Jump to content

Ντάνιελ Έιμπραχαμ (Daniel Abraham)


Blacksword

Recommended Posts

auteur-daniel-abraham.jpg

 

Ο Daniel Abraham είναι αμερικανός συγγραφέας γεννημένος το Νοέμβριο του 1969. Είναι περισσότερο γνωστός για τις σειρές του «The Long Price Quartet» και «The Dagger and the Coin», όμως γράφει και κάτω από τα συγγραφικά ψευδώνυμα M.L.N. Hanover για την πιο urban σειρά του «Black Sun’s Daughter» αλλά και σαν James S.A. Corey, που το μοιράζετε μαζί με τον Ty Franck, για την σειρά «The Expanse» η οποία έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά.

Έχει επίσης συγγράψει μαζί τους George R.R. Martin και Garner Dozois το βιβλίο Hunter’s Run το οποίο είχε ξεκινήσει σαν μια ιδέα του ίδιου του Dozois το 1976, ενώ έχει κάνει ακόμα και μεταφορές μερικών βιβλίων του Martin όπως το Fevre Dream και το πρώτο βιβλίο της σειράς «A Song for Ice and Fire» σε κόμικ.

 

Long-Price-Quartet.jpg?fit=250%2C400&typ

 

 

The Long Price Quartet

 

Shadow and Betrayal

Εκτός από το βιβλίο Hunter’s Run που συμμετείχε και μερικά κόμικ δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Abraham μέσα από τα δικά του έργα, οπότε αυτό το βιβλίο είναι, ουσιαστικά, η πρώτη μου καθαρή επαφή με τον συγγραφέα και μπορώ να πω ότι, παρ’ όλο που δεν είναι σίγουρα τέλειο, έχει φτιάξει ένα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον κόσμο.

 

Ο κόσμος της σειράς είναι επηρεασμένος από μια μεσαιωνική Ασία, και πιο πολύ από την Ιαπωνική κουλτούρα, και ο Abraham εδώ φέρνει ένα πιο διαφορετικό στυλ στο είδος της Φαντασίας, που θα έλεγα ότι μου θυμίζει λίγο το στυλ του Guy Gavriel Kay.

Σε αυτό τον κόσμο οι χαρακτήρες χρησιμοποιούν πόζες με τα χέρια τους, που άλλοτε χρησιμοποιείται σαν δείγμα σεβασμού και υποταγής στον ανώτερο τους και άλλοτε για δείξουν ότι συμφωνούν ή να ζητήσουν συγχώρεση. Όμως είναι επίσης γεμάτος και με ίντριγκες, δολοπλοκίες και πολλές προδοσίες, και όλα αυτά δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κλίμα στην ιστορία και τους χαρακτήρες, φέρνοντας αναταραχές σε αυτούς που κυνηγάνε την δύναμη και την εξουσία.

Η ιστορία διαδραματίζεται στις πόλεις των Khaiem, το επίκεντρο της «νέας» αυτοκρατορίας, μιας και το μόνο που έχει μείνει από την παλιά πλέον είναι μόνο τα ερείπια ενός ξεχασμένου κόσμου, όπου το εμπόριο είναι η μεγαλύτερη εξουσία. «Ποιητές» εκπαιδεύονται και δημιουργούν ιδέες-πνεύματα (ονομαζόμενα andat) τα οποία μπορούν και ελέγχουν κάποιο στοιχείο της φύσης και «δένοντας» τα, μπορούν και τα χρησιμοποιούν ως σκλάβους για το εμπόριο αλλά και για το συμφέρον των Khai.

Φυσικά, οι andat δεν αντέχουν όλοι να είναι υπόδουλοι και προσπαθούν, με όποιον τρόπο βρουν, να ξεφύγουν από το χέρια των «ποιητών».

Από την άλλη, οι Khai, παρ’ όλο την εξουσία τους, μπορεί να αποκτήσουν πολλά παιδιά αλλά μόνο τρεις από τους γιους τους έχουν το δικαίωμα για τον θρόνο που όμως, μέσα από την παράδοση τους, μόνο ένας θα τον κατακτήσει στο τέλος. Οι «κατώτεροι» γιοι, προκειμένου να μην θανατωθούν, αποκληρώνονται από την διαδοχή του θρόνου από νωρίς και στέλνονται για να γίνουν «ποιητές», σε ένα σύστημα εκπαίδευσης που όμως είναι αρκετά σκληρό και αυστηρό.

