Jump to content

Εκ νεκρών- Γιώργος Γιώτσας


Mictantecutli
 Share

Recommended Posts

Μιας και απέκτησε ημερομηνία κυκλοφορίας, είπα να ανοίξω θέμα. Το καινούριο βιβλίο του Γιώργου Γιώτσα, κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Λυκόφως.

 

 

 

O Χρήστος Ιωάννου κρύβει από τη γυναίκα του ένα μυστικό που τον στοιχειώνει. Ένας φόνος που ήταν ατύχημα, ένας φόνος που δεν έπρεπε να γίνει. Αλλά έγινε. Ένας άνθρωπος πέθανε εξ' αιτίας του και μάλιστα φρικτά.
Οι τύψεις όμως θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα τον απασχολήσουν όταν ο Χρήστος φύγει από τη ζωή και ανακαλύψει ότι δεν υπάρχoυν παράδεισος και κόλαση...

Ένας άνθρωπος που μπορεί να κερδίσει ξανά τη ζωή -ή να χάσει για πάντα ολόκληρη την ύπαρξη του.
Δέσμιος σε ένα μέρος γεμάτο φως, σε ένα μέρος ζωντανό, με μια καρδιά από σκοτάδι και φρίκη

Αν μου το επιτρέψει η τσέπη μου, θα το τιμήσω άμεσα. 
25646992.jpg

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Θανάση για το topic 

✰Τελικά ο εκδοτικός...μου επιφύλαξε μια έκπληξη και αντί για 10/10/15 που υπήρχε ενημέρωση, το βιβλίο...κυκλοφορεί από σήμερα.

...Οι εκπλήξεις δεν σταματάνε εδώ: Όποιος φίλος, φίλη ενδιαφέρεται να προμηθευτεί τη συλλεκτική έκδοση του "Εκ Νεκρών" (100 αριθμημένα αντίτυπα, με σφραγίδα και αφιέρωση) πριν την επίσημη κυκλοφορία του στα Public (Νοέμβριος) ας ρίξει μια ματιά στο διαγωνισμό που ετοιμάσαμε εδώ: 


Καλή ανάγνωση!✰

Edited by Σκοτεινός
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ, με τιμάει το ενδιαφέρον σου

 

Σε ευχαριστώ πολύ Μιχάλη, η παρουσίαση μάλλον θα γίνει τον Νοέμβριο αλλά ακόμα δεν έχουμε φιξάρει ημερομηνία

 

Να σημειώσω ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί η συλλεκτική*** έκδοση του "Εκ Νεκρών" μέχρι εξαντλήσεως (100 αντίτυπα) η οποία δεν υπάρχει σε βιβλιοπωλεία κλπ. Όποιος φίλος, φίλη ενδιαφέρεται μπορεί να την προμηθευτεί από εμένα με ένα pm 

 

Τον Νοέμβριο η κανονική έκδοση θα κυκλοφορήσει στα Public και σε άλλα βιβλιοπωλεία.

 

*** https://www.facebook.com/photo.php?fbid=642569282552708&set=a.127337514075890.26545.100003989278012&type=3&theater&notif_t=like

Edited by Σκοτεινός
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το διάβασα λοιπόν πριν μία βδομάδα και μου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Καλογραμμένο, καλοστημμένο και το τέλος μου άρεσε πάρα πολύ. Αν ΠΡΕΠΕΙ να βρω μείον, τότε θα έλεγα το

πως η συμπρωταγωνίστρια μετά από 2 τραυματικές εμπειρίες, την επόμενη μέρα(που λέει ο λόγος), "κυνηγάει" το να βρει μία σχέση(αν και στην περίπτωση των πρωταγωνιστών, καταλαβαίνω ότι δεν βρήκαν την σχέση, αλλά η σχέση βρήκε αυτούς), ενώ συνήθως παίρνει πολύ χρόνο για να γίνει αυτό. Επίσης κάποιοι διάλογοι του ζευγαριού μου φάνηκαν λίγο... cheesy(που λένε και στο χωριό μου). Αλλά ίσως να είμαι εγώ ένα αναίσθητο γαϊδούρι που δεν νοιώθει από ερωτόλογα :)


