Jump to content

Ernest Cline - Αν είσαι έτοιμος πάτα enter


Recommended Posts

b173720.jpg

 

Το έτος 2044, ο πραγματικός κόσμος έχει γίνει ένα πολύ άσχημο μέρος για να ζει κανείς. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, ο Ουέιντ Ουότς δραπετεύει από τη ζοφερή καθημερινότητά του περνώντας τις περισσότερες ώρες του συνδεδεμένος με το OASIS - μία ευρύτατα διαδεδομένη εικονική ουτοπία που σου επιτρέπει να είσαι αυτός που θέλεις να είσαι και να ζήσεις, να παίξεις και να ερωτευτείς σε έναν από τους δέκα χιλιάδες πλανήτες που περιέχει.

Και όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, ο Ουέιντ ονειρεύεται να είναι αυτός που θα ανακαλύψει τον πρώτο λαχνό που κρύβεται μέσα σε αυτόν τον εικονικό κόσμο. Σε κάποιο σημείο στο εσωτερικό αυτού του γιγάντιου διαδικτυακού παιδότοπου, ο δημιουργός του OASIS Τζέιμς Χάλιντεϊ έχει κρύψει μια σειρά από παράξενους γρίφους που θα χαρίσουν αμύθητη περιουσία -και μεγάλη ισχύ- σε όποιον καταφέρει να τους λύσει.

Για χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν δίχως αποτέλεσμα να κατακτήσουν αυτό το τρόπαιο, γνωρίζοντας μόνο ότι τα αινίγματα του Χάλιντεϊ έχουν τις ρίζες τους στην παραφιλολογία της ποπ κουλτούρας του τέλους του εικοστού αιώνα, την οποία λάτρευε. Και επίσης για χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν σε αυτή την αναζήτηση έναν ακόμη τρόπο διαφυγής από την πραγματικότητα, βυθισμένοι στη διασκεδαστική αλλά ψυχαναγκαστική μελέτη των αγαπημένων ηρώων του Χάλιντεϊ. Όπως πολλοί συνομήλικοί του, ο Ουέιντ νιώθει άνετα τόσο όταν συζητάει για το έργο του σκηνοθέτη Τζον Χιουζ, παίζει Pac-Man ή απαγγέλλει στίχους των Devo όσο και όταν ψάχνει απεγνωσμένα ενέργεια για να θέσει σε λειτουργία το προσωπικό σύστημα εμβύθισης του OASIS που διαθέτει.

Κάποια στιγμή, ο Ουέιντ πέφτει πάνω στη λύση του πρώτου γρίφου. Ξαφνικά όλα τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται επάνω του, αλλά ανάμεσα στους χιλιάδες ανταγωνιστές του που παίρνουν μέρος στο κυνήγι υπάρχουν ορισμένοι πολύ ισχυροί και αποφασισμένοι παίκτες που είναι διατεθειμένοι να σκοτώσουν για να νικήσουν τον Ουέιντ και να εξασφαλίσουν το τρόπαιο.

Πλέον, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει και να σώσει όλους όσους γνωρίζει είναι να νικήσει. Όμως, για να τα καταφέρει, ίσως θα πρέπει να εγκαταλείψει τη φαινομενικά τέλεια εικονική του ύπαρξη και να αντιμετωπίσει τη ζωή -και τον έρωτα- στον πραγματικό κόσμο, από τον οποίο πάντα ήθελε απεγνωσμένα να αποδράσει...

Πρωτότυπο και νοσταλγικό, το "Αν είσαι έτοιμος, πάτα Enter" συνδυάζει με φιλόδοξο τρόπο μυθιστόρημα μαθητείας, ερωτική ιστορία και έπος εικονικής πραγματικότητας.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω αυτό θα διαβάσει η ΛΑΦ για καλοκαίρι; Έκτακτα! Ορίστε και το λινκ της Πολιτείας, που το έχει με 8,91.

 

 

http://www.politeianet.gr/books/9789601642352-cline-ernest-patakis-an-eisai-etoimos-pata-enter-216755

Ναι θα είναι το βιβλίο για το καλοκαίρι. 17 Σεπτεμβρίου η συνάντηση. Φαίνεται ενδιαφέρον βιβλίο και τουβλάκι! Ότι πρέπει για καλοκαίρι!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ το διάβασα πέρυσι και έγραψα κριτική, εδώ. Προσωπικά μου άρεσε πολύ, αλλά ουσιαστικά στο τσακ έχασε τα πέντε αστεράκια στο Goodreads.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ το διάβασα πέρυσι και έγραψα κριτική, εδώ. Προσωπικά μου άρεσε πολύ, αλλά ουσιαστικά στο τσακ έχασε τα πέντε αστεράκια στο Goodreads.

