Jump to content
Billandros

ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

Recommended Posts

Billandros

Όνομα Συγγραφέα: Βασίλης Κοντογιάννης

Είδος: Επιστημονική Φαντασία

Βία: Όχι

Σεξ: Χωρίς λεπτομέρειες

Αριθμός Λέξεων: 3.766

Αυτοτελής: Ναι

Σχόλια: Για τον 44ο Διαγωνισμό σύντομης Ιστορίας, με θέμα:

«Ο κόσμος που γνωρίζαμε, άλλαξε για πάντα»

Αρχείο: Word

 

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ.docx

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ballerond

Καλησπέρα Βασίλη και καλωσήρθες στο φόρουμ! Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι ο πρώτος σου διαγωνισμός οπότε ας ξεκινήσω την κριτική μου για να πάρεις μία ιδέα τι γίνεται.
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, να σου πω το εξής: Μέχρι να κλείσει η περίοδος ψηφοφορίας και να λήξει ο διαγωνισμός, ΔΕΝ απαντάμε στις κριτικές που κάνουν οι άλλοι στην ιστορία μας. Αυτό γίνεται για να μπορεί να είναι αδιάβλητη η κάθε κριτική και ανεπηρέαστη από τον συγγραφέα. Θα απαντήσεις σε όλες τις κριτικές μετά το πέρας του διαγωνισμού :)

 

Ας πάμε και στην ουσία τώρα. Στο παραθέτω σε spoilers για να μην επηρρεαστούν οι υπόλοιποι.

 

 

 

Να πω πρώτα το εξής: Αν είναι η πρώτη ιστορία που γράφεις γενικά τότε μπράβο! Φαίνεται ότι κατέχεις ένα καλό κομμάτι της συγγραφής και σίγουρα έχεις προοπτικές αν το δουλέψεις ;) Αυτό που μου άρεσε στην ιστορία ήταν η εξήγηση, πότε απλή πότε επιστημονική, που έδωσες στην τρύπα του χωροχρόνου, κάτι το οποίο μου κράτησε αρκετά το ενδιαφέρον. Γενικά μου αρέσουν εξηγήσεις στην ΕΦ που δεν κολλάνε στα αναλυτικά επιστημονικά αλλά έχουν και μία βάση.

Το ζήτημα όμως είναι η κεντρική ιστορία. Ο τίτλος σου είναι «Για μία γυναίκα» και εν τέλει αυτήν την γυναίκα δεν την «είδαμε».

Τι θέλω να πω:

Ο κεντρικός χαρακτήρας δυστυχώς είναι κάπως αδιάφορος. Πιο πολύ μου άρεσε να μάθω τι επιπτώσεις είχε η μαύρη τρύπα στον κόσμο και στην διαρροή πληροφοριών, παρά το τι θα γίνει με τον Ιάσονα και την Χριστίνα. Η περιγραφή κι η απόδοση τους έγινε λίγο άτσαλα και επιφανειακά. Εφ' όσον ο τύπος ήθελε να διαλύσει τα πάντα για μία γυναίκα, έπρεπε να το νιώσουμε αυτό. Να τον καταλάβουμε. Να τον δικαιολογήσουμε. Έπρεπε να εστιάσεις εκεί περισσότερο και ίσως να το περιγράψεις όλο σε α' πρόσωπο. 

Τέτοιες έντονα συναισθηματικές ιστορίες αποδίδουν καλύτερα στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Παρ' όλα αυτά θεωρώ ότι μπορείς να το δουλέψεις αρκετά και την επόμενη φορά να ζυγίσεις καλύτερα τα πράγματα.

 

Πρόσεξε λίγο κάποιες ευκολίες στην αφήγηση όπως το πώς εξελίσσονταν τα γεγονότα και πόσο εύκολα προχωράνε. Αυτό που έλειπε ουσιαστικά ήταν η δομή κι η δράση - αντίδραση των χαρακτήρων.

 

Αν σε ενδιαφέρουν τέτοιες ιστορίες, θα σου πρότεινα γενικά να διαβάσεις τις εκδόσεις Aurora που έχουν πολύ καλές συλλογές με τέτοια διηγήματα.

 

 

 

 

Καλή επιτυχία!

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Solonor

Το διήγημα ξεκινάει με άνθρωπο να ξυπνάει το οποίο είναι από τα πιο χρησιμοποιημένα ξεκίνηματα διηγήματος/μυθιστορήματος/ταινίας και ταυτόχρονα έχει το μειονέκτημα της χαμηλής έντασης.Από την άλλη το γράψιμο είναι στρωτό, οι διάλογοι καλοί, προφορικοί, πιάνουν, το ίδιο και το μήνυμα, είναι ρεαλιστικά δοσμένο, οπότε ήθελα να διαβάσω.  