Νομίζω ήθελα να γράψω και κάτι άλλο, αλλά μου διαφεύγει αυτή την στιγμή... Αν μου έρθει, θα επανέλθω.
9/10(ίσως και 9,5/10)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

:)

Θανάση σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και την κριτική σου!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Μετά την πολύ ωραία συλλογή διηγημάτων "Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά", που διάβασα φέτος τον Ιούλιο, αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του Γιώργου που διαβάζω. Οι συλλογές διηγημάτων τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να μου αρέσουν γενικά, αλλά παραμένω λάτρης της μυθιστορηματικής φόρμας. Έτσι χάρηκα που ο Γιώργος έγραψε μυθιστόρημα. Και τι μυθιστόρημα! Μιλάμε για ένα πολύ δυνατό θρίλερ τρόμου και σκοτεινής φαντασίας, που πολύ δύσκολα δεν θα απολαύσει κάποιος. 

 

Περίληψη της ιστορίας δεν πρόκειται να γράψω, μιας και καλό θα ήταν να αρχίσετε το βιβλίο χωρίς να γνωρίζετε τίποτα. Έτσι οι εκπλήξεις θα είναι πιο δυνατές και συνταρακτικές. Να ξέρετε όμως ότι η ιστορία είναι ιδιαίτερα σκοτεινή και αγχωτική, γεμάτη με δράση, βία, δυναμικές σκηνές, δυνατές εικόνες, εκπλήξεις και συναισθήματα. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες ο συγγραφέας σε αρπάζει από τον γιακά και δεν σε αφήνει σε ησυχία παρά μέχρι να φτάσεις στο εξαιρετικό και άκρως ιντριγκαδόρικο φινάλε. Η πλοκή είναι συναρπαστική, με πολλά μπρος-πίσω στον χρόνο, οι ρυθμοί γρήγοροι, η αγωνία βαράει κόκκινο, και ειλικρινά δεν ξέρεις πως θα τελειώσει η όλη ιστορία. Η γραφή πάρα πολύ καλή, δυναμική, άκρως εθιστική, θυμίζει πανκ τραγούδι, οι χαρακτήρες αξιοσημείωτοι και ενδιαφέροντες (αν και με ελαφρές δόσεις υπερβολής), ενώ η ατμόσφαιρα ιδιαίτερα σκοτεινή.

 

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, εδώ μιλάμε για ένα άκρως συναρπαστικό και σκοτεινό θρίλερ τρόμου και φαντασίας, που είμαι σίγουρος ότι θα ικανοποιήσει έστω και λίγο και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του είδους. Φυσικά δεν μπορώ να του βάλω πέντε αστεράκια, μιας όλο και κάποιες μικρές αδυναμίες συνάντησα (όχι σημαντικές πάντως), όμως σίγουρα θα το πρότεινα σε κάποιον που θέλει να διαβάσει μια δυνατή ιστορία γεμάτη σασπένς, δράση, βία και φαντασία. Ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο του Γιώργου.

 

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε και συνονόματε, σε ευχαριστώ θερμά για το χρόνο και την κριτική σου!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οταν ειχα διαβασει το "Εκεινος που ψιθυρίζει πανω απο τα βουνα" ειχα σκεφτει οτι αυτος ο συγγραφέας εχει μεγαλες προοπτικές να γραψει κατι παρα πολυ καλο καποια στιγμη.Δεν με διεψευσε και η επομενη του δουλεια(αν και γραφτηκε πρωτη απ οτι διαβαζω) ηταν ακομα καλυτερη!

Το "Εκ νεκρων" ειναι ενα κραμα αστυνομικου,αισθηματικου και dark fantasy βιβλιο,και τα συνδυαζει ολα με μαεστρια ξεδιπλωνοντας μια ιστορια που σε κανει να αγωνιας για την εξελιξη της και που αυτη θα καταληξει.

Οι χαρακτηρες του Γιωργου ειναι καλογραμμενοι και ενδιαφεροντες, δενεσαι μαζι τους, τους συμπονας, τους ερωτευεσαι.

