Jump to content

Σκοτ Γουέστερφελντ (Scott Westerfeld)


Recommended Posts

Ο Scott Westerfeld γεννήθηκε στο Ντάλας, του Τέξας το 1963. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με Bachelor στην φιλοσοφία το 1985 και άρχισε να δουλεύει σε εργοστάσιο κατασκευάζοντας μολυβένια στρατιωτάκια. Έχει δουλέψει επίσης ως δάσκαλος, ως επιμελητής σχολικών βιβλίων και ως σχεδιαστής λογισμικών. Μέχρι σήμερα έχει γράψει πολλά βιβλία Επιστημονικής φαντασίας για μεγάλους και μικρούς, όμως το έργο του Leviathan έκανε μεγάλη επιτυχία κατακτώντας αρκετά βραβεία, μεταξύ αυτών το Locus και το Aurealis.

 

Τα βιβλία του:

 

Polymorph, 1997

Fine Prey, 1998

Evolution's Darling, 2000

So Yesterday, 2004

Afterworlds, 2014

Zeroes, 2015

 

Succession

The Risen Empire, 2003

The Killing of Worlds, 2003

 

Midnighters

The Secret Hour, 2004

Touching Darkness, 2005

Blue Noon, 2006

 

Uglies

Uglies, 2005

Pretties, 2005

Specials, 2006

Extras, 2007

 

Peeps

Peeps, 2005

The Last Days, 2006

 

Leviathan

Leviathan, 2009

Behemoth, 2010

Goliath, 2011

 

========================================

 

Τελείωσα την σειρά Λεβιάθαν και παρ’ ότι είναι για αρκετά νεανικό κοινό, είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από κάποια άλλα που είναι στο ίδιο επίπεδο.

Ένα σχόλιο για το καθένα παρακάτω:

 

Λεβιάθαν

Απ’ όσο ξέρω είναι ένα από τα πολύ λίγα βιβλία στο είδος του ατμοπανκ που κυκλοφορούν στα Ελληνικά και μάλλον έτσι θα μείνει. Όπως και να χει το βιβλίο είναι πολύ καλό και όσοι θέλετε να μάθετε τον κόσμο του ατμοπανκ το βιβλίο αυτό νομίζω είναι μια πολύ καλή αρχή.

 

Η ιστορία εξελίσσεται στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά είναι σε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή με τους αντίπαλους αυτή τη φορά να είναι οι Μηχανοκράτες (Clankers), που κατασκευάζουν μηχανήματα, και οι Δαρβινιστές (Darwinists) που δημιουργούν τα δικά τους τερατάκια για τους σκοπούς του πολέμου.

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ένα πριγκιπόπουλο που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα πόλεμο που δεν περίμενε και με την χώρα του να καταρρέει, και ένα κορίτσι που θέλει να μπει στο στρατό για να εκπληρώσει το όνειρο της. Όμως, αν και είναι μόνο δύο παιδιά, συναντάνε ένα σωρό περιπέτειες και με την βοήθεια του θρυλικού αερόπλοιου θα τα ταξιδέψουν σε άγνωστα μέρη.

 

Όσον αφορά τώρα την γραφή του συγγραφέα, εκτός ότι είναι αρκετά εύκολη, είναι και αρκετά καλή, και μαζί με τις εικόνες που έχει μέσα στο βιβλίο σου δίνει μια άλλη αίσθηση των γεγονότων αλλά και του κόσμου.

 

Συνολικά, το βιβλίο αν και είναι αρκετά νεανικό, είναι πολύ καλό και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να δουν κάτι διαφορετικό σε αυτό το είδος.

 

Behemoth

Στο δεύτερο βιβλίο η ιστορία συνεχίζει από εκεί που άφησε το προηγούμενο, με τον Alek και την Deryn να ταξιδεύουν προς την Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί ο σουλτάνος φαίνεται έχει κάνει κάποιες ανεπιθύμητες συμμαχίες και έχει αφήσει την πόλη στα χέρια τους. Όμως, οι εκπλήξεις δεν σταματάνε εκεί καθώς θα πέσουν πάνω σε κάποιους απροσδόκητους φίλους και θα μπλέξουν σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες καθώς θα πρέπει να σώσουν όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και την πόλη.

 

Εκτός της ιστορίας, μου άρεσε επίσης που ο Westerfeld έβαλε λίγο περισσότερο χιούμορ εδώ, καθώς έκανε την ιστορία λίγο καλύτερη και ιδιαίτερα με τα ζωάκια που ταίριαξε πολύ καλά.

 

Συνολικά όμως, είναι μια αρκετά καλή συνέχεια που νομίζω δεν θα σας απογοητεύσει αν σας άρεσε το πρώτο.