Ωραία ιδέα το smartring, όχι όμως κι η απεικόνιση σε τοίχο. Φαντάσου τις συνέπειες dickpic σε δασκάλα την ώρα που παραδίδει μάθημα –νταξ, πλάκα κάνω, δεν είναι σημαντικό. Ωστόσο η αυτόματη ενεργοποίηση τηλεδιάσκεψης είναι θέμα ρεαλισμού. Δεν θα υπήρχε με αυτόν τον τρόπο σε κανέναν κόσμο για τον ίδιο λόγο που περιγράφεις. Είναι μόνο μια λεπτομομέρεια πάντως, μπορείς να το σώσεις πάρα πολύ εύκολα, πες πως πάτησε κατά λάθος κάνα κουμπί ξερω ΄γω. 

Το πώς περιγράφεις τη γνωριμία του ζευγαριού ήταν συμπαθητικό. Μου άρεσε που δεν μίλησες για κεραυνοβόλους έρωτες γιατί ταιριάζει στους χαρακτήρες που έχεις.

Η πάσα με τον Ποσειδώνα λειτουργεί. Το σημείο που θες να πεις δυο λόγια είναι καλό. Το πόσα λες και το τι λες σηκώνει συζήτηση.  Προσωπικά νομίζω πως δεν εξυπηρετεί σε τίποτα κι ίσως θα μπορούσες να το σβήσεις. Μπορείς να αναφέρεις 1-2 προτάσεις (μικρές) στη θέση του ή (ακόμα καλύτερα κατά την άποψή μου) τίποτα απολύτως και να λειτουργήσει σαν έκπληξη εκεί που λες το σχέδιό του. Και να κρατήσεις και το σασπένς κι όλα θα ταιριάζουν μια χαρά. Δεν υπάρχει λόγος να οχυρώσεις με ρεαλισμό ολόκληρο τον κόσμο σου. Οχύρωσε μόνο το διήγημά σου –κι αυτό το κάνεις μια χαρά, ειδικά με τον διάλογο με τον άλλο τύπο. Τα εξηγείς δηλαδή κι η ιδέα σου είναι ωραία.

Το τέλος δουλεύει, αλλά θα προτιμούσα μια ανατροπή που να χρησιμοποιεί την ίδια την ιδέα σου, π.χ. να του έστελναν από το μέλλον το μήνυμα «για μια γυναίκα, ρε μαλάκα;»

Ένα ωραίο διήγημα που μπορεί να βελτιωθεί χωρίς κόπο.Καλή επιτυχία!

Α, ναι. New Dawn, όχι New Down. 

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Old man & SiFi

Πρωτότυπη, καλά και απλά δοσμένη ιδέα όσον αφορά την επιστημονική προσέγγιση, αν και συνηθισμένη όσον αφορά τον διακαή πόθο αλλαγής του παρελθόντος. Την δίνεις όμως όμορφα με καλό γράψιμο και με έναν συμπαθή χαρακτήρα. Οι ωραίες πινελιές χιούμορ το κάνουν πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα και δεν με αφήνουν να κολλήσω σε κάποιες ευκολίες. (π.χ. Από την στιγμή που όλοι φοβόντουσαν τις τρομακτικές συνέπειες ενός λάθους, η ασφάλεια και οι δικλείδες για την αποφυγή του θα έπρεπε να είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να παρακαμφθούν)
Ρεαλιστικοί οι περιορισμοί και οι κανόνες, αν και τους τελευταίους θα τους προτιμούσα δοσμένους αντίστροφα (ο κυριότερος πρώτα, όπως οι νόμοι της ρομποτικής). Ίσως θα μπορούσες να ενώσεις τους δύο πρώτους αφού είναι σίγουρο ότι όταν κάποιος κερδοσκοπεί κάποιος άλλος χάνει και να περιορίσεις τον τρίτο σε ηθικές η σωματικές βλάβες αφού οι υλικές καλύπτονται από τον προηγούμενο.
Μού άρεσε η ντρίπλα που έκανες στο χρονικό παράδοξο, πολύ έξυπνη.
Καλή επιτυχία!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
jjohn

Καλησπέρα Βασίλη,

 

Αυτή είναι -λογικό άλλωστε- η πρώτη φορά που σε διαβάζω και μπορώ να πω ότι με άφησες με πολύ καλές εντυπώσεις. Η γραφή σου σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητική. Ρέει απλά και δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει.  Ίσως   σε κάποια πράγματα να  ήταν λίγο πιο επεξηγηματική απ'ό,τι μου αρέσει, αλλά δεδομένου του είδους  αυτό υποθέτω ήτανε αναμενόμενο.