Αυτο παει για την Εμιλυ Γιωργο που οταν την περιεγραφες μου ετρεχαν τα σαλια, μια που εχω και μια ιδιαιτερη αδυναμια στο γυναικειο στηθος!!

.

Η γραφη του Γιωργου ειναι καλη,μεστη χωρις φανφαρες.Οι σκηνες που περιγραφει ειναι δυνατες και ανατριχιαστικες,ειδικα αυτες στο τελος του βιβλιου!!

 

Στα αρνητικα τωρα,απο το βιβλιο δεν λειπουν οι υπερβολες

Για παραδειγμα οταν ο Χρηστος ανακαλυπτει τι βαζει να κανει ο γειτονας του στην γυναικα του τον πυροβολει στο ποδι!!Και μετα ολα μελι γαλα!Αυτο δεν στεκει βεβαια για ενα αστυνομικο που δεν ειναι καν σε νομιμη αμυνα.

Αλλο παραδειγμα οταν ο πατερας της Εμιλυ τιναζει στον αερα το κεφαλι του τυπου που παει να την βιασει και μετα απο 9 μηνες βρισκεται να διασκεδαζει στο γαμο της κορης του!!Ετεροχρονισμενα βεβαια ο συγγραφεας μας λεει οτι χρησιμοποιησε τις διασυνδεσεις του για να καθαρισει ΑΛΛΑ οτι διασυνδεσεις και να εχεις σε 9 μηνες μεσα δεν απαλλασεσαι απο φονο εκ προθεσεως! Τελος η Ελληνικη αστυνομια βασανισε μεχρι θανατου ενα μικρο κοριτσι για να πιασει εναν μεγαλεμπορο ναρκωτικων???χμμμμμ too much.

καποια "ασυνδετα" κομματια και καποιες "ευκολιες" που χρησιμοποιει ο συγγραφεας για να προχωρησει την πλοκη του αλλα σε καμμια περιπτωση δεν χαλανε την συνολικη καλη εικονα του βιβλιου.Ενα τελευταιο αρνητικο του βιβλιου που δεν φερει βεβαια ευθυνη ο Γιωργος(η μηπως φερει?) ηταν η κακη επιμελεια του με διαφορα λαθακια εδω κι εκει.

 

Τελειωνοντας λοιπον το "Εκ νεκρων" ενα εχω να πω και να το θυμάστε.Αυτος ο συγγραφεας εχει προοπτικές να γραψει κατι ακομα καλυτερο!Και θα το γραψει ειμαι σιγουρος!Περιμενουμε με αγωνια Γιωργο!!!

 

 

8,5/10

Edited by volyros
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Χαχαχα και εγώ :)

Φίλε Γιάννη σε ευχαριστώ για το χρόνο και την κριτική σου! Θα χαρώ να μοιραστούμε και τα επόμενα  :catmad:

Edited by Σκοτεινός
Link to comment
Share on other sites

Κριτική από το μέλος του sff.gr και συγγραφέα Λένα Κικίδου. Όπως και η ίδια... ιερόσυλη αλλά αν πω ότι δεν την απόλαυσα θα πω ψέματα! Ευχαριστώ πολύ Λένα για το χρόνο και την κριτική σου!

   "Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από τον Γιώργο.

