Jump to content
Sign in to follow this  
gcf

Ένας τυχαίος περίπατoς

Recommended Posts

gcf

Όνομα Συγγραφέα: gcf
Είδος: επιστημονική φαντασία
Βία; Όχι
Σεξ: Όχι
Αριθμός Λέξεων: 2150
Αυτοτελής; Ναι 
Σχόλια: Πρώτη φορά που γράφω κάτι, γράφτηκε μέσα σε τρεις ώρες στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού με φίλους. Η ιδέα του τυχαίου περιπάτου υπήρχε από καιρό,
Αρχείο: επισυνάπτεται.

 

 

Ένας τυχαίος περίπατος

 

Τα έκανα θάλασσα... Μια σειρά λαθών και παραλείψεων τα κατέστρεψαν όλα. Η Ανθή χάθηκε για πάντα, νεκρή εξαιτίας μου. Ναι, η συμμετοχή της στην οργάνωση ήταν δική της επιλογή, αλλά το γεγονός είναι πως το έκανε γιατί με αγαπούσε. Και ανέλαβε την αποστολή γιατί με εμπιστευόταν.

Όταν ήρθαν οι εντολές που απαιτούσαν τη θυσία της, το δίλημμα με ξεπέρασε. Προσπάθησα να περισώσω και τη γυναίκα που αγαπούσα, και την έκβαση της αποστολής.

Απέτυχα και στα δύο. Η Ανθή συνελήφθη στις δύο τα ξημερώματα, Σάββατο προς Κυριακή και εκτελέστηκε λίγο αργότερα. Ο στόχος της διέφυγε και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εξάρθρωση της οργάνωσης…

Το «Dust in the wind»  φτάνει στο τέλος του. Είναι ώρα. Φέρνω το περίστροφο στον κρόταφο. Με ξαφνιάζει η ηρεμία αυτής της ύστατης στιγμής. Κλείνω τα μάτια. Τραβάω τη σκανδάλη…

 

 

Ανοίγω τα μάτια, ένας χώρος σα νοσοκομείο. Ούτε σε αυτό δεν τα κατάφερα; Τα πάντα όμως είναι διαφορετικά, σαν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μια γυναίκα με άσπρη μπλούζα – γιατρός;- σκύβει πάνω μου. Κλείνω τα μάτια μου μόνο για μια στιγμή και η στιγμή χάνεται…

Επανέρχομαι.

-Ηρεμήστε κύριε Φίλιππε, είναι φυσιολογικός ο αποπροσανατολισμός που αισθάνεστε. Σε λίγο θα τα κατανοήσετε όλα. Μπορείτε να με φωνάζετε Ρενάτα.

Ποιος, για το Θεό, είναι ο κύριος Φίλιππος;

Ώρες μετά, η λογική μου αδυνατεί να ενσωματώσει τα γεγονότα. Η Ρενάτα συνεχίζει:

Έτσι λοιπόν ήλθατε στην ΕΖ – με συγχωρείτε, στη Εικονική Ζωή ΑΕ και μας ζητήσατε να πάρετε μέρος στο πρόγραμμα. Οι περισσότεροι πελάτες μας ζητούν κάτι πολύ συγκεκριμένο, αυτό που για τους ίδιους θα αποτελούσε το πρότυπο μιας ευτυχισμένης ζωής.

Η δική σας απαίτηση ήταν πολύ ασυνήθιστη, έξω από τις τυπικές μας υπηρεσίες και δεν γίνατε δεκτός στο πρόγραμμα. Ομολογώ πως η έκπληξή μας ήταν τεράστια λίγες μέρες αργότερα όταν μάθαμε πως αποκτήσατε τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας μας μέσω του χρηματιστηρίου.

Οι αλλαγές που επιθυμούσατε απαιτούσαν  να εξελίξουμε τις μεθόδους και τις τεχνικές μας συμπυκνώνοντας έρευνα δεκαετιών στο ελάχιστο δυνατό διάστημα. Το κόστος ήταν αστρονομικό, αλλά το αναλάβατε εξ’ ολοκλήρου.

