Jump to content

Τομ Ρομπ Σμιθ (Tom Rob Smith)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

post-2246-0-69611300-1460473714.jpg

 

Ο Τομ Ρομπ Σμιθ γεννήθηκε το 1979 και είναι Άγγλος συγγραφέας αστυνομικών/ιστορικών θρίλερ. Είναι κυρίως γνωστός για το πρώτο του μυθιστόρημα, ονόματι Child 44, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο αξιωματικός Λέο Ντεμίντοφ. Το βιβλίο αυτό έχει διαβαστεί από πολλούς αναγνώστες ανά τον κόσμο, έχει δεχθεί διθυραμβικές κριτικές από περιοδικά, εφημερίδες και βιβλιοφιλικές ιστοσελίδες (ήταν μάλιστα υποψήφιο για το βραβείο Man Booker το 2008), ενώ μεταφέρθηκε και στους κινηματογράφους το 2015, σε σκηνοθεσία Daniel Espinosa και με πρωταγωνιστές του Tom Hardy, Noomi Rapace και Gary Oldman.

 

Τα βιβλία που έχει γράψει ο συγγραφέας μέχρι στιγμής:

 

(Όλα του τα βιβλία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη)

 

(2008) Child 44* - Παιδί 44
(2009) The Secret Speech* - Ο μυστικός λόγος
(2011) Agent 6* - Πράκτορας 6
(2014) The Farm - Η Φάρμα

 

*Με αστερίσκο τα βιβλία της σειράς Leo Demidov.

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε για το τόπικ Blade!

 

Έχω  διαβάσει  ό,τι έχει βγάλει ο Smith.

Τα τρία βιβλία που έχει βγάλει με τον Demidov είναι αρκετά καλά και αξίζει να διαβαστούν. Για το  τελευταίο του πάλι έχω τρομερές ενστάσεις :)

 

 

Σχόλια για τα δύο τελευταία βιβλία του από το χρονοντούλαπο του sff.gr

 


 

13.Agent 6-Tom Rob Smith(σελ 543~)

Με το βιβλίο αυτο ολοκληρώνεται η τριλογία των Σοβιετικών θρίλλερ που ξεκίνησε ο Smith το 2008 με το Παιδί 44.
Η ιστορία ξεκινά με ένα ταξίδι στην Νέα Υόρκη που πραγματοποιεί η γυναίκα του πρωταγωνιστή με παιδιά από το σχολείο στο οποίο διδάσκει , πάει στο Αφγανιστάν και ξαναεπιστρέφει στην Νέα Υόρκη.Αυτά πέρι της υπόθεσης, δεν λέω παραπάνω, αλλά είναι καλή,πολύ καλή!

Στα σημαντικά τώρα, σαν βιβλίο νομίζω πως είναι ένα σκαλί πιο κάτω από τα δύο προηγούμενα κυρίως επειδή το αρχικό μέρος στο βιβλίο τραβάει λίγο παραπάνω απ'όσο έπρεπε. Το "πραγματικό" βιβλίο ξεκινάει γύρω στις σελίδες 210-250(κάπου' κει τελώς πάντων  :p) , όπου και ο Smith αποφασίζει να ασχοληθεί λιγουλάκι και με τον Leo και η δράση μεταφέρεται στο Αφγανιστάν

Spoiler 
 

. Απο το σημείο αυτό και μετά, ο Smith καταφέρνει να σε κολλήσει στο βιβλίο.

Αν είχε καταφέρει να κάνει τις 200τόσες πρώτες σελίδες 100 , το Agent 6 θα ήταν τέλειο.

Εν ολίγης, όσοι έχετε διαβάσει το Παιδί 44 και/η το Secret Speech(όπως είπα και στο τόπικ των αγορών, ο Πατάκης θα το βγάλει αυτόν τον μήνα νομίζω) ,αγοράστε το Agent 6
εάν πάλι όχι, είναι ένας καλός λόγος για να τα διαβάσετε(αν και το παιδί 44 είναι καλύτερος  :p

 

και

 

 


3. The Farm- Tom Rob Smith(σελ 351)

 

Σε τελείως διαφορετικό στυλ από τα τρία προηγούμενα( και καλύτερα!) βιβλία του, εδώ ο Smith λέει μία ιστορία η οποία απλούστατα ποτέ δεν  απογειώνεται.

