Jump to content

Μπερδεμένη στη μετάφραση


nektarini

Recommended Posts

Καλησπέρα και χαίρομαι που αποτελώ μέρος της όμορφης παρέα σας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω και δεν μπορώ να βγάλω μια άκρη είναι το εξής. όταν πρωτοανακαλυψα τη χαρά της γραφής και του κόσμου της φαντασίας είχα καταφέρει να γράψω ένα βιβλίο εκατό περίπου σελίδων με τον καιρό παρατημένο στα βάθη του υπολογιστή και με τις συνεχείς διορθώσεις αλλαγές (αφού τώρα έχω φτάσει στα 2 αρχεία με δύο διαφορετικές αρχές και να είναι όλο μπερδεμένο αλλού η ανώριμη γραφή και αλλού πιο πρόσφατα διορθωμένα κομμάτια) επιχείρησα να το ανοίξω και να το συνεχίσω επιτέλους αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσω την μπάλα να μην ξέρω από που να το αρχίσω να ξεκινήσω να αμφιβάλλω και να μην ξέρω τι να κάνω. είναι τόσο μπερδεμένο που δεν ξέρω εαν θα καταφέρω να πάρω το μίτο και να το βάλω σε μια σειρά.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στο sff!

Από που να αρχίσεις; Υποθέτοντας ότι έχεις ένα σχεδιάγραμμα και ξέρεις τι θα γράψεις από πλοκή, τι θα γίνει σε κάθε σημείο της ιστορίας που θα διηγηθείς, θα πρότεινα να πάρεις την εκδοχή που έχει τα περισσότερα κομμάτια που σε ικανοποιούν και να διαβάσεις από την αρχή ως εκεί που έχεις γράψει βλέποντας τι λειτουργεί και τι όχι και να κάνεις σε αυτό το αντίγραφο τις αλλαγές που θέλεις μεταφέροντας ενδεχομένως και κομμάτια από την άλλη εκδοχή. Έπειτα να συνεχίσεις να γράφεις χωρίς να αγχώνεσαι για τα ήδη γεγραμμένα τόσο πολύ, αν κάτι αργότερα δεν κολλάει ή σκεφθείς να το αλλάξεις πάντα μπορείς να το κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα William το κακό είναι πως μαζεύτηκα αρκετά αρχεία τα οποία δεν ξέρω πως να τα βάλω στη σειρά (το ότι έχω πελαγώσει ενδεχομένως μου κάνει να φαίνεται όλο αυτό το γεγονός ένα μεγάλο και δύσβατο βουνό) Θέλω να αλλάξω πολλά πράγματα και η αρχή με έχει μπερδέψει στο πως θα ξεκινήσω με 3 και 4 διαφορετικά σημεία εκκίνησις και μηδέν αυτοπεποίηθηση έχω πελαγώσει.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ας ξεκινήσουμε από την αυτοπεποίθηση, δείξε λίγη πίστη στον εαυτό σου και ξεκίνα, κανείς δε γεννήθηκε γνώστης και όσο γράφεις θα μαθαίνεις και θα βελτιώνεσαι. Θα βρεις και εδώ πολλά τόπικ που θα σε βοηθήσουν όπως και μπορείς να ζητάς γνώμες στα θέματα που σε προβληματίζουν.

Τα τρία τέσσερα σημεία που θες να ξεκινήσεις αποκλείουν το ένα το άλλο; Δεν μπορούν να συνδιαστούν; Ή να βάλεις ένα σαν εισαγωγή και να δούμε τα άλλα στο πρώτο κεφάλαιο;

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς πάντα να ανεβάσεις κάτι για γνώμες στις βιβλιοθήκες ανάλογα με το είδος.

Αλλά εννοούσα σαν μέθοδο, να ένα σαν εισαγωγή και να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα σημεία όπως αρχίζεις με το πρώτο κεφάλαιο.

Link to comment
Share on other sites

Καλωσόρισες Νεκταρία :)

 

Το σημείο της εκκίνησης δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία τελικά (εκτός κι αν τα πάντα μέσα στο κείμενό σου συμβαίνουν γραμμικά).