   Mου άρεσε και στα διηγήματα του, αλλά το βιβλίο είναι κάτι διαφορετικό. Κατάφερε να συνδυάσει αστυνομικό, φανταστικό, τρόμο, κοινωνικό, όλα σε μια πολυεπίπεδη ιστορία, καλογραμμένη και καλοστημένη. Με έκανε να ανατριχιάσω και να θέλω να του φέρω το βιβλίο κολάρο σε κάποιες φάσεις (George Giotsas το ξέρεις ότι σε αγαπάω, αλλά ώρες ώρες ξεπερνάς τον Masterton σε αηδιαστικές σκηνές!) 
Και πάνω από όλα στήνει τις ιστορίες του σε μια σημερινή Αθήνα, χρησιμοποιώντας - και εκμεταλλευόμενος- τον χωροχρόνο της και τα προβλήματά της. 
Η γραφή του, χαρακτηριστική και δουλεμένη με διαφορετικό τρόπο στο δεύτερο βιβλίο του, παρουσιάζει μια πολυεπίπεδη ιστορία, που θα μπορούσε να χωριστεί σε τρία μέρη – εκ των οποίων καθένα αντιπροσωπεύει κι ένα λογοτεχνικό είδος (εισαγωγή/τρόμος, κλιμάκωση/αστυνομικό, conclusion/φαντασία).
   Δε με κούρασε και πέτυχε, πάλι, να με βάλει στη σκηνή με τους ήρωες και να συμ-βιώσω και να συν-αισθανθώ, ό,τι κι εκείνοι. 
Πολλές φορές μου σφίχτηκε το στομάχι, αλλά ο Γιώργος έχει την τάση να δημιουργεί στον αναγνώστη μια διεστραμμένη ηδονοβλεπτική/μαζοχιστική διάθεση και δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον τόπο του εγκλήματος.
   Η γλώσσα είναι απλή και περιεκτική, με εύστοχες παρομοιώσεις και την έμφυτη ειλικρίνεια του Γιώργου, να πει τα πράγματα με το όνομά τους. 
Οι εικόνες κινηματογραφικές και όμορφα εναλλασσόμενες, ενώ η ποικιλομορφία της φόρμας των κεφαλαίων θα τα μετέτρεπε άνετα σε αυτούσιες νουβέλες.

   Προσωπικά, το λάτρεψα "

Edited by Σκοτεινός
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κριτική από τη συγγραφέα, βιβλιοφάγο και αρθρογράφο (Arts and the city, Cap Cap κλπ.) Χρύσα Βασιλείου.

Χρύσα σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο, το μεράκι σου και την τόσο ψαγμένη κριτική σου:

 

"   Το "Εκ Νεκρών" είναι ένα βιβλίο που γεννάει στον αναγνώστη πολλά και διαφορετικά συναισθήματα.Ένα "ασπρόμαυρο" βιβλίο - ακριβώς όπως το εξώφυλλο και τα σκίτσα που θα βρείτε μέσα στις σελίδες του.Από τη μία,έχουμε τη φωτεινή πλευρά του έρωτα δύο ανθρώπων,ικανή να διαλύσει ακόμα και τα πιο σκοτεινά σκοτάδια μιας ψυχής,γεμίζοντας κάθε γωνιά της με φως.Από την άλλη,έχουμε τη σκοτεινή πλευρά,που αντιπροσωπεύεται όχι μόνο από το Κακό,αλλά και από την ασχήμια που υπάρχει σήμερα γύρω μας(δυστυχώς)και την οποία τόσο αναπαραστατικά περιγράφει ο συγγραφέας.Δε θα βρείτε πολλές όμορφες εικόνες τοπίων στο συγκεκριμένο βιβλίο - θα βρείτε τις ταπεινές,βρώμικες,άσχημες γωνιές της Αθήνας,γραμμένες όμως με τον ωραιότερο τρόπο που θα μπορούσε κάποιος να τις έχει αποδώσει. 

Το στόρυ του βιβλίου είναι περίπλοκα δομημένο αρχικά,με χρονικά άλματα και παραθέσεις γεγονότων που με μπέρδεψαν κάπως.Σιγά σιγά όμως το βιβλίο βρίσκει το ρυθμό του,σε αρπάζει και σε κρατάει γερά στις σελίδες του,θέλεις να διαβάσεις λίγο ακόμα και τελικά δεν καταλαβαίνεις για πότε έχεις φτάσει στο τέλος.Δεν κάνει καθόλου "κοιλιά",δεν είναι καθόλου βαρετό για τον αναγνώστη.Τα γεγονότα κυλούν με γρήγορο,αβασάνιστο ρυθμό,προχωρώντας βήμα το βήμα μέχρι την τελική αποκάλυψη και τη Λύτρωση(;).Τουλάχιστον για κάποιους αυτή όντως έρχεται.

