η οργάνωση του Ραμαϊκού Στρατού με βοήθησε αρκετά να καταλάβω πώς θα μπορούσε να είναι ένας στρατός στην αρχαιότητα: τι μπορεί να μεταφέρει, πώς κατασκηνώνει, πώς παρατάσσεται, πόσο μπορεί να μετακινείται μέσα σε μία ημέρα (οι στρατοί είναι εξαιρετικά αργοκίνητοι' μόλις και μετά βίας κάνουν 20 χιλιόμετρα την ημέρα).

 

Χμμμ... ξέρεις, κι εγώ το ίδιο...

Ξέρεις κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο ή κάποια συγκεκριμένη πηγή γι' αυτό; Δεν έχω βρει μέχρι τώρα ακριβώς αυτό που ψάχνω και νομίζω πως έχω ψάξει αρκετά στο θέμα αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Είχα βρει μια πολύ καλή σελίδα με search στο Google. Γράψε "Roman Army" και θα σου βγάλει πολλά.

 

Α, και ένα βιβλίο πολύ καλό για τις πολιορκητικές μηχανές είναι το "Καταπέλτες" του Γιώργου Ηλιόπουλου. Έχει και παραδείγματα μαχών, από την Ιστορία.

Link to comment
Share on other sites

Koitaxte paidia,gia tin atlantida symfwnw oti einai polyforemeno-an kai tha ti valw kai egw se mia istoria mou mallon :whistling: -alla arhaia ellada kai mesaiwnas?!?Milame gia periodous pollwn aiwnwn ara kalyptoun to megalytero fasma tis istorias.Ok,simantiko einai na milame kai gia alla peristatika opws i epanastasi tou '21 alla poses istories na ginoun gia to '21?Wraia einai kai ta erga enalaktikis istorias opws to "The man in the high castle" tou Dick opou oi germanoi kai oi giapwnezoi ehoun nikisei.Eiha diavasei kai ena diigima (sto "9" nomizw) gia mia evrwpi opou eihan epikratisei oi araves kai oi dytikoi itan..tromokrates anarhikoi!Opoios xerei kati allo kalo na to proteinei!

A,kai sigoura prepei na ginetai erevna otan milame gia strariwtika themata akoma kai se fantasy.Mia apostasi den dyanietai to idio grigora apo strato kai apo idiwtes.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..