  Εγώ εδώ θα διαφωνήσω με τον συνόνοματο. Για τον αριθμό των λέξεων μου φάνηκε μια χαρά και η ανάπτυξη της σχέσης και τα κίνητρα  για τα οποία συμβαίνουν όλα.  (Ας μην  ξεχνάμε ότι πέρα από αυτά, είχες να συστήσεις και ένα ολόκληρο σετ από κανονες κτλπ).  

Ίσως ότι δεν αγγίζεις υπερβολικά/πέρα-απ'ό,τι-χρειάζεται-δηλαδή να 'ναι και ο λόγος που μου άρεσε το τέλος.  Καθώς κατέβαινα προς το τέλος σκεφτόμουν  κι εγώ 'μα καλά... Σοβαρά τώρα;  Ιστορία για γκόμενα διαβάζω;'  και το τέλος με επιασε τελείως -και ευχάριστα- απροετοίμαστο :)  

 

 

Αυτά! Συνοψίζοντας, πολύ καλή προσπάθεια.   Δικιά μου συμβουλή είναι να φροντίσεις λίγο τα κεφάλαια 2-3 τα οποία μοιάζουν λίγο σαν  μία  αναγκαία μεν  σφήνα δε  στο διήγημα σου. Σε μερικά σημεία η γραφή μου θύμισε  βιβλίο σχολικό με το 'δασκαλίστικο' υφάκι τους :p Πολλά  μπράβο πάντως! 

 

Καλή σου επιτυχία!

 

Υ.Γ1 Εξαιρετικό και το τέλος που πρότεινε  ο Αντώνης  :lol:

Υ.Γ Έχω πει ότι οι ιστορίες με ταξίδια στον χρόνο με μπερδεύουν;  

Edited by jjohn
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
SymphonyX13

Ένδιαφέρουσα ιστορία, που κύλησε εύκολα και ακούραστα.Το θέμα της αλλαγής του παρελθόντος σαφώς και δεν είναι πρωτότυπο,  το έχεις παρουσιάσει όμως πολύ καλά. Το πρώτο μέρος της ιστορίας δίνει όσες πληροφορίες χρειάζεται ο αναγνώστης για την ανακάλυψη της σκουληκότρυπας, τον τρόπο που αποφάσισαν να την εκμεταλευτούν, τους κανόνες που θέσπισαν. Ο τρόπος μάλιστα που δίνονται αυτές οι πληροφορίες και χτίζεται παράλληλα η βάση της ιστορίας είναι αρκετά αληθοφανής και δεν κουράζει τον αναγνώστη. Στην δικιά μου περίπτωση τουλάχιστον, που ένα θέμα με τις υπεραναλυτικές, με την ακρίβεια νετρονίου περιγραφές για νόμους φυσικής,βαρύτητας και λοιπών επιστημονικών όρων το έχω. Μετά μας παρουσιάζεται η ιστορία του Ιάσονα, που είναι αρκετά ενδιαφέρων τύπος αν και τελικά αποκαλύπτεται ότι τρώει το (πάνω) κεφάλι του, και μαζί όλων των υπολοίπων, σκεπτόμενος με το κάτω! :lol: Αστειέυομαι φυσικά, αλλά η εξέλιξη της ιστορίας, και το τέλος που από κάποιο σημείο και μετά το έχει προεξοφλήσει ο τίτλος της, αυτό με έκανε να σκεφτώ, μαζί με το γεγονός ότι ο Ιάσονας διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου καψούρη, κερδίζοντας ακόμα και τον Στάθη Ψάλτη του "Βασικά καλησπέρα σας!"  :lol:

Ωραία, καλογραμμένη ιστορία εν κατακλείδι, που με κέρδισε και την ευχαριστήθηκα.

Υ.Γ. Άσχετο, αλλά το "Νew Horizons", μου έφερε στο μυαλό μια από τις πιο αγαπημένες μου sci-fi/horror ταινίες, το "Event Horizon"...

