Jump to content

Recommended Posts

giorgos lagonas

Όνομα Συγγραφέα: Γιώργος Λαγκώνας
Είδος: μαγικός ρεαλισμός. Μάλλον.
Βία; Όχι
Σεξ; σορτ οφ
Αριθμός Λέξεων: 2928
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: για το Εικόνα και επί τόπου #14 Ιρμάντα vs giorgos (vs) lagonas vs alkinem vs dinmacxanthi

 

Λάγια.doc

 • Like 6
Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Καλημέρες ντοτόρε! Τα σχολιάκια μου όπως διαβάζω, με ξέρεις δα!

 

 1. Χμ, ωραία ξεκινάς. Γιατί μου κάνει εμένα σε μετακαταστροφικό, δυστοπικό, ελαφρώς σκιφι διήγημα;
 2. Έχω την εντύπωση ότι τα φιγουρίνια ήταν τα παλιά περιοδικά μόδας. Τα Burda π.χ. που κυκλοφορούν ακόμη είναι φιγουρίνια. Αν λέγονται και οι κούκλες βιτρίνας έτσι δεν είμαι σίγουρη...
 3. Εκνευριστικότατη αυτή η συνομοταξία των παιδιών. Και συχνή.
 4. Αυτό που συνέβη όταν γονάτισε δεν ξέρω αν ισχύει ανατομικά. Αφού γονάτισε, θεωρώ ότι πρέπει να μαζεύτηκε αυτό, κάπως να κρύφτηκε. Τι να πω. Επίσης πολύ ακραία περιγραφή να το λέει άνθος ο πιτσιρικάς. Πολύ ρομάντζο/ εφηβικό για την ανέμελη σκανταλιάρικη ηλικία του και είδε και πέταλα και όλα. Πολύ Μέγας Ανατολικός δηλαδή. Και κάπως αυτά τα φαντάστηκα πολύ πιο μικρά για να το κάνουν αυτό.
 5. Άρα δεν γονάτισε. Κάθισε. Καλά το είπα ότι ανατομικά κάτι δεν πήγαινε καλά.
 6. Την έφτυσε; Τον πήρε στο στόμα της; Πόσο χρονών είναι; Ξέρει τι του κάνει αλλά δεν ξέρει πώς λειτουργεί η φάση; Τι έχει αυτή ακριβώς δεν ξέρει, αλλά το έχει φανταστεί στις ονειροπολήσεις του; Μπερδεύεις λίγο τις ηλικίες μου φαίνεται. Τι ξέρουν και τι δεν ξέρουν; Πόσο είναι;
 7. έστησα τον τόπο που προβάλλεται κάθε σκέψη και ανάμνηση, Αυτό αν δεν είναι κάτι σκίφι μου φαίνεται άσχημο σαν περιγραφή.
 8. Τόση ψύχρα, που φοράει παλτό η μαμά και τον γιο τον πάει για μπάνιο; Δεν είναι φθινοπωρινή καμπαρτίνα, είναι παλτό mind you!
 9. Ούτε εσύ μπήκες. Εκείνο το καφέ χρώμα. Χα! Καλά τι ήταν αυτό το έρμο και το είχαν σαν έντομο στον κηδεμόνα;
 10. Α μάλιστα. Ωραία, χαίρομαι που έχει αυτήν την ιδιαιτερότητα. Αλλά δεν ξέρω, θα μπορούσε να τρέξει έτσι γρήγορα, να είναι τόσο ευκίνητη; Εννοώ, δεν παρατήρησε ο ήρωάς μας να κουτσαίνει, να στραβοπατάει ή κάτι;
 11. Μα έτσι με τη μία τον παρέσυρε; Όλο τον παρασύρουν αυτόν; Κόψε κάτι! Διήγημα είναι, όχι μυθιστόρημα, που μπορεί να χτιστεί αυτό. Και η Αλεξίου με χάλασε. Α βέβαια. (Αλεξίου δεν είναι;) Κι ας λένε πως όποιος δεν αγαπάει την Χαρούλα δεν είναι καλός άνθρωπος. Εδώ με χάλασε.
 12. Καημένο παιδάκι. Λυπήθηκα τώρα!
 13. Μάλλινο ρούχο. Τι οιδιπόδειο. Αφού ψιλοφρικάρει μα τα μάλλινα καλέ!
 14. Λες τα υπολείμματα από ένα άχρηστο σωρό. Αν κατάλαβα καλά. Λάθος μου φαίνεται αυτό. Υπάρχει και χρήσιμος σωρός; Θέλει λίγο καλύτερη περιγραφή αυτό.
 15. Κάτω από τους μύες και τα κόκαλα είναι ο δικός του εξωσκελετός τον οποίο μπορεί να βγάλει, αλλά μετά δεν θα ξέρει τι να κάνει με τα χέρια και τα πόδια του; Εδώ τι εννοεί; Πραγματικά δηλαδή! Αν τα μάλλινα είναι ο εξωσκελετός του –που θα ταίριαζε- τότε γιατί είναι κάτω από τους μύες και τα κόκαλά του;