-Δείξτε μου πάλι το χαρτί και το βίντεο.

Πρέπει να λέει την αλήθεια…. Μου το διαβεβαιώνει ένας λίγο νεότερος εαυτός μου, ενυπόγραφα και στην οθόνη. Ή όχι; Διάβολε εδώ μέσα είναι η ΕΖ. Τι να πιστέψει κανείς για αληθινό;
 

-Έρχομαι τώρα να σας γνωστοποιήσω τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων που μας θέσατε για τη φύση και το περιεχόμενο της εικονικής ζωής που επιθυμήσατε. Ζητήσατε έναν τυχαίο περίπατο μεταξύ εικονικών ζωών, με τη μια να διαδέχεται την άλλη, σαν όνειρο μετά από όνειρο…

Συνέχισε να μιλάει αλλά δεν την άκουγα. Τυχαίος περίπατος. Είχα αρχίσει να θυμάμαι… Τα χρόνια που έκανα έρευνα στις Μαρκοβιανές διαδικασίες. Λίγο πριν την παρατήρηση που μου επέτρεψε να φτιάξω μια οικονομική αυτοκρατορία, προβλέποντας με στατιστικά σημαντική επιτυχία την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών. Εντάξει, δίνοντας τους μια μικρή ώθηση προς την κατεύθυνση που ήθελα, με τρόπο που η επίδρασή της να παράγει ένα πλήθος άλλων μικρών ωθήσεων που αναπαράγονταν, έτσι ώστε η συνολική τους επίδραση να  αυξάνεται εκθετικά.

Ένας τυχαίος περίπατος, ένα μαθηματικό μοντέλο που περιγράφει την μετακίνηση μέσα σε ένα χώρο καταστάσεων, χωρίς μνήμη. Το που θα βρεθείς εξαρτάται μόνο από το που είσαι, με μια κατανομή πιθανότητας αλλά είναι ανεξάρτητο από τη διαδρομή που ακολούθησες ως εκεί. Οι φυσικοί μοντελοποιούσαν έτσι την τυχαία κίνηση σωματιδίων σε υγρά, και εγώ το που πάει η σκόνη στον άνεμο.

-Ζητήσατε η κάθε υλοποίηση εικονικής ζωής στην οποία εισέρχεστε να επιλέγεται τυχαία από το σύνολο της ιστορικής και γεωγραφικής παρουσίας της ανθρωπότητας από τη γέννηση του Χριστού μέχρι σήμερα, δηλαδή τα τελευταία 2600 χρόνια. Έχετε υπάρξει ζωγράφος στην Αναγέννηση, επαναστάτης στη Σκωτία, πολεμήσατε στην Αλάσκα και είδατε να τυλίγεται στις φλόγες το σκάφος που ερχόταν από το Γανυμήδη να παραλάβει την αποστολή σας στην Ευρώπη, για να αναφέρω τέσσερις από τις 78 εικονικές ενσαρκώσεις σας ως τώρα. Έχετε δει πράγματα που δεν θα τα πίστευαν οι άνθρωποι κύριε Φίλιππε.

Κλείνω τα μάτια μου. Οι λέξεις της ξυπνάνε στο μυαλό μου παλιά όνειρα. Τι περίεργο…

Αν είναι έτσι, γιατί; Και γιατί να είναι έτσι; Όλο αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τυπικό σενάριο της ΕΖ.  Όλο αυτό θα μπορούσε να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα όνειρο.

Ή ένα όνειρο μέσα σε όνειρο;

Μου εξηγεί κάποιες λεπτομέρειες. Ρωτάει αν θέλω να συνεχίσω. Θέλω, αν μη τι άλλο για να πάψει αυτή η αμφιβολία.