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Man_from_Earth

Γειά σου Βασίλη,

 

Έπιασες την καυτή πατάτα της ΕΦ, το χρονοτάξιδο αλλά με χαρά είδα ότι ήσουν προετοιμασμένος κάπως για τη ζέστη της: Κάλυψες τα βασικά του θέματος όπως παράδοξα, μεταφορά πληροφορίας και όχι ύλης, κλπ.Επίσης έχτισες έναν συμπαθή ήρωα και καταφέρνεις να κάνεις μια όμορφη διασύνδεση του μακρόκοσμου με τον μικρόκοσμο της προσωπικής ζωής του. Αν έχω κάτι αρνητικό να πω είναι ότι δεν μου άρεσαν η εναλλαγές του ύφους: ενώ ξεκινάς με τον ήρωα, δίνεις κείμενο ντοκυμαντέρ για 2 ενότητες και μετά πάλι επανέρχεσαι στον ήρωα. Εν τέλει αυτό για μένα χαλάει λίγο τη ροή. Υπάρχουν εναλλακτικές όπως ας πούμε να παραμείνεις στον ήρωα σε όλο το διήγημα και να προσπαθήσεις να περάσεις μέσα από τις εμπειρίες και τους διαλόγους του τις απαραίτητες πληροφορίες των περιγραφικών ενοτήτων.

 

μπράβο για την αξιοσημείωτη προσπάθεια, και καλή επιτυχία!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Disco_Volante

Βασίλη καλησπέρα,

 

Σίγουρα η ιδέα ενός ταξιδιού πίσω στο χρόνο δεν είναι και η πιο πρωτότυπη, παρ’ όλα αυτά η σκοπιά από την οποία παρουσιάζεις τα γεγονότα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

 

Δε νομίζω να έχω διαβάσει προηγούμενο κείμενό σου. Η γραφή σου είναι αρκετά καλή και πολλά υποσχόμενη. Δε βρήκα κάποιο σημαντικό λάθος στην ιστορία. Βέβαια, θα πρέπει να ομολογήσω πως κάπου από τα μέσα της είχα μαντέψει, πάνω κάτω, τι θα συμβεί και αυτό μου χάλασε λίγο την έκπληξη στο τέλος!

 

Συνέχισε να γράφεις και καλή επιτυχία!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mournblade

Καλησπέρα Βασίλη!

Βρήκα ενδιαφέρουσα την ιστορία σου. Η ανάγνωση κύλησε ομαλά, απρόσκοπτα, και μου έδωσες την εντύπωση πως ήξερες τα κατατόπια. Ολα καλά μεχρι το σημείο που η πληροφορία παρουσιάζεται περιληπτικά, σαν εξηγήσεις που κάνει ο αφηγητής. Εκει Θα ήθελα να μας δώσεις πιο κομψά το υπόβαθρο ή να αφήσεις και στην φαντασία μας κάποιες λεπτομέρειες. Επίσης βρηκα λιγο υπερβολικό να μεταδίδονται οι πληροφορίες κατα κόρον, δεν πείστηκα πως θα μπορούσε να συμβεί στα αλήθεια αυτό. Για το τέλος δεν θα μιλήσω, καθώς το αντιμετώπισα με καθαρά χιουμοριστική διάθεση! Ευχομαι καλή επιτυχία!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
elgalla

Καλώς μας ήρθες, Βασίλη!

 

 

Ξεκινώντας από τα θετικά, η γραφή σου μου ήταν συμπαθέστατη και το κείμενο διαβάστηκε αρκετά γρήγορα (εκτός από τα σημεία με το μακροσκελές technobabble, το οποίο είναι προσωπικό μου pet peeve) και εύκολα.

Τώρα, εντάξει, σαν ιστορία ομολογώ πως δεν είχε και πολλά να μου πει κι αυτό γιατί καμία από τις δύο σχέσεις δεν με έπεισε. Οι γυναικείοι χαρακτήρες είναι τελείως επιφανειακοί, οι σχέσεις μαζί τους αρχίζουν, αναπτύσσονται και τελειώνουν σε χρόνο dt και το instalove του ζεύγους... ε, εντάξει, ας πούμε πως δεν είμαι φαν. Θα δούλευε καλύτερα, για μένα, αν δεν βλέπαμε καθόλου την γνωριμία του ζευγαριού και τους γνωρίζαμε λίγο, βλέπαμε λίγο τη σχέση τους, προτού προχωρήσουμε στην απιστία. Γενικά, απέφυγε όσο μπορείς τον έρωτα με την πρώτη ματιά. Κυρίως, γιατί είναι περισσότερο επιστημονική φαντασία κι από το ταξίδι στον χρόνο.

Θα μπορούσα να πω διάφορα ακόμη, αλλά είναι η πρώτη σου συμμετοχή και δεν θα ήθελα να επικεντρωθείς στα αρνητικά σχόλια, οπότε θα μείνω στα καλά: ικανοποιητική γραφή, δομημένη ιστορία και αρκετά καλή επιλογή δεδομένου του περιορισμού των λέξεων. Συνέχισε να γράφεις.

 

 

 

Καλή επιτυχία!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Natasha

Καλώς ήρθες!