 

Ωραία ιστορία. Καλογραμμένη, αλλά με πολλές περιγραφές για τόσο μικρό περιστατικό. Ήταν στήσιμο για πρώτο κεφάλαιο μυθιστορήματος. Και επειδή όμως ήταν διήγημα πήγες υπερβολικά γρήγορα στο δέσιμό του με τη Λάγια. Ας την έβλεπε δυο τρεις φορές, να ζεσταθεί το πράγμα.... Τον αρπάζει και τον ξεμοναχιάζει η μία, τον αρπάζει και τον ξεμοναχιάζει η άλλη.... και όλο αυτό δεν υποστηρίζει παρά μία ανάμνηση. Όσον αφορά δε στην εικόνα πατάς πολύ μακριά. Απλώς άκουσε, ίσως, τη φωνή της στα καλάμια. Είναι πολύ δευτερεύον αυτό. Επίσης η Αλεξίου με χάλασα πάααααρα πολύ. Ας ήταν το Ερωτικό του Ξυδάκη με τους στίχους του Λαπαθιώτη, πάει στην ευχή. Ας ήταν η Μπαλάντα των Αισθήσεων. Τα μάτια σου στα μάτια μου κατ τ' άστρο πάνωθέ μου βρε αδερφέ. Κάτι.

Πάντως ήταν πράγματι πολύ καλογραμμένη η ιστορία σου!

Καλή επιτυχία στο παιχνίδι!

Edited by Ιρμάντα
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
elgalla

Καλογραμμένη ιστορία, με λόγο που κυλάει όμορφα και άνετα, χωρίς πολλούς βερμπαλισμούς (στους οποίους έχεις συχνά-πυκνά την τάση να υποκύπτεις). Εδώ η γραφή σου είχε μια λιτότητα και μία μελαγχολία που με κέρδισαν και, γενικά, μάλλον αυτό είναι το αγαπημένο μου από τα διηγήματά σου που έχω διαβάσει. Δεν το εξάλαβα καθόλου μα καθόλου σαν fantasy - μάλιστα, μου έδωσε την εντύπωση πως είχες ίσως αυτήν την ιδέα έτσι κι αλλιώς και προσπάθησες να την κολλήσεις με την εικόνα του παιχνιδιού στο τέλος, αλλά δεν ήταν πραγματικά η εικόνα η έμπνευσή σου. Η αρχική εκτενής αναφορά στη Φαίδρα με έκανε να πιστέψω πως θα έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο (παρεμπιπτόντως το Φαίδρα το λατρεύω σαν όνομα), αλλά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αν κρατήσεις το διήγημα σε αυτό το μέγεθος, σου προτείνω να πετάξεις τελείως όλο αυτό το αρχικό κομμάτι με τη Φαίδρα, που τα προβλήματά του τα επεσήμανε ήδη η Ειρήνη, και να επικεντρωθείς στο χτίσιμο της σχέσης του πρωταγωνιστή με τη Λάγια. Να το κάνεις αυτό, για παράδειγμα, κάτι που συμβαίνει 2-3 καλοκαίρια σερί, να μας δείξεις ότι τηλεφωνιούνται ίσως στο ενδιάμεσο - κάτι που θα αναδείξει καλύτερα αυτήν την όμορφη και λυπητερή συνάμα ιδέα. Και να πετάξεις τελείως την υπόνοια του φανταστικού, η ιστορία δεν θα χάσει σε τίποτα. Καλή επιτυχία!