    Ξαφνικά, ένα ωραίο πρωινό, ο Daniel λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα του, ο οποίος μαζί με την μητερά του έχουν αποσυρθεί σε μία ωραία φάρμα στην Σουηδία, και  του λέει πως η μητέρα του έχει αρχίσει να τα χάνει.  Σύντομα, η μητέρα του όμως καταφθάνει στο Λονδίνο και αρχίζει να λέει στον Daniel πως ο πατέρας του μαζί με κάτι άλλα Σουηδά  καλόπαιδα εμπλέκονται σε ειδεχθή εγκλήματα. Ο Daniel αρχίζει να διχάζεται μην ξέροντας αν πρέπει να πιστέψει την μητέρα του ή όχι.

      Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, η μητέρα του  μιλάει με τον Daniel και του αναλύει την θεωρία της, δίνοντας παράλληλα και αποδείξεις(ή έτσι πιστεύει) για τα λεγόμενα της. Αυτό το μέρος  είναι μεν αρκετά μεγάλο(και αργό!), αλλά έχει κάποιο ενδιαφέρον αφού η Tilde στην αφήγηση αναφέρει το οτιδήποτε συμβαίνει σαν σκευωρία των κακών ώστε να την βγάλουν τρελή, να την προκαλέσουν να εκνευριστεί κτλπ...

Στο δεύτερο μέρος, ο Daniel αναλαμβάνει δράση και πηγαίνει στην Σουηδία για να δει  αν έχει δίκαιο η    μητέρα του ή όχι.

 

Το γράψιμο  είναι στα γνωστά επίπεδα του Smith, αλλά, όταν τελείωσα το βιβλίο, δεν ένιωσα να κερδίζω κάτι. Η πλοκή ήταν αδιάφορη και δεν είχε και κάποιο ιδιαίτερο "κοινωνικό" μήνυμα(ή τουλάχιστον εγώ δεν το έπιασα  :p ).

 

Αν θέλετε να διαβάσετε κάτι από τον Smith, προτιμήστε την τριλογία του στην Σοβιετική Ρωσία!

 

Βαθμολογία: 5/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παιδί 44

Αγορασμένο από παλαιοβιβλιοπωλείο πριν από τεσσεράμισι χρόνια, το βιβλίο του Τομ Ρομπ Σμιθ έπιανε τόσο καιρό σκόνη στην βιβλιοθήκη μου για κάποιο άγνωστο λόγο. Τελικά αποφάσισα να το διαβάσω. Δεν κράτησε και πολύ, έτσι καλογραμμένο, ενδιαφέρον και εθιστικό όπως ήταν, μέσα σε δυο μέρες το ξεπέταξα. Είχα ακούσει πολλά και καλά λόγια για το βιβλίο αυτό, οπότε περίμενα να διαβάσω κάτι καλό. Τελικά δεν μου φάνηκε μονάχα καλό, αλλά κάτι πολύ παραπάνω.

Λίγα λόγια για το πλαίσιο της ιστορίας: Βρισκόμαστε στην Σοβιετική Ένωση του 1953, όπου η παράνοια ζει και βασιλεύει, χάρη στον "πατερούλη" Στάλιν, αλλά και όλους τους υπόλοιπους συντρόφους. Ρεύτηκες μπροστά σ'έναν αξιωματικό της Κρατικής Ασφάλειας; Δέκα χρόνια στα γκούλαγκ. Σ'αρέσει η ξένη ποίηση; Εικοσιπέντε χρόνια στα γκούλαγκ. Για κάποιο λόγο σε θεωρούν πράκτορα ή προδότη; Μια σφαίρα στον σβέρκο και αντίο σας. Επίσης: Κρατικά διαμερίσματα, άνθρωποι μέσα στον φόβο, την φτώχεια και την απόγνωση, διαφθορά παντού... Εν συντομία, καλώς ήρθατε στον Σοβιετικό Παράδεισο.

