Jump to content

Η σκιά του Σακόρου Μακάτα


Διγέλαδος

Recommended Posts

Διγέλαδος
Kόσμος(Σύμπαν): Κουρδιστό Πουλί / Κάφκα στην Ακτή 
Copyright: Μουρακάμι
Όνομα Συγγραφέα: Αλεξ Ζ.
Είδος: μαγικός ρεαλισμός
Βία; Όχι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 1386
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Χρησιμοποίησα χαρακτήρες από τα βιβλία του Μουρακάμι εκτός από την κ. Ρέιζο
ΑρχείοΗ Skia - Fan Fiction.pdf
 
  • Like 3
Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
Morfeas

Ενδιαφέρον.

Στα θετικά, έχεις μεταφέρει πολύ πετυχημένα την αίσθηση του πρωτότυπου, όχι μόνο σε θέμα setting και προσώπων, αλλά και όσον αφορά την ατμόσφαιρα και την κοσμοπλασία (εδώ εντάσσεται κι η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των χαρακτήρων). Μπράβο, σ' αυτό το κομμάτι πολύ καλή δουλειά (που μάλλον ήταν και ο ζητούμενος στόχος σου), η απόδοση με κέρδισε. Ξεκινά καλά, τελειώνει καλά (σε επίπεδο σύλληψης, αν και του λείπει κάτι)

Στα όχι και τόσο θετικά, δεν ξέρω αν λειτουργεί καλά για κάποιον που δεν έχει διαβάσει τα βιβλία του Μουρακάμι, πολλά πράγματα λειτουργούν περισσότερο ως αναφορά παρά ως κομμάτια της ιστορίας. Από την άλλη, υπάρχουν διαφορές και με το πρωτότυπο, αν θυμάμαι καλά (π.χ. όσον αφορά το βάθος του πηγαδιού). Επίσης, δεν μου φαίνεται ολοκληρωμένο,

Spoiler

ούτε σε επίπεδο ιστορίας (δεν βρήκανε τον γάτο ούτε ο Σακόρου τη σκιά του), ούτε στο επίπεδο "τι θέλει να πει ο ποιητής;". Ίσως να ήθελε περισσότερες αναφορές πάνω στην αποξένωση των ανθρώπων, μα κυρίως του ιδίου, για να μας πιάσει το τέλος.

Υ.Γ. Εντάξει, λίγο την επιμέλεια να φρόντιζες ρε συ: Έχεις πάρει διαζύγιο από τα σημεία στίξης (μα και με την τελεία;), ορθογραφικά (είναι τους "τοίχους" κι όχι τους "τείχους"), ένα όνομα (βλ. Νακάρα) που εμφανίζεται μόνο σε ένα σημείο (είναι μάλλον τυπογραφικό κι εννοούσες Σακόρου).

Edited by Morfeas
Link to post
Share on other sites
Elli Sketo

Άλεξ άργησα πολύ να απαντήσω σε αυτό σου το διήγημα γιατί έλεγα πάντα ότι, πρέπει να διαβάσω Μουρακάμι για να το καταλάβω.

Αυτό που είπε ο Νικόλας από πάνω λοιπόν είναι αλήθεια -και βρέθηκε το ένα άτομο στο φόρουμ που δεν έχει διαβάσει Μουρακάμι για να το επιβεβαιώσει

Δεν κατάλαβα το Θεό μου, συγνώμη :(

Ήταν όμορφο και ονειρικό το ύφος, αλλά νομίζω ότι by now ξέρεις τις δυνατότητές σου και ότι μπορείς να γράψεις κάτι μαγικό που θα κρατήσει τον αναγνώστη.

Ίσως πάλι με κράτησε ακριβώς επειδή ήταν μικρό - δεν ξέρω αν θα το ακολουθούσα αλλιώς.

Τα λαθάκια που ανέφερε ο Νικόλας τα πρόσεξα και εγώ άρα πέρασε το ένα χέρι για να τα φτιάξεις και άλλο ένα, αν είσαι μάγκας, ώστε να καταλαβαίνουμε και εμείς οι αδιάβαστοι. Από το στιλ της γραφής καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο τα βιβλία του είναι συνήθως τούβλα. Άρα ίσως θα ήταν καλή άσκηση να μπορέσεις, χωρίς να χάσεις το ύφος, να εξηγείς καλύτερα ποιος είναι τι σε ένα τόσο πυκνό κείμενο.

Άντε, και δε θα διαβάσω Μουρακάμι μέχρι να το φτιάξεις για να σου πω αν το έκανες καλά ;-)

 

edit: όταν λέω "Δεν κατάλαβα τίποτα" δεν εννοώ ότι μου διέφηγαν τα βασικά. Οκ κάποιος γάτος, να φάει, καποιος πήγε να φέρει να φάει, κάποια ήρθε, πήγαν να ψάξουν για τον γάτο, κάποιος μπήκε στο πηγάδι, κάτι για μία σκιά, η κυρία που ταϊζει τις γάτες, τον έβγαλε από το πηγάδι, και κάποιο resolution με τη σκιά....
Όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες και τα "Γιατί" τα έχασα...

Edited by Elli Sketo
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..