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
Cassandra Gotha

Εμένα αυτό που μου άρεσε από το διήγημα ήταν ότι έπιασες το ύφος της κοπέλας στην εικόνα που έβαλε η Έλλη. Αυτό το θεώρησα πολύ σημαντικό από την πρώτη στιγμή που είδα την εικόνα. Ίσως να ήθελα κάτι ακόμα εκεί, στο κρυσφήγετο των παιδιών από τη βροχή, κάτι που να μου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση, αλλά η Λάγια είναι η ζωγραφιά που ειδαμε, πραγματικά.

 

Μια σημείωση ακόμα: το πρώτο κορίτσι δεν δένει αρκετά καλά με την όλη ιστορία.

Λάγια σχόλια Άννας.doc

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
WILLIAM

Γιατρέ με άφησες άφωνο.

Σε είχα συνηθίσει σε ένα τελείως διαφορετικό στυλ και ήταν φοβερή έπληξη το κομμάτι αυτό.

Δεν το εξέλαβα σαν ιστορία φαντασίας και μετά μάλιστα πρόσεξα ότι το έχεις στα φαντασίας. Είναι μια συγκινητική ιστορία και με άγγιξε.

Το κομμάτι με τη Φαίδρα θα το έβγαζα γιατί είναι σε άλλο κλιμα, είναι μια άγουρη πρώτη ερωτική εμπειρία ενώ η υπόλοιπη ιστορία είναι συναισθηματική και πολύ πιο φορτισμένη.

( μου φάνηκε περίεργο που η Φαίδρα πήρε τέτοιο θάρρος αλλά δεν ήξερε τι θα ακολουθήσει )

 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Από σχόλια δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο από όσα έχουν ήδη ειπωθεί.

Περίεργη ιστορία, αλλά με ωραίο τρόπο. Μελαγχολική, καλογραμμένη και παρά το γεγονός ότι δεν είχε κάποια συγκεκριμένη πλοκή, την διάβασα με αμείωτο ενδιαφέρον.

Το φανταστικό στοιχεί δεν ήταν ξεκάθαρο. Εμένα αυτή η ιστορία μου φάνηκε περισσότερο σαν Μαγικός Ρεαλισμός.

Καλή σου επιτυχία.

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
Nienor

Πάρα πολύ όμορφα γραμμένο, πολύ μελαγχολικό, με μια άνεση να με παρασέρνεις με τις λέξεις που εμένα μου τη χαλάς μόνο εκεί που (και πάλι) χώνεις το σχόλιο για τους συγγραφείς. Δεν ξέρω τι σε έχει πιάσει με αυτά, αλλά νομίζω πως τα βάζεις σε στρατηγικά σημεία για να χάσω την επόμενη παράγραφο (η οποία εδώ είναι τόσο, μα τόσο όμορφη). Βγάλτο. Please.

Για τη Φαίδρα συμφωνώ κι εγώ να φύγει. Θα ήτανε μια φανταστική σκηνή αν έβγαζες κάνα δυο λεπτομέριες και τα παιδιά ήτανε καπου δεκατρία-δεκατέσσερα. Όμως ο πιτσιρικάς (εγώ μένω με την εντύπωση) πως μετά που γνωρίζει τη Λάγια είναι μόλις δέκα. Για τα μάλλινα διαφωνώ. Μου αρέσει τρελά που χτίζεις έτσι τη μάνα του και που παρόλο που τα σιχαίνεται έχει πάρει μια γυναίκα που τους έχει την αγάπη που τους είχε η μάνα του. Ο ήρωάς σου ξέρει να τα υπομένει εξάλλου. Φοβερή όλη η προοικονομία με τα μάλλινα. Υπέροχο το Λάγια. Υπέροχα τα φύκια και τα καλάμια.

 

Μια πραγματικά πολύ πολύ όμορφη ιστορία. Εγώ δεν ξέρω πώς κολλάει με την εικόνα, μου φαίνεται λίγο αφηρημένη η σύνδεση - προς το πολύ :p - αλλά δε με ενδιαφέρει, χαίρομαι που τη διάβασα. :)

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
giorgos lagonas

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας!

 

Επειδή αυτό το κείμενο είναι αρκετά, ας πούμε, "ψυχολογικό" και έχει αρκετούς συμβολισμούς, με ενδιαφέρει να δω πώς και αν αυτοί γίνονται κατανοητοί. 