Στις δυο το βράδυ, ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων θα βγούμε. Δεν πάει άλλο, ο Μιαούλης δεν κατάφερε να περάσει και στην πόλη φάγανε μέχρι και τα σκυλιά. Η Ανθή κοιμάται δίπλα μου, σε λίγο θα την ξυπνήσω. Θα μας οδηγήσει ο Θανάσης ο Ραζηκότσικας. Παλικάρι από τα λίγα. Τιμή μου που πολέμησα δίπλα του. Και λίγο αργότερα να σκοτωνόμαστε δίπλα δίπλα δε θα με ένοιαζε, μόνο για την Ανθή φοβάμαι. Ήρθε όμως πριν λίγο και με βρήκε. Μου ζήτησε να φροντίσω όσο μπορώ να περάσουν η γυναίκα του και η κόρη τους η Αρσινόη. Πάρε και την Ανθή μου είπε, και μην κοιτάξεις πίσω. Δέχτηκα χωρίς πολλά πολλά. Αγκαλιαστήκαμε όπως αυτοί που τραβάνε για το θάνατο.

Κόλαση. Σφαγή. Μην κοιτάξεις πίσω μου είπε. Καλύτερα να μην κοίταγα. Τον είδα να πέφτει μπροστά στη ντάπια της Λουνέτας, ορμώντας με πεντακόσιους δικούς μας να ανοίξει δρόμο στα γυναικόπαιδα. Ο Καραϊσκάκης δεν τα κατάφερε να έρθει για αντιπερισπασμό και όλο το σχέδιο είχε διαρρεύσει. Είμαστε μπροστά, στην αρχή, οι μόνοι που περάσανε. Πέσανε πάνω μας από παντού, μάχη σώμα με σώμα, άντρας με άντρα και γυναίκα μ’ άντρα. Τότε αρπάξανε την Αρσινόη και η μάνα της έτρεξε ξοπίσω. Τους ακολούθησα μανιασμένα και τα βαλα μαζί τους. Ήρθε και ο Φωτομάρας. Η λύσσα που είχαμε δεν παλευότανε. Άφησα τις γυναίκες με το σύντροφό μου και γύρισα για την Ανθή. Τίποτα. Τους είχανε στρέψει πίσω στην πόλη…

Έψαξα παντού, ρώτησα όσους γλιτώσανε. Άλλος είπε πως τη σφάξανε μέσα στην πόλη, μαζί με το δεσπότη και τον Ελβετό γιατρό το Μάγερ. Άλλος πως τινάχτηκε με τον Καψάλη. Μερικοί είπανε πως την πήρανε αιχμάλωτη στην Πόλη. Δεν έχει σημασία, το ίδιο είναι.

Φτερό στον άνεμο είναι η ζωή. Ώρα να τελειώνει. Κλείνω τα μάτια. Λένε πως ετούτο το φαρμάκι είναι γρήγορο…

Ανοίγω τα μάτια, ένας χώρος σα νοσοκομείο.

… Έτσι λοιπόν μου λέει η γιατρός, μας δώσατε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο για την εξέλιξη κάθε εικονικής ζωής σας. Με λίγα λόγια οι περιστάσεις σας σας φέρνουν αντιμέτωπο με ένα δίλημμα. Η ζωή της Ανθής, μιας γυναίκας που αγαπάτε παράφορα, και ένα άλλο σημαντικό για σας ιδανικό, καθήκον ή υποχρέωση, συγκρούονται και το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις επιλογές σας. Μας έχετε δώσει συγκεκριμένη κατανομή πιθανοτήτων για την έκβαση που θα προκύψει σε συνδυασμό με τις δικές σας κινήσεις.

-Γιατί να τα πιστέψω όλα αυτά; Είστε η μετρ της εξαπάτησης – αν δεν απατώμαι.

-Με έχετε ρωτήσει δεκάδες φορές. Έβγαλε από ένα συρτάρι μια κάψουλα αποθήκευσης δεδομένων σε αποκρυσταλλωμένο DNA. Την αναγνώρισα μόλις την είδα.

-Εδώ περιέχεται κωδικοποιημένο το κρίσιμο μέρος της διαδικασίας που καθιστά αποτελεσματική τη μέθοδο οδήγησης οικονομικών μοντέλων που ανακαλύψατε. Είστε ο μόνος που μπορεί να την αποκωδικοποιήσει. Έχετε αποθηκεύσει το κλειδί στο υποσυνείδητό σας και μόνο εσείς έχετε πρόσβαση, αν και όταν το θέλετε. Το περιεχόμενο προβάλλεται επίσης στον υποσυνείδητο εαυτό σας με τρόπο που καθιστά αδύνατη κάθε υποκλοπή ή παραποίηση από τρίτο μέρος.