Ο Γιώργος Γιώτσας είναι ένας συγγραφέας που γράφει "γυμνά".Ξεφλουδίζει την επιφάνεια των πραγμάτων και των ανθρώπων,τους ξεγυμνώνει από καθετί όμορφο και γράφει αυτό που φανερώνεται τελικά κάτω από το δέρμα τους,μέσα στη ψυχή τους.Συνήθως αυτά δεν είναι όμορφα.Ξέρει να ξεχωρίζει την πραγματική φύση των ανθρώπων από την εικόνα που εκείνοι θέλουν να περνούν προς τα έξω.Ωστόσο,δεν μπορώ να μην παραδεχτώ πως,ορισμένες φορές,φτάνει μέχρι και στην υπερβολή(για παράδειγμα,σε κάποιες συμπεριφορές αστυνομικών,οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία παρουσιάζονται με τα μελανότερα χρώματα.)Αναγνωρίζω όμως πως σε ένα τέτοιο βιβλίο,αυτού του είδους,η υπερβολή ορισμένες φορές είναι μονόδρομος και εξυπηρετεί το στόρυ,οπότε την αποδέχομαι! 

Όσο για το στόρυ,προσωπικά το λάτρεψα!Από την περίληψη του οπισθόφυλλου το είχα φανταστεί κάπως διαφορετικό,αλλά πραγματικά χαίρομαι τόσο πολύ που τελικά ήταν αυτό που ήταν!Η ιστορία ενός νέου ανθρώπου,ενός ιδιαίτερου ανθρώπου,προορισμένου να ξεχωρίσει.Το κυνήγι με το Σκοτάδι.Η συνεχής,μάταιη αναζήτηση της ηρεμίας και του φυσιολογικού.Το λάθος και η τελική επιλογή.Το τέλος της ιστορίας του ήρωα -γιατί η ιστορία από μόνη της δεν τελειώνει,όπως μαρτυράει κι ο επίλογος.
Μου άρεσε πάρα πολύ το τέλος,αυτό το γλυκόπικρο,γιατί ο Γιώργος Γιώτσας το έγραψε με τέτοιον τρόπο που ο αναγνώστης θα το εκλάβει ως κάτι φυσικό,ως την πιο σοφή,τη μόνη ίσως,επιλογή.Γιατί έχει δικαιολογήσει απόλυτα τις αποφάσεις του ήρωα.Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που θα το διαβάσει να το αμφισβητήσει - τόσο αριστοτεχνικά δεμένο και αποδοσμένο είναι το φινάλε του. Επίσης,προσωπικά ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ όταν διάβασα ποιος ήταν τελικά ο δεσμός που ένωνε τα αρχικά κομμάτια της ιστορίας,που έμοιαζαν να μην έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους.Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό να διαβάζεις πόσο σαδίστρια είναι μερικές φορές η Μοίρα των ανθρώπων,πόσο της αρέσει να γελάει και να παίζει μαζί τους.Και είναι πραγματικά απίθανο όταν βρίσκεται ένας συγγραφέας να αποτυπώνει τόσο όμορφα και έξυπνα τα τερτίπια της στο χαρτί,όπως έκανε εδώ ο Γιώργος! 

Οι υπερφυσικές/μεταφυσικές/εξωπραγματικές περιγραφές μου θύμισαν αρκετά το στυλ του King ή του Lovecraft,και ξέροντας πόσο φαν και των δύο είναι ο συγγραφέας,νομίζω πως θα το θεωρήσει κοπλιμέντο αυτό!Ο Γιώργος κατάφερε κι έστησε έναν ολόκληρο κόσμο "έξω από δω" - έναν κόσμο φρικιαστικό,αποκρουστικό,χειρότερο κι από την Κόλαση. Έναν κόσμο δηλαδή που ο κάθε λάτρης του συγκεκριμένου είδους λογοτεχνίας αναμένει και προσδοκά να διαβάσει σε ένα τέτοιο βιβλίο.Εδώ οι όποιες υπερβολές απλά υπερτονίζουν τα στοιχεία εκείνα που κατατάσσουν το "Εκ Νεκρών" στους κόλπους της λογοτεχνίας του φανταστικού.

