Jump to content

Λάρι Νίβεν (Larry Niven)


Recommended Posts

post-2246-0-27329100-1469456187.jpg

 

Ο Λάρι Νίβεν είναι Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, γεννημένος το 1938 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.  Είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στο είδος, έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες μυθιστορήματα, πολλές συλλογές διηγημάτων, συμμετοχές σε ανθολογίες κλπ. Κάποια από τα βιβλία του έχουν κερδίσει και σημαντικά βραβεία του Φανταστικού, όπως το Locus, το Nebula, το Hugo κλπ. Το πιο γνωστό του μυθιστόρημα είναι το Ringworld, ενώ και τα The Mote In God's Eye και Lucifer's Hammer, που έγραψε σε συνεργασία με τον Jerry Pournelle, είναι επίσης πολύ γνωστά. Οι σειρές βιβλίων Known Space και Ringworld, είναι από τις πιο πολυδιαβασμένες και κλασικές σειρές επιστημονικής φαντασίας.

 

Κλασικά, στην Ελλάδα ένα πολύ, μα πολύ μικρό μέρος του έργου του έχει μεταφραστεί...

 

1. Ringworld - Ringworld: Ο κόσμος δακτύλιος (Space)
2. The Integral Trees - Τα δέντρα του ουρανού (Space)
3. Destiny's Road - Ο δρόμος του Ντέστινυ (Parsec)
4. Rainbow Mars - Οι ιριδισμοί του Άρη (Parsec)

5. Fleet of Worlds - Ο στόλος των κόσμων (Συμπαντικές Διαδρομές)*
6. Juggler of Worlds - Οι θαυματοποιοί των κόσμων (Συμπαντικές Διαδρομές)*

 

*Σε συνεργασία με τον Edward M. Lerner.

 

Επίσης έχουν μεταφραστεί αρκετά διηγήματα του, που μπορεί να τα βρει κανείς κυρίως στις ανθολογίες της Ωρόρας, αλλά και αλλού.

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Είχα διαβάσει παλαιότερα το ''Ο Κόσμος Δακτύλιος'' και δεν μου είχε αρέσει για αυτό και φρόντισα να το ξεφορτωθώ. Όχι όμως με την μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση, οπότε και το έκαψα. Κλασσικό, είπα να το ξαναγοράσω για να του δώσω ακόμα μία ευκαιρία. Με το ίδιο αποτέλεσμα. Η ιδέα μεγαλεπήβολη αλλά η ανάπτυξη δεν μου άρεσε καθόλου. Μία από τα ίδια για τις ιστορίες του από την Ωρόρα που ήταν από μέτριες ως καλούτσικες. 

 

Έχω και το ''Ο Δρόμος του Ντέστινι'' που υποψιάζομαι ότι επίσης δεν θα μου αρέσει. Μάλλον απλά δεν είναι του γούστου μου  :)

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Έχοντας διαβάσει πρόσφατα το "Ο στόλος των κόσμων" και "Οι θαυματοποιοί των κόσμων" των Λάρυ Νίβεν & Έντουαρντ Λέρνερ να πω λίγο τις εντυπώσεις μου.

