Jump to content

Νίκος Καζαντζάκης


Δημήτρης

Recommended Posts

Δημήτρη...προσοχή...μην διαβάζεις ω τους εισαγωγές...λέμε σχεδόν σε όλα το τέλος

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αχ, φίλε Δημήτρη, μου θύμισες τα νιάτα μου.

Τότε που ο Καζαντζάκης ήτανε για μας ο καλύτερος συγγραφέας, ο καλύτερος γλωσσοπλάστης, και αυτός που έγραφε επειδή είχε ένα μεγάλο νόημα να μεταφέρει. Να διαβάσεις και το “Αδερφοφάδες”.

Γμτ. κάποτε πρέπει να τα ξαναδιαβάσω ΟΛΑ!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Γμτ. κάποτε πρέπει να τα ξαναδιαβάσω ΟΛΑ!

 

Χεχε ναι, μάλλον αυτό είναι το καλύτερο που έχεις να κάνεις  :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω κ εγώ κάποια, μόνο τον Τελευταίο πειρασμό όμως έχω διαβάσει-για να δω κ γιατί κυνηγούσαν όταν κυκλοφόρησε η ταινία το 1988.Δε θα γράψω τίποτα παραπάνω παρά τις τελευταίες γραμμές:

 

Ζουν και βασιλεύουν οι Μαθητές του,πήραν τις στεριές και τις θάλασσες και διαλαλούν το Καλό Μαντάτο.Τα πάντα έγιναν όπως πρέπει,δόξα σοι ο Θεός!
Έσυρε φωνή θριαμβευτικιά:
Τετέλεσται !
κι ήταν σα να λεγε:Όλα αρχίζουν!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Διάβασα το ''Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία- Κίνα''.

Ταξιδιωτικό χρονικό από τις επισκέψεις του στις δύο χώρες. Αντιστοίχως δέκα περίπου χρόνια πριν και μετά τον Β' Π.Π. Τι ωραίο που ακούγεται ε; Να ταξιδεύει κανείς, από μόνο του υπέροχο. Και να έχει μετά την μαεστρία να μεταφέρει τις εμπειρίες του με τέτοιο τρόπο στο χαρτί, που να κάνει τον αναγνώστη να αισθάνεται σαν να ήταν και αυτός εκεί. Ξεκίνημα με την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, γεγονός που αυτομάτως προσέδωσε μεγάλο πλεονέκτημα με το που ξεκίνησα. Αν υπάρχουν δύο- τρεις που επιθυμώ διακαώς να επισκεφτώ, η Ιαπωνία είναι μία από αυτές. Και τι καλύτερο να το κάνω με την δύναμη της φαντασίας αφού δεν μπορώ στη πραγματικότητα; :) Επίσκεψη στο λιμάνι της Οσάκα (Όζακα όπως την αναφέρει χαρακτηριστικά) και στο υφαντουργείο με τους μισθούς πείνας και τους εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας. Και τις φθηνές δικαιολογίες του εργοστασιάρχη στις σχετικές ερωτήσεις που του έκανε. Παγκόσμιο φαινόμενο η φτώχεια, δεν γνωρίζει σύνορα.  Επίσκεψη στο μαγευτικό Κυότο με τους κήπους, τους ναούς και τα μουσεία του. Το κοσμοπολίτικο Τόκιο με τους ουρανοξύστες να κάνουν φοβερή αντίθεση δίπλα σε μικρά ξύλινα σπιτάκια. Σκέψεις για το γιαπωνέζικο θέατρο και άλλες μορφές τέχνης, τις γκέισες και το ιερό βουνό  Φουζί. Και πάνω απ' όλα η περίφημη τελετή του τσαγιού, πραγματική ιεροτελεστία. 

Την σκυτάλη παίρνει η Κίνα με πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές. Για την φτώχεια -φυσικά- όσον αφορά το πρώτο, πανταχού παρόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Την...δυσωδία που αναδύεται από το έδαφος εξαιτίας κάποιων ιδιαίτερων συνηθειών των κατοίκων διαφόρων χωριών που επισκέφτηκε. Γιακ :shock: Και για την περίφημη κουζίνα της όπως επίσης και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης. Επίλογος από την γυναίκα του σχετικά με σημειώσεις που ο εκλιπών δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Από ταξίδια που έκαναν μαζί, ως φόρος τιμής.  

Ωραίο ήταν, πολύ ωραίο. Όχι αυτό ακριβώς που λέμε αριστούργημα αν και δεν νομίζω ο συγγραφέας να στόχευε σ' αυτό όταν το έγραφε. Σε κάθε περίπτωση πέρασα πολύ καλά και ανυπομονώ πότε θα έρθει η στιγμή να πιάσω το επόμενο του. Ταξιδιωτικό ή μη. 

Edited by Δημήτρης
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

1856879082_.png.71fdae8ca2891e4bfae66a9a625fd406.png

Νέο που διαβάζω με το ''Όφις και Κρίνο''. Μάλιστα βλέπω μετά από τέσσερα χρόνια, πρέπει να αρχίσω να φορτσάρω.