Αξίζει να το διαβάσετε,με τα χίλια!Θα χορτάσετε από διαφορετικές εικόνες και συναισθήματα.Θα ερωτευτείτε,θα τρομάξετε,θα ελπίσετε,θα παλέψετε,θα αηδιάσετε,,θα απελπιστείτε κι εσείς μαζί με τους ήρωές του.Και πιστεύω πως,όπως εκείνοι και όπως εγώ,θα βρείτε τελικά τη δική σας λύτρωση και θα κλείσετε το βιβλίο με ανάμεικτα συναισθήματα - συγκίνηση κι αποδοχή.Έτσι είναι κάποια πράγματα.Και δεν μπορούν ή δεν πρέπει να είναι αλλιώς.Τόσο απλά!

Συγχαρητήρια Γιώργο!!Περιμένουμε τα ακόμα καλύτερα από σένα στο μέλλον!"

 

https://www.goodreads.com/review/show/1303297695?book_show_action=false&from_review_page=1

 

*****

 

Υς. Σύντομα θα έχουμε νέα για την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου μαζί με εκπλήξεις!

Edited by Σκοτεινός
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο, Γιώργο.

Έπειτα από το άκρως πετυχημένο "Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά" (που χαίρομαι που το κέρδισα στον διαγωνισμό του sff και απόκτησα την πρώτη επαφή με τα έργα σου) περιμένουμε πως και πως την επίσημη κυκλοφορία του νέου σου μυθιστορήματος.

Ελπίζω να το μάθουμε πρώτοι, πριν ρίξω τον server του public με τις τόσες φορές που αναζητώ για το πότε θα είναι διαθέσιμο. :shout:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Χαχαχα, σε ευχαριστώ Αντώνη!

Το "Εκ Νεκρών" μπορείς να το προμηθευτείς με τρείς τρόπους (από τον πιο σύντομο, στον πιο αργό):

 

1) Αυτή τη στιγμή -και μετά τη διάθεση των 100 πρώτων συλλεκτικών αντιτύπων- έχω στα χέρια μου λίγα αντίτυπα που μου έδωσε ακόμα ο εκδοτικός και τα οποία δεν υπάρχoυν σε βιβλιοπωλεία, Public κλπ. Όποιος φίλος, φίλη ενδιαφέρεται μπορεί να το προμηθευτεί από εμένα με ένα pm

 

2) Τα "αντίτυπα βιβλιοπωλείου" φρέσκα-φρέσκα θα κάνουν το ντεμπούτο τους σε 2-3 εβδομάδες στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, για την οποία θα ενημερώσω μόλις έχω το οριστικό ok

 

3) Από τα Public -στα οποία κατόπιν απόφασης του εκδοτικού δεν κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο (μαζί με τα συλλεκτικά 100) αλλά θα είναι διαθέσιμο είτε μέσα στις γιορτές, είτε από Ιανουάριο.

 

Και πάλι, σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τα καλά λόγια (οι τεχνικοί αποκατάστασης του server των Public, ΔΕΝ σε ευχαριστούν)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η πρώτη παρουσίαση του "Εκ Νεκρών" πέρασε στην ιστορία. Να ευχαριστήσω πολύ τον Μιχάλη Γεωργοστάθη, τον Ελευθέριο Κεραμίδα, τον Δημήτρη Αργασταρά, την Λένα Κικίδου, τη Βέρα Καρτάλου, όλους τους sff-ίτες, φίλες, φίλους, ομότεχνους και βιβλιόφιλους που έκαναν αυτή τη βραδιά μοναδική.

Να είστε όλοι καλά, καλές γιορτές!

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1242282482455393&id=570113076339007&notif_t=like

Edited by Σκοτεινός
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα γίνω λίγο ο κακός και ο γκρινιάρης της παρέας, και να με συγχωρείτε λίγο για αυτό, αλλά ο συγγραφέας κάνει το μοναδικό να μας βγάζει δύο φορές πρώτο βιβλίο. Και εξηγούμαι: Το "Εκείνος που ψιθυρίζει" ήταν ενδιαφέρον ντεμπούτο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Το "Εκ Νεκρών" είχε γραφτεί περίπου ίδια περίοδο και είναι επίσης ένα πολύ ελπιδοφόρο ντεμπούτο, κουβαλώντας όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν ένα πρώτο μυθιστόρημα.