 

Δε θα πρωτοτυπήσω: η γραφή τσουλάει χωρίς πολύ λόξυγκα και έχεις ένα στρωτό διήγημα με αρχή μέση τέλος.

 

Όμως οι γυναικείοι χαρακτήρες είναι εξαιρετικά χάρτινοι και τους εκμεταλλεύεσαι μόνο και μόνο για να έχει κίνητρο ο άντρας ήρωας να δράσει. Αυτό είναι λάθος πάρα πολλών συγγραφέων, φτασμένων μάλιστα, οπότε αν εσύ το μελετήσεις το ζήτημα από τώρα θα έχεις ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια σου. Μια καλη αρχή για να μην είναι χάρτινοι χαρακτήρες: πρέπει να έχουν προσωπικότητα, ενδιαφέροντα και να μην νοιάζονται μόνο για τη σχέση τους. Αυτά πρέπει να τα δούμε στο κείμενο.

 

Επίσης, η αυτόματη ενεργοποίηση τηλεδιάσκεψης δεν είναι ρεαλιστική λειτουργία. Συμφωνώ με το σχόλιο Solonor πάνω σε αυτό και εύκολα διορθώνεται.

 

Καλή επιτυχία και keep going!

Edited by Natasha
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mors Planch

Από πλευράς γραφής νόμιζω ο Αντώνης και η Νατάσα το έχουν καλύψει οπότε σαν καλός οπαδός της σκληρής ΕΦ θα μείνω σε καθαρα... τεχνικά θέματα. Για να ξεκινήσουμε με το απλούστερο το New Horizons θα μπορούσε να κάνει διορθώσεις στην τροχιά του, αντί για τον 2014 MU69 το έστειλαν στην κατεύθυνση της σκουληκότρυπας υποθέτω, αλλά αρκετά για να φρενάρει από την ταχύτητα διαφυγής από το Ηλιακό σύστημα και να μπεί σε τροχιά γύρω από τη σκουληκότρυπα; Δεν νομίζω.

 

Οι κανόνες είναι ενδιφερουσα προσπάθεια να αποφευχθεί το χρονικό παράδοξό αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι το καταφέρνουν. Όταν γράφεις "Με όλους αυτούς τους περιορισμούς έγινε αντιληπτό πως η Χρονομηχανή τελικά θα χρησιμοποιούταν μόνο για την αποτροπή δυστυχημάτων κι εγκληματικών ενεργειών και για τη μείωση των επιπτώσεων (κυρίως σε ανθρώπινες απώλειες) από φυσικές καταστροφές." μόλις δημιούργήθηκε δυνητικά χρονικο παράδοξο. Αν το μήνυμα από το μελλον λέει ότι τον "Χ τον χτύπησε αυτοκίνητο" και ο Χ δεν βγεί στο δρόμο, κατ επέκταση δεν θα τον χτυπήσει και το αυτοκίνητο οπότε δεν θα έπρεπε να σταλεί ποτέ και το μήνυμα οπότε πάλι έχουμε παράδοξο. Ή ισως και όχι αν το μήνυμα στάλθηκε όταν έπρεπε να σταλεί. Αλλά τότε γιατί στάλθηκε εξ' αρχής; Δίοτι το έλαβε άρα έπρεπε να σταλεί και παράδοξο θα δημιουργείτο αν δεν είχε σταλεί. Αλλά σε αυτή την περίπτωση είτε θα είχαμε ήδη παράδοξα, είτε ο ήρωας μας θα είχε πάρει το μήνυμα...

 

Οπότε σε τι χρησιμοποιείς μια χρονομηχανή που μεταφέρει πληροφορία; Υπολογιστή είναι μια απάντηση...

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Morfeas

Καλώς ήρθες, Βασίλη!

Θετικότατες εντυπώσεις. Η γραφή σου είναι καλή, έκανες καλή χρήση του διαθέσιμου χώρου και γενικά πολύ ικανοποιητική δομή. Ακόμη και το τεχνομπάμπλ της 2ης-3ης ενότητας μου φάνηκε αρκετά καλογραμμένο ώστε να μην με ενοχλήσει, αν και το ιδανικό θα ήταν να ήταν συντομότερη η παρένθεση και τα υπόλοιπα να τα μοίραζες μέσα στο υπόλοιπο κείμενο. Συμπαθητικός χαρακτήρας, αν και ο ξαφνικός παράφορος έρωτας ήθελε κι άλλο χώρο (μου θύμισε τις ιστορίες με γυναίκες-σειρήνες που οι άνδρες χάνουν τα μυαλά τους χωρίς κανέναν ενδοιασμό). Κι η τηλεδιάσκεψη αρκετά εύκολη λύση, αν και το παρουσίασες καλά που να μην κλωτσά πολύ. Πάντως μου άρεσε η ιδέα σου με τα μηνύματα στο παρελθόν, όπως και οι εξηγήσεις σου για το πώς θα παρέμβαινε στο σύστημα. Μπορεί κι εγώ να ήθελα κάτι περισσότερο από μια γκομενοδουλειά gone wrong ιστορία, αλλά και πάλι ήταν ευχάριστο ανάγνωσμα και μια αναμφίβολα καλή αρχή στο φόρουμ.

