Jump to content

Νίκος Καζαντζάκης


Δημήτρης
 Share

Recommended Posts

Δημήτρη...προσοχή...μην διαβάζεις ω τους εισαγωγές...λέμε σχεδόν σε όλα το τέλος

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αχ, φίλε Δημήτρη, μου θύμισες τα νιάτα μου.

Τότε που ο Καζαντζάκης ήτανε για μας ο καλύτερος συγγραφέας, ο καλύτερος γλωσσοπλάστης, και αυτός που έγραφε επειδή είχε ένα μεγάλο νόημα να μεταφέρει. Να διαβάσεις και το “Αδερφοφάδες”.

Γμτ. κάποτε πρέπει να τα ξαναδιαβάσω ΟΛΑ!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Γμτ. κάποτε πρέπει να τα ξαναδιαβάσω ΟΛΑ!

 

Χεχε ναι, μάλλον αυτό είναι το καλύτερο που έχεις να κάνεις  :D

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω κ εγώ κάποια, μόνο τον Τελευταίο πειρασμό όμως έχω διαβάσει-για να δω κ γιατί κυνηγούσαν όταν κυκλοφόρησε η ταινία το 1988.Δε θα γράψω τίποτα παραπάνω παρά τις τελευταίες γραμμές:

 

Ζουν και βασιλεύουν οι Μαθητές του,πήραν τις στεριές και τις θάλασσες και διαλαλούν το Καλό Μαντάτο.Τα πάντα έγιναν όπως πρέπει,δόξα σοι ο Θεός!
Έσυρε φωνή θριαμβευτικιά:
Τετέλεσται !
κι ήταν σα να λεγε:Όλα αρχίζουν!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Διάβασα το ''Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία- Κίνα''.

Ταξιδιωτικό χρονικό από τις επισκέψεις του στις δύο χώρες. Αντιστοίχως δέκα περίπου χρόνια πριν και μετά τον Β' Π.Π. Τι ωραίο που ακούγεται ε; Να ταξιδεύει κανείς, από μόνο του υπέροχο. Και να έχει μετά την μαεστρία να μεταφέρει τις εμπειρίες του με τέτοιο τρόπο στο χαρτί, που να κάνει τον αναγνώστη να αισθάνεται σαν να ήταν και αυτός εκεί. Ξεκίνημα με την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, γεγονός που αυτομάτως προσέδωσε μεγάλο πλεονέκτημα με το που ξεκίνησα. Αν υπάρχουν δύο- τρεις που επιθυμώ διακαώς να επισκεφτώ, η Ιαπωνία είναι μία από αυτές. Και τι καλύτερο να το κάνω με την δύναμη της φαντασίας αφού δεν μπορώ στη πραγματικότητα; :) Επίσκεψη στο λιμάνι της Οσάκα (Όζακα όπως την αναφέρει χαρακτηριστικά) και στο υφαντουργείο με τους μισθούς πείνας και τους εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας. Και τις φθηνές δικαιολογίες του εργοστασιάρχη στις σχετικές ερωτήσεις που του έκανε. Παγκόσμιο φαινόμενο η φτώχεια, δεν γνωρίζει σύνορα.  Επίσκεψη στο μαγευτικό Κυότο με τους κήπους, τους ναούς και τα μουσεία του. Το κοσμοπολίτικο Τόκιο με τους ουρανοξύστες να κάνουν φοβερή αντίθεση δίπλα σε μικρά ξύλινα σπιτάκια. Σκέψεις για το γιαπωνέζικο θέατρο και άλλες μορφές τέχνης, τις γκέισες και το ιερό βουνό  Φουζί. Και πάνω απ' όλα η περίφημη τελετή του τσαγιού, πραγματική ιεροτελεστία. 

Την σκυτάλη παίρνει η Κίνα με πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές. Για την φτώχεια -φυσικά- όσον αφορά το πρώτο, πανταχού παρόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Την...δυσωδία που αναδύεται από το έδαφος εξαιτίας κάποιων ιδιαίτερων συνηθειών των κατοίκων διαφόρων χωριών που επισκέφτηκε. Γιακ :shock: Και για την περίφημη κουζίνα της όπως επίσης και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης. Επίλογος από την γυναίκα του σχετικά με σημειώσεις που ο εκλιπών δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Από ταξίδια που έκαναν μαζί, ως φόρος τιμής.  

Ωραίο ήταν, πολύ ωραίο. Όχι αυτό ακριβώς που λέμε αριστούργημα αν και δεν νομίζω ο συγγραφέας να στόχευε σ' αυτό όταν το έγραφε. Σε κάθε περίπτωση πέρασα πολύ καλά και ανυπομονώ πότε θα έρθει η στιγμή να πιάσω το επόμενο του. Ταξιδιωτικό ή μη. 

Edited by Δημήτρης
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

 • Upcoming Events

  • 1
   10 September 2022 04:00 PM
   Until 06:00 PM

×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..