 

Το αγαπημένο μου κομμάτι για το βιβλίο είναι ο πρόλογος, που ο συγγραφέας περιγράφει τον εαυτό του ως πανκ ροκ συγγραφέα και, ειλικρινά, δεν μπορώ να σκεφτώ πιο ταιριαστό χαρακτηρισμό για το "εκ νεκρών".

 

Τα πρώτα κεφάλαια είναι εντυπωσιακά, με ένα αεροπορικό δυστύχημα που είναι όλο ένταση, κι ας διακόπτεται από άσχετα ιντερλούδα (που αργούν υπερβολικά πολύ να εξηγηθούν) και συνεχίζει πηγαίνοντας όλο και πιο μπροστά στο χρόνο, μπλέκοντας πολλούς χαρακτήρες και πλοκές και, συχνά, προχωρόντας με το λογοτεχνικό αντίστοιχο του ρυθμού 4/4 και των τριών ακόρντων που παίζονται με κέφι, τσαμπουκά και ένταση, αλλά και εδώ κι εκεί παρατηρείς και πιο πολύπλοκα μοτίβα πίσω από την φαινομενική απλότητα.
Οι σκηνές είναι γρήγορες και ο ρυθμός στακάτος, αλλά το μάτι πέφτει όλο και πιο συχνά σε υπερβολές ή υπεραπλουστεύσεις που δίνουν τον πανκ ροκ χαρακτήρα που λέγαμε από πάνω, ενώ οι χαρακτήρες είναι αξιομνημόνευτοι από τη μία, αλλά προσωπικά δε με έπεισαν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η πλοκή στηρίζεται πολύ στην ζωντανή, κινηματογραφική γραφή και στο συναίσθημα, αφήνοντας όμως πελώριες τρύπες εδώ κι εκεί στο σώμα της. Εδώ υπάρχουν χαρακτήρες που διαπράτουν στην ψύχρα κακουργήματα και τη βγάζουν καθαρή, σε μία ιστορία που είναι υποτίθεται και αστυνομική.

Η μεγάλη ανατροπή έρχεται στο τελευταίο κομμάτι, όπου όλα τα νήματα δένονται και ταυτόχρονα ανοίγει μία νέα διέξοδος στην πλοκή, όπου η αστείρευτη φαντασία και η εικονοπλασία του Γιώτσα δίνει ρέστα
Στα άσχημα, η ιστορία είναι αρκετή για να γεμίσει βιβλίο του Στήβεν Κινγκ, και δε μιλάω για τα μικρούλια του. Οι 300-κάτι σελίδες του βιβλίου όμως είναι λίγες, τη συμπιέζουν, δεν αφήνουν το μεγαλεπίβολο τόνο της να αναπτυχθεί και, για να συνεχίσω λίγο τον παραλληλισμό με το πανκ, αφήνει την εντύπωση ροκ όπερας παιγμένης από τους Ramones ή τους Sex Pistols.

 

Μου άρεσε;

Ναι. Μπορεί να μη φαίνεται καθαρά από την κριτική, αλλά πέρασα καλά με το βιβλίο, παρά τα προβλήματα που είχε. Κυρίως επειδή είναι προβλήματα του πρώτου βιβλίου και λύνονται με την εμπειρία και με μία προσεχτική καλλιτεχνική επιμέλεια (όσο φανταστικό κι αν μοιάζει αυτό στην Ελλάδα του 2015), δε μπορώ να κρύψω όμως ότι θα προτιμούσα να διάβαζα το δεύτερο βιβλίο του Γιώργου Γιώτσα αντί για άλλο ένα πρώτο του...
 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ Μιχάλη για την πολύ ενδιαφέρουσα κριτική σου, τις επισημάνσεις και τα καλά λόγια.

Εκτιμώ την άποψη σου και θα χαρώ να μοιραστούμε και τα επόμενα λογοτεχνικά (και ..Σκοτεινά) ταξίδια!


 

*************************************************************************************************************************************************************************************

 

 Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός!