 

Κρίνοντας από τα σχόλια, έχω την εντύπωση πως μάλλον αυτοί δεν γίνονται, υποθέτω από α) έλλειψη χρόνου, γρήγορο διάβασμα του κειμένου β) δική μου ανεπάρκεια να τους κάνω πιο φανερούς

 

Για να δω λοιπόν πού στέκεται το κείμενο ως έχει, θα με συγχωρέσετε, αλλά δε θα απαντήσω δημόσια στα σχόλιά σας. Είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν τρελαίνομαι να κάνω (να εξηγώ δημόσια κάποιο κείμενό μου) αλλά και που θα χαλάσει ή θα προκαταβάλλει όποιον αποπειραθεί να το διαβάσει πιο μετά.

 

Όποιος όμως έχει ακόμα απορίες που θέλει να του λυθούν, μου τις στέλνει σε pm Και εγώ υπόσχομαι να απαντήσω!

 

Μπορώ όμως να μιλήσω για κάποια τελείως τεχνικής φύσης στοιχεία όπως πχ 

 

 1. Έχω την εντύπωση ότι τα φιγουρίνια ήταν τα παλιά περιοδικά μόδας. Τα Burda π.χ. που κυκλοφορούν ακόμη είναι φιγουρίνια. Αν λέγονται και οι κούκλες βιτρίνας έτσι δεν είμαι σίγουρη... = η λέξη φιγουρίνι αν δεν κάνω λάθος, χρησιμοποιήθηκε και για τις κούκλες βιτρίνας, αλλά (καταχρηστικά) και για τα φωτομοντέλα
 2. Την έφτυσε; Τον πήρε στο στόμα της; Πόσο χρονών είναι; Ξέρει τι του κάνει αλλά δεν ξέρει πώς λειτουργεί η φάση; Τι έχει αυτή ακριβώς δεν ξέρει, αλλά το έχει φανταστεί στις ονειροπολήσεις του; Μπερδεύεις λίγο τις ηλικίες μου φαίνεται. Τι ξέρουν και τι δεν ξέρουν; Πόσο είναι; = ασφαλώς δεν ξέρει και συνάμα (κάνει πως, ή θέλει να) ξέρει! Είναι παιδιά! Δεν καταλαβαίνω γιατί μπερδευτήκατε τόσο με τις ηλικίες, αν δεν κάνω λάθος γράφω ότι ο ήρωας ήταν 11 χρονών όταν γνώρισε τη Λάγια, το περιστατικό με τη Φαίδρα (δεδομένου ότι το κείμενο έχει γραμμική χρονική σειρά, χωρίς φλασμπακ κλπ) είναι πιο πριν και είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε ότι όλα τα παιδιά είναι πάνω κάτω τέτοιας ηλικίας.  Ερωτισμός υπάρχει και στα παιδιά - αν και έχει τελείως διαφορετικό νοητικό περιεχόμενο από αυτό με το οποίο το επενδύουμε οι ενήλικες. Το παρατήρησε ο παππούλης Φρόυντ από το 1800τάδε, πλέον είναι μέηνστριμ γνώση. Φάσεις τέτοιου τύπου (δείξε μου το να στο δείξω) σε αυτές τις ηλικίες είναι επίσης πολύ πιο κοινές πα' όσο νομίζουμε
 3. Καλά τι ήταν αυτό το έρμο και το είχαν σαν έντομο στον κηδεμόνα; = αυτό απαντιέται με σαφήνεια μετά. Πλάκα πλάκα, αν γκουγκλάρεις κηδεμόνα σπονδυλικής στήλης, θα δεις τρομακτικά πράγματα, είναι σαν την πανοπλία του τερμινέιτορ. Και το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εξώφθαλμο όταν πρόκειται για παιδί. 
 4. Αλλά δεν ξέρω, θα μπορούσε να τρέξει έτσι γρήγορα, να είναι τόσο ευκίνητη; Εννοώ, δεν παρατήρησε ο ήρωάς μας να κουτσαίνει, να στραβοπατάει ή κάτι; = Ναι. Είναι ένα παιδί με νανισμό εξαιτίας αναστολής της ανάπτυξης από την αρρώστια. Αυτό συνεπάγεται μικρότερο και δυσανάλογο σώμα, όχι κινητικά προβλήματα ή άλλες παραμορφώσεις. Αυτά συμβαίνουν μετά (σε αυτές τις περιπτώσεις)
 5. Μάλλινο ρούχο. Τι οιδιπόδειο. Αφού ψιλοφρικάρει μα τα μάλλινα καλέ! = Μα, αυτό ακριβώς! ΟΙΔΙΠΟΔΕΙΟ!
 6. Κάτω από τους μύες και τα κόκαλα είναι ο δικός του εξωσκελετός τον οποίο μπορεί να βγάλει, αλλά μετά δεν θα ξέρει τι να κάνει με τα χέρια και τα πόδια του; Εδώ τι εννοεί; Πραγματικά δηλαδή! Αν τα μάλλινα είναι ο εξωσκελετός του –που θα ταίριαζε- τότε γιατί είναι κάτω από τους μύες και τα κόκαλά του; = Από εσάς κυρία μου έχω αυξημένες προσδοκίες, συνεπώς και περιμένω περισσότερη οξυδέρκεια! Άλλος είχε το όνομα (του κηδεμόνα) και άλλος τη χάρη...

