Jump to content

Τζορτζ Σόντερς (George Saunders)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

8885.jpg

Ο Τζορτζ Σόντερς είναι Αμερικανός συγγραφέας, γεννημένος στο Αμαρίλο του Τέξας, στις 2 Δεκεμβρίου του 1958. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς διηγηματογράφους. Μέχρι στιγμής έχει στο ενεργητικό του δεκάδες διηγήματα, αρκετές νουβέλες, καθώς και ένα μυθιστόρημα. Οι ιστορίες του κινούνται ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία, το δράμα, την κωμωδία και την σάτιρα. Με διαφορά το πιο γνωστό του βιβλίο είναι η συλλογή διηγημάτων Tenth Of December. Πολύ γνωστές και αγαπημένες συλλογές είναι και οι CivilWarLand in Bad Decline και Pastoralia. Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τον τίτλο Lincoln In The Bardo, κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο του 2017. Το βιβλίο Lincoln In The Bardo χάρισε στον συγγραφέα το βραβείο Man Booker 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και την πλήρη βιβλιογραφία του, δείτε εδώ.

Βιβλία του συγγραφέα στα ελληνικά:

*Tenth Of December - Δεκάτη Δεκεμβρίου (Ίκαρος, 2015)
*Lincoln In The Bardo - Λήθη και Λίνκολν (Ίκαρος, 2017)

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεκάτη Δεκεμβρίου

Η εξαιρετική και ιδιαίτερη αυτή συλλογή διηγημάτων, κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος, τον Μάιο του 2015. Εγώ το αγόρασα μέσα στις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του, όντας χαρούμενος που μεταφράστηκε στην γλώσσα μας. Όμως έπρεπε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια από τότε, μέχρι να κάτσω να το διαβάσω τελικά. Η αλήθεια είναι ότι είχα δοκιμάσει να το ξεκινήσω τότε, αλλά οι πρώτες σελίδες του βιβλίου μου είχαν φανεί κάπως ακατανόητες, δυσκολοχώνευτες. Ίσως δεν είχα και την ανάλογη όρεξη, ποιος ξέρει. Το πήρα απόφαση όμως και το ξεκίνησα χθες... και αφού διάβασα λίγες σελίδες μέχρι να μπω στο κλίμα, να κατανοήσω το στιλ του συγγραφέα και να πιάσω τα μηνύματα και τις ιδέες του, έφαγα τρομερό κόλλημα. Άρχισα να απολαμβάνω την κάθε ιστορία, την κάθε πρόταση. 

Ο τρόπος γραφής του Σόντερς απαιτεί μπόλικη προσοχή εκ μέρους του αναγνώστη. Δεν μιλάμε για εύπεπτες ιστοριούλες που τις διαβάζεις για να περάσει η ώρα. Ο Σόντερς πειραματίζεται αρκετά, δοκιμάζει πράγματα, αλλάζει αφηγηματικό στιλ, παίζει με τις λέξεις και τα νοήματα, κάνει διάφορες μεταφορές και παρομοιώσεις, χρησιμοποιεί αλληγορικά στοιχεία για να θίξει ζητήματα της καθημερινότητάς μας. Αυτό μπορεί ν'αρέσει σε μερικούς, αλλά μπορεί και να κουράσει αρκετούς. Προσωπικά, όταν τελικά μπήκα στο κλίμα και δέθηκα με το στιλ γραφής του, ξετρελάθηκα. Είναι σίγουρα μιας από τις καλύτερες συλλογές διηγημάτων που έχω διαβάσει μέχρι τώρα και είμαι σίγουρος ότι θα είναι στην λίστα με τις αγαπημένες μου συλλογές, ανεξάρτητα από το ποιες άλλες θα διαβάσω στο μέλλον. 

Σίγουρα δεν είναι για όλα του γούστα και οπωσδήποτε δεν είναι για όλες τις διαθέσεις. Από την άλλη, τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας -κοινωνική απομόνωση, μελαγχολία, αγάπη, αρρώστιες, μονότονη καθημερινότητα και άλλα πολλά- είναι αρκετά σημαντικά και πάντα επίκαιρα, και το κάνει με τρόπο ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Οι ιστορίες του χαρακτηρίζονται για τα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας (όχι όλες, αλλά οι περισσότερες), για την αλλόκοτη και καμιά φορά μακάβρια αίσθηση του χιούμορ, για την σάτιρα απέναντι στην σημερινή Αμερικάνικη κοινωνία. Τι να πω, η γραφή του μάγκα είναι άλλο πράγμα, φοβερή. Αλλά, είπαμε, όχι για όλους. Αρκεί που είναι για μένα, όμως.

Η συλλογή περιέχει δέκα διηγήματα, όλα τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δυνατά και ενδιαφέροντα. Όμως, όπως συμβαίνει κάθε φορά, κάποια διηγήματα ξεχωρίζουν σε σχέση με κάποια άλλα. Βέβαια εδώ υπάρχει μια κάποια δυσκολία για μένα, ως προς τα ποια τέσσερα διηγήματα μου φάνηκαν καλύτερα ή, τέλος πάντων, πιο ιδιαίτερα από τα υπόλοιπα. Ειλικρινά, θα μου ήταν πιο εύκολο το έργο επιλογής έξι ή εφτά διηγημάτων από τα συνολικά δέκα που υπάρχουν στο βιβλίο, αν και πάλι θα ένιωθα άσχημα που άφησα τα υπόλοιπα εκτός. Εντάξει, η ζωή είναι γεμάτη δύσκολες επιλογές και αποφάσεις, εδώ θα κολλήσουμε τώρα; Λοιπόν: "Πανωλεθρίαμβος", "Απόδραση από το Αραχνοκέφαλο", "Παρότρυνση" και "Τα ημερολόγια". Επίσης, όσον αφορά την βαθμολογία, αν έβαζα έναν βαθμό σε κάθε διήγημα και μετά έβγαζα τον μέσο όρο, θα έπρεπε να βαθμολογήσω το βιβλίο με τέσσερα αστεράκια στο Goodreads. Όμως, αισθάνομαι ότι είναι ένα βιβλίο που πρέπει να του βάλω πέντε, τελικά. Και, εντάξει, αυτό θα κάνω κιόλας.

Υ.Γ. Ανυπομονώ να κυκλοφορήσει στα ελληνικά το "Lincoln In The Bardo" ("Λήθη και Λίνκολν", εκδόσεις Ίκαρος) και φυσικά να το διαβάσω. Και ελπίζω να δούμε κάποια στιγμή στα ελληνικά και άλλες συλλογές διηγημάτων του.

9/10 

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Τζορτζ Σόντερς (George Saunders)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..