Εν μέρει, ή ίσως και εν πολλοίς, αυτοβιογραφικό μιας και αναφέρεται σε φλογερό έρωτα. Κυκλοφόρησε το 1906 με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή για να λάβει ως επί το πλείστον εγκωμιαστικά σχόλια. Στα πολύ κατατοπιστικά όσο και τεκμηριωμένα εισαγωγικά σημειώματα, γίνεται λόγος για αφιέρωση στη γυναίκα του Γαλάτεια Αλεξίου ως ''Τωτό''. Η οποία όμως βασίζεται σε πρώιμο του, με Ιρλαδένζα δασκάλα στα Αγγλικά. Αναρωτιέμαι πως θα το εκλάμβανε αν το ήξερε! Δυσκολεύομαι να αποφασίσω αν μου άρεσε ή όχι. Αν έπρεπε όμως να πω, μάλλον το δεύτερο. Πέρα από το ότι δεν με τράβηξε το θέμα, ήταν γραμμένο με ιδιαίτερο τρόπο που με ξένισε λίγο. Συν το ότι δεν μου αρέσει και ο ημερολογιακός τρόπος γραφής. Δεν άρεσε λοιπόν σε μένα, ούτε όμως και στον ίδιο! Όπως επίσης και αρκετά από τα πρώτα του έργα, γι' αυτό και για χρόνια δεν τα υπέβαλλε για δημοσίευση. 

Δεν πειράζει όμως, μικρό το κακό. Υποθέτω ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό του ύφους του. Με μία μικρή επιφύλαξη γιατί μου είναι ακόμη άγνωστος, θα κοιτάξω σιγά- σιγά να αναπληρώσω το κενό. Επόμενο λόγω της ταινίας το ''Αναφορά στον Γκρέκο'', από την επόμενη χρονιά. 

Edited by Δημήτρης
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Η αναφορά στον Γκρέκο αναφέρεται σχεδόν στο σύνολο του έργου του συγγραφέα. Καλό θα ήταν να έχεις μια άποψη, έστω και κατά προσέγγιση των έργων του προκειμένου να το εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο. 

Για μένα η αναφορά στον Γκρέκο είναι ένα από τα κορυφαία του, για να μην πω το κορυφαίο του και φανώ υπερβολικός!

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, domaze said:

Η αναφορά στον Γκρέκο αναφέρεται σχεδόν στο σύνολο του έργου του συγγραφέα. Καλό θα ήταν να έχεις μια άποψη, έστω και κατά προσέγγιση των έργων του προκειμένου να το εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο. 

Για μένα η αναφορά στον Γκρέκο είναι ένα από τα κορυφαία του, για να μην πω το κορυφαίο του και φανώ υπερβολικός!

Σωστό σχόλιο, το καταλαβαίνω ότι ισχύει αυτό που λες. Μία βιογραφία του Μπόρχες π.χ. που έχω, δεν θέλω να την διαβάσω πριν γνωρίσω τον ίδιο. Απλά σκεφτόμουν να το πιάσω μία τώρα, και ξανά αργότερα. Αφού είχαν διαβαστεί στο ενδιάμεσο και τα υπόλοιπα για να πιάσω τυχόν hints που έχασα. Και άσχετο, αλλά το συγκεκριμένο είναι το μόνο που δεν έχω από εκδόσεις Καζαντζάκη. Δεν είχε εκδοθεί από εκεί όταν το αγόρασα και δεν ξέρω αν το έβγαλαν και τώρα. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

Πήρα τη μεγάλη απόφαση φέτος να διαβάσω επιτέλους Νίκο Καζαντζάκη. Στη βιβλιοθήκη μου έχω τα περισσότερα μυθιστορήματά του εδώ και χρόνια, όμως όπως και με τον Ντοστογιέφσκι (που ακόμα δεν έχω διαβάσει!), φοβόμουν κάπως να πιάσω ένα βιβλίο του στα χέρια μου. Μη με ρωτάτε γιατί. Όμως το έκανα, και ω Θεέ μου!, πόσο υπέροχο ήταν. Σίγουρα έκανα την καλύτερη επιλογή για πρώτη επαφή, με αυτό το εμβληματικό και τόσο αγαπημένο για πολλούς μυθιστόρημα, το οποίο μου προσέφερε κάποιες ώρες αναγνωστικής απόλαυσης και ψυχικής ανάτασης. Δεν είναι ένα απλό μυθιστόρημα για να περάσει η ώρα, είναι μια αναγνωστική εμπειρία, μια εμπειρία ζωής ίσως, προσφέρει τόσα πολλά πράγματα σε διαφορετικά επίπεδα, που ένα συνηθισμένο βιβλίο δεν μπορεί να το κάνει. Η γραφή είναι μαγική, διαφορετική, ιδιαίτερη, η σκιαγράφηση των χαρακτήρων και του μικρόκοσμού τους αριστουργηματική, οι φιλοσοφικές/υπαρξιακές προεκτάσεις από τα λόγια και τις πράξεις των χαρακτήρων δίνουν αμέτρητες αφορμές για συζητήσεις και σκέψεις γύρω από τη ζωή, τον θάνατο και τις ανθρώπινες σχέσεις και επιδιώξεις, ενώ δεν λείπουν τα δηκτικά σχόλια, ο κυνισμός, το χιούμορ δια μέσου κυρίως του μοναδικού, του απίστευτου Αλέξη Ζορμπά, ενός τύπου με πολλές ατέλειες αλλά και πολλά προτερήματα. Είναι ένα μυθιστόρημα που μου προσέφερε εικόνες, συναισθήματα, σκέψεις, γέλιο, στεναχώρια (στο τέλος με πήραν λίγο τα ζουμιά), και από τη μια χάρηκα τόσο, μα τόσο πολύ που επιτέλους το διάβασα, από την άλλη σκέφτομαι ότι πάει, αυτό ήταν, αυτή η φορά ήταν η μοναδική που μπορώ να την πω "πρώτη", κάθε επόμενη φορά (γιατί σίγουρα θα το ξαναδιαβάσω το βιβλίο) θα είναι απλώς η δεύτερη, η τρίτη, η τέταρτη... τέλος πάντων, δεν θα είναι το ίδιο, έτσι; Τώρα σκέφτομαι ποιο θα είναι το επόμενο βιβλίο του Καζαντζάκη που -καλά να είμαστε- θα διαβάσω φέτος...

10/10

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..