Παίρνω την κάψουλα και τη βάζω στη συσκευή ανάγνωσης. Τοποθετώ το στεφάνι επικοινωνίας στο κεφάλι μου. Μια σταγόνα αίμα από το δάχτυλό μου στάζει στην υποδοχή.

Σκέφτομαι ότι θέλω να δω το περιεχόμενο.

Τα βιομετρικά μου δεδομένα, και η κατάσταση του μυαλού μου ξεκλειδώνουν μηχανισμούς. Αισθάνομαι ότι πρέπει να δώσω έναν κωδικό. Μα φυσικά.
Α Ν Θ Η   Α Θ Ν Η  Θ Α Ν Η – Θάνατος.

Έχω πλήρη πρόσβαση. Φυσικά η ανακάλυψή μου δεν είναι εδώ, την έχω καταστρέψει από χρόνια. Θα υπήρχε κατάρρευση των πάντων αν γινόταν συστηματική χρήση της.

Εδώ είναι η Ανθή. Η ιστορία μας. Όταν μπήκε μια μέρα στο εργαστήριό μου στο πανεπιστήμιο και μου είπε σοβαρά…

 -Φίλιππε, αγάπη μου, το βρήκα.

Την κοίταξα ξαφνιασμένος.

-Το  λάθος στον γενετικό αλγόριθμο παραγωγής οικονομικών επιδράσεων που τις έκανε να εκφυλίζονται πριν αποκτήσουν κρίσιμη μάζα.

-Αλήθεια;

- Δεν έχεις παρά να κοιτάξεις την απόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου στο οποίο  έχει επενδύσει το αποθεματικό του το τμήμα μας.

Η απόδοση είχε αυξηθεί κατά 150% το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

-Όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να το ξεχάσουμε.

Η γνωστή συζήτηση. Οι επιπτώσεις αν κάποιος έχανε το μέτρο, ή αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο δύο πλευρές με αντίθετα συμφέροντα… Το βλέπαμε και οι δυο ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό. Η παγκόσμια οικονομία θα κατέρρεε σε λίγες ώρες, και οι κοινωνίες θα την ακολουθούσαν.

Αντίθετα με την Ανθή, πίστευα πως θα μπορούσα να κρατήσω τον έλεγχο. Με προσεκτικές κινήσεις και κρατώντας χαμηλό προφίλ, να αποκτήσω την οικονομική ισχύ ώστε να κάνω αυτό που μερικοί από μας ονειρεύονται όταν είναι παιδιά: τον κόσμο καλύτερο.

Απέτυχα. Όταν τέθηκε σε εφαρμογή η μέθοδός μας, αργά και προσεκτικά αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε πολύ μεγάλα ποσά, σε ένα πλέγμα δραστηριοτήτων, διεσπαρμένων γεωγραφικά και επιχειρηματικά όσο μπορούσαμε περισσότερο. Η καθοδήγηση γινόταν από ένα δίκτυο εταιρικών σχημάτων στο οποίο η κάθε εταιρία δεχόταν ή ασκούσε έλεγχο στις υπόλοιπες με τρόπο που οι γενικές τους κατευθύνσεις να είναι σύμφωνες με το όραμά μας. Ένα σημαντικό μέρος των κερδών κατευθυνόταν στην απόκρυψη και τη συγκάλυψη του εγχειρήματος.

Παρόλο που πετύχαμε να μην κινήσουμε υποψίες λόγω της ξαφνικής και μεγάλης απόκτησης κεφαλαίων, μας πρόδωσε η ευγένεια των στόχων μας.

Το ότι ξαφνικά επιχειρήσεις επιδοτούσαν την ακηδεμόνευτη επιστημονική έρευνα, ή παρήγαγαν και πουλούσαν φάρμακα για σοβαρές, μερικές φορές ανίατες ασθένειες λίγο πάνω από το κόστος κίνησε υποψίες.

