Jump to content

Tom Clancy - Τομ Κλάνσυ


rolandofgileaad
 Share

Recommended Posts

Ο Τομ Κλάνσυ (Thomas Leo "Tom" Clancy, Jr., 12 Απριλίου 1947 - 1 Οκτωβρίου 2013) ήταν Αμερικανός συγγραφέας επιτυχημένων πολιτικών θρίλερ, ιδιαίτερα γνωστός για τα ψυχροπολεμικά σενάριά τους, γεμάτα με τεχνικές λεπτομέρειες κατασκοπείας και πολεμικής ιστορίας. Το όνομά του χρησιμοποιείται επίσης σαν εμπορικό σήμα (μάρκα) σε παρόμοια βιβλία γραμμένα από άλλους συγγραφείς, καθώς και σε βιντεοπαιχνίδια.

Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία στο Loyola College της Βαλτιμόρης, από όπου αποφοίτησε το 1969. Ο ίδιος σχολίασε σε συνέντευξή του, ότι σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία γιατί "δεν ήμουν αρκετά έξυπνος για να σπουδάσω φυσική". Πριν αρχίσει τη λογοτεχνική του καριέρα, είχε μια ανεξάρτητη ασφαλιστική εταιρεία και είχε πάθος για τη ναυτική ιστορία.

 

Το πρώτο του βιβλίο, το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη που εκδόθηκε το 1984, είναι και αυτό που τον εκτόξευσε, παίρνοντας εξαιρετικές κριτικές, μπαίνοντας στη λίστα ευπώλητων των Τάιμς της Νέας Υόρκης όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν το εκθείασε.

 

Αν και ορισμένοι κριτικοί θεωρούν τα κείμενα του Κλάνσυ απλά, γεγονός είναι ότι πολλά από τα βιβλία του είναι παγκόσμιες εκδοτικές επιτυχίες. Οπαδοί του Κλάνσυ θεωρούν πολύ καλά τα περίπλοκα σενάρια, την προσοχή στη λεπτομέρεια και την ακρίβεια σε τεχνικά σημεία και σε στρατιωτικά αλλά και σε θέματα κατασκοπείας.Στο βιβλίο του Executive Orders που εκδόθηκε το 1997 περιγράφει ένα αεροπλάνο να πέφτει στο Πεντάγωνο και σε ένα απο τα παιχνίδια Ghost Recon περιγράφεται μία μικρής κλίμακας σύγκρουση ανάμεσα στην Ρωσία και την Γεωργία το 2008 η οποία και συνέβη.

 

Τέσσερα από τα βιβλία του έχουν γίνει επιτυχημένες ταινίες με ηθοποιούς όπως ο Άλεκ Μπάλντουιν, ο Χάρισον Φορντ και ο Μπεν Άφλεκ, στο ρόλο του κύριου χαρακτήρα των βιβλίων του Κλάνσυ, Τζακ Ράιαν.

Φέτος θα προβληθεί και τηλεοπτική σειρά με τον  ομώνυμο χαρακτήρα ως τίτλο.

 

Αναλυτική βιβλιογραφία του στα ελληνικά (όλα Bell):

  1. Αμείλικτη καταδίωξη (The hunt for Red October)
  2. Παιχνίδια ολέθρου (Patriot games)
  3. Ο καρδινάλιος του Κρεμλίνου (The Cardinal of the Kremlin)
  4. Άμεσος κίνδυνος (Clear and Present Danger)
  5. Κέντρο επιχειρήσεων (Op-Center)
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Έχω ανοίξει το θέμα και δεν πολυτραβάει προσοχή οπότε μια που μπαίνουν σιγά σιγά τα χειμωνιάτικα στο πατάρι, ας ανακινήσω λίγο το θέμα.Κάπου αλλού διάβασα πως η Anubis θα βγάλει το πρώτο από στρατιωτική σειρά άλλου συγγραφέα και νομίζω πως ο Κλάνσυ είναι λίγο αδικημένος εκδοτικά στην Ελλάδα βάσει βιβλίων-μόνο 5 όπως έχω γράψει και την προηγούμενη φορά.

 

Πριν 4-5 μήνες διάβασα την αμείλικτη καταδίωξη(Μετάφραση Bell)/Το κυνήγι για τον Κόκκινο Οκτώβρη, το είχα διαβάσει και στα αγγλικά πριν 12-13 χρόνια έχοντας δει βέβαια και την ταινία περίπου όταν είχε πρωτοβγεί και κάποιες φορές ακόμα μετά-είμαι λάτρης των ταινιών με υποβρύχια, Das boot κτλ.

 

Το βιβλίο το βρήκα τυχαία σε παλαιοβιβλιοπωλείο, νόμιζα πως δεν είχε μεταφραστεί στα ελληνικά αλλά διαβάζοντας πίσω την περίληψη, αντιλήφθηκα πως ήταν ο Κόκκινος Οκτώβρης, τουλάχιστον δε χρειάστηκα σόναρ για να τον εντοπίσω!!!

Στο θέμα μας για το βιβλίο τώρα: αποτυπώνει ιδανικά το ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής και αν και αποτελεί το πρώτο συγγραφικό του πόνημα, έβαλε ψηλά τον πήχη και για τα επόμενα του βιβλία αλλά και σε άλλους επίδοξους συγγραφείς στρατιωτικής λογοτεχνίας.