Καλή επιτυχία!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Δύο παρατηρήσεις:

α. οι Σπύροι δίνουν τα ρέστα τους στο διαγωνισμό, είτε ως συμμετέχοντες, είτε ως ήρωες ιστοριών.

β. επειδή είχα εκλάβει το θέμα ως: Τη μέρα που ο κόσμος που ξέρουμε άλλαξε για πάντα -χωρίς εξηγήσεις πώς και γιατί αλλά με εστίαση στο το συνέβη με τον κόσμο μετά, θα πω ότι με ξένισαν πολύ οι επιστημονικές πληροφορίες στην αρχή.

 

Από κει και ύστερα, όντως, αν αυτό είναι η πρώτη σου συγγραφική απόπειρα, πολύ καλή και μπράβο σου. Δούλεψε το θέμα των χαρακτήρων (beep-beep) θα έλεγα όχι μόνο των γυναικείων που θα συμφωνήσω ότι είναι εντελώς προσχηματικοί, αλλά και των αντρικών, γιατί η σαθρή απεικόνιση των μεν επηρεάζει αμέσως στη συνείδηση του αναγνώστη τα κίνητρα/ χαρακτήρες/ σκοπούς των δε. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

(Ακόμη και ο τίτλος, τώρα που το σκέφτομαι. Για μια γυναίκα. Αμάρτησα. Παρανόμησα. Whatever.)

Ταξίδι για να αλλάξουμε το παρελθόν, μηνύματα από το παρελθόν και τα τοιαύτα σίγουρα τα έχουμε ξαναδεί. Αλλά θα μπορούσα να παραβλέψω την όποια μη πρωτοτυπία -είναι ζήτημα αν και κατά πόσο πλέον μπορούμε να είμαστε πρωτότυποι- αν έλειπε το κομμάτι σαθρών γυναικείων χαρακτήρων.

 

Γουέλ, αυτά.

Καλώς όρισες στο φόρουμ και στη συγγραφή.

Σου εύχομαι καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!

Edited by Ιρμάντα
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tiessa

Όπως είπα και στο γενικό post του διαγωνισμού, τα σχόλια των τελευταίων σπάνια πρωτοτυπούν κάπου, οπότε θα είμαι λιτή.

 

Ιδέα: Φυσικά εντός θέματος. Το χρονοταξίδι ήταν ένα από τα ζητηματάκια που περίμενα ότι θα έθιγε κάποιος και βεβαίως το γεγονός ότι φρόντισες να υπάρχουν τα χρονικά παράδοξα και οι όποιες δικλείδες για να τα αποφύγουμε (έστω και αν ήταν λίγο ασθενείς εδώ) ήταν ευχάριστο.

 

Εκτέλεση: Είχες άνετη και καλή γραφή, η οποία επέτρεψε στην ιστορία να κυλήσει εύκολα. Από την άλλη, όπως είπαν και οι περισσότεροι από τους προλαλήσαντες, το κομμάτι που εξηγεί την τεχνολογία και πώς δουλεύει και τι κάνει, εκτός από το ότι δεν ήταν αναγκαίο και στέρησε μεγάλο αριθμό λέξεων που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καλύτερη ανάλυση των ανθρώπων, των σκέψεων, των συνεπειών κλπ, ήταν γραμμένο σε στυλ εγκυκλοπαίδειας. Μέρος απ’ αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να δοθεί λίγο πιο ‘χαλαρά’ αν διασκορπιζόταν μέσα στο κείμενο.

 

Επειδή δεν έχω διαβάσει άλλο κείμενό σου, υποθέτω ότι μπορεί να είναι και ένα από τα πρώτα σου, οπότε θα έλεγα πως έκανες καλή αρχή και στον χειρισμό της ιδέας και στον χειρισμό της γλώσσας. Αυτό που χρειάζεται να δουλέψεις λίγο περισσότερο είναι η ροή της πληροφορίας.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Γιώργος77

Επιστημονική φαντασία παλιάς κοπής. Ωραία εικόνα του επικείμενου αθηναϊκού μέλλοντος. Διαβάζεται ευχάριστα… μέχρι το προβληματικό τέλος.

