Jump to content

Paula Hawkins - Το κορίτσι του τρένου


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Το κορίτσι του τρένου

9786180110234-200-1069526.jpg

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της Πόλα Χόκινς, το οποίο κυκλοφόρησε σε Αμερική και Αγγλία τον Ιανουάριο του 2015 και ήρθε στην χώρα μας νωρίς-νωρίς, μόλις δυο μήνες αργότερα. Ήδη πρόλαβε να πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα στις χώρες που κυκλοφόρησε, πλησιάζει τις 70.000 αξιολογήσεις στο Goodreads και δεν θ'αργήσει να γίνει και ταινία. Η συγγραφέας ανήκει στην νέα γενιά γυναικών συγγραφέων ψυχολογικών θρίλερ και πολλοί την συγκρίνουν με την Τζίλιαν Φλιν. Όχι άδικα...

Πρώτα-πρώτα έχουμε να κάνουμε με ένα ψυχολογικό-δραματικό θρίλερ και όχι με αστυνομικό μυθιστόρημα. Μην περιμένετε κυνηγητά, μια ντουζίνα φόνους και τέτοια (βέβαια υπάρχει ένας φόνος!). Όμως... το άτιμο μου φάνηκε τόσο μα τόσο εθιστικό, που δύσκολα το άφηνα από τα χέρια μου. Και να φανταστείτε ότι καταπιάνεται κυρίως με θέματα σχέσεων και μυστικών ανάμεσα στα ζευγάρια και με λάθος αποφάσεις και κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις, κάτι που δεν είναι ακριβώς το είδος των ιστοριών που με ξετρελαίνουν. Παρ'όλα αυτά η συγγραφέας κατάφερε να μου κρατήσει το ενδιαφέρον από την αρχή έως το δυνατό φινάλε. Και αυτό χάρη στους ζωντανούς χαρακτήρες, τις μικρές εκπλήξεις και αποκαλύψεις σε καίρια σημεία της πλοκής, την ενδιαφέρουσα αφήγηση και, φυσικά, την πολύ ωραία και στρωτή γραφή.

Κύρια πρωταγωνίστρια είναι η Ρέιτσελ, μια αλκοολική που πηγαινοέρχεται με το ίδιο τρένο κάθε μέρα χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, προσπαθώντας να ξεπεράσει τον χωρισμό με τον πρώην άντρα της (χωρίς να τα καταφέρνει), ο οποίος παντρεύτηκε άλλη γυναίκα. Σ'ένα σημείο της διαδρομής έχει σταμπάρει ένα σπίτι, στο οποίο ζει ένα ζευγάρι. Τους έχει ονομάσει Τζέισον και Τζες. Έχει φτιάξει μια δική της ιστορία γι'αυτούς. Κοιτάζει το σπίτι από το τρένο καθημερινά. Μια μέρα βλέπει κάτι που θα αλλάξει τα πάντα, που θα την κάνει να γίνει μέρος της ζωής τους. Τα πράγματα θα μπλεχτούν.

Δεν μπορώ να πω περισσότερα για την πλοκή, έχουμε να κάνουμε κλασικά με απιστίες μεταξύ ζευγαριών, τις συνέπειες των πράξεων αυτών, διάφορα μυστικά που μπορεί να κρύβουν οι άνθρωποι που αγαπάς και που νόμιζες ότι ήξερες, και πάει λέγοντας. Όλα αυτά, όμως, είναι δοσμένα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ικανό να σε εθίσει στην ιστορία και να θέλεις να την τελειώσεις γρήγορα, χωρίς το μελό που περίμενα. Ενδιαφέρθηκα αρκετά για τα προβλήματα των χαρακτήρων, ο καθένας από τους οποίους μόνο άσπιλος και αμόλυντος δεν ήταν, και μου άρεσε πολύ η γραφή, σίγουρη και άκρως ευκολοδιάβαστη. 

Αυτά τα ολίγα. Δεν είναι για όλα τα γούστα των αναγνωστών αστυνομικής λογοτεχνίας, όμως πιστεύω ότι οι φαν της Τζίλιαν Φλιν δεν θα περάσουν καθόλου άσχημα, μιας και θα πατήσουν σε γνώριμα μονοπάτια (περίεργες οικογενειακές καταστάσεις, μυστικά κλπ) και θα γνωρίσουν εξίσου ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Χάρη σε συγκεκριμένες κριτικές στο Goodreads αγόρασα το βιβλίο και χαίρομαι τελικά που το διάβασα.

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

   Το Κορίτσι Του Τρένου

   Μια γυναίκα, η Μέγκαν εξαφανίζεται, μια άλλη είναι η μόνη που έχει μια απόδειξη για το τι της συνέβη μόνο που δεν το θυμάται, έχει κενό μνήμης γιατί είναι αλκοολική και εκείνο το βράδυ ήταν τύφλα.

   Ως εδώ καλά, θα μπορούσε να είναι ένα καλό αστυνομικό με σασπένς. Όμως η συγγραφέας δυστυχώς επιλέγει έναν άλλο δρόμο. Αφιερώνει πολλές σελίδες στην κατάσταση της Ρέητσελ και το κουράζει με την συναισθηματική και την όλη κατάστασή της. Αργεί πολύ να μπει στην υπόθεση. Και ακόμα όταν γίνεται αυτό πάλι έχουμε υπερβολικά πολλές περιγραφές εσωτερικής πάλης και καταπιεσμένων συναισθημάτων των χαρακτήρων ενώ σχεδόν ως το τέλος δεν υπάρχει κάποια αγωνία, μυστήριο για το τι έγινε ναι, αγωνία για την πρωταγωνίστρια όχι. Βρήκα κουραστικό και το ότι όλες οι σχέσεις είναι δυσλειτουργικές.

   Τα κίνητρα ήταν επίσης αδύναμα, έχουν να κάνουν με σχέσεις απιστίες και τα συναφή. Προσωπικά δεν μου αρέσουν αλλά νομίζω δεν επαρκούσαν και για κάποιες πράξεις, επίσης δεν κάνει κανέναν από τους χαρακτήρες συμπαθή.

   Γενικά οι λάτρεις των ψυχογραφημάτων θα περάσουν καλά αλλά οι αναγνώστες αστυνομικών ή ψυχολογικών θρίλερ θα το βρουν μέτριο.

 

(αφήνω κατά μέρος τη λέξη τρένο, ξέρω ότι έτσι τη γράφουν τώρα πια, απλά εγώ την είχα συνηθίσει αλλιώς!)

Edited by WILLIAM
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..