Και τώρα λίγα λόγια για την ίδια την ιστορία: Σ'αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, παρακολουθούμε τον Λέο Ντεμίντοφ, αξιωματικό της Κρατικής Ασφάλειας, κολλημένο με την τήρηση των νόμων και των κανονισμών, όσο παράλογοι και αν είναι αυτοί. Μια μέρα, καταλαβαίνει ότι μια σειρά φόνων μικρών παιδιών, με συγκεκριμένο μοτίβο, λαβαίνει χώρα σε πολλά σημεία της Ρωσίας. Πως όμως είναι δυνατόν να γίνονται φόνοι, όταν η Σοβιετική κοινωνία είναι η ιδανική κοινωνία και όλοι οι άνθρωποι ίσοι και ικανοποιημένοι; Όσο, όμως, ο Λέο παραβαίνει κανόνες και εντολές, τόσο αυτός και η γυναίκα του θα κινδυνεύουν. Έτσι, κάποια στιγμή θα θεωρηθούν αντιδραστικά στοιχεία και θα σταλούν στου διαόλου την μάνα για να δουλέψουν. Για αρχή. Μετά ίσως γκούλαγκ, θάνατος... Όμως οι δυο τους θα προσπαθήσουν να βγάλουν μια άκρη με την σειρά δολοφονιών, να πιάσουν τον αληθινό δολοφόνο, αλλά και να γλιτώσουν από το ίδιο τους το Κράτος.

Κάπως μεγάλη περίληψη της ιστορίας έγραψα, ήθελα όμως να τονίσω πόσο πολύ με συνεπήρε η όλη αφήγηση του συγγραφέα και πόσο πολύ με ταξίδεψε σε μια άλλη χώρα, σε μια μακρινή και δύσκολη εποχή. Το βιβλίο δεν πρέπει να διαβαστεί μόνο σαν αστυνομικό θρίλερ (που, μεταξύ μας, δεν παίρνει και άριστα δέκα, αν και έχει κάποιες δυνατές εκπλήξεις), πρέπει να διαβαστεί και σαν ιστορικό/κοινωνικό μυθιστόρημα, όπου περιγράφεται ένας άλλος κόσμος, δυστυχώς απόλυτα αληθινός. Μέσω της πλοκής, που είναι γεμάτη με δράση, σασπένς, αγωνία και μυστήριο, μας δίνεται η ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στην Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του '50. Όσον αφορά την γραφή, μου φάνηκε πραγματικά εξαιρετική, λογοτεχνικότατη, διεισδυτική και απόλυτα εθιστική, με δυνατές και ρεαλιστικές περιγραφές τοπίων, καταστάσεων και συναισθημάτων. Οι χαρακτήρες πολύ καλογραμμένοι και ενδιαφέροντες, σίγουρα έγινα ένα με τα προβλήματά τους. Η ατμόσφαιρα σαφώς εξαιρετική, κάπως γκρίζα και μουντή.

Αυτά τα ολίγα είχα να πω. Σαν αστυνομικό θρίλερ είναι οπωσδήποτε πολύ καλό, αλλά όχι και εξαιρετικά τρομερό, σαν ιστορικό-κοινωνικό θρίλερ όμως νομίζω ότι παίρνει άριστα δέκα. Προσφέρει δράση, αγωνία και μυστήριο, είναι εθιστικό και ευκολοδιάβαστο (άρα το απόλυτο page turner), συνάμα όμως κάνει τον αναγνώστη να αγανακτά με τις περιγραφές των συνθηκών (κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών) που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια στην Ρωσία, εκτός από ψυχαγωγία, δηλαδή, προσφέρει επίσης τροφή για σκέψη και άφθονο υλικό για προβληματισμό. Τώρα μένει να δω την ταινία (που θα είναι σίγουρα κατώτερη από το βιβλίο αλλά μάλλον ενδιαφέρουσα) και να προμηθευτώ και τα δυο επόμενα βιβλία της σειράς.

9.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Τομ Ρομπ Σμιθ (Tom Rob Smith)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..