 

https://www.facebook.com/moonlightales/photos/a.496816863741960.1073741828.496424997114480/930445653712410/?type=3&theater&__mref=message

 

Καλές γιορτές σε όλους από καρδιάς!!!

Edited by Σκοτεινός
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το δεύτερο βιβλίο του Γιώργου Γιώτσα έρχεται πακέτο με μια πρόκληση για τον ίδιο: Να αποδείξει τις ικανότητές του στο μυθιστόρημα το ίδιο καλά με αυτές στα διηγήματα... και το καταφέρνει περίτρανα! Για την ακρίβεια ανεβάζει τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Μια πολύ καλή αστυνομική ιστορία, λοιπόν, μεταφυσικού τρόμου που σε αναγκάζει να την διαβάσεις αχόρταγα. Ανατροπές, flash back, δυνατές σκηνές και αγωνία κάνουν το "εκ νεκρών" να στέκεται με καμάρι ανάμεσα στα βιβλία του είδους του. Αναμφίβολα μέσα στα βιβλία της χρονιάς.

Edited by mariosdimitriadis
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Μάριος Δημητριάδης, ένας από τους συγγραφείς του φανταστικού που ξεχωρίζουν ("Σκοτεινές Μέρες" -Εκδ. Λογειόν 2014), με δυνατή γραφή και ακομπλεξάριστος! Σε ευχαριστώ πολύ Μάριε για το χρόνο, την κριτική και τα καλά λόγια! 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Οι εκδόσεις Πατάκη, σε μια σύντομη αναζήτηση μου (παρόλο που ήδη έχω αγοράσει το βιβλίο από την Πρωτοπορία) έχουν διαθέσιμο το βιβλίο του Γιώργου στην εκπληκτική τιμή των 103,50€ αντί της τιμής εκδότη: 115,00€.... !!!!!!

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=714773

Παρόλο που, φαινομενικά, η τιμή του site υπόκειται σε κάποιο ορθογραφικό λάθος, προσωπικά εύχομαι στον φίλο Γιώργο να γίνει στο μέλλον τόσο συλλεκτικός ώστε οι τιμές που αναφέρονται πιο πάνω να είναι οι πιο συμφέρουσες.

:first:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Χαχαχαχαχα σε ευχαριστώ πολύ Αντώνη! Ο δαίμων του πληκτρολογίου (εγώ για παράδειγμα έβαλα λάθος τόνο στις εκδόσεις Λογείον) -σαν πολλούς δαίμονες έχω μαζέψει... Τι προσφορά, ακριβός ο Πατάκης :p

Edited by Σκοτεινός
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλή χρονιά σε όλους τους φίλους και φίλες του sff.gr!!!

Κατόπιν αιτήματος -και παράλλειψης του αφηρημένου συγγραφέα- παραθέτω τα σημεία πώλησης του "Εκ Νεκρών":

 

Public The Mall Athens Official και Public Athens Metro Mall

 

Solaris (Μπόταση 6, Εξάρχεια - 210 38 41 065)

 

NAKAS BOOK HOUSE ( Smart Park, Σπάτα - 21 0663 2375)

 

Πρωτοπορία / www.protoporia.gr ( ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ + ΑΘΗΝΑ)

 

Ποθητός (https://www.facebook.com/pothitosbookshop/?fref=ts)

 

PERIZITITO.GR ( www.perizitito.gr)

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ - PATAKIS PUBLICATIONS (www.patakis.gr)

 

Και σε κάθε βιβλιοπωλείο με παραγγελία ή για ενυπόγραφο αντίτυπο με ένα pm σε εμένα απευθείας.

 

Να είστε όλοι καλά!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου είναι γεγονός!

Κυκλοφορεί στα παραπάνω βιβλιοπωλεία και στα Public με όλες τις απαραίτητες διορθώσεις στα λίγα ορθογραφικά/συντακτικά λάθη είχαν τα βιβλία της προπώλησης. (Αν και για εμένα η συλλεκτική αυτή έκδοση είναι στην καρδιά μου!) Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους, αναγνώστες και συγγραφείς που αγκάλιασαν το βιβλίο. Να είστε όλοι καλά!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..