 

Τα αρνητικά:
−Η τεχνική γλώσσα ίσως δυσκολέψει κάποιους αναγνώστες.
−Η δοκιμιακή γραφή σε μεγάλο μέρος του διηγήματος κινδυνεύει να κουράσει.
−Τα χρονικά και λογικά παράδοξα που παρουσιάζονται στις λίγες σελίδες του διηγήματος. Η αποτροπή ατυχημάτων θα δημιουργούσε επιπλέον πληθυσμό στον πλανήτη. Το τέλος μου φαίνεται εντελώς παράλογο.

 

Καλή επιτυχία!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Billandros

.

Edited by Billandros
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Billandros

Καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα στο forum!

 

       Ωραία εμπειρία η συμμετοχή στο διαγωνισμό, όχι μόνο η συγγραφή αλλά και ο σχολιασμός των υπολοίπων ιστοριών, η ψηφοφορία κι η όλη διαδικασία. Όσο για την απογοητευτική κατάταξη, δεν πειράζει, η προσπάθεια μετράει, κτλ κτλ -λέμε τώρα! J

        Το «Για μια γυναίκα» ήταν όντως η πρώτη μου απόπειρα για συγγραφή διηγήματος. Αντίθετα, έχω αρθρογραφήσει πολλές φορές σχετικά με διάφορα θέματα και αντικείμενα. Προφανώς η έλλειψη λυρικού ύφους στο διήγημα και η ομοιότητα του, σε ένα βαθμό, με άρθρο-καταγραφή γεγονότων οφείλεται και στην προγενέστερη εμπειρία αυτού του είδους.

      Επίσης, ενώ στο Θέμα του Διαγωνισμού αναφερόταν ξεκάθαρα να μη σταθούμε πολύ στην περιγραφή του γεγονότος που έχει αλλάξει τον κόσμο, εγώ αφιέρωσα εκεί 2 ενότητες, καθώς η ιστορία (ίσως και λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, ως Μηχανικός) μού φαινόταν λειψή χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Anyway, κάνουμε λάθη για να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε!

 

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας -στην πλειοψηφία τους ήταν πραγματικά χρήσιμα. Παρακάτω απαντάω σε κάποια συγκεκριμένα σημεία. 

 

 Η περιγραφή κι η απόδοση τους έγινε λίγο άτσαλα και επιφανειακά. Εφ' όσον ο τύπος ήθελε να διαλύσει τα πάντα για μία γυναίκα, έπρεπε να το νιώσουμε αυτό. 

Θεωρώ πως δεν ήταν και τόσο επιφανειακή. Περιέγραψα αρκετά τη γνωριμία τους, ενώ ο Ιάσονας σκιαγραφείται μέσα απ’ όλη τη διάρκεια του διηγήματος. Ίσως έπρεπε να αναφερθώ παραπάνω στη Χριστίνα. Πάντως, πολλές λεπτομέρειες για την ερωτική τους σχέση μπορεί να έδιναν στην ιστορία χαρακτήρα περισσότερο αισθηματικής, παρά ΕΦ.

 

π.χ. να του έστελναν από το μέλλον το μήνυμα «για μια γυναίκα, ρε μαλάκα;»

Κορυφαίο! :)

 

 Ίσως θα μπορούσες να ενώσεις τους δύο πρώτους (κανόνες) αφού είναι σίγουρο ότι όταν κάποιος κερδοσκοπεί κάποιος άλλος χάνει και να περιορίσεις τον τρίτο σε ηθικές ή σωματικές βλάβες αφού οι υλικές καλύπτονται από τον προηγούμενο.

Ναι, πάρα πολύ σωστά. Και μάλιστα έτσι θα έβγαιναν 3 νόμοι, όσοι της Ρομποτικής!

 

...το "Νew Horizons", μου έφερε στο μυαλό μια από τις πιο αγαπημένες μου sci-fi/horror ταινίες, το "Event Horizon"...

Επίσης, και δική μου αγαπημένη! To New Horizons φυσικά είναι υπαρκτή διαστημική συσκευή, η φαντασία αρχίζει απ’ όταν αυτή χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση στοιχείων για τον Πλανήτη-Χ.

 

Οι γυναικείοι χαρακτήρες είναι τελείως επιφανειακοί, οι σχέσεις μαζί τους αρχίζουν, αναπτύσσονται και τελειώνουν σε χρόνο dt και το instalove του ζεύγους... ε, εντάξει, ας πούμε πως δεν είμαι φαν. 

