Jump to content

Space sci-fi classics


Recommended Posts

Ως πιο νέος στο χώρο της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας, αναρωτιόμουν ποια έργα που αφορούν διάστημα θεωρούνται κλασικά. Π.χ. τώρα διαβάζω το Ringworld και ξέρω σίγουρα το Dune. Ποια άλλα θεωρείτε εσείς πως θα έπρεπε να τσεκάρω; Δεν έχω θέμα με ημερομηνία έκδοσης.

Link to comment
Share on other sites

Πιάσε αυτά που έχουν πάρει Nebula ή/και Hugo για αρχή, θα πρότεινα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μια δεκάδα(που περιέχει και σειρές οπότε είναι πολύ περισσότερα) από εμένα:

Foundation series

Culture series

Hitchiker's guide series

Uplift saga

Old Man's War 

The Mote in God's Eye

Rendezvous with Rama

The Forever War

Babel 17

A fire upon the deep

 

Και διάφορα πχ με ακόμη περισσότερο πίου πίου στο διάστημα. Πάντως η λίστα που παραθέτω είναι κλασικά και έχουν μπόλικο διάστημα. Δηλαδή δεν είναι απλά σε άλλο πλανήτη αλλά μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται στο διάστημα. Χώρια τα πάμπολλα που δεν έχω διαβάσει. Φυσικά το "ΕΦ στο διάστημα" παραείναι γενικό αφού πχ και το The Dispossessed ή το Left Hand of Darkness είναι μέρος της καθαρά διαστημικής σειράς του Χάιν, η ιστορία είναι σε μακρινούς πλανήτες αλλά δεν έχει αυτό το σπεησοπερίστικο ούτε καν το "εξερεύνηση στο διάστημα". Ουσιαστικά δεν έχουν διάστημα, ειδικά το 2ο γιατί οκ το πρώτο έχει 2 διαφορετικούς κόσμους..

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν βγει πολλά σύγχρονης space opera που πλέον θεωρούνται και αυτά κλασικά αλλά για μένα το καλύτερο είναι να πιάνει κανείς τα παλιότερα πρώτα καθώς αν τα πιάσει μετά τα πιο νέα θα έχουν καεί και θα κάνουν κρα ότι είναι σχετικά ξεπερασμένα. Έβαλα και πιο φρέσκα πάντως.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Από αυτά που ανέφερες είχα στο μυαλό μου το Hitchiker's Guide, αλλά δεν ήμουν σίγουρος αν προσαρμοζόταν στο είδος. Επίσης έχω στην κατοχή μου και είχα αρχίσει να διαβάζω πέρισι το The Hydrogen Sonata από Culture. Το οποίο σκέφτομαι συνέχεια ότι πρέπει να συνεχίσω. Θα είναι πιθανώς το επόμενο από το Ringworld. Γενικά ευχαριστώ για τις προτάσεις!

Link to comment
Share on other sites

Ναι, προφανώς τα βιβλία του Άνταμς είναι πιο χιουμοριστικά κι έτσι διαφορετικά από τα υπόλοιπα αλλά ήθελα να δείξω ότι στο διάστημα έχουμε διάφορα είδη κι όχι μόνο πόλεμο και εξερεύνηση. Αντί αυτού μπορεί να βάλει κανείς στη λίστα κάποια από τα βιβλία των Corey, Reynolds, Hamilton που παρέλειψα γιατί δεν έχω διαβάσει. Λίγο διάστημα και πολύ περισσότερα από άλλα έχει και το Hyperion cantos αλλά προσπαθώ να βάζω κριτήριο τη..."διαστημικότητα". Παρομοίως σε ιστορίες του Miles που διάβασα από Bujold, αν και έχουμε σκηνικό space opera γενικώς, δεν χόρτασα διάστημα κι έτσι δεν μπήκε στη λίστα.

Link to comment
Share on other sites

Μαζί με αυτά που πρότεινε ο heiron μπορείς να βρεις αρκετά ακόμη και σε αυτή τη λίστα. Έχει μπόλικο πράμα οπότε ψάξε και θα δεις τι σου ταιριάζει.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..