Κάποιοι βρήκαν μια άκρη από το δίχτυ μας και άρχισαν να το ξηλώνουν. Δεν έμαθα ποτέ σν ήταν οι μυστικές υπηρεσίες κάποιας υπερδύναμης,  ο σκοτεινός βραχίονας ενός καρτέλ, κάποιοι από το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα ή πολυεθνικοί οργανισμοί που είδαν σε μας την απειλή που ήταν σε θέση να τους καταστρέψει.

Όταν αντιληφθήκαμε ότι βρίσκονταν στα ίχνη μας ήταν αργά. Κινήθηκαν αιφνιδιαστικά, χτυπώντας στο επίπεδο της φυσικής μας ασφάλειας που ποτέ δεν αισθανθήκαμε την ανάγκη να ενισχύσουμε, βέβαιοι ότι περνάμε απαρατήρητοι.

Απήγαγαν την Ανθή. Με απείλησαν ότι θα τη σκοτώσουν με φρικτό τρόπο αν δεν τους δώσω τη μέθοδό μας. Φυσικά δεν το έκανα. Ήξερα τρία πράγματα:

Ότι αν τους έδινα αυτό που ζητούσαν, θα ήταν του τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε.
Ότι ακόμη κι αν το έκανα θα σκότωναν την Ανθή.
Και ότι η Ανθή ήταν ήδη νεκρή.

Είχαμε συμφωνήσει από την αρχή να έχουμε στο στόμα, στη θέση ενός σφραγίσματος, μια κάψουλα υδροκυανίου, όπως είχε πριν από αιώνες η ηγεσία των Ναζί. Αν το μυστικό μας κινδύνευε, αρκούσε ένα σφίξιμο των δοντιών.

-Η κατανομή πιθανοτήτων που μας δώσατε, δίνει στο ενδεχόμενο διπλής επιτυχίας πιθανότητα μικρότερη του 0.01. Εάν τερματίσετε την εικονική σας ζωή αυτοκτονώντας, έρχεστε στην παρούσα κατάσταση με πιθανότητα 0.98, όπου μπορείτε να επιλέξετε να ξεκινήσετε μια άλλη εικονική ζωή ή να αποχωρήσετε, ή με πιθανότητα 0.01 τερματίζεται η φυσική ζωή σας. Εάν σημειωθεί διπλή επιτυχία, έχετε ζητήσει να παραμείνετε στην εικονική ζωή που θα συμβεί αυτό και να ζήσετε αυτή τη ζωή με την Ανθή.
Τα μαθηματικά που υπολογίζουν τα διάφορα ενδεχόμενα, όπως το να τερματιστεί κάποια στιγμή η φυσική ζωή σας αυτοκτονώντας, το να γεράσετε σε κάποια εικονική ζωή έχοντας σώσει την Ανθή, ή να πηδάτε για πάντα από τη μια ζωή στην άλλη, τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα.

Ώστε έτσι λοιπόν. Αυτή τη φορά το νιώθω, είναι αλήθεια. Το αισθάνομαι υποσυνείδητα, με ένα τρόπο που η τεχνολογία εικονικής ζωής δεν μπορεί να προσομοιώσει. Είναι αλήθεια.

-Όταν έγιναν τα γεγονότα που αισθανθήκατε, διαφύγατε από τους διώκτες σας. Θέσατε σε πλήρη εφαρμογή τη μέθοδό σας, και σύντομα γίνατε οικονομικός κυρίαρχος του κόσμου. Καταστρέψατε μεθοδικά και  με μανία όσους έβλαψαν την Ανθή και όσους θα μπορούσαν να φερθούν με παρόμοιο τρόπο. Διαμορφώσατε τις οικονομικές δομές έτσι ώστε να λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας και ύστερα καταστρέψατε κάθε ίχνος της μεθόδου σας. Διαλύσατε την παντοκρατορία σας, αφήνοντας μόνο δομές – φρουρούς που να είναι σε θέση να αποτρέψουν κάθε αρνητική στροφή των πραγμάτων. Και ύστερα…

Ύστερα προσπάθησα να αυτοκτονήσω. Δεν βρήκα το θάρρος, η κάτι δεν με άφησε. Τότε…

-Ύστερα ήρθατε σε μας, με τις παράξενες απαιτήσεις σας. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε.