Όπως ανέφερα πιο πάνω, όντως έπρεπε να παρουσιάσω λίγο καλυτέρα τη Χριστίνα και ίσως και την Ελίζα. Κατά τ’ άλλα όμως, δε νομίζω πως οι γνωριμίες/καταστάσεις/χωρισμός που περιγραφώ είναι ασυνήθιστα. Το αν κάποιος από εμάς λειτούργει διαφορετικά κι έχει άλλες προτιμήσεις είναι προσωπικό θέμα.

 

Όμως οι γυναικείοι χαρακτήρες είναι εξαιρετικά χάρτινοι και τους εκμεταλλεύεσαι μόνο και μόνο για να έχει κίνητρο ο άντρας ήρωας να δράσει. 

Απαντάω πιο πάνω (σε Ballerond και Elgalla)

 

1) ...το New Horizons θα μπορούσε να κάνει διορθώσεις στην τροχιά του, αντί για τον 2014 MU69 το έστειλαν στην κατεύθυνση της σκουληκότρυπας υποθέτω, αλλά αρκετά για να φρενάρει από την ταχύτητα διαφυγής από το Ηλιακό σύστημα και να μπεί σε τροχιά γύρω από τη σκουληκότρυπα; Δεν νομίζω.

 

 2) Αν το μήνυμα από το μελλον λέει ότι τον "Χ τον χτύπησε αυτοκίνητο" και ο Χ δεν βγεί στο δρόμο, κατ επέκταση δεν θα τον χτυπήσει και το αυτοκίνητο οπότε δεν θα έπρεπε να σταλεί ποτέ και το μήνυμα οπότε πάλι έχουμε παράδοξο. Ή ισως και όχι αν το μήνυμα στάλθηκε όταν έπρεπε να σταλεί. Αλλά τότε γιατί στάλθηκε εξ' αρχής; Δίοτι το έλαβε άρα έπρεπε να σταλεί και παράδοξο θα δημιουργείτο αν δεν είχε σταλεί. Αλλά σε αυτή την περίπτωση είτε θα είχαμε ήδη παράδοξα, είτε ο ήρωας μας θα είχε πάρει το μήνυμα...

1) Ε πιθανόν όχι, από εκεί και μετά έβαλα φαντασία (πες το συγγραφική αδεία!)

 

2) Φίλε τα σκεφτόμουν έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφεις, όταν δούλευα την ιστορία, μέχρι που είχα πονοκεφαλιάσει! Μια απάντηση είναι πως αφότου αποτραπεί το συμβάν, να σταλεί και πάλι μήνυμα στο παρελθόν, ακριβώς για αποτροπή δημιουργίας παράδοξου. Με χειρισμούς φυσικά από υπολογιστές, όπως αναφέρεις, λόγω της απαιτούμενης ακρίβειας σε κάθε βήμα.

 

 Η αποτροπή ατυχημάτων θα δημιουργούσε επιπλέον πληθυσμό στον πλανήτη.

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.  Αυτό αποτελεί παράδοξο;

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
eLisa

Καλώς όρισες Βασίλη και από εμένα, αν και είμαι καινούρια κι εγώ, μη νομίζεις Για δες μέρα που διάλεξα να διαβάσω το "Για μια γυναίκα" σου! Γελάω, εν τω μεταξύ, και με την συνωνυμία με την πέτρα του σκανδάλου, δεν γινόταν να μην αυτοενοχοποιηθώ, ειδικά με τέτοιο τέλος :D Πολύ καλό το κείμενό σου, και αφού είναι η πρώτη σου απόπειρα, παραπάνω και από αυτό! Εντός θέματος σίγουρα, εντός είδους, με πολύ δουλειά από πίσω και μπράβο σου. Για άλλη μια φορά διαπιστώνω πώς η αρθογραφία είναι ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για οποιαδήποτε γραφή, της λογοτεχνίας συμπεριλαμβανομένης. Η μεγαλύτερη αρετή στην ιστορία σου ήταν ακριβώς αυτή, η δομή και η δεμένη συνοχή της. το ύφος και ο περαιτέρω χρωματισμός στο βαθμό που τα επιθυμείς θα έρθουν το δίχως άλλο με την τριβή :) Συγχαρητήρια και σου εύχομαι καλή συνέχεια!

 

α ναι... για κάποιο λόγο δεν μπορούσα να ανοίξω τα spoiler

επίσης, το σχόλιο μου δημοσιεύτηκε σε άλλη μορφή από αυτήν που το έγραψα

(edit: και αυτές οι δύο 'τεχνικές' παρατηρήσεις ενώ ήταν άλλο ποστ ενσωματώθηκαν εδώ...)

 

ξέρει κανείς;

(το πρώτο κυρίως με ενδιαφέρει)

Edited by eLisa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..