Jump to content

Ψυχρό Δέρμα - Albert Sanchez Pinol


Nargathrod
 Share

Recommended Posts

Ψάχνοντας το forum του τρόμου δεν βρήκα αντίστοιχο θέμα για τον Pinol οπότε ας το ανοίξουμε για να θυμηθούμε ένα παλιό βιβλίο τρόμου και για να το διαβάσουμε όσοι δεν το έχουμε κάνει.

b93814.jpg

 

Στην παγωνιά του Νότιου Ατλαντικού, ένα καράβι κατευθύνεται σ' ένα νησί χαμένο στη μέση του ωκεανού, εγκλωβισμένο ανάμεσα στο γκρίζο του ουρανού και της θάλασσας, που το σαρώνουν οι πολικοί άνεμοι. Μεταφέρει ένα νεαρό μετεωρολόγο, που θέλοντας να ξεφύγει από το παρελθόν του, θα μείνει εκεί για ένα χρόνο, μελετώντας τους ανέμους. Όταν όμως φτάσει, θα διαπιστώσει ότι ο προκάτοχός του έχει εξαφανιστεί και ο φαροφύλακας, ο άλλος κάτοικος του νησιού, ένας άνθρωπος βάναυσος και λιγόλογος, μοιάζει να μη στέκει στα καλά του.
Κι όταν πέσει το πρώτο σκοτάδι, θα γνωρίσει τον τρόμο που βασιλεύει σ' αυτή την ξεχασμένη γωνιά της γης... Αλλόκοτα αμφίβια πλάσματα αναδύονται κάθε νύχτα από τα βάθη της θάλασσας και πολιορκούν το νησί ώς την αυγή.
Κυνηγημένος, θα καταφύγει στο φάρο κι εκεί οι δυο άντρες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις λυσσαλέες επιθέσεις των τεράτων με το ψυχρό δέρμα. Δεν ξέρουν ούτε καταλαβαίνουν τίποτα, για τον εχθρό τους κι ο φόβος και η εξάντληση αποδυναμώνουν σιγά σιγά την άμυνά τους. Ώσπου ακόμα και η αναγκαστική συμμαχία τους θα κλονιστεί, από την παρουσία ενός θηλυκού πλάσματος με αχνογάλαζα μάτια...
Κράμα φαντασίας και περιπέτειας, μυθιστόρημα τρόμου και φιλοσοφική αλληγορία, το "Ψυχρό δέρμα" ήταν επί 90 εβδομάδες στις λίστες των μπεστ σέλερ στη Ισπανία, έχει πραγματοποιήσει 22 εκδόσεις στα καταλανικά και 7 στα ισπανικά, ενώ μεταφράζεται επίσης σε άλλες 23 γλώσσες.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Αν το βρείτε πάντα... Έχω 2 χρόνια να το δω σε παζάρι.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Αν το βρείτε πάντα... Έχω 2 χρόνια να το δω σε παζάρι.

 

Είπαμε να δανείσουμε το βιβλίο όσοι το έχουμε διαβάσει σε αυτούς που δεν το έχουν. Το μόνο κακό είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί στην αγορά αλλά όποιος θέλει να το διαβάσει μπορεί να το ζητήσει άμεσα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

το εψαχνα καιρο και το βρηκα στη τυχη σε ενα βιβλιοπωλειο στο Πορο που πηγα διακοπες! Ειχε αλλα 3-4 :p

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Τελειωσα κι εγω το Ψυχρο δερμα.Λοιπον,ειναι μια πολυ δυνατη ιστορια με πολλες αλληγορικες φιλοσοφιες που αναπτυσονται σταδιακα και με σωστο ρυθμο αναλογικα με την ψυχολογικη κατασταση των πρωταγωνιστων μεσα στην ροη του χρονου της περιπετειας τους.

 

Οι σκηνες στον φαρο ειναι δυνατες και σου μενουν για παντα οπως και οι σχεσεις και περιγραφες των σχεσεων αυτων αναμεσα στους 3 πρωταγωνιστες.Το μονο που με χαλασε καθαρα μυθιστορηματικα ηταν οτι

1)Ποτε δεν μας εξηγηθηκε τι ηταν τελικα αυτα τα πλασματα και απο που προερχονταν.

