Jump to content

Έκδοση παιδικού βιβλίου urban fantasy


Epicurus Hog
 Share

Recommended Posts

Είμαι σχετικά καινούρια στη συγγραφή και δεν έχω ιδέα πως λειτουργούν οι ελληνικές εκδοτικές, οπότε θα ήθελα τη γνώμη των πιο πεπειραμένων του σάιτ. Δουλεύω σε ένα βιβλίο urban fantasy το οποίο στο μυαλό μου είναι το πρώτο μιας σειράς περίπου τεσσάρων-πέντε βιβλίων. Υποθέτω ότι αυτός ο στόχος είναι μάλλον υπερβολικός, οπότε θέλω να συγκεντρωθώ στο να παράξω ένα εκδόσιμο βιβλίο για την ώρα. 

 

Το βασικό setup της ιστορίας είναι: η 13χρονη πρωταγωνίστρια είναι αυτοεκπαιδευόμενη μάγισσα, σε έναν κόσμο που είναι βασικά ο δικός μας εκτός από την κρυμμένη μαγική πλευρά κ.ο.κ. Οι μάγισσες θεωρούνται σε ένα βαθμό υπεύθυνες να διατηρήσουν την τάξη στην υπερφυσική πλευρά της περιοχής τους, και η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να το κάνει, και συνεπώς έρχεται σε επαφή με πολλά υπερφυσικά όντα/πράγματα και μαζεύει έναν κύκλο υπερφυσικών φίλων (σαν πόκεμον, χα). Τα πράγματα περιπλέκονται αργότερα αλλά η αρχή είναι αρκετά συμβατική, και καθώς το πρώτο βιβλίο θα πρέπει να είναι εισαγωγικό και αυτόνομο τα περίπλοκα πράγματα δε θα παίξουν μεγάλο ρόλο. Οπότε, πέρα από το στήσιμο του κόσμου και των χαρακτήρων, και λίγο αμυδρό foreshadowing, η ιστορία βγαίνει κάπως κενή.

 

Γι'αυτό θέλω να ρωτήσω: τι ψάχνουν οι έλληνες εκδότες παιδικών βιβλίων; Ποια βασικά ζητήματα μπορώ να θίξω για να γεμίσω τα educational value quotas, ας πούμε; Και πιο σημαντικό, ποια είναι τα μεγάλα dealbreakers, αν υπάρχουν; Θυμάμαι την ιστορία που είχε γίνει με το Χάρι Πότερ και την Προώθηση της Μαύρης Μαγείας. Η μαγεία είναι μεγάλο μέρος της ιστορίας και κάτι τέτοιο ίσως επηρεάσει της πιθανότητες έκδοσης. Άλλα πιθανά προβλήματα: η παρουσία υπερφυσικών πλασμάτων όπως λυκάνθρωποι και βρυκόλακες, κάποια από τα οποία παρουσιάζονται θετικά. Γενικά σκοτεινή ατμόσφαιρα με στοιχεία τρόμου. Κορίτσι πρωταγωνίστρια, η οποία στα σκίτσα μου είναι χοντρή. Αναφορές σε διαταραχές προσωπικότητας (όχι πολύ εμφανείς, αλλά κάποιοι χαρακτήρες θα παρουσιάζουν συμπτώματα ή μεταφορές για συμπτώματα). Φαντάσματα ζώων που υπονοείται ότι δεν είχαν καλό θάνατο. Κεντρικοί χαρακτήρες με ελαττώματα που ίσως τους κάνουν αντιπαθείς. Ίσως εμφανιστεί ένας ομοφυλόφιλος χαρακτήρας αργότερα.

 

Επίσης, θα ήθελα το βιβλίο να είναι εικονογραφημένο με δικά μου σκίτσα. Είναι αυτό δυνατό; Έχω δει παιδικά βιβλία ελλήνων με σχέδια ανάλογης ποιότητας με τα δικά μου, αλλά είμαι ερασιτέχνης στη ζωγραφική και υποθέτω ότι προτιμούν επαγγελματίες.

 

Ίσως είναι υπερβολικό να ανησυχώ τόσο πολύ για την έκδοση όταν η ιστορία δεν έχει γραφτεί ακόμα, αλλά νομίζω πως είναι καλύτερο να  ξέρω τα πιθανά προβλήματα τώρα, όσο έχω περιθώριο να την αλλάξω ανάλογα. Συγνώμη για το κατεβατό, είμαι λίγο ζαλισμένη επί του παρόντος και φλυαρώ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα! Σίγουρα δεν είμαι καθόλου έμπειρος στα της έκδοσης, μα νομίζω πως όπως σε όλα στη ζωή δεν υπάρχουν χρυσοί κανόνες που μπορείς να ακολουθήσεις. Θα σου πω επομένως το αυτονόητο. Μην αγχώνεσαι για κάτι που δεν υπρχει ακομα! Γραψε πρώτα το έργο σου, δώσ` του χρόνο, διόρθωσε το 2,3 φορές και μετά ψάξου με τους εκδοτικούς. Να ικανοποιει εσενα προσωπικά δηλαδή. Τώρα, το περιεχόμενο που περιγράφεις ακούγεται λίγο ριψοκίνδυνο μιας και θα είναι παιδικό βιβλίο, αλλά αυτή ειναι μια προσωπική γνώμη επομένως αν δεν θες μην την λαμβάνεις υπόψη.

Καλη επιτυχία εύχομαι!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..