Jump to content

Μισέλ Μπισί (Michel Bussi)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

b203094.jpg

Το κορίτσι της πτήσης 5403 (Un avion sans elle)

Βασιζόμενος σε κριτικές στο ίντερνετ αλλά, φυσικά, και στη ενδιαφέρουσα περίληψη της ιστορίας, αγόρασα το τουβλάκι αυτό με το που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος, λίγες μέρες πριν. Και το έπιασα άμεσα, γιατί πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία φορά που διάβασα θρίλερ της γαλλικής σχολής και μου έλειψε η αίσθηση. Δεν κράτησε και πολύ, έτσι εθιστικό και ιντριγκαδόρικο που ήταν, μέσα σε δυο μέρες σχεδόν το τελείωσα!

Η ιστορία: Στις 22 Δεκεμβρίου 1980 το αεροπλάνο της πτήσης 5403 πέφτει στα γαλλοελβετικά σύνορα, σ'ένα βουνό, και τυλίγεται γρήγορα στις φλόγες. Οι 168 από τους 169 επιβαίνοντες σκοτώνονται ακαριαία. Μόνο ένα κοριτσάκι τριών μηνών την γλιτώνει χωρίς ούτε ένα τραυματισμό. Θαύμα! Στην πτήση όμως υπήρχαν δυο κοριτσάκια ίδιας ηλικίας και δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί ποιο σώθηκε και ποιο πέθανε. Δυο οικογένειες, μια πλουσίων και μια σχετικά φτωχών, θα διεκδικήσουν το μωρό. Μια άγρια διαμάχη θα ξεκινήσει. Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ θα αναλάβει την έρευνα για λογαριασμό των πλουσίων. 18 χρόνια θα κρατήσει η έρευνα, δίχως αποτέλεσμα, γεγονός που έγινε εμμονή στον ντετέκτιβ και άφησε τις δυο οικογένειες ουσιαστικά στην άγνοια. Την στιγμή που πάει να αυτοκτονήσει, θα ανακαλύψει την αλήθεια! Όμως κάποιος θα προλάβει να τον σκοτώσει...

Πραγματικά πολύ καλό θρίλερ, αρκετά ιδιαίτερο και ξεχωριστό, που γραπώνει άγρια από τον γιακά τον θριλεράκια αναγνώστη και δεν τον αφήνει να πάρει μια ανάσα παρά μέχρι να φτάσει στο τέλος. Δεν είναι μόνο η δράση, η αγωνία, οι εκπλήξεις, οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις στην πλοκή που κάνουν το βιβλίο τόσο καλό και ιντριγκαδόρικο, είναι και η εθιστική και ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστη και ξεκούραστη γραφή, το στιλ αφήγησης, το ταλέντο του συγγραφέα να σε κρατάει συνεχώς σε αγωνία και στο σκοτάδι, χωρίς να μπορείς να βρεις την λύση στο πολύπλοκο αίνιγμα, μέχρι να στην ξεφουρνίσει στο τέλος ο άτιμος ο Γάλλος. Οι χαρακτήρες είναι αρκετά ενδιαφέροντες και ρεαλιστικοί και η ατμόσφαιρα απίθανη.

Επιγραμματικά, πρόκειται για ένα θρίλερ που δεν υπάρχει περίπτωση να μην αφήσει ικανοποιημένους τους λάτρεις του είδους, που θέλουν να διαβάσουν ένα βιβλίο γεμάτο ανατροπές, σασπένς και αγωνία για την συνέχεια. Φυσικά υπάρχουν κάποιες υπερβολές, και η τελική αποκάλυψη ίσως φανεί τραβηγμένη, όμως σε καμία περίπτωση δεν χαλάνε την αναγνωστική απόλαυση, άλλωστε η υπερβολή είναι σήμα κατατεθέν όλων των θρίλερ. Α, και είναι ό,τι πρέπει για την παραλία!

Υ.Γ. Στο παρατσάκ δεν παίρνει πέντε αστεράκια στο Goodreads. Η ελληνική έκδοση πολύ ωραία και η μετάφραση εξαιρετική, μόνο που με ενόχλησε η επιλογή "Ισταμπούλ" αντί για "Κωνσταντινούπολη".

9/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το Κορίτσι της Πτήσης 5403

Η πτήση 5403 της Turkish Airlines εκτελεί το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη Παρίσι αλλά το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου 1980 δεν φτάνει ποτέ στον προορισμό της. Συντρίβεται στο Μον Τερίμπλ στα σύνορα Γαλλίας Ελβετίας. Επιβάτες 169, επιζώντες ένας. Ένα μωρό μερικών μηνών χωρίς να έχει πάνω του κανένα αποδεικτικό ταυτότητας, και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί στο αεροπλάνο υπήρχαν δύο μωρά. Ποιο είναι το κοριτσάκι που επέζησε; Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που ερευνούσε την υπόθεση είναι έτοιμος να αυτοκτονήσει σίγουρος ότι δεν είχε βρει την άκρη όταν ξαφνικά βρίσκει ένα νέο στοιχείο και δολοφονείται!

Μια ιστορία που κρατάει το ενδιαφέρον ως την τελική ανατροπή που είναι λίγο τραβηγμένη αλλά όχι απίθανη ή αδύνατη. Στα μείον μια πολυλογία που τον πιάνει μερικές φορές και ένα λάθος της μεταφράστριας, δεν μεταφράζει ονόματα που εμείς έχουμε συνηθίσει αλλιώς όπως η Διέπη και ακόμα χειρότερα το απαράδεκτο Ισταμπούλ.

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Μισέλ Μπισί (Michel Bussi)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..