 

Στο πρώτο βιβλίο, A Shadow in Summer, βλέπουμε τον Otah, τον 6ο γιο του Khai Machi, όπου εκπαιδεύεται να γίνει «ποιητής». Όμως όταν δεχθεί να φορέσει τα μαύρα ράσα και του τεθεί να επιβληθεί στους νέους μαθητές, αναγκάζοντας τον να κάνει πράγματα που δεν ήθελε ποτέ, θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να πάρει μέρος σε αυτό το σύστημα και τον τρόπο των «ποιητών», και αυτό θα τον βάλει σε ένα δύσκολο, και μοναχικό, μονοπάτι επιβίωσης.

Στην πόλη Saraykeht βέβαια, το κέντρο των καλοκαιρινών πόλεων και του εμπορίου, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίεργα καθώς η Amat, η επιτηρητής των επιχειρήσεων του οίκου των Wilsin, θα ανακαλύψει τυχαία κάτι που δεν έπρεπε να δει και θα βρεθεί μπλεγμένη ανάμεσα σε δολοπλοκίες και προδοσίες που μπορεί όμως να της κοστίσουν την ζωή της αλλά μπορεί ακόμα και να φέρει την καταστροφή της πόλης.

Μέσα εκεί θα μπλεχτεί και ο Otah, που ακόμα προσπαθεί να βρει τον δικό του δρόμο στον κόσμο, και θα προσπαθήσει να σώσει αυτούς που αγαπά από τις αναταραχές, όμως στο τέλος ίσως αποδειχθεί ότι είναι πολύ αργά πλέον για να σώσει και την ίδια την πόλη.

 

Η ιστορία σε αυτό βιβλίο, παρά το μικρό μέγεθος της, είναι αρκετά αργή και με ελάχιστες σκηνές δράσης. Όμως παρ’ όλα αυτά ο Abraham καταφέρνει, μέσα από το χτίσιμο του κόσμου και των χαρακτήρων, να κρατήσει το ενδιαφέρον χρησιμοποιώντας μόνο τις δολοπλοκίες και τις προδοσίες.

Φυσικά η γραφή του έχει αρκετά προβληματάκια αλλά προσωπικά την βρήκα αρκετά ικανοποιητική για αυτό το πρώτο, εισαγωγικό μέρος. Αν και στο τέλος βέβαια σε αφήνει κάπως με μια αίσθηση σαν να ήταν μόνο το «μισό» βιβλίο αλλά δεν μπορώ να πω ότι απογοητεύει εντελώς κιόλας.

 

Στο δεύτερο βιβλίο, A Betrayal in Winter, ο Abraham μας πηγαίνει, μερικά χρόνια αργότερα από το προηγούμενο, στην χειμερινή πόλη Machi, με τον Khai να είναι πλέον βαριά άρρωστος και την ίδια την πόλη να είναι σε αναταραχή για την διαδοχή του θρόνου. Όταν όμως ο Biitrah, ο μεγαλύτερος γιος του Khai, δολοφονηθεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες θα αρχίσουν οι φήμες για την επιστροφή του εξορισμένου Otah που έρχεται για να πάρει πίσω αυτό που του απαρνήθηκαν.

Στον Maati θα τεθεί η αποστολή να πάει στην πόλη Machi, δίνοντας του έτσι μια δεύτερη ευκαιρία μετά τα γεγονότα στο Saraykeht αλλά και να αποδείξει ότι αξίζει ακόμα να γίνει «ποιητής», και να ανακαλύψει αν όντως αληθεύουν οι φήμες ή αν κάποιος άλλος έχει ξεκινήσει το δικό του παιχνίδι για την εξουσία.

Από την άλλη βέβαια, για τον Otah ο δρόμος του στον κόσμο μετά το Saraykeht δεν ήταν εύκολος και η επιστροφή του στην γενέτειρα πόλη του θα αποδειχθεί ακόμα πιο δύσκολη καθώς, προσπαθώντας να προστατέψει αυτούς που αγαπά, θα μπλεχτεί μέσα στις δολοπλοκίες για την εξουσία του θρόνου που μπορεί, όχι μόνο να του κοστίσει την ίδια του την ζωή αλλά μπορεί φέρει και το ξεκίνημα ενός μεγάλου πολέμου.

 

Στο δεύτερο μέρος ο Abraham δείχνει να βελτιώνεται αρκετά καθώς καταφέρνει να φτιάξει μια πιο δυνατή η ιστορία, παρ’ όλο που έχει ακόμα λίγο αργό ρυθμό όπως και στο προηγούμενο, γεμάτη όμως με δολοπλοκίες και πολλές ανατροπές, αλλά και επικεντρώνοντας καλύτερα στους ίδιους τους χαρακτήρες. Η γραφή του επίσης κυλάει καλύτερα εδώ συνδέοντας πολύ καλά τα δύο βιβλία, δίνοντας την αίσθηση σαν να είναι μόνο μία ιστορία, πράγμα που προσωπικά μου άρεσε αρκετά, ενώ το φινάλε από την άλλη είναι και αυτό αρκετά καλό αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για την συνέχεια της σειράς.