Ώστε έτσι λοιπόν. Αυτή τη φορά το νιώθω, είναι αλήθεια. Το αισθάνομαι, με ένα τρόπο που καμία μηχανή αναπροσαρμογής νευρωνικών συνάψεων δεν μπορεί να προσομοιώσει. Είναι αλήθεια.

Ή μήπως όλο αυτό είναι ένα τυπικό πακέτο της ΕΖ για μισότρελους μαθηματικούς; Ή μήπως είναι απλά ένα όνειρο; Ή ένα όνειρο μέσα σε όνειρο;

….Tίποτα δεν διαρκεί για πάντα
παρά η γη και ο ουρανός
και όλα σου τα χρήματα
δεν θα σου αγοράσουν άλλη ζωή
άλλη ζωή με την Ανθή…

Φέρνω τη γλώσσα πίσω δεξιά στο σφράγισμα. Νιώθω την κάψουλα. Κλείνω τα μάτια. Σφίγγω τα δόντια. Τέλος.

 

Στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου έχει νυχτώσει από ώρα. Τα φώτα στα γραφεία και τα εργαστήρια έχουν σβήσει. Είναι μέρες αργίας, ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων και στους μακρόστενους διαδρόμους δεν κυκλοφορεί κανείς.

Η πόρτα του εργαστηρίου «κβαντικών υπολογιστικών εφαρμογών στη μακροοικονομία» ανοίγει απότομα. Ανοίγω τα μάτια ξαφνιασμένος.

-Φίλιππε, αγάπη μου, το βρήκα.

 

Ένας τυχαίος περίπατος.docx

Share this post


Link to post
Share on other sites
WILLIAM

φίλε μου συνέχισε να γράφεις! Ήταν μια ωραία ιστορία και αν μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη σου συγγραφική απόπειρα τότε θα δούμε πολύ καλά πράγματα από σένα στο μέλλον!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Old man & SiFi

Ευχάριστη έκπληξη το διήγημά σου! Σε πολλά επίπεδα, ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιδέα, καλογραμμένο. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αν αυτό είναι το πρώτο σου και ξεκίνησε από ένα παιχνίδι, μάλλον πρέπει όχι μόνο να παίζεις αλλά και να γράφεις πιο συχνά!
Αν θέλω κάτι να βρω να σου πω για την βελτίωσή του, μου χτύπησε “κάπως” η φράση «σαν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας» που συνεχίζει με την περιγραφή κοινής (για τα σημερινά δεδομένα)  γιατρού. Αν το έβλεπε από την πλευρά του ήρωα του21 δεν θα είχε ιδέα για ΕΦ και αν το βλέπει σήμερα δεν μας “δείχνεις” κάτι μελλοντικό. Έχει πολύ tell (εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί). Ρίξε μια ματιά στα σχετικά τόπικς του φόρουμ αν δεν ξέρεις για τι μιλάω και θέλεις να μάθεις περισσότερα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Solonor

Συμπαθητικό κείμενο.

Αν και (ευτυχώς) δεν προκύπτει από το κείμενο, το ότι το έγραψες σε 3 ώρες, υποννοώντας ότι δεν το διόρθωσες κι ότι δεν ασχολήθηκες μαζί του, αποτελεί σοβαρό λόγο για να μην το διαβάσω. Θα το παρατούσα, αν δεν ξεκινούσε καλά. Με κέρδισε και με εξαίρεση το κομμάτι της επανάστασης, με κράτησε.

Το γράψιμο είναι συμπαθητικό. Έχουν ξεφύγει αγγλισμοί και η σύνταξη είναι λίγο κλισαρισμένη, αλλά στέκεται μια χαρά.

Αν και χρησιμοποιείς μαθηματικούς όρους προσωπικά δεν με μπέρδεψες, σκάλωσα ελάχιστα. Γενικά η ροή της πληροφορίας είναι αποτελεσματική, μάθαινα αυτά που ήθελα εκεί που τα ήθελα.

