Jump to content

Descender [ Jeff Lemire - Dustin Nguyen ]


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

post-2246-0-13043900-1472067259.jpg post-2246-0-67944800-1472067372.jpg
 
VOL. 1: Tin Stars (9/2015)
VOL. 2: Machine Moon (5/2016)
VOL. 3: Singularities (12/2016)
 
Εκδόσεις: Image Comics
Σενάριο: Jeff Lemire
Σχέδιο: Dustin Nguyen
 
Vol. 1: Tin Stars
 
Αν και είμαι λάτρης της επιστημονικής φαντασίας (έχω διαβάσει ένα κάρο βιβλία και έχω δει ένα κάρο ταινίες του είδους), τα κόμικς επιστημονικής φαντασίας που έχουν πέσει στα χέρια μου είναι πραγματικά πολύ, πολύ λίγα. Εκεί που τσέκαρα διάφορες καινούργιες και παλιές σειρές κόμικς, πέτυχα και την συγκεκριμένη. Αμέσως το σενάριο αλλά και το ιδιαίτερο σχέδιο μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Έτσι, πριν λίγες μέρες αγόρασα τον πρώτο τόμο, τον οποίο και διάβασα. Λοιπόν, έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. 
 
Σενάριο: Δέκα χρόνια μετά την εμφάνιση γιγαντιαίων ρομπότ πλανητικού μεγέθους (!), ονόματι Harvesters, που άφησαν συντρίμμια στο πέρασμά τους από τους εννιά κατοικημένους πλανήτες του Γαλαξία, ένα αγόρι-ανδροειδές ονόματι TIM-21, κάτοικος μιας μεταλλευτικής αποικίας, ξυπνά από τον λήθαργο που βρισκόταν για χρόνια, συνειδητοποιώντας ότι όλα τα ρομπότ είναι εκτός νόμου. Αυτό το ανδροειδές γίνεται το πλέον καταζητούμενο ρομπότ του Γαλαξία, μιας και μπορεί να οδηγήσει στην ταυτότητα και τα μυστικά των Harvesters. Σκραπατζήδες, κυνηγοί κεφαλών και άλλοι, θέλουν να το κάνουν δικό τους. Ένα ρομποτικό σκυλί και ένα τρελό ανδροειδές εξόρυξης ονόματι Driller, είναι αυτοί που θα σταθούν στο πλευρό του TIM-21, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα κάρο κινδύνους και δυσκολίες...
 
Λοιπόν, η όλη κοσμοπλασία είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα, στιβαρή και εξαιρετικά δοσμένη και η ιστορία πολύ δυνατή, με χορταστική δράση, αρκετό μυστήριο και μπόλικη αγωνία για την συνέχεια. Δεν πρόκειται, όμως, για μια απλή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με άμυαλο πίου πίου, αλλά για μια ιστορία με συναίσθημα, δυνατές ιδέες και μπόλικη φαντασία. Και οι χαρακτήρες έχουν το ενδιαφέρον τους, είναι συμπαθείς. Το σχέδιο επίσης είναι πολύ όμορφο και ιδιαίτερο, σαν να είναι ζωγραφισμένο με νερομπογιές, σίγουρα δίνει άλλο τόνο στην όλη ιστορία.
 
Γενικά πρόκειται για μια εξαιρετικά δυνατή αρχή μιας πολύ ωραίας και με μπόλικο ψωμί σειράς επιστημονικής φαντασίας. Διαστημική όπερα, ρομπότ, κυνηγητά, συνωμοσίες, απ'όλα έχει ο μπαξές. Και το σχέδιο υποστηρίζει τέλεια την όλη κοσμοπλασία. Σήμερα τσίμπησα και τον δεύτερο τόμο της σειράς, που περιέχει τα τεύχη 7-11, και ανυπομονώ να τον διαβάσω και αυτόν. Και τον Δεκέμβριο αναμένεται και ο τρίτος τόμος με τα τεύχη 12-17. Χαλάλι τα χρήματα που ξόδεψα, σημασία έχει ότι έπιασαν τόπο.
 
9/10

 

 

 
Vol. 2: Machine Moon
 
Δεν άντεξα, τελικά, πάνω από δυο μέρες, και διάβασα και τον δεύτερο τόμο της σειράς, με τον τίτλο Machine Moon. Κάτι λογικό, γιατί ο πρώτο τόμος πραγματικά με ξετρέλανε, ενώ ήθελα επειγόντως να μάθω τι θα γίνει παρακάτω. Ε, τώρα έμαθα. Μιλάμε για μια εξαιρετική συνέχεια, η ιστορία γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική, οι ανατροπές έρχονται η μια μετά την άλλη, το μυστήριο όλο και μεγαλώνει καθώς εξελίσσεται η πλοκή, η δράση εξακολουθεί να είναι απόλυτα χορταστική.
 
Φυσικά δεν μπορώ να πω τίποτα απολύτως για την πλοκή του δεύτερου αυτού τόμου, χωρίς παράλληλα να μαρτυρήσω σημαντικά στοιχεία της πλοκής του προηγούμενου. Απλώς η περιπέτεια των πρωταγωνιστών μας συνεχίζεται με ακόμα πιο έντονους και συναρπαστικούς ρυθμούς, γνωρίζουμε κάποιους ενδιαφέροντες καινούργιους χαρακτήρες, μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα για τον κόσμο στον οποίο εξελίσσεται η όλη ιστορία. Το σχέδιο του Nguyen δεν αλλάζει, παραμένει εξίσου όμορφο και ιδιαίτερο, δίνει την δική του ξεχωριστή ταυτότητα στο πολύ δυνατό και καλογραμμένο σενάριο του Lemire.
 