Το βιβλίο περιέχει πλήθος τεχνικών λεπτομερειών που δεδομένης και της εποχής που γράφτηκε (με το Διαδίκτυο για εύρεση πληροφοριών σε εμβρυικό στάδιο το 1984), δείχνει πως ο Κλάνσυ είχε πρόσβαση σε ανάλογο υλικό.Η δράση από την αρχή της αποστασίας είναι κλιμακωτή και η αδρεναλίνη ανεβαίνει κατακόρυφα μέχρι τις 500-600 σελ. αλλά έπειτα, έχοντας πάντα τη σύγκριση της ομώνυμης ταινίας στο πίσω μέρος του μυαλού μου, πέφτει κατακόρυφα στις τελευταίες 150-200 σελίδες.Στην ταινία, χρησιμοποιείται πιο καθηλωτικό για το θεατή κόλπο στη μπλόφα που στήθηκε για τη διαφυγή ανάμεσα από τα ρωσικά υποβρύχια και της εξαπάτησης για την τελική τύχη του υποβρυχίου-που θα πήγαινε στους αδελφούς Κουβανούς!!!

 

Αυτό που μου έκανε άσχημη εντύπωση στη γραφή, είναι που δείχνει τους Αμερικάνους ως κορυφή και με καλύτερα οπλικά συστήματα, βέβαια έχει ελαφρυντικά την εποχή που γράφτηκε,1984, το κοινό που απευθυνόταν ο Κλάνσυ καθώς και τα πατριωτικά του πιστεύω-ρεπουμπλικάνος γαρ.Ενώ υποτίθεται πως ο Κόκκινος Οκτώβρης είναι το καμάρι του Σοβιετικού στόλου και δεν εντοπίζεται εύκολα έως καθόλου, στην πορεία όταν εντοπίζεται από τον ειδήμονα των σόναρ Τζόουνς(ο αφροαμερικάνος με τα γυαλιά και το καπέλο στην ταινία για όσους θυμούνται), αποδεικνύεται τσιμινιέρα ολκής...

 

Κάτι που μου έκανε αρνητική εντύπωση όσον αφορά τη μετάφραση/επιμέλεια είναι πως για αρκετούς όρους όσον αφορά τους Αμερικάνους υπήρχαν υποσημειώσεις π.χ. τι είναι το σόναρ αλλά για ρώσους δεν υπήρχε τίποτα π.χ. νταβάριτς ή ντάτσα, απλά παραδείγματα αναφέρω, υπήρχαν και πιο δύσκολα στο κείμενο αλλά το θεωρώ φυσιολογικό για έναν επιμελητή του 1985 να είναι εξοικειωμένος με αμερικάνικους όρους αλλά αν είχε και για τους άλλους, θα έδινε το κατιτίς παραπάνω στη μετάφραση.

Εν κατακλείδι, αν και πρόκειται για παλιό βιβλίο, αν πέσει στο βλέμμα σας και θέλετε να βουτήξετε στα νερά του Ατλαντικού ή να κάνετε μια σύγκριση με την ταινία, πρόσω ολοταχώς!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Κέντρο Επιχειρήσεων

Το βιβλίο το έγραψε κάποιος Τζεφ Ρόβιν, αλλά πίσω από την ιδέα και το όλο πρότζεκτ κρύβονται οι Τομ Κλάνσι και Στιβ Πίτσενικ. Έστω και εμμέσως, αυτή αποτελεί την πρώτη μου επαφή με βιβλία του Τομ Κλάνσι (όχι όμως γενικά με τον Τομ Κλάνσι, μιας και όταν ήμουν Γυμνασιόπαιδο έπαιξα τα φοβερά Pandora Tomorrow και Chaos Theory της σειράς βιντεοπαιχνιδιών Tom Clancy's Splinter Cell).

Λοιπόν, οπωσδήποτε πρόκειται για Αμερικανιά, αλλά κατά τ'άλλα έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά συναρπαστικό θρίλερ, γεμάτο πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τον τρόπο λειτουργίας των διαφόρων Αμερικάνικων κυβερνητικών υπηρεσιών σε καταστάσεις επικίνδυνες και κρίσιμες για το μέλλον του κόσμου. Μια τρομοκρατική επίθεση στη Σεούλ, καθώς και κάποια στημένα περιστατικά δολιοφθοράς σε Κορέα και ΗΠΑ, είναι γεγονότα που μπορεί να σταθούν ικανά ώστε να ξεκινήσει ένας πόλεμος ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, με τραγικές συνέπειες. Ποιοι θέλουν έναν τέτοιο πόλεμο και τι θα κάνουν οι Αμερικάνοι για να τον αποτρέψουν; Ευτυχώς υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις, που δίνουν τα πάντα (ακόμα και τη ζωή τους), για να σταματήσουν τα σχέδια κάποιων λίγων αλλά πολύ φανατικών και έξυπνων ανθρώπων.

Μιλάμε για ένα βιβλίο είκοσι και πλέον χρόνων, οπότε πολλά πράγματα τεχνολογικής, στρατιωτικής και πολιτικής φύσεως έχουν αλλάξει, όμως όπως και να 'χει σαν βιβλίο διαβάζεται άνετα και σήμερα, με τη δράση, την αγωνία, την ένταση και τις ρεαλιστικές καταστάσεις που προσφέρει. Η γραφή δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά αν μη τι άλλο είναι λειτουργική και ευκολοδιάβαστη, σίγουρα κάνει καλά τη δουλειά της. Γενικά πρόκειται για ένα δυνατό κατασκοπευτικό/στρατιωτικό θρίλερ που θα κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος. Κρίμα που δεν έχουν μεταφραστεί άλλα βιβλία της σειράς.

8/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..