Η υπόθεση του "Ο στόλος των κόσμων" ξεκινά το έτος 2198 όταν μια φυλή εξωγήινων, οι Πολίτες (ή αλλιώς Μαριονετίστες), αιχμαλωτίζουν ένα γήινο αποικιακό διαστημόπλοιο και χειραγωγώντας το πλήρωμά του δημιουργούν μια ανθρώπινη κοινότητα, τους Άποικους, σε έναν από  πλανήτες τους. Οι Πολίτες είναι μια φυλή εξαιρετικά δειλών όντων που κρατούν μυστική την τοποθεσία των πλανητών που κατέχουν, για να μην κινδυνεύσουν από διάφορες πολεμοχαρείς φυλές, αλλά παρά ταύτα έχουν φτιάξει μια πολύ επιτυχημένη εμπορική αυτοκρατορία σε όλο το γαλαξία που τους αποφέρουν αμύθητα κέρδη. Επί πεντακόσια χρόνια όλα κυλούν ομαλά για τους Πολίτες και τους Άποικους και οι δεύτεροι το μόνο μαθαίνουν είναι ότι οι Πολίτες είναι οι σωτήρες τους και ότι πρέπει να τους χρωστάνε ευγωμοσύνη που τους έσωσαν από κάποιους άλλους κακούς εξωγήινους και επομένως ως αντάλλαγμα οι Άποικοι δουλεύουν ως εργάτες στην παραγωγή τροφής. Όμως όλα αλλάζουν όταν μια ομάδα Αποίκων μετά από μια σειρά γεγονότων αρχίζει να έχει αμφιβολίες για την επίσημη ιστορία που μαθαίνουν και αποφασίζει να ανακαλύψει την αλήθεια και να κερδίσουν την ελευθερία τους.

Την ίδια περίοδο οι Πολίτες ανακαλύπτουν μια τεράστια έκρηξη αστεριών στο κέντρο του γαλαξία η οποία στο μέλλον θα θέσει σε κίνδυνο τους πλανήτες τους, οπότε και αποφασίζουν να μεταναστεύσουν μαζικά για να γλυτώσουν την ζωή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει το εμπόριο σε όλο το γαλαξία και κυρίως στη Γη που εξαρτάται άμεσα από τους Πολίτες.

Ο κύριος πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Νέσσος, ένας Πολίτης, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τους Άποικους και ως κύριο καθήκον του είναι να κρατήσει κρυφή την τοποθεσία του πλανήτη των Πολιτών από τους Γη, διότι αν οι Γήινοι ανακαλύψουν την απαγωγή των Άποικων τότε θα τους κηρύξουν τον πόλεμο. Για να το καταφέρει αυτό αναπτύσει ένα δίκτυο κατασκόπων στη Γη προκειμένου να μπορεί να παρεμβαίνει στις αποφάσεις της ηγεσίας της και μέσα από δολοπλοκίες να καταφέρει οι άνθρωποι να χάσουν το ενδιαφέρον τους για τους Πολίτες.

Η ιστορία του "Οι θαυματοποιοί των κόσμων" διαδραματίζεται την ίδια περίοδο με το προηγούμενο βιβλίο, αλλά στους πλανήτες που ελέγχουν οι άνθρωποι αυτή τη φορά και κύριος πρωταγωνιστής είναι ο Ζίγκμουντ Αουσφάλλερ, ο καλύτερος πράκτορας της υπηρεσίας αντικατασκοπίας της Γης, και τον παρακολουθούμε καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει τις πλεκτάνες που έχει στήσει ο Νέσσος και κυρίως να ανακαλύψει που είναι ο κόσμος των Πολιτών μιας και δεν πιστεύει ότι η μετανάστευση τους είναι αληθινή. Το κύριο πρόβλημα αυτού του βιβλίου είναι ότι προσπαθώντας να είναι σχετικά αυτόνομο, επαναλαμβάνει πάρα πολλές πληροφορίες που τις έχεις διαβάσεις στο "Ο στόλος των κόσμων", οπότε καταντάει λίγο κουραστικό.
 
Γενικά μου άρεσαν και τα δυο βιβλία, έχουν αρκετά πυκνή δράση, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με πολλές πρωτότυπες ιδέες για τους πλανήτες που παρουσιάζουν όπως και για τις διάφορες φυλές του γαλαξία και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η κάθεμιά τους.

 

Το μεγάλο μειονέκτημα των βιβλίων έχει να κάνει με τα πάρα πολλά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη που έχει το κείμενό τους, μιας και υπάρχουν ολόκληρες προτάσεις δεν βγάζουν νόημα και πρέπει να βάλεις την φαντασία σου να δουλέψει για να καταλάβεις τι θέλουν να πουν.

Edited by vaggelis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Λάρι Νίβεν (Larry Niven)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..