Jump to content

Recommended Posts

 Από ότι βλέπω δεν έχει ακουστεί ιδιαίτερα ο συγκεκριμένος συγγραφέας και νομίζω ότι είναι μια μικρή αδικία.Είναι καινούργιος στον χωρο με πρώτο έργο την τετραλογία The Faithfull And The Fallen. Μέχρι τώρα έχουν βγει τα 3 πρώτα. Σήμερα αγόρασα το 3ο έχοντας διαβάσει τα 2 πρώτα. Είναι ένας συγγραφέας που για μένα συνδυάζει τους πιο παλιούς τυπου Feist, Eddings, Williams με σύγχρονα κάπως πιο gritty στοιχεία. Δεν κάνει κάτι καινοτομικό, αλλά όλα τα κάνει αρκούντως καλά. Υπάρχει καλή πλοκή κ ίντριγκες, ενώ η κλιμάκωση είναι εξαιρετική, οδηγώντας σε πολύ επικά σκηνικά και εικόνες που θυμίζουν πχ Τολκιν, που για μένα είναι ο μάστορας του επικοδραματικού. Εικόνες ιδανικές για να ζωγραφίσεις. Όποιος θα θελε να διαβάσει κάτι φρέσκο πάνω στα παλιά μοτίβο των νέων ηρώων που γαλουχούνται και αντιμετωπίζουν σκοτεινές δυνάμεις εν μέσω πολιτικών ιντριγκων και προδοσιών, εδώ θα βρει την υγειά του.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Χμ. Με ιντριγκάρεις τώρα. Γαι πες λίγα περισσότερα, μπας και ξεκουνηθώ και πάρω τίποτε από της προκοπής Άμαζον

Link to comment
Share on other sites

Χμ για να δουμε. Ο κοσμος της σειρας εχει αναφορες σε ευρωπαικες καταβολες. Κελτικες κυριως, αλκα οχι μονο. Δεν ειναι δηλαδη κατι σε high fantasy.Τα φανταστικα στοιχεια παραμονευουν στις "ακρες" κ εμφανιζονται σιγα, αλλα με γδουπο :p . Γιγαντες, δαιμονες, μαγισσες κτλ κτλ. Μ αρεσε πολυ η κλιμακωση που υπαρχει. Ξεκιναει low κ οσο προχωραει αποκαλυπτονται οι φοβερες δυναμεις που κινουν τα νηματα. Επισης μ αρεσε πως η ατμοσφαιρα χτιζεται μεσω του lore κ των μυθων. Οι τοποι εχουν ιστορια, παραδοσεις κτλ.
Οι χαρακτηρες εχουν μεγαλη ποικιλια κ σε καποιες φορες διαβαζουμε κ την προοπτικη των ανταγωνιστων. Μ αρεσε πολυ που δεν υπαρχει σαχλα στο καστ. Οι καιροι ειναι δυσκολοι κ αυτο καθρεφτιζεται κ στους χαρακτηρες, στους διαλογους κτλ. Γενικα υπαρχει μια στιβαροτητα.
Το πλοτ ισως φανει στην αρχη απλο. Ο νεαρος ηρωας που δοκιμαζεται κ ο οποιος φαινεται να στην μοιρα του να γινει σωτηρας κτλ. Πιστεψε με ομως, στην πορεια υπαρχουν πολλες ανατροπες, αγωνια, προδοσιες, ιντριγκες κτλ.
Τελος εχει πολυ καλη δραση. Ο Gwynne κατεχει απο μεσαιωνικες πολεμικες τεχνες κ ξερει να δημιουργει καλη ενταση κ αγωνια κ οταν πρεπει να φτιαχνει σκηνικο μεγαλου επους, οπως πχ θα δεις κυριως απο το 2ο κ μετα οπου οι αποκαλυψεις κ η δραση χτυπαει κοκκινο. Γενικα πιστευω οτι οσο διαβαζεις θα σε ενθουσιαζει κ πιο πολυ κ απο ενα σημειο κ μετα καταφερνει να σε κραταει στην τσιτα κ να το αφηνεις δυσκολα.

 

https://www.goodreads.com/book/show/15750692-malice

Edited by Jaqen H'Gar
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

          Τελειώνοντας και το 3ο μέρος της τετραλογίας The Faithfull and The Fallen σκέφτηκα ότι είναι μια σοβαρή αδικία το γεγονός ΄ο,τι ο John Gwynne δεν έχει την αναγνώριση που έχουν άλλοι συγχρονοι συγγραφείς του χώρου. Ευτυχώς σιγα σιγά το όνομα του μεγαλώνει και οι κριτικές για τα βιβλία του ειναι διθυραμβικές. Κάθε σελίδα γίνεται και καλύτερος. Το πρώτο βιβλίο μου χε φανεί όμορφο. Μου θύμιζε τα πρώτα μου βιβλία στο είδος. Στο δεύτερο ο πήχης ανέβηκε πολύ. Οι εξελίξεις ήταν δραματικές και η πλοκή αγωνιώδης. Στο 3ο μερος, το Ruin,  φτάνει καταπληκτικά επίπεδα. Για μένα το καλύτερο βιβλίο επικής φαντασίας που χω διαβάσει εδώ και χρόνια.

          Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ιστορία του καταφέρνει να συνδυάσει το επικό ρομαντικό στυλ του Τολκιν με πλοκή και χαρακτήρες που θυμίζουν τον Μάρτιν στα 3 πρώτα βιβλία του. Δεν φτάνει ακόμα το πηκ αυτων των δυο, αλλά ο τρόπος που τους συνδυάζει σε τόσο εξαιρετικό βαθμό τον ανεβάζει πολύ ψηλά. Από ένα σημείο και μετά ένιωθα ότι δεν μπορούσα να σταματήσω να διαβάζω. Το μεγάλο καστ αποτελείται από φοβερους χαρακτήρες όλων των ειδών. Ηρωες, προδότες, φιλόδοξους, ταπεινούς, μαχητές της ζωης, Γίγαντες (ευγενείς και μη), μοχθηρούς χειραγωγούς, μπερδεμένους αντιηρωες και μη, σημαντικές γυναίκες με πραγματικό ρόλο στην ιστορία και οχι για διακόσμηση κοκ. Η πλοκή είναι φοβερά ενδιαφέρουσα. Καταφέρνει και ενώ αρχικά πατάει σε κάποια κλισέ του χώρου να ανατρέπει πολλά από αυτά και η αγωνία να ναι συνεχώς στην κορυφή. Η δράση είναι εξαιρετική. Ειναι σαν να τα ζεις μπροστά σου. Παρακολουθώντας τον και στο facebook διαπίστωσα ότι ξέρει από όπλα κτλ και αυτό φαίνεται στις μάχες. Ειναι εντυπωσιακές, αληθοφανείς και αιματηρές. Πραγματικά ο χρόνος αναμονής για το τελευταίο μέρος της σειράς, βγαίνει σε λίγους μήνες, θα περάσει δύσκολα. Ελπίζω να ναι ανάλογης αξίας και να υπάρξει η αναγνώριση που θα του επιτρέψει να συνεχίσει να γράφει τόσο καλογραμμένα βιβλία φαντασίας.

 

https://www.goodreads.com/author/show/5898355.John_Gwynne

 

Edited by Jaqen H'Gar
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Λοιπόν τελείωσα τα δύο πρώτα βιβλία και είμαι στο 15% του τρίτου.

 

Είναι η ωδή στην ποιοτική απλότητα.

Η κοσμοπλασία είναι εξαιρετικά απλή, το ίδιο και η πλοκή που ουσιαστικά είναι υπερ-απλουστευμένη μάχη καλού-κακού αλά Βίβλο και τέλος οι χαρακτήρες είναι συμπαθητικοί δίχως όμως να ξεχωρίζουν.

Όμως προσφέρει τα πάντα τίμια και τα δένει με μια πολύ όμορφη γραφή.

Δεν είναι το καλύτερο φάνταζι που διάβασα,αλλά είναι από τις τιμιότερες προσπάθειες που έχω δει.

Δίχως να βαλτώνει, να το παίζει μαέστρος της γλώσσας ή να εισάγει γελοιότητες στο κείμενο(βλέπε Mary Sue χαρακτήρες ή αμπελοφιλοσοφίες) γράφει τις πολύ συμπαθητικές ιδέες του.

 

Όπως αναφέρθηκε βασίζεται, τουλάχιστον στις μάχες στον κλασσικό(αρχαιότητα) κέλτικο τρόπο πολέμου,με εξοπλισμό μάλλον ψιλο-φάνταζι βασισμένο στο Dark ages με κέλτικα στοιχεία από την αρχαιότητα, και εισάγει και κάποια στοιχεία από ρωμαϊκές λεγεώνες και φράνκικες στρατιές.

Οι μάχες που περιγράφει είναι καλές θα έλεγα,δίχως να επαναλαμβάνονται, αν και σε κάποια σημεία η plot armour είναι εξόφθαλμη.

 

Κάποια σημεία με λογικά κενά, αλλά είναι αραιά.

 

Ελπίζω και τα λοιπά βιβλία να είναι το ίδιο καλά.

Edited by Mhtsos
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Τελείωσα και το τρίτο βιβλίο.

 

Θα έλεγα ότι είναι κατώτερο από τα λοιπά.

Η πλοκή κατώτερη των δύο άλλων και πολλές φορές επαναλαμβάνει προτάσεις/εκφράσεις τόσο συχνά που γίνεται εκνευριστικό.

Το ίδιο κάνει και με μικρές ιστορίες-"γεμίσματα" που κουράζουν.

 

Επίσης θα πρέπει να κόψει λίγο τους "νεκροζώντανους" που γυρίζουν να στοιχειώσουν την ιστορία.Καλύτερο είναι να εισάγει νέους χαρακτήρες παρά να επαναλαμβάνει την πλοκή παλαιών βιβλίων.

 

Κατά τα άλλα είναι παρόμοιο με τα προηγούμενα, αν και προσωπικά κουράστηκα λίγο με τις ατελείωτες μάχες που από ότι φαίνεται λίγη σημασία έχουν στην τελική,στο τέλος δηλαδή.

 

Μέτριο θα έλεγα στην τελική, λίγο χειρότερο από τα προηγούμενα,αλλά όχι τόσο που να το κάνει βαλούτα.

Με λίγα λόγια θα έλεγα ότι είναι cliff hanger, ολίγον bloated cheesy και φυσικά εισαγωγή στο τελευταίο βιβλίο.

Κάτι που ίσως θα μπορούσε να γίνει σε (πολύ) λιγότερες σελίδες.

Τεσπα, καμία σειρά φάνταζι δεν είναι τέλεια.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..