 

Συνολικά, μπορώ να πω ότι σε αυτά τα πρώτα δύο μέρη ο Abraham καταφέρνει να κάνει μια πολύ καλή εισαγωγή στον κόσμο αυτό και, παρ’ όλο κάποια προβλήματα που έχει, αξίζει σίγουρα να διαβαστεί απ’ όποιον θέλει να δει κάτι πιο διαφορετικό.

Edited by Blacksword
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Seasons of War

Δεύτερο μέρος της σειράς και εδώ ο Abraham συνεχίζει ακόμα καλύτερα καθώς μας πηγαίνει σε μια ιστορία πολέμου και επιβίωσης, και με τους χαρακτήρες να ωριμάζουν, αναζητώντας την δικιά τους εξιλέωση σε έναν κόσμο που αλλάζει, ενώ ταυτόχρονα μας δείχνει περισσότερο για τους Galt, τους αντίπαλους των Khaiem, αλλά και καταφέρνοντας επίσης να συνδυάσει μαζί και μερικές πολύ ωραίες ιδέες αφήνοντας ακόμα και μια γεύση από steampunk.

 

Αν και ο Abraham είχε παρουσιάσει λίγο τους Galt στα προηγούμενα βιβλία δεν είχε δείξει ποιοι ακριβώς είναι και γιατί μισούν τους Khaiem και τις δημιουργίες των «ποιητών», μιας και μέχρι τώρα προσπαθούσαν να τους καταστρέψουν μόνο μέσα από ίντριγκες και δολοπλοκίες κρατώντας πάντα κρυφή την ύπαρξη τους.

Οι Galt λοιπόν είναι μια πιο «δυτική» φυλή, θυμίζοντας αρκετά σε ευρωπαίους θα μπορούσα να πω, και, σε αντίθεση με τους Khaiem με τις πόλεις τους και τα andat, αυτοί έχουν το «Υψηλό Συμβούλιο», που καθορίζει για όλες τις σημαντικές αποφάσεις στην χώρα τους, ενώ μπορούν και κατασκευάζουν επίσης και ατμό-μηχανήματα, τα οποία τους δίνουν μια πιο ιδιαίτερη δύναμη στις στρατιωτικές τους ενέργειες.

Βέβαια οι Galt δεν είχαν ποτέ πραγματική εξουσία στον κόσμο καθώς, από τότε που έπεσε η παλιά αυτοκρατορία και δημιουργήθηκαν τα andat, ζουν κάτω από τον εκφοβισμό και την ταπείνωση από τους Khaiem και των «θεών-φαντασμάτων» τους, με αποτέλεσμα να τους κάνουν να τους μισούν αλλά και να θέλουν να τους καταστρέψουν.

 

Στο τρίτο βιβλίο, An Autumn War, η ιστορία μεταφέρεται δεκατέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα του προηγούμενου βιβλίου με τον Otah και τους υπόλοιπους χαρακτήρες να έχουν πλέον μεγαλώσει αλλά και να έχουν βρει την δικιά τους «ειρήνη» στην χειμερινή πόλη Machi.

Ωστόσο, για τον Στρατηγό Balasar των Galt τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς, έχοντας ζήσει εδώ και πολύ καιρό κάτω από τον φόβο των Khaiem και των «θεών-φαντασμάτων» τους, θα ταξιδέψει στα ερείπια της παλιάς αυτοκρατορίας για να αναζητήσει κάτι που θα τον βοηθήσει να επαναφέρει τους Galt στην εξουσία, αλλά και να φέρει τον πόλεμο και την καταστροφή στους Khaiem και στις πόλεις τους.

Στις πόλεις των Khaiem όμως, ο κόσμος έχει μείνει κάτω από την ασφάλεια των «ποιητών» και των andat τους περισσότερο απ’ όσο θυμούνται, αφήνοντας την νέα αυτοκρατορία χωρίς κανένα αληθινό στρατό, και ξεχνώντας τι σημαίνει πόλεμος φέρνοντας τους έτσι σε ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι επιβίωσης.

Ο Otah και ο Maati θα προσπαθήσουν να το αλλάξουν αυτό και να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα απειλή, απέναντι σε έναν εχθρό που έχει και την δύναμη αλλά και την εμπειρία, και θα πρέπει να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για να σώσουν τις πόλεις των Khaiem αλλά αυτό μπορεί να τους φέρει σε ένα δυσκολότερο μονοπάτι απ’ ότι περιμένανε καθώς το τίμημα ίσως αποδειχθεί πολύ υψηλότερο και μπορεί να φέρει την νέα αυτοκρατορία στην καταστροφή της.