 

2)Ποια ηταν τελικα η ιστορια του Μπατις Καφο και γιατι ειχε καταφυγει στο νησι.

 

3)Γιατι η Ανηριες η "τερατουλα" προτιμουσε την παραμονη της στον φαρο και οχι την συμβιωση με τους ομοιους της?Οι οποιοι τελικα επιτειθονταν για να την παρουν πισω?Η απλα για να σκοτωσουν τους ανθρωπους και να τους φανε?Ειναι ερωτηματα που δεν απαντηθηκαν ποτε και με ενοχλησαν σαν αναγνωστη.Οπως με ενοχλησε και το τελος γιατι ηθελα η ιστορια να τελειωνει με καποιο τροπο καλο η κακο και οχι ετσι φλου-φιλοσοφικα που τελειωσε.Αυτο βεβαια ειναι θεμα γουστου απλα εμενα μου αρεσουν οι ιστοριες που διαβαζω να εχουν αρχη και τελος.

 

 

8/10

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Υπάρχει ένα αντίτυπο στο βιβλιοπωλείο "Το θέμα" στον Βύρωνα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ένα αντίτυπο στο βιβλιοπωλείο "Το θέμα" στον Βύρωνα.

Ευχαριστούμε για την πληροφορία! Το διαβάζω αυτές τις μέρες το βιβλίο από τα καλύτερα του είδους μέχρι τώρα. Ατμοσφαιρικότατο! Περισσότερα στη ΛΑΦ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η ΛΑΦ διάβασε το Ψυχρό Δέρμα και είπε τα εξής στην διαζώσης συνάντηση :

 

deadend : Το βιβλίο το λάτρεψα. Το είχα διαβάσει παλαιότερα. Το ξαναδιάβασα. Ο τρόπος γραφής είναι μαγευτικός. Έχει δύο φράσεις στην αρχή του έργου που λένε όλη την υπόθεση του βιβλίου. Στην αρχή σου μιλά ο ήρωας για τον εαυτό του στην Ιρλανδία. Ο συγγραφέας τον παρουσιάζει ως άπατρη. Όπως οι σταγόνες ενός καλού ζωγράφου έτσι και ο συγγραφέας σου αφήνει στοιχεία ότι ο ήρωας σαν νέος έχει μολυνθεί από τον πολιτισμό. Έχει 3 Μολύνσεις το έργο. Η μία είναι η ζωή του στον πολιτισμό, η άλλη στο νησί και η τρίτη ο καπετάνιος. Επίσης δεν καταλαβαίνεις αν ο Μπατίς Καφό είναι ο ίδιος ή κάποιος άλλος. Είναι μόνιμα μεθυσμένος. Η ηρωίδα μου θυμίζει το αδέσποτο σκυλί. Η προσωπική του αντίφαση είναι παρούσα συνέχεια. Ο άνθρωπος είναι μονίμως σε πόλεμο. Το βρήκα πολύ ιδιωματικό έργο. Είναι Ισπανός και ξέρει πάρα πολύ καλά από εμφυλίους πολέμους. Το κίνητρο είναι φτιαχτό, δεν ξέρεις αν όλα αυτά είναι αλήθεια.

 

old man & sifi : Διάβασα μια κακή ιστορία υποτίθεται τρόμου. Διάβασα μια ιστορία Λάβκφραφτ. Πλάσματα μυθολογίας Κθούλου. Με ενόχλησε σε κάποια σημεία η μετάφραση. Το διάβαζα το ξαναδιάβαζα. Μου έβγαλε τα μάτια ένα λάθος με το εντούτοις. Μου φάνηκε σαν γουέστερν παρά τρόμου. Πιστολίδι και τίποτε άλλο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να αγαπά το πλάσμα την στιγμή που δεν του μιλάει. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ερωτεύθηκε το πλάσμα.