Η ιδέα έχει ενδιαφέρον, το ίδιο κι ο χειρισμός της αν και προσπαθείς να παίξεις με πολύ μεγάλα παιχνίδια και το κάνεις σε πολύ μικρό χώρο. Δίνεις μια αφήγηση σε όρια περίληψης τόσο από το tell της γκόμενας, όσο κι από τις αποκαλύψεις του τι έγινε στο παρελθόν. Στριμώχνεις δηλαδή μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία σε πολύ λίγες λέξεις. Ναι μεν το πότε τα λες πιάνει, το πώς όμως, όχι.

Πάντως ήταν ευχάριστο.

ΥΓ1. Το «σαν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας», είναι τεμπέλικη παρομοίωση.

ΥΓ2. Το «Κύριε Φίλιππε», δεν μου πολυάρεσε, θα προτιμούσα επώνυμο.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
gcf

Σας ευχαριστώ όλους για τα εποικοδομητικά σχόλια, που ομολογώ ήταν και πιο ενθαρρυντικά από όσο περίμενα.

Ίσως παίξουν θετικό ρόλο στο αν θα συνεχίσω την ενασχόληση, κάτι στο οποίο δεν έχω ακόμη καταλήξει.

Ίσως είναι χρήσιμο να διευκρινίσω, απαντώντας στον Solonor, πως συμφωνώ πως η ιδέα και η εξέλιξη θα χρειαζόντουσαν περισσότερη έκταση. Αναγκαστικά το περιόρισα όταν το έγραφα λόγω του χρονικού πλαισίου που είχε τεθεί και άλλων περιορισμών που απαιτούσαν το χρόνο τους.

Τα πρόσωπα και τα γεγονότα που αναφέρονται στην έξοδο είναι υπαρκτά και χρειάστηκε να κάνω μια μίνι έρευνα.

Ίσως έχει κάποιο ενδιαφέρον να εντοπίσει κανείς αναφορές που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του κειμένου γιατί ήταν στους στόχους της προσπάθειας, αναφορές σε έργα ε.φ. και σε τραγούδια.

Το όνομα Φίλιππος είναι μια από αυτές, για τον Dick προφανώς, που το κείμενο έχει δανειστεί αρκετά από το We Can Remember It For You WholeSale. Άλλη είναι οι στίχοι από το Dust in the wind που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία - ταιριάζει και με την έννοια του τυχαίου περίπατου.

Δεν θεωρώ ότι τέτοια νοητικά παιχνίδια προσφέρουν κάτι ουσιαστικό σε ένα κείμενο αλλά ικανοποίησαν απλά μια παραξενιά της παρέας και ίσως αποτείουν κάτι σαν φόρο τιμής σε κάποια έργα που με επηρέασαν.

Σε σπόιλερ βάζω μια λίστα:

 

Φίλιππος -> Philip Dick
Ρενάτα -> Renata Lull, Chief memory programmer στο Total Recall, δεν θυμάμαι αν το όνομα αναφέρεται και στο κείμενο του Dick
Στις προηγούμενες ζωές που αναφέρονται, υπάρχει αναφορά στο μονόλογο από το Blade Runner του Roy Batty (πλοίο να φλέγεται, πράγματα που δεν θα τα πίστευαν οι άνθρωποι) όπως και στον Κλαρκ (Ευρώπη, Γανυμήδης)
Τα Μέρες Αργίας και Κυριακή των Βαϊων είναι τίτλοι τραγουδιών των Διάφανων Κρίνων

 

 

Και πάλι ευχαριστώ.

Edited by gcf
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teredal

μου άρεσε αρκετά η κεντρική ιδέα και το γενικότερο πλαίσιο που διαδραματίζεται, αγνό sf η αίσθηση που αφήνει. 

την αναφορά στο Blade Runner τη τσίμπησα ευχάριστα με τη μια! όπως και κάποια μοτίβα από inception μου θύμισε.

λίγο με πέταξε το σκηνικό με το ΄21, αλλά καταλαβαίνω ωστόσο ότι ήταν μια επιλογή στο πλαίσιο της ΕΖ και της λούπας του ήρωα.