 

Ας την έβλεπε δυο τρεις φορές, να ζεσταθεί το πράγμα...= όχι. Η Λάγια είναι ένα ετοιμοθάνατο ερείπιο, που την πέτυχε στην καλύτερη στιγμή της. Αν την ξανάβλεπε, θα την απομυθοποιούσε. 

 

Ας ήταν το Ερωτικό του Ξυδάκη με τους στίχους του Λαπαθιώτη, πάει στην ευχή. Ας ήταν η Μπαλάντα των Αισθήσεων. Τα μάτια σου στα μάτια μου κατ τ' άστρο πάνωθέ μου βρε αδερφέ. Κάτι.= σίριουσλι μου προτείνεις να άκουγε Λαπαθιώτη το εντεκάχρονο, μανδάμ;

 

 

Edited by giorgos lagonas
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Silvertooth

Ενδιαφέρουσα η ιστορία και καλογραμμένη. Δεν είναι ιδιαίτερα σχετική με την εικόνα και μάλλον δεν υπάγεται στο φάντασυ, αλλά είναι αξιοπρεπής.

 

Δίνει την αίσθηση ότι προσπάθησες να γράψεις κάτι που θα κάνει τον αναγνώστη να νιώσει άβολα σε στιγμές. Πετυχαίνει πάντως.

 

Μου άρεσε η παρουσίαση και περιγραφή της Λάγιας. Όσον αφορά τους υπόλοιπους, είχαν στηθεί έτσι ώστε να τονίζονται τα ελαττώματα έναντι των προτερημάτων τους, οπότε χωρίς να είναι μισητοί, δεν είναι και συμπαθητικοί. Λειτουργούν σαν καλή αντίθεση με τη ζωντάνια και την ειλικρίνεια της Λάγιας.

 

Τέλος, το "δείξε μου το δικό σου, να σου δείξω το δικό μου" δεν είναι τόσο απίθανο, αλλά κάπως δύσκολο για ένα δεκάχρονο/εντεκάχρονο να σκεφτεί/τολμήσει να κάνει στοματικό σε ένα συνομήλικο, ακόμα και τριάντα τσόντες να έχει δει. Που απ' ότι φαίνεται ούτε αυτό έχει κάνει, δεδομένης της άγνοιας στο αντικείμενο.

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
SymphonyX13

Όμορφη, καλογραμμένη ιστορία, γεμάτη μελαγχολία. Μου φάνηκε όχι πολύ άμεσα συνδεδεμένη με την εικόνα, αλλά αυτό δεν με ενόχλησε καθόλου. Όμορφες περιγραφές, ολοζώντανοι χαρακτήρες και θα συμφωνήσω και εγώ ότι το κομμάτι με την Φαίδρα μου φάνηκε λίγο παράταιρο. Καλή επιτυχία.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Λοιπόν,  αρκετά καλό στυλ γραφής. Από την άλλη, όμως, οπως είπε η Ειρήνη  για τις πολλές λεπτομέρειες.  Ειδικά το σημείο με την Φαίδρα για μένα είναι   αχρειάσο και με χάλασε κάπως  για την συνέχεια.   Προετοιμάζει τον αναγνώστη για κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που θα επακολουθήσει.   Γενικά, ενδιαφέρον ανάγνωσμα, αλλά σαν αναγνώστης  δύσκολα να διάλεγα ένα τόσο εσωτερικό κείμενο για να διαβάσω( <=> όχι και ο ιδανικής κριτής του δηλαδή).

 

Αυτά!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..