 

Goliath

Στο τρίτο και τελευταίο βιβλίο, η ιστορία συνεχίζει με τον Alek και την Deryn να πέφτουν στην εξερεύνηση τους τυχαία πάνω σε έναν αρκετά περίεργο επιστήμονα και με την βοήθεια του θα ταξιδέψουν στην Αμερική όπου θα προσπαθήσουν να δώσουν ένα τέλος στον πόλεμο. Όμως στην πορεία ίσως αποδειχθεί ότι είναι πολύ περισσότερο τρελός απ’ όσο φαίνεται.

Ενώ ταυτόχρονα η Deryn θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το μεγάλο της μυστικό κινδυνεύοντας εκτός από το να χάσει την θέση αλλά ίσως και τους φίλους της.

 

Γενικά αν και η ιστορία δεν με εντυπωσίασε στην αρχή όσο τα προηγούμενα, προς το τέλος όμως, μου άρεσε περισσότερο καθώς δυνάμωσε αρκετά και με την γραφή του Westerfeld να είναι σίγουρα καλύτερη σε αυτό το κομμάτι του βιβλίου.

 

Συνολικά, το βιβλίο αλλά και η σειρά θα έλεγα ότι σίγουρα αξίζουν να τα διαβάσετε είτε είστε φανς του ατμοπανκ είτε όχι.

 

ΥΓ: Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τα σκίτσα του Keith Thompson που έχει στα βιβλία εδώ.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

The Risen Empire

 

Να σημειώσω ότι η κριτική αφορά την «διπλή» έκδοση και παρ’ όλο που έχει τον ίδιο τίτλο με το πρώτο, έχει όλη την ιστορία μαζί μιας και, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, έχει ουσιαστικά γραφτεί σαν ένα.

 

Ένα ακόμα βιβλίο, λοιπόν, από τον Westerfeld, που αυτή τη φορά μας ταξιδεύει στο διάστημα με πολλές μάχες αλλά και ίντριγκες.

 

Η ιστορία εξελίσσεται στο μέλλον, σε ένα μακρινό γαλαξία όπου ο Αυτοκράτορας των Ογδόντα Κόσμων, The Risen One, κυριαρχεί εδώ και χίλια εξακόσια χρόνια μιας και έχει ανακαλύψει αυτό που θέλουν όλοι · την Υπέρτατη Αθανασία, και την χαρίζει μόνο στους πιστούς του.

Όμως πίσω από αυτό κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό που για να το κρατήσει μακριά από τους αντιπάλους του, δεν διστάζει ακόμα και να θυσιάσει ολόκληρους πλανήτες για αυτό.

 

Εν τω μεταξύ, μια δύσκολη αποστολή πέφτει στα χέρια του Καπετάνιου Zai και του σκάφους του, όπου αν αποτύχουν μπορεί να επιφέρουν το θάνατο όχι μόνο στους ίδιους, αλλά και σε δισεκατομμύρια άλλους.

Επίσης η Γερουσιαστής Oxham, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτή τους δικούς της εχθρούς καθώς προσπαθεί να φέρει ένα τέλος στον μεγάλο πόλεμο αλλά οι δολοπλοκίες του Αυτοκράτορα τρέχουν πολύ πιο βαθιά απ’ όσο γνωρίζει.

 

 

Το βιβλίο γενικά αν και μου άρεσε, μου πήρε αρκετά κεφάλαια μέχρι να νιώσω κάτι από τους χαρακτήρες και την ιστορία, μιας και έχει ένα αρκετά δύσκολο ξεκίνημα. Και ιδιαίτερα στις πρώτες 100 σελίδες καθώς γίνεται ένας μικρός χαμός, με τον συγγραφέα να κάνει συνέχεια εναλλαγές χαρακτήρων μέσα σε πολύ μικρά κεφάλαια, χωρίς να δίνει ιδιαίτερο χώρο στην ανάπτυξη τους.

Όμως από κει και μετά αρχίζει και στρώνει σιγά σιγά μιας και βελτιώνεται αρκετά όσο προχωράει, όπως επίσης και η γραφή του Westerfeld, πράγμα που δεν το περίμενα καθόλου. Ενώ ταυτόχρονα στην ιστορία μπαίνουν δολοπλοκίες, ίντριγκες, συστήματα AI αλλά και πολλά ακόμη.

 

Κλείνοντας να προσθέσω, ότι αν και έχει τα προβλήματα του το βιβλίο το βρήκα αρκετά διασκεδαστικό και θα το πρότεινα σίγουρα σε όσους αρέσει η space opera με πολλές μάχες αλλά και σε όσους αντέχουν την σκληρή –τεχνολογικά- ΕΦ.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Σκοτ Γουέστερφελντ (Scott Westerfeld)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..