 

Nice nice!!! Ανυπομονώ!  :icon_yea:

Link to comment
Share on other sites

Την ίδια τιμή έχει και στα Public, για online παραγγελία από τα λαϊκά παιδιά της επαρχίας.(στα παιδικά το έβαλαν οι σατανάδες)

http://www.public.gr/product/books/paidika/paidiki-efibiki-logotehnia-metafrasmeni/an-eisai-etoimos-pata-enter/prod3313280pp/

 

Το διάβασα το φθινόπωρο. Το βρήκα καλό, νοσταλγικό, κλασικό cyberpunk αλλά ταυτόγχρονα μάλλον υπερτιμημένο όπως έγραψα και στο σχετικό review:
http://community.sff.gr/topic/5066-aξιολόγηση-καλύτερων-βιβλίων-εφ/?p=289975

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το είχα αγοράσει από Πολιτεία, το σκάναρα, το πέρασα στο e-reader μου και είναι έτοιμο για παραλία στις διακοπές του Αυγούστου.

Είμαι λάτρης των 80's και retroμανής και πράγματι ανυπομονώ να διαβάσω κάτι βασισμένο σε εκείνη την εποχή.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση και με κούρασε στην μεταφορά του βιβλίου ήταν τα ατελείωτα footnotes... Σχεδόν κάθε σελίδα είχε και ένα από δαύτα... :p

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

τι εννοείς το σκάναρες; Δεν εννοείς ότι θα το διαβάσεις σε φωτογραφίες, ε; Κάνεις ocr;

Edited by nikosal
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

τι εννοείς το σκάναρες; Δεν εννοείς ότι θα το διαβάσεις σε φωτογραφίες, ε; Κάνεις ocr;

Χαχαχαχαχα!!! Με τίποτε δεν θα μπορούσα να διαβάσω σε φωτογραφίες τόσες σελίδες.

Το πέρασα με OCR και έπειτα μετατροπή σε epub (και ένα back-up σε PDF).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μόλις το τελείωσα, σε δυο καθισιές, ακτοπλοϊκό πηγαινέλα στην Τήνο.

 

Πάρα πολύ ενδιαφέρον, αν και συμφωνώ στα περισσότερα (και στα αρνητικά) με τον Bladerunner.

Συμφωνώ ότι η γραφή είναι κάπως άρπα-κόλλα, ενδεχομένως για να πείθει ο αφηγητής ότι είναι ένας 18χρονος που έχει πάρει όλη του την παιδεία διαβάζοντας και βλέποντας ταινίες pop culture στο ίντερνετ - θέλω να πω, δεν τον λες αγράμματο, αλλά του λείπει ένα μεγάλο κομμάτι συναισθηματικού βάθους και ωριμότητας, χωρίς να γίνεται αντιπαθητικός.

Τη δεκαετία του 1980 εγώ που την έζησα έχω να πω ότι όχι, δε μου τη θυμίζει τόσο πολύ το βιβλίο, γιατί δεν ήμουν τόσο χωμένη στα βιντεογκέιμ και προπαντός στην αμερικάνικη τηλεόραση και κινηματογράφο τότε. Ένας Αμερικάνος (και geek) μόνο θα τρελαινόταν με όλες αυτές τις αναφορές - εμείς δεν τα ξέρουμε όοοοολα αυτά και με τόσες λεπτομέρειες. Για να μην αναφέρω ότι παραλείπει μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές των '80ς και δική μου αγαπημένη, που λεγόταν

THUNDERCATS!

. Κατά τα άλλα, αναγνωρίζω ότι το εύρημα με τη δεκαετία αυτή (με κάποια συγκεκριμένη δεκαετία του παρελθόντος, όποια και αν ήταν) χρησιμεύει στο να μη χρειάζεται ο συγγραφέας να επινοήσει ταινίες, βιντεογκέιμ και σειρές που δεν υπάρχουν και που θα πρέπει να δημιουργήθηκαν από το 2011 (που γράφτηκε το βιβλίο) μέχρι το 2044 (όπου υποτίθεται πως διαδραματίζεται). Όλοι ασχολούνται με το κυνήγι του "αυγού", γι' αυτό τα '80ς έχουν γίνει μόδα το 2040, γι' αυτό δε μαθαίνουμε τι άλλες ταινίες κλπ έχουν γυριστεί μέχρι το 2040. Εκτός αν πρέπει να συμπεράνουμε, από τη γενική κατάρρευση, ότι έχει πάψει να υπάρχει ολόκληρη η παγκόσμια βιομηχανία της ψυχαγωγίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Στα αρνητικά, επίσης, εκτός από την κάπως υπερβολικά "σκέτη" γραφή, η τρομερή και απίστευτη πλημμύρα αφενός τεχνικούρας και αφετέρου αναφορών σε ταινίες και βιντεογκέιμ. Ως ένα σημείο μπορεί να θεωρηθεί συγκινητικό, αλλά όταν οι υποσημειώσεις καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος της σελίδας από όσο το κείμενο, νιώθω να μου βγαίνουν από τη μύτη και τα αυτιά όλα αυτά και να απέχω ελάχιστα από το χάσιμο του μπούσουλα εκεί μέσα.