Οι φίλοι μας στο χόλυγουντ πιστεύουν πως αυτά που πρέπει να ξέρουμε στις 25 πρώτες σελίδες του κειμένου (αν υποθέσουμε πως μιλάμε πάντα για κάπου 100 σελίδες) είναι τα εξής:

- ο ήρωας (και εδώ είναι πολύ σημαντικό να διαλέξεις ποιος είναι αυτός, ακόμα κι αν έχεις πολλούς ήρωες που εμπλέκονται και πολλές φορές είναι σχεδόν ισάξιοι στην πλοκή σου, θα πρέπει να έχεις έναν που να είναι -ας πούμε- ο πρωταγωνιστής σου, να τον αφορούν τα βασικά γεγονότα της πλοκής και να σιγουρευτείς πως στο τέλος θα βγει από την ιστορία σου αλλαγμένος)

- το τι είδους ιστορία θα διαβάσουμε (δηλαδή αν θα είναι δράμα, χιουμοριστικό, επικό κτλ, το ύφος της ιστορίας σου) και σε ποιον κόσμο διαδραμματίζεται αυτή

- το βασικό πρόβλημα του ήρωα, αυτό που τον αφορά και που θα λυθεί μόνο στο τέλος (αυτό συνήθως δεν έχει να κάνει με την πλοκή, αλλά με τον χαρακτήρα που έχεις φτιάξει, όμως μέσα από την πλοκή αυτό αναδύεται και κάποτε λύνεται)

- τον ανταγωνιστή (αυτός μπορεί να είναι από τον κακό της ιστορίας σου μέχρι ένας πολύ αφιλόξενος κόσμος στον οποίο για κάποιο λόγο καλείται να ζήσει, μπορεί ακόμα, αν ο ήρωάς σου είναι αντιήρωας, να είναι ο καλός, μπορεί να είναι σχεδόν τα πάντα) ή ακόμα καλύτερο σαν φράση: το ποιον ή τι έχει να αντιμετωπίσει ο ήρωάς σου

- το βασικό στοίχημα της ιστορίας. Αυτό συνήθως έχει τη μορφή μιας ερώτησης "θα τα καταφέρει ο/η/το [ήρωας] να [ρήμα] τον/την/το;" και αφορά την πλοκή, αλλά όλη την πλοκή. Υποτίθεται πως αν μπορέσει να φτιάξεις μια τόσο γελοία απλή φράση, τότε ξέρεις τι πραγματεύεσαι κι άρα είσαι σε καλό δρόμο.

 

Κάνε μια δοκιμή να δεις ποιο από τα κομμάτια που έχεις γράψει σε βοηθάει να καλύψεις αυτά και ξεκίνα από κει τοποθετώντας τα κομματάκια σου στη σειρά.

Σε περίπτωση που δε θυμάσαι τα πάντα, άνοιγε τα word δίπλα σε ένα άλλο word όπου γράψε δυο τρείς φράσεις για το τι έχεις μέσα σε κάθε κεφάλαιο, και μετά, αφού θα τα έχεις όλα, δοκίμασε να βάλεις τα αρχικά στη σειρά. Αυτό το κομμάτι των 25/100 σελίδων είναι καλό να τελειώσει σε ένα σημείο στο οποίο ενώ πια έχεις ολοκληρώσει την παρουσίαση δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή. Από εκεί και πέρα δηλαδή τα πράγματα πάνε μόνο στο μέλλον (εμ, είναι όλα σχετικά αυτά, μην πάρεις τίποτα της μετρητής από πλευράς ετυμολογίας, γιατί για σένα το "παρακάτω" που εννοούν με το "μέλλον" μπορεί να είναι στο παρελθόν - δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι εννοώ :p)

 

Και ναι, σε περίπτωση που αναρωτιέσαι: είμαι στη θέση σου αυτή τη στιγμή, απλά ίσως είμαι δυο μήνες πιο μπροστά από σένα, οπότε σου λέω τι κάνω και με βοηθάει - και οι φίλοι μας στο χόλυγουντ πραγματικά με βοηθάνε!

 

Εκτός από αυτά, εμένα με βοηθάει πολύ κι η Ναρουάλις με τα 12άρια της, κάποια από τα οποία μπορείς να βρεις εδώ: (στο τέλος κάθε άρθρου θα βρεις λινκς και για άλλα)

 

12 τρόποι προσέγγισης της πλοκής

12 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ήρωά σου

Edited by Nienor
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Καλως σε βρήκα Nienor ναι τα αυτά τα άρθρα τα διάβασα εχθές καθώς τριγυρνούσα στο φόρουμ το κείμενο ως τώρα έχει φτάσει στις 100 σελίδες μιας που έχει υποστεί πολλαπλές διορθώσεις όχι σε όλο του το φάσμα αλλά σε μεμονομένα σημεία και αυτό το καθιστά για μένα ακόμη πιο δύσκολο να το διαχωρίσω θα ξεκινήσω τις πρώτες προσπάθειες για να δω τι θα κάνω σε ευχαριστώ για την λεπτομερή σου ανάλυση με κατατόπισε αρκετά

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..