λόγω του βάθους και του ενδιαφέροντος της ιδέας θα διάβαζα άνετα παραπάνω.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Feynman_64

πολυ καλη προσπαθεια, κειμενο ευθυ και πυκνο. Ομορφες οι αναφορες που αποκαλυψες στα spoiler , κερασακι σε μια ομορφη τουρτα. Εννοειται οτι η πανεπιστημιουπολη εχει παντα ξεχωριστη θεση σε ανθρωπους σαν και εμας.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mors Planch

Καλη ιδεα, ιδίως στο βαθμό όπου ο ήρωας πρακτικά δεν μπορεί να ξεχωρίσει την εικονική πραγματικοτητα στην οποία βρίσκεται κάθε φορά από τον πραγματικό κόσμο, καλό κείμενο που θα χωρούσε κάποιες βελτιώσεις αλλά μια χαρά στέκεται και ως έχει. Σίγουρα στα συν το κομμάτι της ιστορίας που διαδραματίζεται στο Μεσολόγγι... και ότι φρόντισες ιστορικά να ειναι σωστό, μπορεί να είναι προφανές ως απαίτηση αλλά σαφώς καταγράφεται στα υπέρ της ιστορίας.

 

Το κύριο μειονέκτημα, όπως έγραψε ήδη ο Αντώνης είναι ότι είναι μάλλον πολύ μικρό για το μέγεθος της πληροφορίας που προσπαθεί να μεταφέρει. Λογικο βέβαια εφόσον υπήρχε χρονικός περιορισμός αυτός να μεταφράζεται και σε περιορισμό τόσο στο μέγεθος του κειμένου όσο και στις τυχόν διορθώσεις που δέχτηκε στη συνέχεια.

 

Προσωπικά θα πρότεινα να δοκιμάσεις και μια μεγαλύτερη εκδοχή...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Man_from_Earth

Moυ άρεσε η ιδέα - παλιά καλή ΕΦ με κάτι από vanilla sky. Επίσης με κέρδισε από τις πρώτες γραμμές η άμεση γραφή - η εξεζητημένη είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί μπορεί να απομακρύνει. Απέφυγες αυτό το σκόπελο, ένιωθα οικεία και ήμουν μέσα στις σκηνές. Αν κάτι μου άρεσε λιγότερο, είναι το υπερφοτωμένο του πράγματος. Έδωσες πάνω από τρεις ιδέες με πολύ ζουμί που και περιορίστηκαν εκ των πραγμάτων, και αναγκάστηκες σε αρκετό infodump. Επίσηςείναι οκ να χαθεί ο ήρωας σε πραγματικότητες μπαμπούσκες αλλά όχι και ο αναγνώστης. Καθαρά με όρους απροβλημάτιστης ροής δεν θες ο αναγνώστης να γυρίζει συχνά πίσω να ξαναδιαβάσει γιατί χάθηκε κάπου. Λιιιγο μου συνέβη.

 

Συνολικά πολύ καλή εντύπωση και ελπίζω να δω και άλλα δικά σου!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Disco_Volante

Αρχικά θα πρέπει να δηλώσω ότι ιστορίες με όνειρα (και ειδικά όνειρα μέσα στα όνειρα) είναι κάτι που αποφεύγω συστηματικά! Η κεντρική ιδέα είναι γενικά αρκετά καλή. Βέβαια η ροή του κειμένου θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Εννοώ ότι σαν αναγνώστης προτιμώ τις straight forward αφηγήσεις. 1 + 1 κάνει δύο και πάμε παρακάτω! Στο κείμενό σου υπήρχαν αρκετά σημεία που χάθηκα εντελώς με αποτέλεσμα να γυρίσω πάλι στην αρχή! Αυτό που εννοώ είναι ότι χρειάζεται τουλάχιστον 1000 με 1500 λέξεις ακόμα έτσι ώστε η πληροφορία να δίνεται πιο ομαλά στη ροή και ο αναγνώστης να μην χάνεται ξαφνικά.

 

Καλή συνέχεια!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..