Αλλά το ζουμί και το πολύ θετικό είναι οι ιδέες, πολλές, εντυπωσιακές έως καταπληκτικές, που αξιοποιούν με πάρα πολύ ενδιαφέροντα τρόπο τις γνώσεις του συγγραφέα από την ποπ κουλτούρα. Εννοώ το πώς είναι φτιαγμένο όλο αυτό το OASIS, πώς λειτουργεί, υπό ποιες συνθήκες δημιουργείται αυτό το τεράστιο εικονικό παιχνίδι, ποιοι είναι οι "κακοί" της υπόθεσης (που είναι "κακοί" και στον πραγματικό κόσμο), η σύνδεση εικονικού-πραγματικού, το ποιος είναι τελικά αυτός ο "Έιτς", το πώς αξιοποιούνται όλες οι πτυχές και οι δυνατότητες των ιδεών αυτών κλπ κλπ. Πολύ ωραίο και το ότι, σε έναν εικονικό κόσμο, τα διάφορα μαγικά αντικείμενα, υπερφυσικές ικανότητες και όπλα σούπερ προχωρημένης τεχνολογίας έχουν πραγματικό νόημα και σημασία στον κόσμο όπως τον ξέρουμε, δεν είναι συμβάσεις ενός φάντασυ κόσμου. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να είσαι τρομερά κολλημένος με τα βιντεογκέιμ για να το καταλάβεις ή για να το βρεις ενδιαφέρον, αρκεί να έχεις στοιχειώδεις γνώσεις πάνω στο πώς λειτουργούν οι διάφοροι ιντερνετικοί κόσμοι και τα βιντεογκέιμ, φαντασία και ανοιχτό μυαλό.

Το συμπέρασμα του τέλους ήταν βέβαια το αναπόφευκτο κλισέ ότι δεν πρέπει να απορρίπτουμε τον πραγματικό κόσμο για χάρη του εικονικού, αλλά ευτυχώς το λέει πολύ λιτά και λακωνικά και δεν κάνει καθόλου κήρυγμα.

Γενικώς μου άρεσε πολύ, αν και έχω την εντύπωση πως, αν το είχα διαβάσει με περισσότερα από 2 διαλείμματα θα ξέχναγα μερικές λεπτομέρειες και δε θα έβγαζα νόημα.

Edited by wordsmith
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Η ΛΑΦ διάβασε το βιβλίο και το συζήτησε στην 32 συνάντησή της. Τα μέλη είπαν περίπου τα εξής :

 

 

 

deadend : Ένα εφηβικό βιβλίο που δεν απευθύνεται σε εφήβους. Απευθύνεται σε ιστορικούς. Είναι η κουλτούρα που επηρέασε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Όχι μόνο την Αμερική αλλά όλη τη Δύση. Η δεκαετία του 80 ως ιστορικό υπόβαθρο. Εκείνο που δεν έχει και μου έχει κάνει εντύπωση είναι το φλίπερ. Ωραία ιδέα το διαδικτυακό σχολείο.

 

SanDanGlokta : Καλό ήταν. Βιβλίο ευρείας κατανάλωσης όχι κάτι ιδιαίτερο. Το μόνο που μπορεί να ενοχλήσει είναι οι αναφορές πέρα από το είδος του. Δεν βλέπω τίποτα άλλο αρνητικό. Έχει ενδιαφέρον ότι έχει παρουσιάσει ο συγγραφέας σαν δυστοπία τον κόσμο του.

 

wordsmith : Μου άρεσε πολύ. Αρνητικό ήταν ότι η γλώσσα παραήταν εύκολη. Μιλάει σε πρωτοπρόσωπη γραφή ένα παιδί που έχει την μόνη μόρφωση από το internet. Δεν πέταξε κάποια σοβαρή κοτσάνα ο συγγραφέας. Υπάρχει ενεργειακή κρίση και είναι πειστικό. Μόνο η γλώσσα είναι το αρνητικό. Μου άρεσε που έχει τόσες λεπτομέριες. Ήταν καλή ιδέα να φτιάξει ένα βιβλίο με την pop κουλτούρα των 80s. Μου άρεσε και ας ήταν λίγο κλισέ. Οι δυο ιδιοφυίες που κάνουν κάτι πρωτοποριακό σε έναν τομέα. Στον κόσμο του Oasis έχουν ισχύει και τα fantasy αλλά και τα scifi αντικείμενα. Το σχολείο δείχνει την δυνατότητα της εικονικής φαντασίας. Πολύ καλή η ιδέα με τον Έιτς. Πολιτικώς ορθή. 

 

Nargathrod : Το βιβλίο ήταν μια ιστορία στην κουλτούρα των 80s. Είχε άπειρες αναφορές σε παιχνίδια,ταινίες και ότι μπορούσε να ενδιαφέρει κάποιον που ήθελε να ψυχαγωγηθεί. Η ιδέα δεν ήταν μοναδική μιας και μου θύμησε το Sword Art Online που έχει γραφτεί από Ιάπωνες. Μου άρεσε πολύ γιατί οι τεχνικές του Σασπενς χρησιμοποιήθηκαν σωστά από τον συγγραφέα. Μπορεί η γλώσσα να μην ήταν κάτι ιδιαίτερο ωστόσο, παρουσιάζεται η υπόθεση ορθά δομημένη. Πέρασα καλά με αυτό το βιβλίο και παρόλο τον όγκο του διαβάστηκε εύκολα. 

 

 

 

Edited by Nargathrod
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..