 

Nargathrod : Το βιβλίο είναι ένα καλό βιβλίο φιλοσοφικού τρόμου. Δεν έχει αλληγορίες έχει φιλοσοφία. Ο συγγραφέας θέτει κάποια φιλοσοφικά ερωτήματα. Κάποια τα απαντάει άλλα όχι. Έχει 3 ήρωες και μια αφήγηση από την πλευρά του βασικού ήρωα. Φαίνεται ότι η κύρια ιδέα είναι ο εμφύλιος πόλεμος. Αυτό το βλέπουμε από το τρόπο που θέτει τους ήρωες ως στρατιώτες. Ο ήρωας είναι ένας νέος στρατιώτης που πάει στον πόλεμο και είναι αναλώσιμος οπότε θα έρθει κάποιος άλλος ύστερα από έναν χρόνο για να τον αντικαταστήσει. Φαίνεται πως μακρυά από τον πολιτισμό επικρατούν ζώωδη ένστικτα. Τα πλάσματα ίσως να υπάρχουν ίσως και όχι. Τα χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να πει φτιάξει αυτή την μοναδική ατμόσφαιρα. Κυρίαρχο μοτίβο είναι η συνεχής εσωτερική σύγκρουση του ήρωα για το τι πρέπει να κάνει. Μου άρεσε το βιβλίο. Ωστόσο θα μου άρεσε περισσότερο αν έδινε μια απάντηση σε κάποια από τα αναπάντητα ερωτήματα που άφησε.

 

Tiessa : Μου άρεσε πάρα πολύ το πρώτο κεφάλαιο. Εμφανίστηκαν γρήγορα τα πλάσματα. Ήθελα να καθυστερήσουν λιγάκι στην αφήγηση. Στην αρχή μου φάνηκε περίεργο που ο φαροφύλακας δεν μίλησε για να φύγει. Αυτό που χτύπαγε πολύ ήταν ότι ο Μπατίς Καφός ήταν Γερμανός π ου πήρε την θέση ενός Γάλλου. Γενικά μου άρεσε το διάβασα εύκολα. Δεν με τρόμαξε. Πέρασε από το επίπεδο μυστηρίου σε επίπεδο ψυχολογικού τρόμου. Μια μορφή κόλασης. Θύμιζε λιγάκι τον Βέρν.

 

wordsmith : Μου άρεσε κυρίως ότι είναι σαν να έχει γραφτεί πριν 60 χρόνια και πίσω. Πολύ ατμοσφαιρικό. Το πήρα ως αλληγορικό. Δεν μπορούσα να καταλάβω πολύ τις σημασίες. Στο τέλος τι έκανε; Αφομοιώθηκε από τα πλάσματα; Εποχής με την καλή έννοια. Δεν με τρόμαξε. Δίνει την αίσθηση τις αποσύνθεσης. Είναι στο χείλος της καταστροφής σε όλο το βιβλίο. Περίμενα ο ήρωας να μην αποκτηνωθεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Αν το ψάχνει κανείς, ας μου στείλει μήνυμα να του πω που θα το βρει. Το πέτυχα σε ένα βιβλιοπωλείο στην γειτονιά μου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να μου είχε αρέσει. Θα μπορούσε να ήταν πολύ δυνατό, λόγω του θέματός του, αλλά κράτησε μια χλιαρότητα μέχρι το τέλος. Πάνω που έλεγα ότι να, τώρα με συνεπαίρνει, κάτι έκανε και το χάλαγε. Το συνέχισε αυτό μέχρι τις τελευταίες γραμμές, όπου έσπασε την κορύφωση σε χίλια γυαλάκια. Με απογοήτευσε αυτή η συγγραφική δειλία, γιατί εγώ έτσι το ένιωσα, αφού έκανε πίσω σε όλα, δεν τέλειωσε τίποτα.
Η γραφή του, αν και είχε μερικές καλές στιγμές, γενικά ήταν φλύαρη.
Πάντως, χαρακτηριστικό βιβλίο, που θα θυμάμαι για καιρό.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 1 year later...
On 3/3/2018 at 2:46 PM, deadstamalive said:

Αν το ψαχνει ακομα καποιος ας μου στειλει μνμ. 

Καλησπερα το ψαχνω για μια φιλη μου.

Υπαρχει? ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..