 

Στο τρίτο μέρος της σειράς η ιστορία γίνεται ακόμα καλύτερη από τα προηγούμενα, με τον Abraham να έχει βρει πλέον τον ρυθμό του, καταφέρνοντας να βάλει περισσότερη δράση αλλά και μεγαλύτερες ανατροπές.

Ο ρυθμός της ιστορίας βέβαια δεν αλλάζει πολύ αλλά ο Abraham καταφέρνει μέσα από τους χαρακτήρες να σε μαγέψει, πράγμα που είναι και ένα από τα δυνατότερα σημεία του σε αυτή τη σειρά, καθώς τους χειρίζεται πολύ όμορφα αλλά κάνοντάς σε επίσης να τους αγαπήσεις ακόμα και μέσα από τα σφάλματά τους.

Το καλύτερο φυσικά το αφήνει για το τέλος καθώς κάνει ένα πολύ δυνατό και ανατρεπτικό φινάλε φέρνοντας τον κόσμο στα πρόθυρα της καταστροφής, και δείχνοντας ότι υπάρχει πάντα κάποιο τίμημα για τις πράξεις των χαρακτήρων, αλλά και αφήνοντάς σε, σε ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο που θα κάνει την συνέχεια ακόμα πιο ξεχωριστή.

 

Στο τέταρτο και τελευταίο βιβλίο, The Price of Spring, η ιστορία μεταφέρεται και πάλι μερικά χρόνια αργότερα, με τον πόλεμο να έχει τελειώσει πλέον αλλά το τίμημα για την ειρήνη για τον Otah και τις πόλεις των Khaiem με τους Galt μόλις αρχίζει καθώς, προσπαθώντας να βρει ένα κοινό μέτωπο με τους αντίπαλους τους και να σώσει τον κόσμο του, θα πρέπει να μπλεχτεί μέσα σε ένα παιχνίδι με μηχανορραφίες και ίντριγκες, που το μόνο σκοπό έχουν την εξουσία, και κάνοντας έτσι την αποστολή του ακόμα πιο δύσκολη.

Ωστόσο, για τον Maati ο δρόμος του στον κόσμο μετά τα γεγονότα του πολέμου δεν ήταν εύκολος καθώς έπρεπε να κρύβεται σαν καταζητούμενος, ψάχνοντας για την δικιά του εξιλέωση και προσπαθώντας να βρει ένα τρόπο για να επαναφέρει τον κόσμο όπως ήταν πριν.

Ο μόνος τρόπος όμως είναι να προσπαθήσει να εκπαιδεύσει νέους μαθητές για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα νέο andat αλλά αυτό ίσως αποδειχθεί κάτι πολύ χειρότερο απ’ ότι περίμενε και στον δρόμο θα πρέπει να αναζητήσει την βοήθεια του Otah, παρ’ όλο που είχαν χωρίσει σαν εχθροί, γιατί αν βγει εκτός ελέγχου το τίμημα μπορεί να είναι, όχι μόνο η καταστροφή των πόλεων τους αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

 

Το τελευταίο βιβλίο είναι ίσως το πιο αργό σε σχέση με τα προηγούμενα της σειράς αλλά η εναλλαγή, πρέπει να πω, που κάνει ο Abraham μεταξύ του Otah και του Maati είναι απλά εξαιρετική καθώς μας ταξιδεύει μέσα από τις σκέψεις τους και δείχνοντάς μας ότι οι πράξεις τους δεν είναι πάντα αλάνθαστες, όσο και αν θέλουν να πιστεύουν το αντίθετο, βάζοντας την φιλία τους, όπως και τον κόσμο, σε ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο.

Από την άλλη βέβαια όσο συνεχίζω σε αυτή τη σειρά τόσο πιο πολύ απολαμβάνω την γραφή του Abraham και σε αυτό το βιβλίο, πιστεύω, δεν είναι η εξαίρεση καθώς καταφέρνει να κάνει ένα πολύ συγκινητικό και ξεχωριστό φινάλε, κλείνοντας πολύ όμορφα την σειρά αλλά και τους χαρακτήρες.

 

Συνολικά, μπορώ να πω ότι τα επόμενα δύο βιβλία συνεχίζουν πολύ καλά με τον Abraham να έχει κάνει μια πολύ καλή δουλεία, έστω και μέσα από τα όποια λάθη του, και καταφέρνοντας να φτιάξει μια υπέροχη σειρά με τους χαρακτήρες, πραγματικά, να σε μαγεύουν.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα και εγώ φέτος ολόκληρη την σειρά Price Quartet και μάλλον κάποια στιγμή θα διαβάσω και άλλα απο τον κύριο.

Για γνώμες νομίζω οτι εχω γράψει στο goodreads

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ντάνιελ Έιμπραχαμ (Daniel Abraham)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..