Αν ο πρώτος τόμος σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους, ο δεύτερος σίγουρα θα σας ξετρελάνει, με την δράση του, το μυστήριο και τις ανατροπές στην πλοκή, με το συναίσθημα και τους πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες του. Το θέμα είναι ότι αφήνει πολλά ανοικτά μέτωπα για την συνέχεια, το τέλος αφήνει τον αναγνώστη σε αναμμένα κάρβουνα, και τώρα πρέπει να περιμένω μέχρι να κυκλοφορήσει ο τρίτος τόμος, που περιέχει τα τεύχη 12-17. Στο εξωτερικό κυκλοφορεί τέλη Δεκεμβρίου, ελπίζω να μην αργήσει να έρθει και στην Ελλάδα. Φυσικά θα ξαναδιαβάσω τους δυο τόμους πριν πιάσω τον τρίτο, έτσι ώστε να έχω στο μυαλό μου φρέσκα τα γεγονότα. Άλλωστε ποιος δεν θέλει να ξαναδιαβάσει κάτι που τον έχει ενθουσιάσει;
 
9/10

 

 

 

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

post-2246-0-91022500-1506082721.jpg

 
Vol. 3: Singularities
 
Λοιπόν, πέρασε πάνω από ένας χρόνος από την μέρα που διάβασα τους δυο πρώτους τόμους της τρομερής αυτής σειράς επιστημονικής φαντασίας, και η αλήθεια είναι ότι μου έλειψε τόσο το φοβερά ενδιαφέρον σύμπαν που δημιούργησαν οι Lemire και Nguyen, όσο και οι διάφοροι χαρακτήρες. Η πλάκα, όμως, είναι ότι θυμόμουν πολλές από τις λεπτομέρειες της όλης κοσμοπλασίας και της πλοκής, αν και πέρασε τόσος καιρός στο μεταξύ, με πολλά άλλα διαβάσματα και πράγματα να απασχολούν το μυαλό μου. Νομίζω ότι αυτό κάτι σημαίνει για το πόσο πολύ με εντυπωσίασαν οι δυο προηγούμενοι τόμοι.
 
Ε, σχεδόν το ίδιο εντυπωσιασμένος δηλώνω και τώρα. Ο δεύτερος τόμος με άφησε σε αναμμένα κάρβουνα με το τέλος του, αλλά να που έκανα υπομονή τόσο καιρό. Λοιπόν, εδώ η πλοκή δεν προχωράει και τόσο. Γιατί; Επειδή ο σεναριογράφος επέλεξε να μας παρουσιάσει κατά κύριο λόγο το παρελθόν πολλών εκ των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων, θέλοντας να μας δείξει την πορεία τους ουσιαστικά από την εποχή που εμφανίστηκαν τα γιγαντιαία ρομπότ ονόματι Harvesters που άφησαν συντρίμμια απ'όπου και αν πέρασαν, μέχρι το τώρα. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να μάθω περισσότερα πράγματα για ορισμένους χαρακτήρες και ο σεναριογράφος μου έκανε αυτή την χάρη με τον καλύτερο τρόπο. Το σχέδιο παραμένει το ίδιο, ιδιαίτερο και όμορφο, με τον εξίσου υπέροχο χρωματισμό. 
 
Αν και ίσως ο τρίτος τόμος είναι ελάχιστα κατώτερος των προηγούμενων δυο, δεν μπορώ παρά να του βάλω τον ίδιο βαθμό στο Goodreads (πέντε αστεράκια δηλαδή), γιατί με άφησε και αυτός με την σειρά του άκρως ικανοποιημένο και χορτασμένο. Ο τέταρτος τόμος ανήκει εδώ και λίγες μέρες στην συλλογή μου και δεν πρόκειται να αργήσω και πολύ να τον πιάσω στα χέρια μου και να τον ξεκοκαλίσω (λογικά αύριο-μεθαύριο θα το κάνω). Ο πέμπτος τόμος αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εξωτερικό τον ερχόμενο Ιανουάριο και θα τον αποκτήσω με το που σκάσει μύτη στην Ελλάδα.
 
9/10
Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Descender_Vol04-1.thumb.png.8ece7ee6fb3f4ddabd8f61c2916dd529.png

Vol. 4: Orbital Mechanics

Ούτε που κατάλαβα πότε πέρασε ένας μήνας από τότε που διάβασα τον τρίτο τόμο. Μου αρέσει που είχα πει ότι θα ξεκοκάλιζα τον τέταρτο μια-δυο μέρες μετά την ανάγνωση του τρίτου. Τέλος πάντων, αρκετά συγκρατήθηκα, έκατσα και διάβασα μέσα σε μιάμιση ωρίτσα τον τέταρτο τόμο, που από άποψη ιστορίας, ποιότητας σχεδίου και ατμόσφαιρας παραμένει στα γνωστά υψηλά επίπεδα των προηγούμενων τόμων. Στον προηγούμενο τόμο η πλοκή προχώρησε ελάχιστα, μιας και ο συγγραφέας ήθελε να μας δείξει το παρελθόν των διαφόρων πρωταγωνιστών και πως έφτασαν να ζουν αυτές τις περιπέτειες στο παρόν. Εδώ, όμως, η πλοκή προχωράει για τα καλά, και είναι γεμάτη με δράση, ένταση και πολλή αγωνία για την συνέχεια. Γίνονται διάφορα συνταρακτικά πραγματάκια και η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη. Το σχέδιο είναι ίδιο και απαράλλαχτο, όπως φυσικά και ο χρωματισμός. Τώρα, θα πρέπει να περιμένω τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2018, μιας και τότε θα κυκλοφορήσει στο εξωτερικό ο πέμπτος τόμος. Τι να κάνουμε, θα κάνω υπομονή...
 
9/10

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..